POSJETITE KURAN.BA
 
 

kultura ponasanja u braku 4

Šefik Kurdić | Novi Horizonti br/str. 46

KULTURA PONAŠANJA PRILIKOM RAZVODA BRAKA







Islam posebnu pažnju pridaje braku i bracnim odnosima. Brižljivo pazi i cuva bracnu harmoniju. Sa puno pažnje i takta pokušava sacuvati bracnu zajednicu od raspadanja. To dozvoljava samo ako nema nikakvog nacina da bracni sklad i harmonija opstanu. Ukoliko, eventualno, i dode do raspada bracne zajednice, islam je precizno regulirao sve detalje vezano za taj slucaj, kako bi sacuvao dostojanstvo svakog od supružnika.






Niko nije pridao važnost braku i porodici kao osnovnom temelju ljudskog društva kao što je to ucinio islam. Dom i porodicna atmosfera, prema islamu, su sklonište i smiraj za dušu i tijelo. U takvoj atmosferi duše se susrecu u ljubavi, samilosti, saosjecanju i posebnoj radosti koja se ne može ocutiti u drugacijoj atmosferi. Samo u takvoj idilicnoj atmosferi može proteci sretno djetinjstvo i sretna mladost.





Ta veza duše koja cezne za drugom, ta veza ljubavi i samilosti, osjecaja i blagosti, intime i ljubaznosti, najbolje je ilustrirana kur'anskim rijecima: «I jedan od dokaza Njegovih je to što za vas, od vrste vaše, stvara žene da se uz njih smirite, i što izmedu vas uspostavlja ljubav i samilost...» ili: «...one su odjeca vaša, a vi ste njihova odjeca».



Ko istancano promišlja osjeti u ovim kur'anskim ajetima posebnu nježnost i savršenu blagost. Osjeti savršeni iskaz o suštini veze koju islam odreduje, uz istovremeno vodenje racuna o svim ciljevima tog udruživanja, ukljucujuci tu i produžavanje života posredstvom potomstva. Na taj nacin islam daje svim ovim ciljevima pecat cistote i nevinosti i pravi sklad i harmoniju izmedu njihovih usmjerenja i aspiracija. Kada Allah Plemeniti veli: «Žene vaše su njive vaše!», On, primjetno je u tim rijecima, jasno potcrtava znacenje plodnosti i umnožavanja.





Ovaj lijepi kutak i sretno pribježište islam okružuje svom svojom pažnjom, blagošcu i garancijama. Shodno univerzalistickoj naravi islama, kako primjecuje Sejjid Kutb,on se ne zadovoljava samo duhovnim ozracjima, vec ih prate zakonska regulativa i šerijatskopravne garancije.



Inace, u svijesti iskrenih vjernika ustalilo se uvjerenje da život bez braka, makar i nakratko, ne zaslužuje Allahovo zadovoljstvo. Tako se prenosi da je Alija b. ebi Talib, r.a, požurio da se oženi odmah nakon smrti Fatime, r.a, kcerke Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Komentirajuci taj svoj postupak, rekao je: Bojim se Allaha, da ga sretnem neoženjen! Brak se u svjesti vjernika uzdiže do nivoa svetosti, obzirom da se njime iskazuje predanost svome Gospodaru.





Analizirajuci odnos islama spram braka i bracne zajednice, dolazi se do fascinirajucih zakljucaka. Naime, u ranijim narodima položaj žene je bio ponižavajuci. Islam je podigao ženu na nivo koji je dostojan ljudskog divljenja. U islamu se novorodence živo ne sahranjuje i ne ponižava. Djevojka se ne udaje bez njenog pristanka i njene dobre volje.






Islam prezire razvod braka




Iz dosadašnjih cinjenica jasno se zakljucuje da islam podstice i izgraduje stabilnu bracnu zajednicu i radi na tome da ojaca harmoniju izmedu bracnih drugova. Medutim, buduci da je islam prirodna vjera i da odgovara na prirodne potrebe svake osobe, prirodno je da dode, ponekad, do nesuglasica koje se ne mogu prevazici. Nekada je prirodni lijek za neku bracnu bolest jedan neobican zahvat koji se naziva razvodom braka.



