POSJETITE KURAN.BA
 
 

balije iz naseg sokaka

Nermin Tufekcic | Saff br/str. 57

Hoce li doci dan kad ce Bošnjaci shvatiti da ovdje nije niko došao da bi nama bilo bolje? Svi su ovdje samo da bi njima bilo bolje. A nama ce bolje biti tek onda kad to shvatimo.Ako ce upravo njima (racunajuci, uz tzv. medunarodnu zajednicu, tu i sadašnju vlast) biti bolje zato što i Bošnjaka u Haagu treba biti kao i Srba ili Hrvata, onda ce to tako i biti, bez obzira bili krivi ili ne naši generali


Bošnjaci su ostali zateceni, barem njihova vecina, na vijest o hapšenju generalmajora Envera Hadžihasanovica, brigadnog generala Mehmeda Alagica i pukovnika Amira Kubure. Oni su i tugovali, ali neki su to opravdavali i radovali se. Tako to obicno i biva kod Bošnjaka. Oni nemaju zajednicki vlastiti sud ni o cemu, pa ni o ovom dogadaju koji je potresao Bosnu kao grom iz vedra neba. Na zdravu pamet se pozivati u Bosni i Hercegovini je postalo suvišno jer više ništa nema logike. Žrtva postaje krivac, samoodbrana zlocin, a kad se žrtva pocne radovati svom belaju, onda znate da je rijec o Bosni i Hercegovini i Bošnjacima. Dok u Ivanicevoj Republici snajperima ubijaju naše djevojcice, na sred ulice prebijaju koga stignu, pljackaju bošnjacku imovinu, vlast u Federaciji se, ne pitajuci za cijenu, dodvorava i posljednjem bjelosvjetskom kafiru.

Hapšenje oficira Armije Bosne i Hercegovine je izvedeno kao da su najveci banditi, a ne heroji odbrambenog rata, i to na dan izricanja haške presude cetniku Krsticu.


Hoce li doci dan kad ce Bošnjaci shvatiti da ovdje nije niko došao da bi nama bilo bolje? Svi su ovdje samo da bi njima bilo bolje. A nama ce bolje biti tek onda kad to shvatimo. Ako ce upravo njima biti bolje zato što i Bošnjaka u Haagu treba biti kao i Srba ili Hrvata, onda ce to tako i biti, bez obzira bili krivi ili ne naši generali.

Bošnjaci, sada ste i vi zlocinci!


Optužnica protiv Haždihasanovica, Alagica i Kubure koja je stigla iz Haaga je više nego prozirna i, po onom što stoji u njoj, vidi se da je utemeljena na optužnici koju je podiglo Više javno tužiteljstvo Travnik sa sjedištem u Vitezu još 1996. Godine, i to sa pecatom Herceg-Bosne, koja je tada uveliko bila nevažeca.

Trojica oficira Armije Bosne i Hercegovine sa haške optužnice terete se po principu zapovjedne odgovornosti za djela podredenih i oni su krivicno odgovorni za djela svojih podredenih na osnovu clana 7-3 Statuta Medunarodnog suda: "Nadredeni je odgovoran za djela svojih podredenih ako je znao ili je imao razloga da zna da se njegovi podredeni spremaju pociniti odredena nedjela ili da su ih vec pocinili, a sam nadredeni nije preuzeo moguce mjere da se takva djela sprijece ili da se kazne njihovi pocinioci."


U samoj optužnici stoji da su pripadnici Armije Bosne i Hercegovine pocinili ratne zlocine u podrucju srednje Bosne tokom napada na HVO u toku 1993. godine. U tim napadima ubijeno je najmanje 200 civila, bosanskih Hrvata i Srba, i više ih je ranjeno ili povrijedeno dok su se pokušavali sakriti ili pobjeci. Pripadnici Armije Bosne i Hercegovine se, dalje, okrivljuju za ubistva vojnika HVO-a nakon njihove predaje te za ubistva i mucenja bespravno zatocenih Hrvata i Srba, zatim korištenje zatocenika za prisilni rad i žive štitove, pljackanje imovine bosanskih Hrvata i Srba te uništavanje srpskih i hrvatskih vjerskih objekata. U samoj optužnici se ne navode precizna imena eventualnih pocinilaca spomenutih zlocina, ali stoji da su glavnu ulogu u tim sukobima imale Sedma muslimanska brigada i strani dobrovoljci ili mudžahidi.

Vecina analiticara i onih koji su iznosili svoja mišljenja ovih dana smatraju da i prosjecni advokatski timovi mogu odbraniti oficire Armije Bosne i Hercegovine, jer je ogromna kolicina argumenata koji govore u prilog nihovoj odbrani.


Suviše ociti dokazi su, recimo, da je pred crkvama i slicnim objektima u srednjoj Bosni držana straža upravo da se ne bi dogodilo tako nešto. Postoje cak i videosnimici. Ono što je stradalo, to je bilo od ratnih djelovanja.

