POSJETITE KURAN.BA
 
 

sdp

Nermin Tufekcic | Saff br/str. 48

"Zašto uvijek istu pjesmu sviraš kad možeš SDP da biraš?"


Tako i mi u našoj Bosni preživjesmo još jedne od mnogobrojnih izbora u našoj "kratkoj" historiji. Ispostavilo se da za sve, osim za Bošnjake, nije bilo nikakve neizvjesnosti.


Bosna i Hercegovina je jedna od onih država koja nema svoju slobodu i samostalnost u pravom smislu te rijeci. Takve države su uvijek bile pogodno tlo za mnoga djelovanja svih onih koji su u tome i na tom podrucju vidjeli svoje interese. Pošto za ovaj dio planete nije primjereno da se poslušnici na vlast dovode vojnim pucevima ili raznim drugim represivnim metodama, razraden je jedan cjelokupan sistem; kako preko izbornog inžinjeringa dovoditi na vlast one koji su u tom trenutku najpoželjniji i najprihvatljiviji? Znaci vrijeme kolonijalizma je uslovno receno prošlo, ali je sada na sceni sasvim drugi oblik ogromnog uticaja i odlucivanja preko domacih poslušnika koji, nažalost, za njih moraju doci na vlast "demokratskim putem" . Tako i mi u našoj Bosni preživjesmo još jedne od mnogobrojnih izbora u našoj "kratkoj" historiji. Ispostavilo se da za sve, osim za Bošnjake, nije bilo nikakve neizvjesnosti.


Predizborna kampanja

Kompanija je jednodušno, od vecine medija, ocijenjena je kao najbespoštednija ili, kako to vole neki da kažu najprljavija do sada. Jednostavno je okupirala sve medije i svaki slobodan trenutak prosjecnog gradana u Bosni. Stranke su, dobro znajuci uticaj medija na glasace, koristile sve moguce prilike da prezentiraju svoje stavove i pošalju poruke potencijalnim glasacima. Za stranke nije nikakvo cudo. To im je i bio dio izborne kampanje i zacrtanih ciljeva. Medutim, ono što je stvarno najprljavije od svih tih medijskih presija na glasace, dolazilo je od strane medunarodne zajednice i njihovih šegrta na privremenom radu u Bosni, koji su, ne kao do sada, indirektno, nego otvoreno, pa cak i prijetnjama, pozivali gradane da glasaju za promjene, odnosno bivši Savez komunista. Promjene, evropske integracije, krediti, i nema šta se nije porucivalo glasacima, a sve u stilu da se mijenja sadašnja vlast. Cak i pjesma- spot, koju su evropski dušebrižnici progurali na MTV-iju, poziva da se glasa za neke druge. Valjda signal BHT ne dopire do Bošnjaka širom rasutih po svijetu koji su trebali glasati poštom, pa su im stoga svako vece Irena, Marija i Sanja sa mindušama u nosu i obrvama, porucivale: "Zašto uvijek istu pjesmu sviraš kad možeš da biraš." Interesantno je spomenuti slucaj BHT-a koji je doslovno rasturen i pripremljen za forsiranje favorita baš na vrijeme. Dovedeni su dojucerašnji okorjeli prvoborci za Herceg-Bosnu i Republiku Srpsku, naravno sa RTRS-a i Erotela. Kao da Petrich ne zna ko su oni. Dok jednu Amelu Gicevic (novinarku BHT-a) nova urednica informativno-politickog programa Marija Topic (koja je došla direktno sa zloglasnog Smiljkovog Erotela) otpušta sa posla samo zato što se kao model slikala za plakat SDA - "Sarajevo lijepo kao Sarajke". Eto dokle su došli naši Bošnjaci, zbog slike bez posla za tren, kao u najcrnja vremena bratstva i jedinstva ili gore.


Ko koga treba smijeniti?

