POSJETITE KURAN.BA
 
 

neutronske zvijezde - pulsari

Mustafa Mlivo | Novi Horizonti br/str. 41

Tumacenje Kur'anskih ajeta 86:1,2,3


Citajuci Vaš cijenjeni list br. 39 naišao sam na prijevod tumacenja prva tri ajeta sure Et-Tarik od doktora prof. Zaglul Ragib El-Nedždžara. Dr. Nedždžarv je dao dosta zanimljivih tumacenja pojedinih ajeta koja se razumski lahko mogu prihvatiti, a uklapaju se u neka novija naucna saznanja. To se posebno odnosi na geologiju.

Kada se radi o tumacenju ajeta poput dole navedenih, jasno da su kod starijih komentatora postojala razlicita tumacenja jer nije bilo nikakvih naucnih saznanja koja bi mogla ukazati na njihovo tumacenje. Bez uplitanja astronomije nemoguce je se ovim ajetima približiti. Zbog toga su i lutanja u njihovom tumacenju raznolika. To je jako primjetno u tefsirima koje su raniji mufesiri nudili, a ovdje je to slucaj i sa dr. Nedždžarom.
Dr. Nedždžar kaže da je nedovoljno za tumacenje ovih postavki oslonuti se samo na njihovo razumijevanje na jezickoj osnovi, s cim se uopce nije uputno u potpunosti složiti. Ne uzmemo li jezicko znacenje rijeci u obzir, nego nekakvu fikciju, tek tad imamo garanciju da cemo potpuno promašiti i umjesto tumacenje imati puko naklapanje.


Ali, ono što je u ovoj suri zapanjujuce jeste to da se ajeti prakticki sami namecu u svom tumacenju, samo što ne kažu pogledajte, sjetite se, samo malo razmislite. Pa pogledajte ajete! Zar na postavljeno pitanje iz ajeta 1 i 2 nije dat odgovor u trecem ajetu. Naravno da jeste! Imamo odgovor, a ne znamo protumaciti!
Pogledajmo šta kažu ajeti. Sura Et-Tarik pocinje neobicnom zakletvom:

86:1. Tako mi neba i Onog koji udara, (Tarik) 86:2. A šta znaš ti šta je Taj koji kuca, (Tarik) 86:3. Zvijezda prodorna! (Sakib)

U rjecnicima arapskog jezika naci cemo da tarik oznacava onog koji kuca, koji udara, koji kuje, lupa. Ko to kuca ili udara? Ajet odgovara i kaže zvijezda! Nedžm dakle oznacava zvijezdu. Ta zvijezda ima narocite osobine jer je i sama jedan fenomenalan, izuzetan objekat, teško zamisliv, ali realan, opipljiv. Sakib oznacava onog koji buši, prodire, prožiže, koji bljeska, koji zasvijetli. Ova rijec dakle govori o osobinama ove zvijezde.
Allah dž.š. se dakle zaklinje zvijezdom (nedžm), koja proizvodi impulse nalik na udare ili kucanje (tarik), istovremeno odašiljuci gigantske bljeskove svjetlosti, radio talasa, gama ili X zraka (sakib)! Znamo koliko i kako su prodorni gama zraci, X zraci, radio talasi i svjetlost!

Kakva je to zvijezda koja se tako ponaša? Ovakva svojstva astronomi pripisuju samo neutronskim zvijezdama. Neutronske zvijezde se odlikuju velikom gustocom i strahovito velikim brzinama rotacije, od jednog obrtaja u nekoliko sekundi do jednog obrtaja u 1,56 milisekundi!

Takve zvijezde nazivaju se pulsari! Zašto pulsari? Jer pulsiraju. Iz dva magnetna pola pulsara izbija mlaz cestica. Ove cestice proizvode veoma mocni mlaz svjetlosti, radio talasa, X ili gama zraka. Taj mlaz sjece nebo kao svjetlo na svjetioniku.

