POSJETITE KURAN.BA
 
 

kultura ponasanja u braku 2

Šefik Kurdić | Novi Horizonti br/str. 44

Islamski bonton (11)


Islam je precizno regulirao odnose supružnika u braku. U ovom broju aktualiziramo pitanje dužnosti žene spram muža i muža spram žene.

Allah Plemeniti je svaki detalj ljudskog života propisao da bude u skladu s Njegovim zakonima. Znajuci prirodu covjeka, jer ga je On i stvorio, On je odredio i pravila koja omogucuju da covjek cuva i ocuva tu svoju prirodu. S obzirom da je brak institucija koja cuva porodicu, islam joj pridaje poseban znacaj. Otuda, Allah Plemeniti u brojnim ajetima i preko Svog Poslanika, s.a.v.s, odreduje jasne smjernice kako da covjek postupi u tom segmentu življenja, kako bi ocuvao brak, ojacao porodicu i tako ozdravio društvo u cjelini.
Iz sljedecih redaka vidi se da je islam uspostavio konkretna pravila u domenu medusobnog poštivanja supružnika. Supružnici dužni su živjeti shodno tim pravilima i, na taj nacin, ocuvati zdravu i vitalnu porodicu, koja je preduvjet zdravog i vitalnog društva.

Kultura ponašanja muža prema ženi: lijep odnos prema ženi

Muž je dužan prema ženi sljedece:
Muž se treba truditi da izgradi lijep odnos prema svojoj supruzi, jer je Allahov Poslanik, s.a.v.s, u više predaja to isticao. Tako u predaji Ebu Hurejre, r.a, Poslanik islama, s.a.v.s, potcrtava: Najpotpuniji vjernik je onaj koji ima lijepo ponašanje, a najbolji medu vama su oni koji se najljepše ponašaju prema svojim suprugama!
U Ibn Madžinoj zbirci spominju se dvije predaje slicnoga sadržaja. U Ibn 'Abbasovoj predaji, Poslanik, s.a.v.s, kaže: Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama, a ja sam najbolji prema svojim ženama! . U predaji 'Abdullaha b. 'Amra b. el-'Asa, r.a, Poslanik, s.a.v.s, kaže: Najbolji od vas su oni koji su najbolji prema svojim ženama!
Na oprosnom hadžu Allahov Poslanik, s.a.v.s, je oporucio muslimanima u predaji 'Amra b. el-Ahvesa, r.a: I lijepo sa ženama postupajte!

Razumijevati njihove potrebe i aspiracije

Muž je dužan da razumije ženu i njene potrebe, stremljenja i aspiracije. Za to najbolju potvrdu nalazimo u praksi Allahovog Poslanika, s.a.v.s. Naime, Aiša, r.a, prenosi da se udala za Vjerovjesnika, s.a.v.s, izuzetno mlada i da se voljela igrati s lutkama i drugaricama, pa je Vjerovjesnik, s.a.v.s, tražio njene drugarice i podsticao ih da joj dolaze i da se igraju sa njom.
Slicna je predaja Aiše, r.a, kada je gledala u džamiji igru Abesinaca s kopljima, pa joj to Vjerovjesnik, s.a.v.s, nije zabranio.

Aiša, r.a, tvrdi da se Poslanik, s.a.v.s, takmicio s njom u trcanju. Nekada je ona pobjedivala a nekada on.
Igra i zabava sa ženom ubraja se u hobije koji su šerijatom preporuceni. Tako Džabir b. Abdullah, r.a, prenosi predaju u kojoj se kaže da ce covjek biti nagraden samo za neke vrste hobija. Medu njima se ubraja igranje i zabava sa svojom suprugom, dresiranje konja i poducavanje plivanju.
Pomagati ženi u poslu


Muž ce pomagati ženi u brojnim poslovima u kuci, kada to ona ne može sama stici. El-Esved je upitao Aišu, r.a: Šta je Poslanik, s.a.v.s, radio u kuci? Ona je odgovorila: Pomagao bi porodici, a kada bi zacuo ezan, izašao bi.
'Urve prenosi da je pitao Aišu, r.a, o tome šta je Allahov Poslanik, s.a.v.s, radio u kuci, pa mu je odgovorila: Krpio bi svoje papuce i odjecu.
Na pitanje, šta je Poslanik, s.a.v.s, radio u kuci, Aiša, r.a, je jednom prilikom odgovorila: Bio je covjek kao i ostali ljudi: krpio je svoju odjecu, muzao svoju ovcu i sam sebe služio!
Dakle, nece biti papucar onaj koji pomogne ženi u kucnim poslovima, kada ona to nije sama u stanju uciniti, vec ce to biti lijep gest muža koji može samo ucvrstiti ljubav medu supružnicima, kao što je to radio Allahov Poslanik, s.a.v.s.

