POSJETITE KURAN.BA
 
 

najbolja srpska investicija

Nermin Tufekcic | Saff br/str. 55

Sve se dogodilo preko noci. Nestalo je glavne balkanske more.


Opaska "nestalo" je upitna, Naravno, kad se euforija stiša i hladnom glavom se pocne razmišljati, bit ce još zakljucaka, kombinacija i svega drugog. Covjek koji je godinama znao praviti "senzacije", pojavljivati se kao udarna vijest na svjetskim medijima, i sada je privukao toliko isto pažnje cijelog svijeta.

Sigurno ce privodenje Miloševica u Haag biti vijest godine, ako ne i dogadaj godine. Odveden je na veliki srpski praznik Vidovdan, baš kao što je i pocinjao karijeru svesrpskog vode na "velikim i znacajnim" srpskim datumima.


Kao što smo to godinama naucili da gledamo i doživljavamo, i sada ce se oko Miloševica pokrenuti lavina dogadaja, a najviše u Jugoslaviji. Po svemu sudeci, na redu je raspad DOS-a i Federacije, a i hapšenje ostallh zlocinaca.

I patrijarh mu okrenuo leda


Vijest o Miloševicevom privodenju u Haag u pocetku je izazvala nedoumice. Nauceni na prevarantsku diplomatiju Koštunice i ostalih, nismo ocekivali da to bude prije pravosnažnosti Vladine Uredbe o suradnji sa Haškim tribunalom. Uredba nije prošla uobicajenu pravnu proceduru, jer se ordržavala donatorska konferencija. U kasnim poslijepodnevnim satima, u cetvrtak, 28. juna, Miloševic je iz beogradskog zatvora prebacen do aerodroma Dubrave u Tuzli, a odatle u Haag.

Na samu vijest da ide u Haag reagirao je, navodno, mirno, ali je, kako je to zabilježeno zatvorskim kamerama, samo nekoliko dana prije, od svoje supruge tražio da mu donese otrov. Vjerovatno za slucaj haške opcije. Imao je više dobrih razloga za to, prvo je njegova vlastita stranka se okrenula od bezuslovne borbe za njegovu slobodu, a i patrijarh SPC-a Pavle, koji je tolike godine bio uz njega i koji ga je bodrio na putu zlocina. Preko njega je Miloševic vjerovatno pokušao isposlovati pritisak na Koštunicu i neizrucenje u Haag. Ali, on ga je odbio posjetiti u zatvoru.


To što je prebacen baš iz Tuzle, govori da Amerikanci imaju povjerenja samo u sebe i da su ga oni Iicno deportirali. Najviše amerlckih novinarskih ekipa bilo je na doceku u Haagu, što, opet, govori da su oni bili organizatori svega.

Osim nekoliko slika iz daljine i izjava službenika Suda, ništa drugo novinari nisu mogli zabilježiti. Vec i sama potvrda te vijesti bila je dovoljna.


Miloševic za 1,3 milijarde dolara

Miloševic je, sudeci po zvanicnim izjavama, dobro. Uslovi u samom zatvoru su mu bolji nego hiljadama drugih slobodnih Ijudi na Balkanu.


Njegovo prvo pojavljivanje pred Sudom bilo je najavljeno u utorak, 3. jula, kad se izjasnio o krivici po navodima optužnice, koja se treba proširiti i na srpske zlocine u BiH i Hrvatskoj.

Kožu i glasove Koštunica spašava prebacivanjem odgovomosti na Zoranu Ðindica, koji, kao, nije ispoštovao ustavno-pravnu proceduru, po kojoj nije smjelo biti izrucenja. Koštunica je optužio vecinu iz DOS-a i Washington za taj cin. Ðindicu je, izgleda, znacajnije koliko ce sredstava dobiti na donatorskoj konferenciji, pa se vodio parolom "bolje Miloševic danas za 1,3 milijarde dolara, nego sutra džaba".


To se pokazalo tacnim ili, boje receno, sigurnim. Prva vijest poslije hapšenje Miioševica bila je da je, na Donatorskoj konferenciji, Jugoslavija dobila oko 1,3 milijarde dolara.

Ipak, tijetko se koji Srbin slaže sa isporucenjem Miloševica. I njegovi najveci protivnici bili su samo za sudenje u Srbiji.


Višestoljetna srpska nesreca sa liderima

Izgleda da sa Iiderima Srbi nemaju srece. U vecini slucajeva ih prevelika želja za srbosIavljem navede da ih oni sami smicu. Tako je bilo od Karadorda, preko mnogih vojvoda, pa, evo, sve do Miloševica, a Koštunica je, izgleda, sljedeci. Teško je povjerovati da ce oni poceti drukcije razmišljati do Sudnjeg dana i prestati tražiti "savršenog" vodu.


Zašto tek poslije 12 godina i toliko mrtvih?

Poslije tolikih zlocina u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, upravo je svijet Miloševica pozvao u Dayton - da s njime prave mir. Za sada optužnica glasi samo za kosovske zlocine. Je li trebalo cekati da i na Kosovu napravi belaje pa da podignu optužnicu? Stice se dojam da mu je svjetska klika upravo bila oprostila sve što je bio uradio do Dejtonskog sporazuma, a on to nije znao iskoristiti.


Najvjerovatnije da ce i ova verzija scenarija sa Miloševicem imati više obrata i iznenadenja, teško je i nagadati kako ce teci sam proces sudenja.