POSJETITE KURAN.BA
 
 

milosevic

Nermin Tufekcic | Saff br/str. 53

Ako bi (cak) Miloševic i bio kažnjen na bilo kom sudu, on ce u svome narodu samo biti veci heroj. S oreolom “svetijim” i od Karadorda ili Draže Mihajlovica, ovih dana srušenog, pa opet uspravljenog u Distriktu Brcko...



Vjerovatno je mnogima izgledalo kao neslana prvoaprilska šala vijest da je Slobodan Miloševic uhapšen i smješten u Centralni zatvor u Beogradu. Svi oni koji su se bavili Miloševicem i koji su pokušavali da definiraju ono što je u vezi sa njim, ostali nedoumici. Jer, taj monstrum je uvijek imao potez više, koji niko nije predvidao i koji bi rijetko ko povuklao. Njegova biografija i danas ne može biti kompletirana. Prisutna je ista kolicina neizvjesnosti i nepoznatih cinjenica kad je u pitanju ono što ce se dalje zbivati sa Miloševicem.

Od nadobudnog komuniste do zlocinca br. 1


Roden je u Požarevcu 1941. godine, a oba roditelja su mu izvršili samoubistvo. Karijera mu je imala vrtoglav uspon. Još za vrijeme studija na Pravnom fakultetu u Beogradu, brižljivo je gradio karijeru. Savez komunista je bio najpogodniji i uspinjao se iz dana u dan. Clan je postao dobrim ucenjem i zalaganjem, što ce mu biti odskocna daska u politickom uspoomu. Karijeru nastavlja po završetku školovanja, a politicki otac mu je Ivan Stambolic, kojeg ce kasnije sam Miloševic (ispostavit ce se, ne samo politicki) likvidirati. Nije bilo mjesta za dvojicu na vrhu piramide.

Bespogovorna Miloševiceva poslušnost i pokornost partijskim funkcionerima gurala ga je sve više naprijed.


Mnogi kao njegov pravi pocetak i inauguriranje u svesrpskog lidera uzimaju pojavljivanje i govore na protestima Srba na Kosovu, gdje on ustaje u njihovu “zaštitu” (“Niko ne se da vas bije!”)

Poslije krece u obracun sa svim politickim neistomišljenicima u Srbiji, rušeci prepreke na putu prema ostvarenju sna o svesrpskoj Jugoslaviji.


Pojavljivanje na Kosovu polju 28. juna 1989. godine, povodom obilježavanja 600-godišnjice Kosovske bitke, definitivno je od njega napravilo vožda, što je i potvrdeno na prvim “demokratskim” izborima u Srbiji. Izabran za predsjednika Srbije. Od tada nastaju poznate nevolje za narode tadašnje Jugoslavije. Koristeci arsenal JNA, Miloševic je, krecuci od Slovenije i Hrvatske, pa preko Bosne i Hercegovine, pocinio zlocine za koje - osim suda na Buducem svijetu -nema mjerodavne kazne.

Mnogi su mislili da je kraj Miloševicevim zlodjelima došao sa NATO-ovim udarima na Srbiju, ali se pokazalo da se održao u politickom životu.


Ni opozicija u Srbiji nije mu mogla ništa sve do posljednjih izbora, kad je izgubio vecinu politickih funkcija.

I danas, kad je u zatvoru, to nije njegov kraj. To ce vrijeme najbolje pokazati. Barem nije rijec o brzom i definitivnom kraju, kako to mnogi umišljaju, vodeci se cinjenicom da je on sada iza rešetaka.


Obecanje ludom radovanje!

Mnogi pokušavaju ukazati na cinjenicu da je u Srbiji i danas sve isto kao i za vrijeme Miloševica. Toliko je cinjenica koje govore u prilog tome da se drukcije ne može ni pomisliti.


Oni koji žive na Balkanu dobro poznaju mentalni sklop srpskog naroda.