Osiguravati opskrbu

Muž je dužan, po islamskim propisima, izdržavati ženu i naci nacina da opskrbi porodicu. Žena, cak ako i ima sredstva, nije ih dužna trošiti na osiguravanje potreba za porodicu. Otuda, muškarac u nasljedstvo i dobiva dva puta više, kako bi bio za to sposoban. On je zadužen za poslove van kuce kako bi sve to realizirao.
Koliko je oskrbljivanje porodice podsticano Poslanikovom, s.a.v.s, rijecju, najbolje ce ilustrirati hadis, koji prenosi Ebu Hurejre, r.a: Najveca nagrada za novac koji potrošiš na Allahovom putu, za oslobadanje robova, pomaganje siromaha i opskrbu svoje porodice je onaj koji potrošiš za svoju porodicu.
U hadisu Ebu Mes'uda el-Bedrija, r.a, Poslanik, s.a.v.s, kaže: Kada covjek utroši novac za izdržavanje svoje porodice, težeci time Allahovom zadovoljstvu, piše mu se kao da je podijelio sadaku! ž
U predaji Sa'da b. ebi Vekkasa, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, istice: Za svaki dinar koji potrošiš, želeci Allahovo zadovoljstvo, biceš, uistinu, nagraden od Allaha, pa cak i za zalogaj koji staviš u usta svojoj ženi!
Muž treba posebno voditi racuna da ono što priskrbi ženi, odnosno porodici, bude na halal nacin zaradeno. Žene iz prve generacije muslimana podsticale su svoje muževe na halal zaradu, govoreci: Cuvaj se haram zarade, jer mi možemo trpiti i glad i žed, ali ne možemo trpiti vatru!

Biti pravedan prema ženama

Muž mora biti pravedan prema svojoj supruzi. Narocito ako muškarac ima više žena. Otuda suprug, znajuci za osjetljivost supruge, mora itekako paziti da ispuni ono za što je zadužen. Tako ce voditi racuna da opskrbi svaku suprugu, da vodi racuna o njihovoj ishrani, odijevanju i slicno i da u tom pogledu ne pravi nikakvu razliku medu njima.
Takode, on mora voditi racuna o redoslijedu boravka kod svake od svojih supruga. Allahov Poslanik, s.a.v.s, je, kako navodi Aiša, r.a, u jednom autenticnom hadisu, odlazio sljedecoj supruzi nakon klanjanja ikindije-namaza.
Ukoliko bi muž bio nepravedan i zapostavio neku od svojih supruga, suocio bi se s neželjenim posljedicama na Sudnjem danu, kako prijeti Allahov Poslanik, s.a.v.s, u predaji Ebu Hurejre, r.a: Koji covjek imadne dvije žene, a ne bude na isti nacin postupao prema objema, doci ce na Sudnji dan s jednom stranom koja ce mu biti iskrivljena!

Kod djevice ce boraviti sedam a kod udavane tri dana

Ukoliko covjek oženi djevicu, a bude imao više žena, onda ce kod nje provesti sedam dana, a onda ce ici redoslijedom kako slijedi kod ostalih žena. Medutim, ako oženi udavanu ženu, kod nje provesti tri dana, a onda nastaviti obilaziti ostale žene prema ustaljenom redoslijedu. To se temelji na predaji Enesa b. Malika, r.a, koju prenosi od Vjerovjenika, s.a.v.s.
Ummu Selema, r.a, prenosi da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, proveo kod nje tri dana, kad se njome oženio, nakon što je ostala udovica.

