POSJETITE KURAN.BA
 
 

nepravda

Nermin Tufekcic | Saff br/str. 56

NI BOŠNJACKA NI HRVATSKA, NEGO (REPUBLIKA) SRPSKA


Šta se sve treba dogoditi bošnjackom narodu da bi poceo razmišljati kakao treba i otkrio uzrok njegovih problema, kojih je mnogo kao što ih je bilo i stoljecima prije



Ubistva, progoni, silovanja, pljacke, uništavanje duše i bica bošnjackog naroda na svaki moguci nacin, slika je stanja u vezi s ovim narodom sa ratom ili bez njega. Sumnjam da je preostalo neko zlo i patnja koji nisu oprobani na bošnjackom narodu. Danas je problem (i) u tome što smo, sa državom Bosnom i Hercegovinom i Dejtonom, pomislili da ce konacno toj kolicini zla doci kraj. Medutim, svakodnevno nas ubijaju, ugnjetavaju, meltretiraju, na svaki moguci nacin gaze Bošnjake i njihov ponos u Bosni i Hercegovini. Sve to dolazi od onih istih koji su to radili do sada i sigurno nece prestati dok svoj zadatak ne privedu kraju.Koliko "grešaka" zvanih Srebrenica i Holandski bataljon treba napraviti medunarodna zajednica, pa da zakljucimo da od nje nema neke posebne fajde ni sigumosti za ovaj narod. Kad su im u Daytonu poklonili Republiku Srpsku, to je bila Iegalizacija sveg dotadašnjeg zla, a danas im je ta nakaza od republike najbolje orude za borbu i daljnje uništavanje onoga na cemu je ona nastala. To potvrduju na desetlne mrtvih povratnika, na stotine hiljada onih koji nisu još ni dobili priliku da budu povratnici i milion drugih zala i nepravdi koje svakodnevno proizvodi ta republika uz suglasnost medunarodnih faktora.


Racuni i racunice

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske uputilo je Medžlisu Islamske zajednice u Banjoj Luci racun za troškove osiguravanja polaganja kamena temeljca za obnovu Ferhat pašine džamije u Banjoj Luci u iznosu od 216.000 KM. Rijec je o drugoj, ponovljenoj ceremoniji, koja je održana 18. juna 2001. godine. To nije sve kad su racuni u pitanju. I Koordinacionom odboru udruženja Srebrenicana, tacnije nacelniku opcine Srebrenica Šefketu Hafizovicu, za osiguravanje ceremonije polaganja kamena temeljca za Memorijalni centar u Potocarima poslat je racun u iznosu od 564.183,42KM. Uz ove recune nije navedena nikakva zakonska osnova po kojoj su upuceni niti obrazloženje visine troškova.


"Racun" za Murata Badica

Zanimljivo je da nije upucen racun za prvu ceremoniju polaganja kamena temeljca za Ferhadiju, kad su cetnici napravili ogromnu materijalnu štetu i ubili Murata Badica.Kome ce porodica rahmetli Murata uputi "racun" za svog oca i djeda, kojeg su trebali cuvati isti policajci?Kako smo saznali od porodice rahmetli Murata Badica, u toku je proces podizanja tužbe protiv odgovornih iz Republike Srpske za ovaj zlocin, koji ni do danas nije riješen. Oni kažu: "Nas ne interesira samo da ubica bude pronaden iIi da plate odštetu. Ne može se to na tome završiti. Našeg oca više nema. Strah nas je, kako vrljeme prolazi, da se to ne zaboravi i prede preko svega, kao što je i dosad bivao slucaj".


Bošnjaci "lete u zrak"

Teško da ce se uspjeti izganjati makar malo pravde. Jer, dosad je ubijeno na desetine Bošnjaka, a ni ubice nisu poznate.U srijedu, 11. juIa 2001. godine, na dan polaganja kamena temeljca za Memorijalni centar u Potocarima, u susjednoj Vlasenici je ubijena šesnaestogodišnja djevojka Meliha Duric. Cetnici su uputili "poruku", a ubice su, opet, nepoznate.Isti je i sa desetinama drugih slucajeva. Povratnici redovno "Iete u zrak" od nagaznih mina na mjestima gdje nije bilo Iinije ratišta. Jednostavno, oni pokazuju cijelom svijetu: "Ako moramo dozvoliti vama neke centre i obnovu džamija, nece biti vas, na zakonski ili bilo koji drugi nacin!"Na desetinama mjesta na kojima su prije rata bile džamije ili vakufske imovina, sada se nalaze crkve (Divic, Nova Kasaba, Konjevic-Polje, Brcko...).


