POSJETITE KURAN.BA
 
 
EL-BEJJINE
DOKAZ JASNI/JASAN DOKAZ
Medina 8 ajeta 598. stranica
سورة البينة
بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱ لرَّحِيمِ
لَمْ يَكُنِ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ مِنْ أَهْلِ ٱلْكِتَٰبِ وَٱلْمُشْرِكِينَ مُنفَكِّينَ حَتَّىٰ تَأْتِيَهُمُ ٱلْبَيِّنَةُ ﴿١﴾
1. Nisu se nevjernici između sljedbenika Knjige i mnogobošci odvojili, sve dok im nije došao dokaz jasni; (Korkut)
1. Nisu se oni koji ne vjeruju između pripadnika Knjige98:1 i mušrici razdvojili, dok im nije došao jasan dokaz: (Mlivo)
رَسُولٌۭ مِّنَ ٱللَّهِ يَتْلُوا۟ صُحُفًۭا مُّطَهَّرَةًۭ ﴿٢﴾
2. od Allaha Poslanik koji čita listove čiste, (Korkut)
2. Poslanik od Allaha, recitira listove čiste,98:2 (Mlivo)
فِيهَا كُتُبٌۭ قَيِّمَةٌۭ ﴿٣﴾
3. u kojima su propisi ispravni. (Korkut)
3. U njima knjige98:3 ispravne. (Mlivo)
وَمَا تَفَرَّقَ ٱلَّذِينَ أُوتُوا۟ ٱلْكِتَٰبَ إِلَّا مِنۢ بَعْدِ مَا جَآءَتْهُمُ ٱلْبَيِّنَةُ ﴿٤﴾
4. A podvojili su se oni kojima je data Knjiga baš onda kada im je došao dokaz jasni, (Korkut)
4. Razdijelili su se oni kojima je data Knjiga tek pošto im je došao jasan dokaz, (Mlivo)
وَمَآ أُمِرُوٓا۟ إِلَّا لِيَعْبُدُوا۟ ٱللَّهَ مُخْلِصِينَ لَهُ ٱلدِّينَ حُنَفَآءَ وَيُقِيمُوا۟ ٱلصَّلَوٰةَ وَيُؤْتُوا۟ ٱلزَّكَوٰةَ ۚ وَذَٰلِكَ دِينُ ٱلْقَيِّمَةِ ﴿٥﴾
5. a naređeno im je da se samo Allahu klanjaju, da Mu iskreno, kao pravovjerni, vjeru ispovjedaju, i da molitvu obavljaju, i da milostinju udjeljuju; a to je – ispravna vjera. (Korkut)
5. A naređeno im je da obožavaju jedino Allaha, odani Njegovoj vjeri, hanife da budu i obavljaju salat i daju zekat. A to je vjera prava. (Mlivo)
إِنَّ ٱلَّذِينَ كَفَرُوا۟ مِنْ أَهْلِ ٱلْكِتَٰبِ وَٱلْمُشْرِكِينَ فِى نَارِ جَهَنَّمَ خَٰلِدِينَ فِيهَآ ۚ أُو۟لَٰٓئِكَ هُمْ شَرُّ ٱلْبَرِيَّةِ ﴿٦﴾
6. Oni koji ne vjeruju između sljedbenika knjige i mnogobošci, biće, sigurno, u vatri džehennemskoj, u njoj će večno ostati; oni su najgora stvorenja. (Korkut)
6. Uistinu! Oni od sljedbenika Knjige i mušrici koji ne vjeruju98:6, biće u vatri Džehennema, vječno u njoj. Ti takvi su najgora stvorenja. (Mlivo)
إِنَّ ٱلَّذِينَ ءَامَنُوا۟ وَعَمِلُوا۟ ٱلصَّٰلِحَٰتِ أُو۟لَٰٓئِكَ هُمْ خَيْرُ ٱلْبَرِيَّةِ ﴿٧﴾
7. A oni koji vjeruju i čine dobra djela – oni su, zbilja, najbolja stvorenja, (Korkut)
7. Uistinu! Oni koji vjeruju i čine dobra djela - ti takvi su najbolja stvorenja. (Mlivo)
جَزَآؤُهُمْ عِندَ رَبِّهِمْ جَنَّٰتُ عَدْنٍۢ تَجْرِى مِن تَحْتِهَا ٱلْأَنْهَٰرُ خَٰلِدِينَ فِيهَآ أَبَدًۭا ۖ رَّضِىَ ٱللَّهُ عَنْهُمْ وَرَضُوا۟ عَنْهُ ۚ ذَٰلِكَ لِمَنْ خَشِىَ رَبَّهُۥ ﴿٨﴾
8. njih nagrada u Gospodara njihova čeka; edenski vrtovi kroz koji će rijeke teći, u kojima će vječno i zauvijek boraviti; Allah će biti njima zadovoljan, a i oni će biti Njime zadovoljni. To će biti za onoga koji se bude bojao Gospodara svoga. (Korkut)
8. Plaća njihova je kod Gospodara njihovog, bašče Adna ispod kojih teku rijeke, vječno će u njima biti, zauvijek. Allah će zadovoljan njima biti i oni zadovoljni Njime. To je za onog ko se boji Gospodara svog. (Mlivo)