POSJETITE KURAN.BA
 
 

opravdanost poziva na promjene

M.A. | Novi Horizonti br/str. 55

22.01.2004.

Mahir Abdullah: Poštovani gledaoci, esselamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu! Danas svi govore o promjenama! U arapskom svijetu je gotovo nemoguce pronaci osobu koja se ne slaže sa ovom tvrdnjom. Pozivi u promjene dolaze, kako od obicnog svijeta, tako i od visokih zvanicnika u arapskom svijetu. Mnogi traže politicke promjene, neki su za društvene, nekima se ne svida trenutni položaj kulture pa su za tu vrstu promjene... ovi pozivi unutar ummeta imaju svoju historiju, ali interesantno je da posljednjih godina sve jaci pozivi za promjene dolaze izvana. Od nas se traže i ocekuju promjene, medutim, bez pojašnjenja o vrsti promjene koja se traži. I mi se slažemo da su potrebne promjene, ali još niko nije javno obznanio oblasti i dimenzije promjena koje su neophodne, te nacini kako ih izvršiti. Zbog toga smo odlucili veceras razgovarati na ovu temu sa našim dragim gostom dr. Jusufom el-Kardavijem. Doktore, nekoliko gledalaca u pitanjima koja su postavili na ovu temu spominju velikog covjeka, poznatog reformatora Ed-Devalibija koji je jucer preselio na bolji svijet. Možete li nas, ukratko, upoznati sa licnošcu ovog velikana?

Dr. Kardavi: Bismillahir-rahmanir-rahim. Neka je salavat i selam na našeg miljenika i vodu Muhammeda, s.a.v.s., te na njegovu casnu porodicu i cestite ashabe. Nisam bio obaviješten o smrti velikog covjeka dr. Ma'rufa ed-Devalibija, velikog reformatora i izuzetno velikog ucenjaka. Roden je u Siriji gdje je završio srednju islamsku školu, a nakon toga pravni fakultet. Nakon fakulteta odlazi u Francusku gdje stice zvanje doktora nauka. Obavljao je visoke državne dužnosti, a jedno vrijeme je i bio premijer vlade Sirije. Isticao se u borbi protiv najezde zapadnog kapitalizma ciji cilj je bio neokolonijalizam. Bio je prvi koji je pozivao arapski svijet na rušenje zapadnog monopola u kupovini naoružanja i opreme, te uspostavljanje saradanje, na tom planu sa Istocnim blokom. Bio je jedan od najvecih pozivaca u oslobadanje arapskog svijeta od ovisnosti o Zapadu. Veliki dio života je proveo vani, a u posljednje vrijeme je živio u Saudijskoj Arabiji gdje je bio izuzetno poštivan i cijenjen. Allaha, dž.š., molim da ga nagradi i da mu se smiluje. Amin!



Mahir Abdullah: Sve su ucestaliji i glasniji pozivi na promjene, kako iz Amerike i Evrope, tako i iz arapskog svijeta. Organizuju se i medunarodni kongresi na ovu temu. Da li su nama, uistinu, potrebne promjene i šta bi trebalo mijenjati?

Dr. Kardavi: Nema nikakve sumnje u neophodnost promjena kod nas! Gotovo je nemoguce sresti covjeka koji se ne žali na postojece stanje i ne traži promjene! Ako odemo u bilo koji grad ili selo naci cemo ljude koji vape za promjenama. Ogromna potreba za promjenama postoji u svakom segmentu ljudskog djelovanja. Uzmimo za primjer stanje vjere u narodu. Svi ce se složiti da su tu neophodne korjenite promjene. Stanje ahlaka unutar odredene zajednice je jako loše i hitno su potrebne velike intervencije na tom planu! Pogledajmo koliko su ljudi izgubili povjerenje, kako se prodaje i obraz i vjera radi dunjaluckih interesa, pogledajmo strahovit pad morala, razgolicenost, mito, korupciju i mnoge druge poroke koji uzimaju sve više maha. Stanje je tako da je neophodna što brža promjena u toj oblasti. Zbog svega toga poznati ucenjak Mustafa ez-Zerka, Allah mu se smilovao, je napisao: 'Naši prethodnici bi ucili dovu Allahu, dž.š., u kojoj su tražili da im Allah, dž.š., njihovo stanje popravi u najbolje. Medutim, mi se danas stidimo uciti tu dovu, jer je nemoguce iz najlošijeg stanja odmah preci na najbolje. Zbog toga treba uciti dovu u kojoj cemo moliti Allaha, dž.š., da popravi naše stanje, da ono bude bolje!' Dakle, promjene su neophodne na duhovnom planu kako bismo sacuvali moral i vjeru. Medutim, ako pogledamo materijalnu stranu našeg života, vidjet cemo da ni tu nismo ništa bolji. Arapske zemlje se svrstavaju u treci svijet! Mi smo nerazvijene zemlje koje nisu riješile mnoga osnovna pitanja u funkcioniranju savremenih društvenih zajednica. Ovo nam je sasvim dobro poznato, što upucuje na neophodnost promjena i na tom planu!