Magnetna i rotaciona osa pulsara se ne podudaraju! Svaki put kada ovaj zrak (bilo kao svjetlosni snop, radio talas, gama ili X zrak) pogodi Zemlju cuje se precizan puls radio buke koja lici na kucanje (tarik) ili udaranje mocnog nebeskog sata pracenog grmljavinom! Dakle Zemlja dobija šamare u tacno odredenom ritmu! Cuvši ove udare svojim ušima bio sam zapanjen i uvjeren da bi se zaista prva tri ajeta sure Et-

Tarik svakako mogla odnositi na izuzetne kosmicke objekte pulsare! Naime, ako se putem interneta prikljucite na jednu od opservatorija koje su velikim radio teleskopima snimile ovo kucanje neutronske zvijezde i sami cete biti iznenadeni frapantnim saglasjem citiranih ajeta sa ponašanjem pulsara! Kad bi se naša zvijezda Sunce kojim cudom zgusnula kao neutronska zvijezda na tijelo precnika 10 km, njena brzina rotacije povecala bi se 5 milijardi puta, odnosno obrtala bi se 2000 puta u sekundi! Najenergetskiji pulsar otkriven je u Rakovoj maglini. On se obrce 30 puta u sekundi i jako je magnetiziran.

Zbog toga on djeluje kao nebeska energetska stanica ciji vjetar odašilje dovoljno energije da citava Rakova maglica svijetli u gotovo svom spektralnom podrucju. Najbrži su radio pulsari. Tako se pulsar PSR1937+21 okrene preko 360 puta u sekundi! Smatra se da ove pojave emitovanja prodornog svjetlosnog ili radio bljeska uzrokuje stalni pad materije sa susjedne zvijezde, na nacin kao kad bismo vec rotirajuci globus udarali (tareka) prstom održavajuci mu tako brzinu vrtnje!
Ranija tumacenja ajeta 86:1,2,3

U svom komentaru Jusuf Ali (ciji se prijevod Kur’ana na engleski sada najviše koristi na religijskim internet news grupama) kaže da postoje velika razmimoilaženja o tome na što bi se mogla odnositi ova tri ajeta. Neki komentatori misle da je ovdje rijec o Vecernjaci ili Jutarnjoj zvijezdi (Venera, Danica), neki da je to planet Saturn, zvijezda Sirius, zvjezdani skup Plejade ili zvijezde padalice. On takode smatra da je najprilicnije rijec “tarik” uzeti u znacenju “zvijezda” u kolektivnom i genericnom smislu, jer zvijezde eto sjaje svaku noc u godini i njihov sjaj prodire kroz tamu noci. Treba napomenuti da su lutanja prisutna i kod drugih komentatora Kur’ana.
Održivost ovakvih tumacenja


Osnovni kriteriji

Osobine nebeskog objekata spomenutog u ajetima 86:1-3 jesu da on:
kuca (udara, tuce),

2) da je to zvijezda,


3) da buši, prodire, prožiže.

Nijedna od planeta Suncevog sistema ne može zadovoljiti kriterije koji su definirani samim ajetima, jer - ni jedna od planeta ne proizvodi pulsacije nalik na kucanje, udaranje,


- jer niti Danica (Venera, Vecernjaca) isto kao ni Saturn nisu zvijezde, nego su hladna nebeska tijela
-jer ni jedna od planeta nema tako snažna zracenja (kako u podrucju svjetlosti, tako i u podrucju emisije radio talasa, X ili gama zraka) da bi bila interesantna.

Što se tice Sirijusa on je zvijezda koja je u biti ista kao i milijarde drugih zvijezda visokog sjaja.
Zvjezdani skup Plejade takode ne ispunjava ove kriterije samim tim što je u pitanju više grupisanih zvijezda karakteristicnog izgleda tako da mi vidimo na nebu njihovu “združenu svjetlost.”


Ono što u našim prilikama nazivamo “zvijezdama padalicama” uopce nisu zvijezde nego mali komadi kosmickog materijala velicine zrnca pijeska ili nešto veci, koji izgaraju kada ulete u Zemljinu atmosferu zbog trenja sa zrakom, razvijajuci pri tome intenzivnu svjetlost.
A Allah najbolje zna!