Iako islam bracni ugovor naziva misakan galizan/cvrstom obavezom, kao što Allah Uzvišeni veli u suri en-Nisa': «i kad su one od vas cvrstu obavezu uzele», ipak Allah dozvoljava, u iznimnim slucajevima, razvod bracne zajednice, kako bi, na taj nacin, sacuvao dostojanstvo jednog ili drugog bracnog druga ili sprijecio njegovo ponižavanje i maltretiranje. Poslanik islama, s.a.v.s, jasno to naglašava u hadisu koji prenosi 'Abdullah b. Omer, r.a: Najmrže Allahu od onoga što je dopustio je razvod braka!





Pokušaj devalviranja braka i angažiranje na dishramoniji bracne zajednice okarakteriziran je u islamu veoma negativnim, pa svako onaj ko ucestvuje u razdvajanju muža od žene, rizikuje da izade iz Poslanikove, s.a.v.s, bašce i njegovog casnog Sunneta. U hadisu kojeg prenosi Ebu Hurejre, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, jasno prijeti: Nije od nas onaj ko odvaja muža od žene!



Allahov Poslanik, s.a.v.s, oštro prijeti svakoj ženi koja, bez opravdanog razloga, traži razvod braka. Sevban, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao: «Miris dženneta ce biti uskracen onoj ženi koja, bez opravadanog razloga, bude tražila razvod braka».





Išcitavajuci Kur'an i hadis dolazi se do spoznaja da je u islamu razvod braka, uistinu, mjera koja se poduzima samo u krajnjoj nuždi. Ako do nje, eventualno, dode, onda je islam sve detalje regulirao u tom slucaju, želeci sacuvati dostojanstvo bracnih drugova. Ako bismo analizirali samo ovaj segment ljudskog života bili bismo fascinirani vanrednom brigom islama da sve postavi na svoje mjesto i da sacuva dignitet svake osobe.



Koliko Allah Uzvišeni pridaje važnost ovom problemu najbolje ce nam ilustrirati kompletna sura u Kur'anu, nazvana imenom Et-Talak/Razvod braka, u kojoj se daju temeljne smjernice kako postupati u slucaju razilaženja bracnih drugova.





Buduci da je kod nas a i u svijetu osjetan porast razvoda brakova, onda se doima sasvim logicnim poznavati kulturu ponašanja u tom domenu. Brojni su islamski propisi koji se ignoriraju kod razvoda braka. Osjecamo dužnost da analiziramo neke detalje vezane za ovo podrucje, koji su kod nas zanemareni i odudaraju od islamskog nacina ponašanja.






Pokušaj pomirenja prije razvoda




Islam ne dopušta razvrgavanje bracne veze, izuzev nakon upotrebe svih mogucih mehanizama ocuvanja iste. Allah Plemeniti apelira na svijest osoba, kako bi sacuvao bracnu zajednicu. On ih navodi na cekanje i strpljivost, cak i u slucaju njihove riješenosti da razvrgnu bracnu zajednicu. Na ovaj nacin Allah želi da ugasi plamen njihove mržnje i antipatije jednog spram drugog. On veli: «S njima lijepo živite! A ako prema njima odvratnost osjetite, moguce je da je baš u onome prema cemu odvratnost osjecate Allah veliko dobro dao».



Medutim, ako ne bude nikakve šanse da medusobno riješe svoje sporove, onda islam pokušava pomiriti bracne drugove posredstvom drugih osoba. Otuda Allah Plemeniti preporucuje: «A ako se bojite razdora izmedu njih dvoje, onda pošaljite jednog pomiritelja iz njegove, a jednog pomiritelja iz njezine porodice. Ako oni žele izmirenje, Allah ce ih pomiriti, jer Allah sve zna i o svemu je obaviješten!»





Ako ovaj pokušaj ne uspije, onda je jasno da je takva bracna zajednica u izuzetnoj krizi, pa je neophodno prihvatiti gorku realnost i završiti takvu vezu razvodom braka, koji je kod Allaha najopmraženija stvar koju je, ipak, dozvolio.