Suvišno je spominjati Bošnjacku TV koja se nikako nije uklapala u sveopcu hajku mnogih TV kuca u Sarajevu koje su bile zadužene za favorizaciju onih koje hoce citav svijet, pa zašto ne bi i Bošnjaci. Doslovno je tu odluka koja treba. Za cas je spremna i - nema više Bošnjacke TV. Svima je poslana poruka sa ovim slucajevima, "demokratija" je tu samo kad ustreba i nikakva vas pravda ne može spasiti od medunarodne zajednice ako niste sa njima na istoj talasnoj dužini. Korupcija je inace adut na kojeg je najozbiljnije racunala medunarodna zajednica i SDP. Samo poput bumeranga im se vratila u RS-u. U Federaciji je trebalo na izborima skinuti one koji su na vlasti a Dodika koji je na vlasti u RS-u, trebalo je promovirati u predsjednika RS-a. Srbi su jednostavno poslušali poruku i zakljucili da je Dodik korumpiran i izabrali Šarovica koji je preko medija najavio da se sprema referendum za samostalnost RS-a ako ga bude na Kosovu. Jednostavno, poruka koja je bila kreirana za Federaciju, uspjela je u RS-u. Ovako kreirana cjelokupna predizborna atmosfera svakako je davala oholu samouvjerenost SDP-u da je stvar gotova i da su oni ti koji ce dobiti potrebnu vecinu i zavladati barem trecinom trecine BiH. Zašto trecina trecine? Jednostavno nikada nisu ništa ni mogli znacajno osvojiti osim na trecini koja je pod kontrolom, kako se to prije govorilo, Armije RBiH. Mada oni pokušavaju da to prikažu drugacije, istina je takva da su ono što su pokupili glasova, dobili od Bošnjaka iz kantona sa bošnjackom vecinom. Rezultati opcinskih izbora su im davali samouvjerenost koja je zvucala i podsjecala baš na ona stara loša vremena. To su porucivali svakom prilikom: "Stvar je gotova", "Ništa više nece biti isto kada dode SDP", "Mi smo pobjednici", "Jedino sa nama BiH može bolje"... i more drugih nebuloza. Cak su se neki radovali i ostvarenju prijetnje kako ce SDP pozatvarati "sve one koji su za zatvora" i sl. Jedan novinar je lijepo primijetio kako je SDP promijenio izborni slogan sa proljetnih opcih izbora: "Sa nama BiH može bolje",sada je izostavljeno ono "može bolje". Valjda da narod ne bi zakljucio da se od proljetnih izbora do danas nije ništa bolje u opcinama u kojima su formirali vlast.


(Ne) ocekivani rezultati izbora

Izgleda da su rezultati izbora iznenadili mnoge, neke prijatno, a neke neprijatno. Kako su mediji prenosili, vladala je opca panika u izbornim štabovima. Narocito je ogromna panika vladala u prva tri dana medu SDP-ovcima, kada su rezultati od prebrojanih 30-tak % glasova govorili da ubjedljivo vode SDA, HDZ i SDS. Mogle su se vidjeti sumorne face i cuti bljutave izjave od Berija i Petricha, pa do simpatizera promjena. Face su kasnije malo dobile boju, kako je SDP smanjivala razliku za SDA-om, ali ni blizu one euforije, koja je bila najavljivana i koja se vidjela poslije opcinskih izbora kada su šampanjcem a neki i prasicima na ražnju, proslavljali pobjedu. Uslijedile su ocekivane reakcije medunarodnih zvanicnika kako BiH ovako ne može u Evropu, kako je ovo sumrak demokratije, vracanje u 90-tu i sl. I sam SDP je više nego nezadovoljan jer ni na trecini trecine ne može samostalno vladati. Ono što im može služiti za utjehu jeste da to ne mogu ni SDA ni Stranka za BiH. Ni za jedan parlament, odnosno skupštinu na državnom i entitetskim nivoima, niko nije dobio apsolutnu vecinu. Kada je u pitanju Federacija, SDA ima malu prednost, a u RS-u zna se, SDS ubjedljivo prva, ali bez apsolutne vecine. Na kantonima se nije desilo ništa spektakularno, može se reci da je jedino HDZ profitirao u potpunosti, dobili su oko 70% glasova hrvatskog glasackog tijela. U ostalim kantonima sa bošnjackom vecinom u prosjeku po trecinu glasova su dobile SDA, SDP i Stranka za BiH. Jedini izbori za opcinski nivo su održani u Srebrenici i pokazali su da srebrenicki Bošnjaci, koji su najviše propatili u proteklom periodu, da znaju ko ce se najbolje boriti za njihove glave, a ne samo za stomake. Ono što slijedi tj. samo konstituisanje vlasti, moglo bi biti interesantnije od samih izbora. Koalicije su neminovne i za sada se ne zna ko ce s kim, a previše je nagadanja i špekulacija. Medutim, ono što dodatno brine SDP i strance u BiH jeste moguca koalicija izmedu SDA i Stranke za BiH. Tada bi SDP-ovi rezultati izbora bili više nego poražavajuci za njih. Sada kada se manje-više znaju rezultati izbora, ponovo se vrše svi moguci pritisci i medija i stranih zvanicnika u smjeru nastajanja koalicija koje bi bile poželjne. Sada je došlo vrijeme da stranacki lideri, ako su ikada uzimali ikakve kredite, to vrate OHR-u, OSCE-u ili UN-u kroz te moguce koalicije. Kada se nije dobio glasanjem željeni cilj, sada je vrijeme da se spašava što se spasiti da. Tako je vec poznata najpoželjnija koalicija koja bi trebala da izgleda ovako: SDP, Stranka za BiH, NHI, PDP i SNSD. Ovo bi izgleda bilo dovoljno da formiraju vecinu i vlast na svim nivoima. Za Federaciju je najinteresantnije ponašanje i potezi koje ce napraviti Stranka za BiH. Na koju god se stranu okrene, odnijet ce sa sobom i prevagu, sada ostaje samo da se vidi.


