POSJETITE KURAN.BA
 
 

denis muhovic

Muhamed Bikic | Saff br/str. 73

Za Saff govori Denis Muhovic, reprezentativac Bosne i Hercegovine u karateu i aktuelni prvak Evrope u kategoriji do 80 kilograma


Zlato i trnje na putu uspjeha

Mi cemo se boriti svim silama. Necemo dozvoliti da iko potcijeni naš rad, naše rezultate. Ne znam zašto ikome smetamo kao vjernici. Jedino da se neko ne boji da cemo mi jednog dana doci na njihova mjesta, pa to pokušavaju uništiti u korijenu. Mi cemo nastaviti svojim putem, a to je Put istine, Allahov put


Piše: Muhamed Bikic

Ko je, zapravo, aktuelni evropski prvak u karateu do 80 kilograma?


Muhovic: Roden sam 1976. godine u Prištini. Karateom sam se poceo baviti prije petnaestak godina, dok sam pohadao osnovnu školu. Sa ozbiljnim treninzima sam poceo u "Famosu" iz Hrasnice, a u toku agresije na BiH to je bio klub "Carli". Godine 1994. sam prešao u "Bosnu", gdje sam bio do prije dva mjeseca. Sada sam clan "Greena" sa Ilidže.

S obzirom da kostur reprezentacije cine upravo karatisti "Bosne", zašto ste napustili taj klub i zašto ste prešli baš u novoformirani "Green"?


Muhovic: U dogovoru sa direktorom i vlasnikom hotela "Green" Fadilom Budnjom, došao sam na ideju da formiramo klub. Hotel "Green" ima izuzetne uvjete za treniranje, pocevši od fitnes-centra do ostalih sadržaja. "Bosnu" sam napustio u dogovoru sa selektorom Suadom Cupinom, koji je podržao moju ideju o formiranju kluba u Opcini Ilidža, a ta opcina itekako ulaže u sport. Moram istaknuti veliku podršku nacelnika Opcine Huseina Mahmutovica, koji je bio i ostao konkretan u obecanjima.

Ucenik Suada Cupine


Kao clan "Greena", postali ste evropski prvak…

Muhovic: Najbolji rezultat postigao sam kao clan "Greena", zajedno sa selektorom reprezentacije Cupinom, covje-kom koji je bio moj trener u "Bosni". Od trenera sam najviše naucio. Dugujem mu i za sam nastup na minulom Evropskom prvenstvu u Talinu. Jer, uz dogovor, taktiku koju je probrao selektor i moju dobru realizaciju na borilištu, uspio sam osvojiti naslov evropskog prvaka. Najveca zahvala pripada Allahu, dž. š., a dužnik sam selektoru Suadu Cupini, i molim Allaha, dž. š., da ga nagradi.


Kako ste došli do evropske zlatne medalje u Estoniji?

Muhovic: Bez ijednog izgubljenog poena! Ali, da se vratim na pripreme za minulo Evropsko prvenstvo. Sam sâm formirao kompletan ciklus priprema. Poceo sam se pripremati prije pet mjeseci. Trenirao sam dva puta dnevno. Pored toga što sam fizicki bio spreman, bio sam i psihicki spreman za ovaj rezultat. Iz borbe u borbu sam ulazio psihicki veoma stabilno. Protivnike sam dovodio u situaciju da ne znaju šta bi. Tako su se ponašali bivši šampioni. Istina, nisam pobjedivao sa uvjerljivim rezultatom; to je bilo sa jedan ili dva razlike...


Katastrofalan odnos prema karateu

I kao clan "Bosne", bili ste sudionik brojnih takmicenja, što klupskih, što reprezentativnih. I tada ste imali zapaženih rezultata…


Muhovic: Kao clan "Bosne", na evropskim prvenstvima se nisam domogao medalje. Uvijek mi je malo falilo. To malo je bilo vjerovatno zato što sam bio u apsolutnoj kategoriji. U toj kategoriji nisam mogao osvojiti medalju, jer mi konstitucija i grada nisu bile superiorne kao u poluteškoj, gdje sam ostvario najbolji rezultat i popeo se na tron Evrope. Istina, u "Bosni" sam osvojio 70, odnosno 50 medalja na internacionalnim turnirima, a u dresu reprezentacije sam osvojio ekipno drugo na Evropskom prvenstvu u Grckoj, a u Turskoj trece mjesto.

Nakon povratka iz Talina su Vas docekale radosne i tužne stvari. Bili ste u centru pažnje, ali je karate reprezentaciji uskraceno treniranje u "Zetri"?


Muhovic: Katastrofalan je odnos prema karateu u BiH. Nijedna državna institucija, nijedno resorno ministarstvo nije podržalo ovaj sport. Ovo je žalosno. Jesmo li, kao najtrofejniji bh. sportisti, zaslužili da se nemamo gdje pripremati!? Jedinu konkretnu pomoc dobio sam od Opcine Ilidža. Pa, ja sam osvojio zlatnu medalju za državu BiH.

U svaki mec ulazim sa bismillom


Nadam se da cete i dalje saburati, s obzirom da znamo da su svi naši karatisti vjernici, a ujedno i dobri studenti.

Muhovic: Elhamdulillah! Svi vjerujemo u Allaha, dž. š., i svi smo veliki vjernici. Allah, dž. š., najbolje zna! Svi smo i dobri studenti. Vecina nas završava fakultete. Ja sam na drugoj godina na Fakultetu fizicke kulture u Sarajevu.


Adnan Hadžic nam je pricao da svi karate reprezentativci sa abdestom i bismillom ulaze u mec…

Muhovic: Pred svako takmicenje, elhamdulillah, uzmem abdest. U svaki mec ulazim sa bismillom i desnom nogom. Allahu, dž. š., pripada najveca zahvala za naše rezultate.


Nedavno je selektor Cupina izjavio da karate reprezentacija nekima smeta upravo zato što ste vjernici. Zar može smetati neko ko je vjernik, uspješan i obrazovan?

Muhovic: Mi cemo se boriti svim silama. Necemo dozvoliti da iko potcijeni naš rad, naše rezultate. Ne znam zašto ikome smetamo kao vjernici. Jedino da se neko ne boji da cemo mi jednog dana doci na njihova mjesta, pa to pokušavaju uništiti u korijenu. Mi cemo nastaviti svojim putem, a to je Put istine, Allahov put...


Na kraju, Denis Muhovic privatno?

Muhovic: Trenutno živim sa roditeljima u Sokolovicima kraj Ilidže. Opcina Ilidža mi je obecala riješiti stambeno pitanje. Obecana mi je i stipendija. Inace, vec pet godina radim u "Energopetrolu". Imam veliku podršku kolega s posla. Uvijek su mi izlazili u susret. Da nije tako, morao bih tražiti još neki posao kako bi se izdržavao. Svjestan sam da nije lahko u ovom teškom vaktu. Mora se raditi i osigurati egzistencija, a to nije moguce samo bavljenjem sportom.