Nagodba




Ukoliko bracni par ne može naci zajednicku rijec i boji se nastavka zajednickog življenja, onda Allah Sveznajuci preporucuje nagodbu, koja ce odagnati sve dileme, probleme i frustracije. Allah veli: «Ako se neka žena plaši da ce joj se muž poceti joguniti ili da ce je zanemariti, onda se oni nece ogriješiti ako se nagode, - a nagodba je najbolji nacin».






Razvod kada su žene ciste




Ako vec dode do razvoda braka, onda se to ne može izvršiti u bilo kojem momentu. Sunnet je to uciniti u medumenstrualnom periodu, kada nije bilo intimnog odnosa sa suprugom. Ovo je prilika da se odgodi raskidanje bracne veze za neko vrijeme nakon stanja srdžbe i uzrujanosti. Tokom tog perioda može doci do promjene u odluci bracnih saputnika, do smirivanja uzrujanosti i ublažavanja srdžbe, pa da Allah izmiri zavadene strane, te i ne dode do raspada bracne zajednice.



Otuda se Allahove rijeci doimaju perfektno mudro, kada naglašava: «O Vjerovjesnice, kada htjednete žene da pustite, vi ih u vrijeme kada su ciste pustite!»





Buharija i Muslim bilježe predaju u kojoj se navodi da je 'Abdullah b. Omer, r.a, razveo ženu u vrijeme menstruacije, pa je Omer, r.a, pitao Vjerovjesnika, s.a.v.s, o tom cinu, na što je on rekao: «Neka je vrati, a zatim neka je zadrži do poslije menstrualnog perioda, pa period menstruacije i ponovo menstrualni period. Pa ako misli da je otpusti, neka je otpusti u periodu cistoce, a prije bracnog odnosa s njom.



To je period koji je Allah Uzvišeni naredio!»




Zbog toga su islamski pravnici podijelili razvod braka na dvije vrste: sunnetski i bid'atski. Sunnetski razvod braka definiraju tako što ce se žena pustiti u periodu cistoce, nakon menstruacije, poslije koje muž nece polno opciti s njom. Bid'atski razvod, kojeg smatraju zabranjenim, definiraju kao puštanje žene dok je u menstrualnom ili postporodnom periodu, a za vrijeme cistoce opcio je s njom ili ukoliko ju je pustio tri puta jednom rijecju, ili sa tri rijeci: Puštam te!, odjedanput.



Hanefijski pravnici razvod braka dijele na tri vrste: ahsen, hasen tj. sunnetski, i bid'atski.






Pricek - 'Iddet




'Iddet/pricek je period koji žena mora provesti nakon razvoda braka ili smrti muža, prije nego što se iznova uda. Period priceka je obavezan za svaku razvedenu ženu ili onu kojoj je muž umro, izuzevši ženu koja je puštena a nije imala spolnog odnosa sa mužem. Takva žena nema obaveze priceka i ona se može bez ikakvih problema odmah udati.



Allah Uzvišeni obracajuci se Poslaniku, s.a.v,s, savjetujuci ga da, ukoliko puštaju žene, da to cine u periodu kada su ciste, naglašava: «a onda vrijeme koje treba da prode brojte i Allaha, Gospodara svoga, bojte se!»






Razvedena treba da ceka tri menstrualna ciklusa




Ovo je poravilo koje je uspostavio Gospodar svjetova. On kaže: «A one žene vaše koje su nadu u mjesecno pranje izgubile one koje ga nisu ni dobile, one treba da cekaju tri mjeseca, ako niste znali».



Ovo je odredivanje prioda priceka za one žene koje nemaju mjesecno pranje i koje nisu trudne. Ono obuhvata one žene koje su prestale dobijati menstruaciju i one koje još nisu dobile zbog mladosti ili neke bolesti. Obzirom da postoje fikhska razilaženja o shvatanju priceka, naime, da li se radi o tri mjesecna pranja ili o tri medumenstrualna perioda cistoce, zavisno od žene je li ga pocela ili nije dobijati, onda je ajet, sa «selasetu kuru'», odredio tri mjeseca i za ove i za one, jer im je zajednicko odsustvo mjesecnog pranja kojim se obracunava pricek onih drugih žena.






Trudnica treba da ceka dok ne rodi




Razvedena trudnica treba da ceka, shodno kur'anskim rijecima: «Trudne žene cekaju sve dok ne rode».