Mahir Abdullah: Vjerovatno postoje odredeni razlozi za nezavidnu poziciju u kojoj se nalazimo. Koji su osnovni razlozi za stanje u kojem se ummet nalazi?

Dr. Kardavi: Jedan od razloga našeg trenutnog stanja jeste i negativno naslijede iz vremena kada je ummet krenuo u dekadencu. Historijska je cinjenica da je ummet najmanje osam stoljeca bio vodeca civilizacija svijeta. Nakon toga dolazi period stagnacije. Dok smo mi stagnirali drugi su napredovali, tako da smo mi zaostali za njima. Dok smo mi tapkali u mjestu drugi su od nas uzeli temelje na kojima pociva prosperitet i napredak nekog naroda i velikom brzinom napredovali. Zabavili smo se sami sobom, unutarnjim podjelama i problemima tako da smo licili na stajacu vodu dok su drugi poput bujice prolazili pored nas. Potpuno smo se zaledili tako da se pocelo otvoreno pozivati u zatvaranje vrata idžtihada u fikhu, prestanak inoviranja u proizvodnji, prestanak istraživanja i razvoja nauke, i u mnogim drugim segmentima ljudskog djelovanja. To stanje je bilo toliko teško da su pjesnici obicavali recitovati: 'Prethodnici nisu ništa ostavili buducim pokoljenjima!', ili 'Ne možeš biti moderniji od onoga na cemu si bio do sada!'. Negativne posljedice takvog stanja još uvijek osjecamo, zato je neophodno što prije izici iz okova u kojima se ummet nalazi kako bismo krenuli ka prosperitetu. Naša vjera od nas traži da napredujemo i da se takmicimo s drugima u napretku. Islamski ucenjaci su složni da je izucavanje i usavršavanje bilo koje naucne discipline koja je potrebna ummetu fardi-kifaje! Sve savremene nauke koje su doživjele procvat u našem vremenu su temelj napretka i jako potrebne ummetu, zato je na nama da ih izucavamo i usavršimo. Živimo u savremenom dobu a ummet još uvijek pati od posljedica dekadence. Nužno je da što prije krenemo naprijed i izidemo iz stanja u kojem se nalazimo.


Drugi razlog je u okupaciji arapskih zemalja od strane Zapada. Zapadne sile su okupirale naše zemlje i maksimalno uradile na promjeni slike ovih krajeva. Htjeli su od muslimana da naprave neke druge ljude. Dokinuli su šerijatski pravni sistem i zamijenili ga zapadnim. Zabranili su islamsku kulturu i moral, a na njegovo mjesto uveli zapadne ideje i norme ponašanja. To je rezultiralo odrastanjem generacija koje su potpuno odrodene od svoje vjere i ideje koju im islam donosi. Jako brzo smo postali nešto nedefinisano, jer nismo bili potpuni muslimani niti nemuslimani, nismo zapadnjaci ali ni potpuni istocnjaci. Niti smo jedno niti drugo. Zato se i nalazimo u situaciji koju je neophodno promijeniti kako bismo sami sebi pomogli. Još nismo našli adekvatan izlaz iz ove situacije a suoceni smo s ponovnim napadima na naš teritorij. Mnogi islamski ucenjaci tvrde da upadi Zapada na naš prostor s ciljem imaju za cilj gušenje svakog pomaka naprijed kod muslimana. Njihov cilj jeste produbljivanje naše zaostalosti kako bi oni imali jeftinu sirovinu i pogodno tržište za svoje finalne proizvode. Država koja prodaje sirovine a uvozi finalne proizvode ne može napredovati. U kakvoj smo mi situaciji najbolje nam pokazuje poredenje sa razvijenim zemljama. Iako posjedujemo ogromne sirovine, ekonomski potencijal, proizvod svih arapskih zemalja ne dostiže visinu proizvoda Španije, Austrije, Njemacke ili bilo koje razvijene zemlje. Zbog toga tvrdim da je promjena stanja u kojem se nalazimo obavezna – fard. To je za nas vjerska obaveza koju iziskuju naše potrebe i vrijeme u kojem živimo!