Ostati u "novoj domovini"

Zemljište koje je bilo oduvijek u vlasništvu Bošnjaka, sada se masovno, diljem RS-a, uništava na ovaj ili onaj nacin. Državno zemljište se dijeli Srbima iz Federacije kako bi ostali u "novoj domovini" i bili vecina, a uporedo sa tim - svakodnevno preuzimaju stanove u Federaciji iz Titovog vremena i izdaju ih ili prodaju Bošnjacima, koji, polahko, postaju njihovi najamnici.Omogucavanje povratka u Republiku Srpsku je neuporedivo manje u odnosu na Federaciju. Vlasti te iste republike još ni jednog zlocinca nisu izrucili Hagu. Hiljade povratnika Bošnjaka vec mjesecima spava pod šatorima iako nisu protjerani iz šatora.I dalje je masa diskriminirajucih cinjenica po Bošnjake u zakonodavstvu Republike Srpske. U Banjoj Luci i Bijeljini Bošnjaci mogu biti samo u vlastitim podrumima, dok Srbi žive u njihovim kucama. Svi politicari iz ovog entiteta i dalje se zalažu samo za Republiku Srpsku, a Bosna i Hercegovina ih najmanje zanima... Dokle bi se, samo, ovako moglo nabrajati?


Pravac - Amerika

Mnogi su, tješeci sebe, pokušavali reci da ce ta famozna republika iz Daytona jednoga dana sama nestati, preko raznih zajednickih institucija, i da je to samo prijelazno rješenje. Da ona nece imati nikakvog znacaja ako u njoj bude živjelo više od pola miliona Bošnjaka, koliko ih je bilo prije rata. Da to nije održiva ideja, i tome slicno. Danas se vidi jedino da je ta ista Republika Srpska mnogo otpornija nego što se cinilo na prvi pogled.Sada cetnici, na Iegalan nacin, preko institucija vlasti, rade sve da zadrže tamo Srbe iz Federacije i da ucine život što gorcim vecini povratnika, kako bi preostali prognanici i ostali negdje u "trecim zemljama". Upravo se takav zakljucak stice iz razgovora sa muhadžirima iz Podrinja. Vecina njih nece se nikad vratiti. Jedni ce da zamijeniti imovinu sa Srbima, drugi ce nastojati prodati svu imovinu i - pravac Amerika, a takvih je vec, prema nezvanicnim podacima, više od jedanaest hiljada. Vecina njih je iz Podrinja.Od Srba se i nije moglo ocekivati ništa bolje od toga što danas rade Bošnjacima, ali se od medunarodne zajednice sigurno ocekivalo mnogo više. Sada je jasno da je po srijedi politika dvostrukih aršina. Za Srbe su mnogo Iiberalnija mjerila nego za Bošnjake. Dok se u Federaciji za sitnice zasluži Petritschev katil-ferman i doživotno skidanje sa funkcije, u RS-u mogu ubijati, zatvarati, opstruirati, vuci za nos, raditi šta hoce, a ništa im nece biti.U RS-u su svjesni toga da bi - ako bi se vratili svi prijeratni Bošnjaci koji su preživjeli – bilo da su oni uzalud ratovali. Ako vecina Bošnjaka ne zna kakva je populacija u procentima živjela u Podrinju prije rata, oni to sigurno znaju. Izraženo u procentima po podacima sa popisa stanovništva iz 1991. godine, odnos izmedu Bošnjaka i Srba je bio slijedeci:


Redni broj
Opcina
Bošnjaci
Srbi

1.
Brcko
44%
21%


2.
Zvornik
59%
38%

3.
Vlasenica
55%
42%


4.
Bratunac
64%
34%

5.
Srebrenica
73%
25%


6.
Rogatica
60%
38%

7.
Višegrad
63%
33%


8.
Goražde
70%
26%

9.
Foca
52%
45%



Dakle, svugdje su Bošnjaci bili u apsolutnoj vecini.

Neka gospoda iz medunarodne zajednice ovo malo pogleda, ako ih uopce zanima. Ako oni nece, sami Bošnjaci bi, svakako, morali...