POSJETITE KURAN.BA
 
 

skraćena azbuka zla

Nijaz Omerović | Saff br/str. 67

Zlo u srpskom narodu ima dugu historiju i tradiciju. Ovim kratkim (skracenim) azbucnim prikazom, ukazat cemo na izvore toga zla, koje je pritajeno i - kao što su pokazali u Trebinju, Banjoj Luci, Vlasenici i drugim mjestima bošnjackih povrataka u RS - samo ceka povoljnu priliku da se ispolji



Bošnjaci koji su preživjeli Drugi svjetski rat i stravicne zlocine cetnika, tvrde da su Srbi u posljednjoj agresiji bili još gori u izmišljanju sadistickih metoda mucenja i orgijanja nad nemocnim žrtvama. Šta nam to govori? Da ce u sljedecoj (eventualnoj) agresiji, potpomognuti kao i obicno "bracom" iz Srbije, biti još gori, "inspirativniji". Govore nam o tome golobradi cetnici "spontano" okupljeni u Trebinju, Banjoj Luci, Brckom...

Zlo u srpskom narodu ima dugu historiju i tradiciju. Pokušat cu, ovim kratkim azbucnim prikazom, ukazati na izvore toga zla, koje je pritajeno kao u "Alienu" ("Osmom putniku") i samo ceka povoljnu priliku da se ispolji:




A) ANDRIC, IVO -

"Na Drini cuprija", šovinisticki roman koji je kulminirao nabijanjem na kolac seljaka Radislava.


V) VASIC, DRAGIŠA -

Književnik i publicist. Jedan od ideologa cetništva.


G) GORSKI VIJENAC

Nacionalni romanticarski ep (1847.), djelo crnogorskog vladara i vladike P. Petrovica Njegoša. Jedno poglavlje, "Istraga poturica", nazvano je crnogorskom bartolomejskom noci, kad je, prema nekim izvorima, ubijeno oko 20.000 muslimana.


D) DUGA - Beogradska revija. Uoci agresije objavljuju serije šovinistickih tekstova. Prednjacili D. Kalajic i B. Crncevic itd.

E) EPSKA POEZIJA - Nacionalne romanticarske pjesme u kojima je sabrana izmišljena povijest Srba, pune "lirskih pasaža", kao npr. "muško-žensko na nož natakao".


I) ISTORIJA - Puna falsifikata i strasne mržnje prema Turcima, od Kosova do danas. U poremecenoj vizuri, Bošnjaci su nasljednici Turaka. Inace se u svim drugim jezicima piše sa "h" - historija.

K) KOSOVSKI BOJ - Poraz Srba od Turaka 1389. g. i propast srpske srednjovjekovne države pretvoren u nacionalni mit "osveta Kosova" (car Lazar - carstvo nebesko).


KNJIŽEVNICI - Odigrali veliku i negativnu ulogu u formiranju svijesti srpskog naroda: D. Cosic, Antonije Isakovic, M. Beckovic, Lubarda, Kapor, Nogo, Draškovic...

M) MIHAILOVIC DRAGOLJUB (DRAŽA) - Ðeneral vojske Kraljevine Jugoslavije, stavio se na celo cetnika 1941.-1945. g.


N) NACERTANIJE - Prvi srpski nacionalni program narodnog oslobodenja i ujedinjenja. Biblija srpske ekspanzionisticke i šovinisticke politike. Autor Ilija Garašanin, 1844. g.

NOŽ - Roman Vuka Draškovica.


NEBESKI NAROD - Rasna teorija o vlastitoj superiornosti, kao i Hitlerova fašisticka o arijevskoj nadrasi.

S) SPS - Srpska pravoslavna crkva. Zvanicno podržavala Miloševicev režim. Iskopavanje kostiju uoci rata, nošenje moštiju cara Lazara i stalno prizivanje osvete. Nikad se nije ogradila od srpskih zlocina.


SANU - Srpska akademija nauka i umetnosti. Idejni tvorac srpskog nacionalnog programa nazvanog "MemorandumSANU-a"

SRPSTVO, SAMO SLOGA SRBINA SPAŠAVA, SVI SRBI U JEDNOJ DRŽAVI - Sinonimi srpskog homogeniziranja i nacionalizma.


U) UGROŽENOST - Teorija zavjere: "Svi su protiv nas!"

H) HAJDUCI - Drumski razbojnici. U usmenoj i epskoj tradiciji. Primjer "etike i morala", uzor cetnicima.


C) CETNICI - Prvi put se spominju još u Prvom srpskom ustanku (vidjeti, prota Matija Nenadovic: "Memoari"). Sinonim za zlo. "Genetski otpad, i sramota za ljudski rod" (W. Cherhil, 1944. g.).

P. S.


Svi akteri i dogadaji u ovom tekstu povezani su tajanstvenim i neraskidivim vezama.