Mahir Abdullah: U kontekstu nasljednih faktora naše slabosti, o cemu ste govorili, koje su to tacke koje je potrebno popraviti? Neki kažu da je naš sistem obrazovanja u srednjim i visokim obrazovnim institucijama glavni razlog produženja agonije u kojoj se nalazimo. Do koje mjere sistem obrazovanja doprinosi stanju u kojem se nalazimo?



Dr. Kardavi: Sistem obrazovanja koji je na snazi kod nas podliježe neophodnim promjenama! Njega je potrebno promijeniti kao i mnogo toga drugog, ali kompletan sistem obrazovanja, a ne samo njegov dio koji se odnosi na vjersko obrazovanje, kao što neki zagovaraju. Oni koji zagovaraju samo promjenu vjerskog obrazovanja ne žele pomoci nama, naprotiv! Cilj promjena u ovoj oblasti je brisanje ajeta koji pozivaju na borbu, prekrivanje zaboravom naše svijetle historije, zabranu izucavanja ratova koje je Muhammed, s.a.v.s., vodio i ostalih pobjeda koje su naši prethodnici izvojevali. Oni žele da iz naše historije izbrišu Halid bin Velida, Ebu Ubejdu, Salahudina, Kutuza i mnoge druge heroje koji su naš uzor. Cilj ovih promjena je da ummet postane nesposoban za odbranu kako bi bio što lakša meta za neprijatelja. Naravno, mi ne prihvatamo takve uslove. Ono što je nama neophodno i što mi zagovaramo je da oslobodimo naš sistem obrazovanja od odredenih slabosti koje su razlog njegovog zaostajanja. Nefleksibilnost je nešto što treba hitno mijenjati! Kako vjersko, tako i naše svjetovno obrazovanje pati od zatvorenosti koja ne prihvata nikakav napredak niti fleksibilnost u svom djelovanju. Mi odbijamo bilo kakvo obnavljanje, iako je Muhammed, s.a.v.s., propisao obnavljanje naše vjere: 'Zasigurno ce Allah, dž.š., na pocetku svakog stoljeca poslati ummetu nekog ko ce obnoviti njihovu vjeru.'! Mnogi islamski ucenjaci, na osnovu ovog hadisa, kažu da ova vjera podliježe obnovi.

Ako je Muhammed, s.a.v.s., propisao ovoj vjeri da se obnavlja, onda je potrebno da se obnovi shvatanje vjere, da se obnovi vjerovanje svakog pojedinca, da se usavrše metode pozivanja u vjeru. Dakle, neophodno je da se promijeni svijest o vjeri. Mi zagovaramo kulturu koja je otvorena, spremna za saradnju. Kultura koja je zatvorena, ucmala, sama za sebe, ne donosi nikakvu korist. Nijedna vjera ne poziva razumu, toleranciji, komunikaciji i otvorenosti kao što je slucaj s našom vjerom. Naša vjera uci nas da se covjek može okoristiti od svakog, da može nauciti od ptice, kao što je Sulejman, a.s, ucio ili sin Adema, a.s. Buharija bilježi predaju da su pojedini ashabi od Iblisa naucili jedan nacin ucenja Ajetul-kursije. Kada su o tome obavijestili Poslanika, rekao im je: 'Istinu vam je rekao, iako je on lažov!' To su promjene koje želimo da se dogode u sistemu našeg vjerskog obrazovanja.



Mahir Abdullah: Doktore, neki filozofi za ehlus-sunne vel džema'at kažu da od momenta kada je Muavija postavljen za halifu on postaje pokret koji 'višom silom' opravdava stanje u kojem se ummet nalazi, bez obzira koliko to stanje bilo loše. Svjestan sam da je istinska ideja islama potpuno potisnuta iz svakodnevnice ummeta vec duži period. Da li ta ideja pravdanja nekakvom višom silom za svako stanje u kojem se nalazimo može prihvatiti potrebu za promjenama o kojima govorite?

Dr. Kardavi: Prvo želim da kažem je da tvrdnja da je šerijat odsutan iz naše svakodnevnice nije tacna i ja se ne mogu složiti sa tim konstatacijama. Šerijat je bio jedini zakon koji je prakticiran u islamskom svijetu punih trinaest stoljeca. Sve do dolaska kolonijalizatora na naše prostore šerijat je važio kao jedini zakon koji je prakticiran u islamskome svijetu. U doba Emevija, Abasija, Osmanlija i drugih vladajucih porodica uvijek je šerijat bio temelj uredenja države i politike. Za sve nejasnoce narod se obracao kadijama koji su sudili po pravilima šerijata. Citav životni sistem je bio ureden na temeljima šerijata. To je bilo vrijeme u kojem država nije imala velikog utjecaja na narod kao što je slucaj danas. Jedan britanski filozof kaže da je odlika vremena u kojem živimo jako velika moc utjecaja države na narod. Danas država sve sisteme drži pod svojom kontrolom. Obrazovni sistem, sigurnosni sistem, zakonodavni i svi drugi sistemi su u rukama države. Prije nije bilo tako, odnosno ne u tolikoj mjeri kao danas.