Svaki vojnik generala Alagica se dobro sjeca da je pred svaku akciju strogo podvlaceno postupanje sa zarobljenicima prema propisima Ženevske konvencije. Svi Hrvati srednje Bosne se dobro sjecaju da ih niko nije istjerao iz domova, nego da su u njima bili sigurni sve do dana kad ih je Boban pozvao da izidu i povuku se na teritoriju tzv. Herceg-Bosne, odnosno Hercegovine, pa dalje, u Hrvatsku, kako bi on i Karadžic mogli nastaviti provoditi ono što je vec bilo dogovoreno u Karadordevu.


Zlocin je što postojite u Bosni

Nema ni najmanjeg smisla ono što se ovim optužnicama pokušava staviti na dušu oficirima Armije Bosne i Hercegovine. Jedini zlocin bošnjacke strane u svemu ovome može biti samo to što ga nije na vrijeme procesuirala, a za te ''zlocine'' Bošnjaka mogu odgovarati samo pojedinci, odnosno direktni izvršioci, a nikako visoki oficiri Armije Bosne i Hercegovine.


Cifra ubistava koja se stavlja na teret Bošnjacima nije ni 1% od onoga što su zlocinci uradili nama! Oni su za jedan dan znali smaci nekoliko hiljada civila.

Zlocin ne treba pravdati drugim zcolinima, ali u Bosni i Hercegovini treba postojati makar i miris pravde.


Ono što, dalje, nema nikakvog smisla jest odgovornost po komandnoj liniji. Kako može biti odgovoran jedan komandant korpusa kad genocid, silovanja, ubijanja i slicno nisu bili naš nacin ratovanja. Takve stvari je Armija zabranila na samom pocetku sukoba i deklarisala se protiv. Cak postoje i slucajevi gdje su optuženi i osudeni pripadnici Armije Bosne i Hercegovine za zlodjela koja su pocinili kao njeni pripadnici.

Ako ovakva optužnica protiv oficira Armije Bosne i Hercegovine ima smisla, onda su zlocinci svi sudionici u agresiji na Bosnu i Hercegovinu sa srpske i hrvatske strane, jer kvalifikacije o genocidu i agresiji su izrecene u Haagu i normalno je da, ko god je sudjelovao u tom projektu sa njihove strane, do zadnjeg vojnika, ima vecu odgovornost nego ofciri Armijie Bosne i Hercegovine koji su branili narod od klanja, silovanja, mucenja, istrebljenja…


Bošnjacka tolerancija na ivici samouništenja

''Niko nece biti sretniji nego ja kad u Haagu bude i Alija...''


Upravo na vijest da iz Haaga traže i stenograme sjednica Ratnog predsjedništva Bosne i Hercegovine, mogla se cuti ovakva vrsta raspoloženja, posebno iz vec poznatih medija.Lanac komandovanja u Armiji Bosne i Hercegovine, naravno, ide sve do Ratnog predsjedništva, odnosno njegovog predsjedavajuceg Alije Izetbegovica. A da bude razloga za vece “slavlje”, tu je i cinjenica da je Alija Izetbegovic bio i pocasni komadant Sedme muslimanske brigadem, koja se direktno spominje u optužnici. Na ovakvu vijest, odmah su svi silni clanovi tog predsjedništva u svojim medijima poceli izjavljivati da ih niko ništa nije pitao i da su oni niko i ništa.

Pozadina ovakve politike medunarodne zajednice je teško dokuciva. Rijetki su oni koji znaju kakva su njeni predstavnici obavili trgovinu sa srpsko-hrvatskim zlocincima na racun ovih optužnica.


U Bosni i Hercegovini se vec odavno sve pokušava izgladiti izjednacavajuci strane. I dan-danas, i Srbi i Hrvati na hiljade stranica i optužnica šalju u Haag. Rijetko da na listi nema nekog iz javnog života Bosne i Hercegovine iz tog perioda. Nastavlja se svim silama kampanja protiv svega što je muslimansko. Nažalost, evo, izgleda je i sami potpomažemo. Vlast, umjesto da hapsi prostitutke, proglašava ih ugroženim. Umjesto da hvataja narkomane i dilere droge, ona se poziva na “liberalne” zakone o lahkim drogama. Umjesto da proganja homoseksualce i masu slicnih koji slobodno šetaju Bosnom, ona i medunarodna zajednica proganjaju sve što je ijednom Srbinu i Hrvatu ikad zasmetalo kod Bošnjaka. Danas Alijansa sa tim trguje i to unovcava, od Arapa, Alije Izetbegovica, naših herojskih brigada i oficira, usvajanjem nakaradnih zakona, pa sve do napada na same naše svetinje. Samo da se ne preracunaju. Jer, i na njih ce doci red i njih zovu balijama…