Srbi za Srbe, Hrvati za Hrvate a Bošnjaci za sve ostale

Koliko god analiticari proteklih izbora pokušavali da dokažu da su visokim pobjedama SDS i HDZ doprinijeli, kod prvih Holbrukova nedavna izjava da treba ukinuti SDS i kod drugih referendum koji je pored svih prijetnji održan na dan izbora, to je samo 2% tacno. Nije od 90-te pa na ovamo bilo ni Holbrukovih ,izjava ni hrvatskih referenduma, pa su ti narodi uvijek glasali za SDS i HDZ. Koliko su Hrvati svjesni toga kako ce jedino ostvariti svoje ciljeve, govori i anketa napravljena medu Hrvatima na dan referenduma i izbora. Na pitanje novinarke BHT-a znaju li što piše u deklaraciji kojoj su dali podršku izlaskom na referendum, svi od prvog do posljednjeg, odgovorili su da ih ne zanima šta piše, za to ce se njihovi politicari zalagati. To je ono što su sigurno znali svi oni koji su bili za promjene, pa se nisu baš ni trudili da, u podrucjima na kojima su ove stranke, išta znacajnije pokušaju. Mada je recimo SDP multinacionalna stranka, ima Srba i Hrvata u svojim redovima, kako to da, recimo, ne zabilježe nešto znacajnije u RS-u ili u kantonima sa hrvatskom vecinom. Cak su u nekim kantonima i mjestima SDP dobila manje glasova nego što zvanicno ima clanova, a što opet govori samo za sebe. Fenomen nad kojim se možemo cuditi, jeste to što su, izgleda, od onih 200 000 i kusur glasova koliko je dobila SDP, došli upravo od Bošnjaka. Jedno pitanje se neumoljivo namece: Zašto je Medunarodna zajednica izabrala da favorizira SDP i pored toga što ima još stranaka koje se možda i bolje zalažu i bore za BiH? Isto tako, koji je to dio bošnjackog korpusa koji je dao glasove SDP-u. Na prvo pitanje odgovor je i više nego jednostavan, ako uzmemo u obzir sljedece cinjenice: Svi SDP-ovci se nacionalno odreduju, pa medu njima ima i Bošnjaka , Srba , Hrvata. To znaci nije problem. Isto tako ni izborna platforma ili programi koji su manje-više isti. Ostala je samo ideja i ono što je u njihovim glavama. Za ovaj kratki period od kada su uspjeli da formiraju vlast u nekoliko opcina, nisu ništa pokazali. U Tuzli su na vlasti od 90-te, pa neka mi neko kaže u cemu je bolje stanje u Tuzli nego u bilo kojoj drugoj prosjecnoj opcini. Primjera radi, da se spomene ni vodu stanovništvu Tuzle nisu mogli da obezbijede za deset godina vlasti.