POSJETITE KURAN.BA
 
 

mustafa ef. ceric

ne poznat | Saff br/str. 49

Vaš odnos naspram medija?


Mediji su važni, oni su sredstvo komunikacije, koja nije bez razlog a nazvana sedma sila tj. sila koja može da promijeni vaše stavove. Oni koji žele vladati u nekoj zemlji prvo žele ovladati medijima. U zadnje vrijeme se u Ceškoj vodi velika bitka oko medija i mislim da u BiH još nije pocela prva bitka za slobodu medija. Mislim da je sloboda medija veliki nedostoatak u BiH i mislim da su novinari sada ugroženiji nego što su bili ranije i da su izgubili svoje dostojanstvo. Ovo govorim vrlo odgovorno. Svi prigovori koje sam slušao ranije imali su simpatije, ponekad sam mislio da možda malo pretjruju, ali cini mi se da je sada došla ona narodna izreka "Sjaši murta da uzjaše kurta", u smisli da su se novinari žalili na vladajucu stranku i ljude, a sad su doblili gopodara kome ne znaju ime, gdje se nalazi, ne znaju kako da mu se obrate. Ne znaju ko i po kojim kriterijima odreduje koji je to medij slobodan, zavisan itd.

Imam osjecaj da od dnevne štampe koju pratim "Oslobodenje" nastoji da bude profesionalno pokušavajuci da se oslobodi ideološkog prtljaga, iako se ponekad osjeti nostalgija za ideološkom pozadinaom koji "Oslabodenje" nosi. "Avaz" luta i ne može da nade svoju poziciju. Bojim se da ne izgubi slobodu koju treba da ima. "Jutarnji list" je tek poceo izlazi i to je dobro, mada još ne znamo kakav ce rezultat biti.


Imamo sedmicne medije koja bih ja nazvao ekstremnim ili incidentnim medijima, a svaki ekstrem, ma kakvu ideju iza sebe ima je štetan, zlonamjeran i nije slobodan, znaci da to nije inkluzivno nego ekskluizvno jer iskljucuje u dijlogu nekog drugog. "Dani" i "Slobodna Bosna" žele da nam prikažu da su prozapadni i da nas uce slobodi, demokraciji, ponašanju, a ocito nam u tome citaju dobre lekcije...

Rekao bih još, a to sam skoro negdje govorio, žalostan sam što po novinarima, na konfenrencijama za štampu u BiH, imaju samo dva poštena covjeka gospoda Petric i Beri, svi ostali su kriminalci, korumpirani i cijelo društvo je kriminalizirano. Ne cujem ni jednu lijepu rijec o bilo cemu, bilo kome, u svemu je generalizacija, to je najlakše, sve obiji jednom bojom, svi su takvi. I njima bi se još mogla pridružiti dva poštena covjeka, dva Senada, koji sve znaju i moraliziraju sve. Nisam je tu da njima sudim, ali buduci da oni svima nama sude mislim da je potrebno da im se kaže da nije to taj magazin koji ja citam, ja citam Times Magazin, Newsweek. Ako oni žele da na tu razinu slobode dovedu novinarstvo onda im ne treba moja pdrška, ali imat ce moju podršku, ali na ovakav nacin kako to oni rade lriminaliziraju, šire mržnju, nepovjerenje medu ljudima bez ikakvih argumenata na osnovu nekakvih cula-kazala po nekoj direktivi i nalogu ljude dovoditi u takvu situaciju, zaboravljati sve što se dogodilo, ne uvažavati neke rane. Mislim da to pokazuje alarmantno stanje u slobodi medija u BiH.


Moja je dakle ocijena da imamo nedastatak slobode medija, ali nevidim Helsinški komitet da se nešto previše uzbuduje zbog toga jer i on postaje bojim se instrument, a upotrebljavati intrument da bi bio neciji drugi instrument je duplo zlo.

Vaš odnos naspram politike?


Ja nisam mislio da se bavim politikom, ja sam u zadnjoj godini, uz konsultacije sa svojim saradnicima, donio odluku da se sustegnem javnih ocjena koje mogu imati politiceke implikacije. I ako treba neku poruku da damo onda ta poruka treba da ima više moralno etickog u sebi. Naprosto ono što Islam uci ljude da se opredjela za ono što je lijepo izmedu dobrog i zla itd. Kazat cu vam da necu moci biti dosljedan toj svojoj odluci, prema onome što se dešava u zadnje vrijeme a posebno zbog nekih neprincipijelnih i nemoralnih radnji koje dolaze od pojedinaca iz medunarodne zajednice i domacih politicara. Apsolutno sam svjestan da je medunarodna zajednica ovdje snažna i u tom smisliu mi nije cilj da je izazivam, ali ovdje, kad je rijec o muslimanima bošnjacima, istina nije nužno da svi oni budu u istoj stranci ali jeste nužno da svi imajuonaj patriotizam koji im kazuje da znaju ko su i odakle dolaze. Nisam zadovoljan, veceras cu biti veoma konkretan iako me nisi pitao. Ako lider jedne stranke kaže da nemože sa SDS-om i onda ode u Banjaluku na noge SDS onda ja ili nisam dobro cuo ili me je on slago'. Kako taj isti politicar koji je branio cast i Bosnu zajedno sa strankom koja se slucajno zove SDA, ne može sada sa njom. SDA nije isto što i SDS i HDZ, ovo ja kažem kao reisul ulema IZ u BiH, sa punom moralnom i politickom odgovornošcu. Onaj koji izjednacava to, cini nemoral i vrijeda mene i one koje su zajedno branili ovu zemlju. Gospodin Ivanic i Dodik su u Banjaluci prvo srbi pa sve ostalo što stignu, to je njihovo pravo, ja im to ne osporavam. Ni oni koji u BiH plaše muslimane da se nece moci selamiti, da ce donisiti odluke o tome da se selam nece moci upotrebljavati bio javno ili tajno i oni koji ce priredivati u muslimanskim selima gozbe sa svinjetinom, oni koji ce javno govoriti na skupovima da nemogu ici u europu oni koji su dimijama i tespihom, ja ne znam gdje se on rodioi ko ga je rodio. Oni koji se stide toga što jesu ti ne samo da nece imati našu podršku nego cu upotrijebiti sav svoj autoritet koliko ja mogu i objasnit cu muslimanima da to nisu dobronamjerni ljudi, unatoc medunarodnoj zajenici koja ovdje naravno ima silu.