Sada bi glavni svjedok “optužnice” koju su podigle nove srbijanske vlasti protiv Miloševica trebao biti njegov šef državne sigurnosti Rade Markovic. Taj je pritvoren nekoliko dana prije Miloševica, a nekoliko mjeseci je bio na staroj dužnosti i kod Koštunice, samo sa jednim ciljem - uništiti što više dokaza koji su bivši režim povezivale sa svim što je bilo interesantno istražiteljima. To je uradeno veoma savjesno, kako bi oni morali uraditi što manje nepoželjnog posla optužujuci i hapseci vlastitog heroja.


Optužnica protiv Miloševica najbolje govori o tome kakve su namjere novih vlasti. Zapravo, rijec je o spašavanju Miloševica, a ne o kazni. Optužen je samo po tri tacke: lažiranje izbora, zloupotreba ovlaštenja i nezakonito bogacenje.

Gdje su stotine hiljada mrtvih, milion i nešto prognanih, hiljade silovanih, hiljade srušenih džamija i spomenika kulture, a o materijalnoj šteti da se i ne govori?


Dobro se zna kad je Miloševic poceo svoja zlodjela i trebalo je, izgleda, da se “izreda” na svima po Balkanu, pa da se protiv njega podigne haška optužnica. Bilo je to 27. maja 1989. godine.

Mnogo toga napisano je o Miloševicu i njegovoj krvavoj epohi i toga ce, sigurno, biti još mnogo. Mnogi analiticari su još davno upozorili da bi Miloševic mogao biti glavni pijun medunarodne zajednice u svim balkanskim zbivanjima. Zato je jasno zašto svijet tako tromo reagira. Miloševic sigurno ima šticenika koji mu duguju neku blažu kaznu od one koju zaslužuje. I najvjerovatnije je daleko dan kad ce monstrum sa Dedinja preseliti u Haag, jer ni zlocinci nižeg ranga iz Bosne i Hercegovine još nisu privedeni pravdi, iako se zna njihova lokacija.


U “igri” je niz razradenih varijanti, toliko puta oprobanih, i jedna od njih ce sigurno biti upotrijebljena u Miloševicevom slucaju. Možda je pocetak jedne od njih i to da je on “trenutno na lijecenju” u beogradskoj VMA.

Više je nego opravdana bojazan da se nece istrajati na ganjanju pravde i interesa onih kojima je ovaj diktator najviše naškodio. Po obicaju, “neki viši interesi" prelamaju se preko leda slabijeg. Tako ce, vjerovatno, biti uzaludno i to što je sam Miloševic nedavno priznao da je cinio sve moguce da pomogne svoju prekodrinsku bracu, time priznajuci samu agresiju na Bosnu i Hercegovinu.


Koliko god se zavaravali ljubitelji bratstva i jedinstva u Bosni i Hercegovini da ce se Srbi poceti ljudskije ponašaju prema nama u Bosni i Hercegovini, džaba gube vrijeme.

Koštunica bi izrucenjem Miloševica u Haag iz Evrope, zauzvrat, mogao dobiti “pozlacenu” Srbiju, a u suprotnom ne dobija “ništa”, i to nema logike.


Isto kao što Ivanic do mile volje može vuci svijet za nos, to može i Koštunica. Zaludan je trud medunarodnih dušebrižnika da pronadu svog, “kooperativnog” Srbina.

Onima koji su na televiziji gledali snimke po prelasku dijela Dobrinje u sastav Federacije BiH, sve im je jasno. Oni Miloševicu nece oprostiti samo to što je lagao u njihovo ime i što do kraja nije ispunio ono što su stoljecima cekali. Uostalom, tako i govori beogradska optužnica prevedena na naš jezik.


Ako bi (cak) Miloševic i bio kažnjen na bilo kom sudu, on ce u svome narodu samo biti veci heroj. S oreolom “svetijim” i od Karadorda ili Draže Mihajlovica, ovih dana srušenog, pa opet uspravljenog u Distriktu Brcko...