Tvrdnja da je praksa ehlis-sunneta da se pravda u svakom vremenu i prilagodava kako mu je potrebno, rezultat je nedovoljnog poznavanja šerijata. U šerijatskom pravu postoji nešto što se zove fikh trenutnog stanja (fikhul-vaki'). Jedan od uslova da bi neko bio halifa, odnosno predsjednik islamske države je da bude mudžtehid. Takoder, muftije su mudžtehidi. To su osobe koje idealno postavljen šerijatski propis spuštaju na nivo na kojem se nalazi narod nad kojim se taj propis primjenjuje. Da nije toga mnogi propisi bi bili jedno a život ljudi sasvim drugo. To dvoje se ne bi moglo spojiti, osim na nacin koji smo spomenuli. Dakle, ideja koja se temelji na Kur'anu i sunnetu ne može biti razlog slabosti muslimana. Tacno je da je tokom historije bilo odredenih pokreta koji su svojom idejom bili destruktivni, medutim, njihov utjecaj je ogranicen i skoro se izgubio pojavom velikih reformatora koji su pozivali povratku Kur'anu i sunnetu, poput Rešida Ridaa, Nursi u Turskoj, Abdulaziz bin Badis u Alžiru... Nakon njihovog djelovanja ponovo su jedini izvor vjerske ideje svih muslimana postali Kur'an i sunnet.

Mahir Abdullah: Pocetkom dvadesetog stoljeca postaje uocljiv izuzetno veliki utjecaj politike na sve ostale oblasti ljudskog djelovanja. S promjenom politike dolazi i do mnogih drugih promjena. Do koje mjere politika može biti kocnica promjenama, odnosno, da li prilikom promjena treba poceti od politike ili od neceg drugog?



Dr. Kardavi: Kada je rijec o promjenama, pocinjemo na nacin kako je poceo Muhammed, s.a.v.s., u pocetku svoje misije, a to je - promjena stanja ljudi! Allah, dž.š., kaže: 'Allah nece promijeniti stanje naroda sve dok on sam sebe ne promijeni!' To je zakon koji je Allah uspostavio. Zato je Muhammed, s.a.v.s., poceo s promjenama shvatanja ljudi. To je bio zadatak mekkanskog perioda objave koji je trajao punih trinaest godina. Muhamed, s.a.v.s., se nije puno zanimao za promjene državnih sistema niti smjera politike tog vremena, nego je sav svoj trud ulagao u odgoj pojedinca, koji ce biti vjernik i spreman da bude nosilac promjena u društvu. Njih opisuje sura El-Asr u kojoj se kaže: 'Tako mi vremena, covjek, doista, gubi, samo ne oni koji vjeruju i dobra djela cine, i koji jedni drugima istinu preporucuju i koji jedni drugima preporucuju strpljenje.' Kada je citav džemat bio odgojen na ovim osnovama, u Medini pocinju promjene u društvu, i Allah, dž.š., se obraca toj zajednici rijecima: 'O vi koji vjerujete!'. Dakle, za velike promjene neophodno je da imamo narod koji je prošao temeljit odgoj na imanskim principima i koji je nepokolebljiv u svom vjerovanju. Znaci, preduslov promjenama je promjena svakog pojedinca nabolje. Medutim, pocetak s pojedincima ne iskljucuje politicke ili druge promjene, ako su one neophodne. Nekada je politika tako uska i zla da ne ostavlja prostora za djelovanje onih koji odgajaju pojedinca, zato je ponekad neophodno promijeniti politiku kako bi se dobio prostor za djelovanje na «popravljanju» svakog pojedinca!

Mahir Abdullah: Ko je taj ko treba da potakne promjene. Muhammed, s.a.v.s., nije medu nama, pa ko danas ima pravo i treba da pokrene promjene?



