POSJETITE KURAN.BA
 
 

sead kajtaz

Amer Bahtijar | Saff br/str. 69

Sead Kajtaz, jedan od najboljih igraca koje je Mostar dao, sada sportski direktor "Veleža", Saffu je dao svoj najdraži intervju


Vratio sam se u Mostar jer nisam mogao bez munara i bez brace muslimana

U ljeto 1990. otišao sam u Njemacku, cija je prva liga tada bila najjaca u Evropi, i potpisao ugovor sa "Nurnbergom". Igrao sam vrlo dobro. Vec su se bili poceli javljati vodeci evropski klubovi koji su željeli da igram za njih. Medutim, povrijedio sam se i okoncao sportsku karijeru, a ja sam zadovoljan Allahovom odredbom


Razgovarao: Amer Bahtijar

Sead Kajtaz je jedan od najboljih igraca u dugom historijatu "Veleža", reprezentativac bivše države i jedno vrijeme jedan od najboljih stranih igraca u Bundes ligi. Uvijek borben na terenu, imao je odlican pregled igre i dodavanja. Miran i nenametljiv, izrazito je omiljen medu navijacima Veleža.


Mnogi smatraju da je generacija u kojoj je igrao najbolja "Veležova" genaracija: Petranovic, Hadžiabdic, Šišic, Prskalo, Ðurasovic, Barbaric, Kajtaz, Skocajic, Juric, Karabeg i Tuce.

Kad je sve pocelo?


Kajtaz: Sve je pocelo davnih osamdesetih. Iz "Veleža" je otišla sjajna generacija predvodena Halilhodžicem (koja je osvojila kup 1981. godine, pobijedivši u finalu "Željeznicar" sa 3:2) . Na nas, tada mlade igrace je stavljena velika odgovornost cuvanja renomea kluba. Bio je to istinski izazov svima nama, ispit koji smo morali položiti.

Umjesto Cirinog "petaka","cetvorka" Zagrepcanima


Dobro ste se nosili s tim izazovom!?

Kajtaz: U pocetku je malo ko u nas imao povjerenja. Niko nije mogao ni zamisliti da cemo postati najbolja generacija "Veleža". Pravu vrijednost smo pokazali u zadnjem kolu prvenstva 1984., kad je u Mostar stigao "Dinamo" predvoden Velimirom Zajecom. Zagre-pcanima je trebao bod za naslov prvaka, a nama bod za opstanak u ligi. Ciro Blaževic je porucivao da ce nam dati "petaka", a mi smo "Dinamu" dali cetiri gola. Dileme više nije bilo - rodena je velika generacija.


Sa Veležom ste, 1986., osvojili kup tadašnje države, a mnogi smatraju da vas je samo beogradska "kuhinja" sprijecila u osvajanju barem dva naslova prvaka?

Kajtaz: Imali smo najbolji tim u državi i jedan od boljih u Evropi. Medutim, nisu nam dozvolili da budemo prvaci. Recimo, kad smo, 1987., u zadnjem kolu igrali protiv "Slobode" u Tuzli, protiv nas su dosudena dva nepostojeca penala.


A "Zvezdi" po pet "komada"

Da ste osvojili prvenstvo Jugoslavije, mogli ste biti prvaci Evrope!?


Kajtaz: Znam da smo "Crvenu zvezdu", koja je u to mjesecu imala uspjeha u Evropi, redovno pobjedivali, pa i u Beogradu. U Mostaru smo je pobjedivali i sa 5:0!

Iz "Veleža" ste otišli u Njemacku…


Kajtaz: U ljeto 1990. sam otišao u Bundes ligu, koja je u to doba važila za najjacu ligu u Evropi i potpisao ugovor sa "Nurnbergom". Igrao sam vrlo dobro. Vec su se bili poceli jav-ljati vodeci evropski klubovi koji su željeli da igram za njih. Medutim, povrijedio sam se i okoncao sportsku karijeru, a ja sam zadovoljan Allahovom odredbom.

I pored toga što ste imali ponuda da ostanete u Njemackoj i nastavite se baviti trenerskim poslom, vratili ste se u Mostar. Zašto?


Kajtaz: Vratio sam se jer nisam mogao bez munara i bez brace muslimana. Nedostajao mi je i moj predivni Mostar, taj drugi Samarkand na svijetu. Nije sve u parama. Hvala Allahu, dž. š., nisam se pokajao.

Mostarci pred ispadanjem


Sad ste sportski direktor "Veleža", koji je sada u najtežoj situaciji u svojoj historiji. Vaš klub ima evropskih nastupa koliko svi bh. klubovi zajedno, ali mu prijeti ispadanje iz Premijer-lige. Ko je kriv za to?

Kajtaz: Krivi su oni koji ne dozvoljavaju "Veležu" da trenira i igra na svom stadionu pod "Bijelim brjegom". Treniramo u Blagaju i Bijelom Polju. Da imamo uvjete kao "Željo" ili "Zrinjski", bili bismo prvaci. Siguran sam da cemo, uz pomoc Uzvišenog Allaha, dž. š., prevazici ovu situaciju. Uz Velež moraju stati grad i kanton, "Velež" je jedna od najvažnijih institucija Mostara, cija opstojnost ne smije biti dovedena u pitanje.


Velež je oduvijek bio poznat po omladinskoj školi. Kakvo je sada stanju u omladinskom pogonu?

Kajtaz: Poslije rata smo, iz našeg omladinskog pogona, dobili nekoliko izvrsnih igraca -Sardarevica, Vladavica, bracu Škaljic, za Asima ce se za nekoliko godina otimati vodeci evropski klubovi. To je najvece bogatstvo "Veleža".


Samo se s vjerom stiže do pobjede

Šta mislite o izboru Sliškovica za selektora reprezentacije i kako procjenjujete šanse BiH za odlazak na Evropsko prvenstvo?


Kajtaz: Pratio sam farsu s izborom selektora. Bilo je da je Blaževic selektor, pa, onda, ništa od toga. Da nije bilo istinski nogometnih i ljudskih velicina, pukovnik Blaževic bi bio selektor njemu "vrlo drage" Bosne i Hercegovine. Nadam se da ce Sliškovic sa reprezentacijom otici na Evropsko prvenstvo. Najvece šanse imamo kada nemamo nikakvih šansi.

Šta bi ste, na kraju, porucili citaocima Saffa?


Kajtaz: Ovo mi je najdraži intervju u životu, jer je Saff jedini casopis kome je Istina na prvom mjestu. Redakciji Saffa bi porucio da ustraje na Istini i da se na Putu istine ne boji nicijih prigovora i nikoga osim Allaha, dž. š., a Bošnjacima bih porucio sljedece: Bošnjaci, samo se s vjerom stiže do pobjede.