POSJETITE KURAN.BA
 
 

faruk visca

ne poznat | Saff br/str. 65

JA SAM PROTIV TERORIZMA


Faruk Višca urednik web-sitea "IslamBosne", sajta na Internetu, ciji je jedan anonimni posjetilac iz Jugoslavije pozvao na atentat na ministra policije, a zatim se sam prijavio policiji, objašnjava kako je dospio na udar "Slobodne Bosne"

Kako komentiraš navode "Slobodne Bosne" o bosanskim teroristima u kojima tebe prozivaju?


Višca: Ja sam protiv terorizma, ma ko ga cinio i prema ma kome bio usmjeren, ne zato što bi me neko mogao uhapsiti ili ubiti ako kažem suprotno, nego, zato što to moj Gospodar Allah, dž. š., strogo zabranjuje i kažnjava zbog toga. Poznato je da mediji nisu naklonjeni muslimanima, ali je jedna stvar kad neki medij iskoristi grešku koju napravi neko od muslimana i to napuše do nerealnih razmjera, popljuje nas, optuži i slicno, a sasvim je drugo kad, kao što je slucaj sa "Slobodnom Bo-snom", jedne novine ocito kršenje najviših medunarodnih pravnih akata i odluka vrhovnih sudskih institucija proglase sasvim normalnim cinom, a one koji se založe za poštiva-nje prava i pravde, nazovu teroristima.

Kako je došlo do te famozne prozivke Rame Masleše?


Višca: Ja sam urednik i web-sitea "IslamBosna", sajta na Internetu ciji je dio i "IslamBosna forum", mjesto na kome bilo ko može napisati bilo šta u svako doba. Tu je jedan posjetilac pozvao na atentat na ministra, tražio njegovo ime i pre-zime, adresu i slicno. Odavno sam prestao cešce dolaziti na Internet, pa su kontrolu rada "Foruma" obavljali moderatori i administracija. Oni su tu poruku izbrisali. Ali, prije nego što su to uradili, neko jê vec pokupio i "Slobodnoj Bosni" je to bilo i više nego dovoljno da me optuži i osudi. Nisu se ni udostojili da me kontaktiraju, mada sam bio sa njima u kontaktu i mogli su me naci. Odmah nakon teksta, naša organizacija "Muslimansko bratstvo" je izdala zvanicno saopcenje povodom optužbi za atentat i u vezi s dešavanjima oko tzv. alžirske grupe. Objavili smo to na udarnoj stranici web-sitea i poslali gotovo svim medijima. Iste veceri sam bio u redakciji "Slobodne Bosne" i tražio objavljivanje demantija koji smo im pismenim putem urucili, ali oni ni to nisu objavili. Istina i objektivnost su im apsolutno stran pojam. Ali, zato dobro vide kad neki anonimus lupi nešto na najzabacenijem dijelu sajta, koji nema nema veze sa mnom licno i zvanicnom politikom "Muslimanskog bratstva" i "IslamBosne".

Je li ti poznato ko je stajao iza te poruke?


Višca: Izjavu je dao posjetilac "IslamBosne" koji je stalno nastanjen u Jugoslaviji. Ne znam ga licno, nikad ga nisam vidio, ali me on, kad je cuo šta se desilo, nazvao i rekao da je to sve napisao u afektu. Razmišljajuci hladne glave, i on je to odbacivao. On se sam prijavio bosanskoj policiji i, telefonom, dao sve svoje podatke, rekao da je spreman sve objasniti u bilo koje doba dana ili noci.

U demantiju spominješ da je borba pocela. O kakvoj je borbi rijec?


Višca: Nisam ni spominjao borbu, ali sam, u jednom tekstu na "IslamBosna forumu", naveo da je borba pocela. Opet pona-vljam, borba je, hvala Allahu Uzvišenom, pocela. Došao je vakat da se pocnemo boriti za svoja prava, da ne šutimo. Svaki musliman mora svoj život posvetiti pozivanju ljudi na Allahov Put, a Allahov put znaci stalno ulaganje truda i žrtvovanje. Ne pozivam na oružanu pobunu, ne pozivam na ubijanje i sijanje nereda. To nije naš put. Svaki radnik na poslu, svaki ucenik i student, svako ko radi i živi za Allahovu vjeru, u je stanju borbe.

Posjetio si i policiju?


Višca: Otišao sam u sjedište federalnih institucija da se raspitam gdje je sjedište Federalnog MUP-a i uputio se tamo. Primio me ministrov komadant osiguranja. U prijateljskom razgovoru, pokušao sam mu objasniti situaciju i naš stav kako bismo našli rješenje za novonastalu situaciju. Rekao sam mu da policija nema razloga za strah, da nama nije stalo do toga da sebi pravimo neprijatelje, da je nekome cilj da policiju i muslimane dovede u sukob, da naš put nije ubijanje, nego pozivanje na Allahov put. Izvukao sam zakljucak da moramo stupiti u direktniji i otvoreniji dijalog, kako sa policijom, tako i sa vlastima, jer je nekome cilj da ovdje dode do sukoba medu Bošnjacima i da se Bosna jednom zauvijek ocisti od muslimana.