Ako analiziramo ovaj period priceka za raspuštenice, onda nam bljesne pred ocima smisao ovog fiksiranja vremena. Zašto je to tako Allah odredio? Ocito je da ovaj pricek od tri mjeseca ili trudnice dok ne rodi, itekako može navesti muža da promijeni odluku, da se stiša njegova srdžba ili da u duši osjeti ponovnu ljubav spramn svoje supruge i vrati je ponovo u bracnu luku. Njegov smisao je i u tome da li postoji ili ne trudnoca prije razvoda. Vrlo je vjerovatno da odustane od razvoda, ako utvrdi da žena, nosi njegovo dijete, a siguran je da nije imala odnos izuzev s njim!



Allahove rijeci: «a onda vrijeme koje treba da prode brojte», upozorava muža da ne ošteti ženu, time što bi produžavanjem njenog priceka onemogucio joj da se uda za nekoga drugog. Ili ako bi smanjio period priceka za trudnicu, došlo bi do rizika da se ne utvrdi gravidnost i time porijeklo djeteta dovede u pitanje.






Žena ostaje u kuci muža do isteka priceka




Ovo šerijatsko pravilo je totalno kod nas zapostavljeno. Ako kod nas dode do razvoda braka, žena momentalno napušta kucu svoga muža i odlazi roditeljima ili na neku drugu stranu. Medutim, islamski kodeks ponašanja je sasvim drugaciji. Naime, ona je obavezna ostati u kuci muža sve do isteka priceka. Allah jasno napominje: «Ne tjerajte ih iz stanova njihovih, - a ni one neka ne izlaze -, osim ako ocito sramno djelo ucine».



Allah Plemeniti je Svojom mudrošcu ovaj propis uspostavio, ocito je, kako bi pružio priliku za opoziv razvoda i potakao ponovnu ljubav medu supružnicima kroz uspomene iz njihovog zajednickog života. Naš narod lijepo kaže: «Daleko od ociju, daleko od srca». Medutim, slijedeci ovu Allahovu preporuku, žena ostaje u blizini covjeka, pa njena prisutnost i bliskost ocima, može ih uciniti bliskim i srcu i osjecanjima i tako djelovati na ponovnu uspostavu bracne zajednice.





Otuda, Allah Milostivi završava prvi ajet poglavlja koje tretira razvod braka sljedecim rijecima: «Ti ne znaš, Allah može poslije toga priliku pružiti». Nakon ovoga namece se svima jedno pitanje: Ko je taj ko zna Allahovu tajnu i Njegovo skriveno odredenje iza naredbe o priceku i Njegove naredbe o ostajanju raspuštenica u njihovim stanovima?! Može se samo odgovoriti: Ko zna, možda iza toga dode do kvalitetne promjene koja se može preobraziti u srecu i krajnje zadovoljstvo!!! Allah stalno djeluje i uplice se izmedu covjeka i njegovog srca i otkuda znaš da baš taj pricek ne prikucuje skrivenu radost, promjenu i ljepotu?!






Za vrijeme priceka može se ponovo uspostaviti bracna veza




Ukoliko za vrijeme trajanja priceka muž i žena nadu zajednicku rijec, mogu ponovo stupiti u bracnu zajednicu, bez ponovnog vjencanja i bracnog ugovora. To je pravo muža, kako Allah Plemeniti, navodi u ovom istom poglavlju: «I dok traje vrijeme odredeno za cekanje, vi ih ili na lijep nacin zadržite ili se velikodušno od njih konacno rastavite!»



Ukoliko istekne vrijeme priceka, a muž odluci ponovo uspostaviti brak sa svojom bivšom suprugom, tada mora ponovo saciniti bracni ugovor i nanovo se oženiti.





Ono što nama pada u oci u prethodnim Allahovim rijecima je krajnja pažnja i velikodušnost koju Allah preporucuje prema ženama koje razvodimo. U našim prilikama dode do vrlo ružnih scena, ružnih rijeci, pa cak i fizickih maltretiranja, a ajet preporucuje lijep postupak i velikodušnost. Ovo, uistinu, može doci samo od Onoga koj sve zna i koji je najmilostiviji!






(Nastavit ce se inša-Allah)