POSJETITE KURAN.BA
 
 

nepoznato lice saudije

Tarik Lazovic | Saff br/str. 53

Saudija posjeduje najsavremenija postrojenja za iskorištavanje solarne energije, desalinizaciju morske vode, uzgoj riba i pšenice, a uspjela je lansirati i vlastiti satelit



Kraljevina Saudijska Arabija i Bosna i Hercegovina svoje medudržavne odnose dosad su uglavnom temeljli na humanitarnoj razini. Prava medudržavna saradnja, na ravnopravnom nivou i na obostranu korist, bez sumnje je bila minimalna. Nedavna posjete delegacije Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu Saudijskoj Arabiji, kojom prilikom su posjetili brojne znacajne naucne, obrazovne pa i proizvodne institucije, stidiljvi je nagovještaj da se u buducnosti takav odnos mogao promjeniti i unaprijediti. Delegacija koju je predvodio dekan Mašinskog fakulteta dr. Malik Kulenovic, posjetila je naucno obrazovni kompleks smješten nadomak glavnog grada S. Arabije Rijada, kome, kako je naglasio dr. Kulenovic, i dolikuje službeni naziv “Grad nauke i tehnologije Kralj Abdulaziz”. Ova posjeta je posebno znacajna zbog cinjenica da kao prvi pravi pokušaj ovakve saradnje otvara vrata i drugim slicnim projektima. “Ono što je konkretno postignuto ovom posjetom, pored upoznavanja za naucnim i tehnološkim razvitkom S.Arabije, jeste i cinjenica da smo mi ponudili i sedam konkretnih projekata moguce saradnje”, istice dr.Kulenovic. “Radi se uglavno o projektima u kojim smo ponudili i obrazložili naše mogucnosti, odnosno ono što bismo mi konkretno mogli ponuditi Saudiji u toj saradnji”, nastavlja dr. Kulenovic i dodaje da je rijec o projektima iz oblasti energetike, softvera pa i solarne enrgije.” U svakom pogledu, s obzirom na ono što smo vidjeli tokom naše posjete mi smo više nego zainteresirani”. Posjeta je organizirana uz pomoc Regionalnog ureda Visokog saudijskog komiteta u Sarajevu, posebice njenog predsjednika šejh Naseer Al Saeeda, koji još prošle godine prilikom posjete Mašinskom fakultetu nagovjestio mogucnost organiziranja ovakvih posjeta.

Delegacija u kojoj su pored dekana bili još i prof.dr. Berko Zecevic, dr. Izet Horman, dr. Alija Lekic i dr. Samir Muzaferija, posjetila je i Univerzitet Kralj Saud u Rijadu, Islamski univerzitet Imam Muhammed bin Saud, Islamsku banku za razvoj, i još nekoliko znacajnih naucno-obrazovnih institucija. Takoder, delegaciju je u dvadesetpetominutnu audijenciju primio i princ Selman bin Abdulaziz. Na press-konferenciji koja je ovim povodom održana u prostorijama saudijskog kulturnog centra clanovi delegacije su najprije izrazili svoje zadovoljstvo zbog uspostavljene saradnje i bez izuzetka naglasili da su veoma prijatno iznenadeni tehnološkim razvojem S.Arabije, a narocito njenom pristupu nauci i obrazovanju. Prisutnima je prikazan i video materijal snimljen tokom posjete. Ispred organizatora na konferenciji je govorio potpredsjednik VSK Fahd Al-Zakiry.