Dr. Kardavi: Promjene danas treba da pocnu iz i od ummeta. Ummet posjeduje pravo na promjene i od njega one treba da pocnu. Svako ko sebe prepoznaje u rijecima Allaha, dž.š., 'O vjernici', treba da se ukljuci! Neprihvatljivo je da promjene budu nametnute izvana, jer stranci u promjenama imaju svoje ciljeve koji ne odgovaraju našim ciljevima niti potrebama. Zbog toga je ekskluzivno pravo na promjenu na ummetu. Ja pozivam na jedinstvo svih snaga koje ummet posjeduje kako bi te promjene bile što kvalitetnije. Potrebno je naci razumijevanje medu razlicitim snagama i pokretima u ummetu i svu snagu objediniti u tom pogledu. Potrebno je da se razumiju oni koji imaju suprotne ideje vjerske i svjetske, selefijske i sufijske, dakle, objedinjenje svih snaga ummeta na promjenama ka boljem. Uslov za uspjeh jeste aktivno ucešce svih u promjenama, kako bi se objedinile sve snage koje ummet posjeduje s ciljem postizanja kvaliteta. Promjene ne treba da budu naturene izvana, niti putem vojnih udara. Protivim se upotrebi sile kao nacinu dolaska do promjena. Promjene treba da nose ljudi iz naroda, koji su dobro poznati narodu i u koje narod ima povjerenje, a nikako pojedinci iz sjene, za koje skoro niko nije ni cuo, koji iskoriste svoj utjecaj u vojsci da vojnim putem dodu do vlasti. Dakle, jedini ispravan put ka promjenama je onaj koji vodi iz naroda koji dobro poznaje bolesti od kojih boluje i nacin na koji se one lijece!

Mahir Abdullah: Spomenuli ste da poticaji na promjene izvana ne dolaze s dobrim namjerama. Da li je takav slucaj sa svim što dolazi izvana, jer poznato je da odredene konkretne projekte a koji pomažu domacem stanovništvu finansiraju stranci?



Dr. Kardavi: Vanjski utjecaj na nas u današnje vrijeme dolazi preko globalizacije iza koje se krije nametanje Amerike i njenih interesa cijelome svijetu. To je ime za svjetsku snagu koja ima ekskluzivno pravo na nametanje svojih ideja i normi drugima. To najbolje pojašnjavaju rijeci americke savjetnice za vojna pitanja koja je izjavila da je njihov cilj promjena svih sistema naa Bliskom istoku kako bi se oni uskladili sa sistemima koji važe u Americi! To su ciljevi koje stranci žele sprovesti u djelo i zbog kojih nam stoje na putu da sami zalijecimo svoje bolesti, do te mjere da nas sprecavaju u humanitarnom djelovanju. Danas nijedna organizacija ne može pomoci ugroženima bez velikih problema! Dakle, to je poziv na promjene koje koriste njihovim ciljevima i zbog toga su one neprihvatljive za nas!

Mahir Abdullah: Kako cete odgovoriti strancu koji kaže: 'Dugo smo cekali da se promijenite sve dok niste postali opasnost kako sami za sebe tako i za ostatak svijeta!'?



D. Kardavi: Odgovorit cemo mu tako što cemo mu reci da su oni nametnuli ljude koji vladaju narodom a narod ih ne prihvata. Narod je za promjene, a pojedinci koje su oni postavili, pomagali im da se ustolice i postanu nedodirljivi su protiv naroda i promjena koje narod želi! Uzmimo za primjer Sadama Huseina! Njega su stranci doveli na vlast, pomagali mu sve dok im je trebao za postizanje njihovih ciljeva. Kada je trebalo napadati Iran i ubijati civile zabranjenim oružjem, nije smetao! Zbog toga mnogi historicari tvrde da su stranci svjesno radili na tome da se ne razvijamo!
Mi nismo divljaci iz džungle! Mi smi narod koji ima svoje ucenjake, ljude koji su spremni na velike projekte. Mi smo dugo bili vodeca civilizacija svijeta. Šta je to što smo mogli jucer uraditi a danas ne možemo! Koliko izuzetnih strucnjaka u raznim oblastima imamo koji rade širom svijeta zbog toga što im je rad u njihovim zemljama za dobro svog naroda zabranjen! Ono što je neophodno potrebno u našim zemljama je sloboda. Narodu je potrebno dati slobodu kako bi mogao neometano da radi na poboljšanju svog stanja. U Alžiru su se desili poznati izbori na kojima su vecinu dobili islamisti. Zašto im nije dozvoljeno da uspostave vladu? Zašto im nisu date iste šanse kao drugima pa da se svojim djelovanjem pokažu?! Dakle, stranci nas žele ostaviti u stanju u kakvom se nalazimo i oni su stvarna prepreka za velike promjene u našim zemljama.