Veca ljubav prema nekim ženama

Covjek koji živi u poligamnom braku treba biti pravedan u onome što je njemu dostupno, poput ravnomjernog boravka kod svojih supruga, nezanemarivanja nijedne od njih i identicnog odnosa spram njih kada je u pitanju odijevanje, ishrana i sl. Medutim, kada je u pitanju ljubav prema njima, to vec nije u nadležnosti covjeka, jer Allah usaduje ljubav u srce covjeka, kao što je Poslanik islama, s.a.v.s, izgovarao, kako prenosi Aiša, r.a, nakon što bi pravedno postupio prema svim ženama: Allahu moj, ovo je moja podjela u onome što je u mojoj moci, pa me nemoj opterecivati za ono što je u Tvojoj a ne mojoj moci! Ovdje se misli na ljubav koja se u srcu osjeti prema nekoj od žena.
Allah Plemeniti to jasno potcrtava u Kur'anu: Vi ne možete biti pravedni prema ženama svojim ma koliko to željeli!
Otuda se zna da je Vjerovjesnik, s.a.v.s, posebnu ljubav gajio prema Aiši, r.a. To su sve ostale žene primijetile i priznavale, a znale su da je on najpravedniji prema njima. Tako su nekada, znajuci za vecu ljubav Poslanika, s.a.v.s, prema Aiši, r.a, pojedine Poslanikove, s.a.v.s, supruge svoj redoslijed prepuštale Aiši, r.a.

Ljubomora

Ljubomora je štetna, posebno ako nema nikakvog razloga za nju. Poželjna je samo ako ima nekih sumnji. Tada covjek mora biti ljubomoran, kako bi reagirao na neke loše postupke svoje supruge. U hadisu Džabira b. 'Atika, Poslanik, s.a.v.s, naglašavao je da ima ljubomore koju Allah voli i one koju ne voli. Allah voli ljubomoru koja je utemeljena na sumnji!
Nažalost, brojni muževi ostaju nijemi i slijepi na nemoralno ponašanje svojih supruga, tako da cesto ne znaju ni gdje idu, ni gdje borave, niti s kim komuniciraju i slicno, pravdajuci se da nisu ljubomorni. Naprotiv, oni su dužni ljubomorno cuvati i štititi svoje supruge i budno motriti na njihovo ponašanje i njihov moral.
Hasan el-Basri upozoravao je: Zašto ne oplakujete vaše žene koje se guraju s otpadnicima po pijacama?! Allah ucinio ružnim onoga koji nije ljubomoran na to!
Allahov Poslanik, s.a.v.s, u hadisu koji prenosi Aiša, r.a, kaže: Ummete Muhammedov, niko nije ljubomorniji od Allaha kada vidi Svog roba ili robinju kako zinaluk cine. Ummete Muhammedov, da znate ono što ja znam, malo biste se smijali a puno bi plakali!
Otuda, ta vrsta ljubomore je poželjna, može se cak reci i obavezna za muža.

Muž ima obaveze prema ženi

Muž nije obavezan ženu samo materijalno situirati, vec je obavezan i ispuniti svoje bracne obaveze. Jedna od njih je da i u intimnom odnosu zadovolji svoju ženu. Naime, prema hadisu Allahovog Poslanika, s.a.v.s, kada muž zadovolji svoju potrebu prilikom intimnog odnosa, dužan je priuštiti to zadovoljstvo i svojoj supruzi.
Inace, muž nema pravo cijele noci provoditi u ibadetu, buduci da na svog muža ima pravo i njegova supruga. 'Abdullah b. 'Amr b. el-'As, r.a, prenosi da ga je Vjerovjesnik, s.a.v.s, upitao: Obaviješten sam da dane provodiš u postu a noci u ibadetu? On je odgovorio: Da! Poslanik, s.a.v.s, ga je savjetovao: Ne cini tako. Posti, ali i jedi. Klanjaj, ali i spavaj! I tvoje tijelo ima svoje pravo, tvoje oci imaju svoje pravo a i tvoja žena ima na tebe pravo!

Ako ga tuda žena fascinira, to ce nadoknaditi kod svoje supruge
Kada se dogodi da muškarca fascinira tuda žena i on osjeti neku vrstu pohote spram nje, dužan je što prije otici svojoj supruzi i to nadoknaditi s njom. U hadisu koji prenosi Džabir b. 'Abdullah, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, rekao je: Ako nekog od vas zadivi neka žena, pa se nešto rodi u njegovom srcu, neka se približi svojoj supruzi i neka to nadoknadi s njom, jer ce mu to odagnati ono što se u njemu rodilo!