POSJETITE KURAN.BA
 
 

primjeri pozrtvovanja zene muslimanke i njenog materijalnog davanja za

Mustafa Efendic | Novi Horizonti br/str. 21

Zabilježeni su brojni casni primjeri muslimanki dobrociniteljki koji osvajaju um pronicljivih i pune srce razboritih... Spomenucemo neke od tih primjera radi ibreta današnjim djevojkama.
Žene naših dobrih prethodnika bile su darežljive. Takmicile su se u davanju i darežljivosti i utrkivale se u trošenju imetka na Allahovom putu.


U vojnom pohodu Usre (Tebuk), prenosi se da je Ummu Sinan, r.a, rekla: 'Vidjela sam prostirku pred Allahovim poslanikom, s.a.v.s, u kuci Aiše, r.a. Na njoj je bio misk, narukvice, grivne i menduše. Prostirka je bila napunjena onim što su poslale žene kao pomoc muslimanima za nabavku ratne opreme (Hajatus-sahabe, 1/421). To je ono pobožno pokoljenje, pokoljenje ashaba koji su pobijedili šejtana u svojim dušama. Nisu se preobrazili u robove dunjaluku, nego su ga uzjahale, potcinili ga sebi, ne dozvolivši da dunjaluk njih potcini... Izvršili su potpuni hilafet na dunjaluku, pocev od gradnje do reforme. No, izvršavajuci hilafet oni su željeli Allahovo zadovoljstvo i nadali se kuci ahireta, pretekli su ljubitelje dunjaluka na dunjaluku a zatim su ih pretekli i na ahiretu (Fi zilalil-Kur'an, 2/1072).
Blistavi uzori

U historiji naših prethodnika postoje itekako svijetli fragmenti (prizori), u njima je supruga bila pomagac mužu u izdašnosti. Još uvijek traje eho rijeci Ummu Dahdah, prica pokoljenjima o tome kako je muslimanka bodrila svoga muža u darežljivosti. Tako joj je muž kazao: 'O Ummu Dahdah, izidi iz bašce, ja sam je doista prodao za palmu u Džennetu.' Ona je, r.a, odgovorila: 'Unosne li zarade.' (El-Isabe, 4/60) Da, unosne li zarade! To joj je bolje nego ovosvjetski ukrasi ma koliko brojni bili, bolje od sjaja dunjaluka ma koliko bio okicen. Kod nje nije bilo prostora za kolebanje i nemarnost.
Neka je Allah zadovoljan sa Ebu Dahdah darežljivim i izdašnim sahabijom. I neka se Allah smiluje Ummi Dahdah na brzini odaziva pozivu udjeljivanja i nesebicnosti, ljubavi prema dobru i stavljanju imetka na odgovarajuce mu mjesto radi uklanjanja nevolje nevoljniku.

Ummul Benin, sestra Omera ibni Abdul-Aziza bi govorila: 'Uf škrtosti, kada bi škrtost bila košulja, ne bih je obukla, kada bi bila put, ne bih se njime zaputila.' Takoder je govorila: 'Svako ima svoju potrebu, a ja imam potrebu da udjeljujem i budem darežljiva. Tako mi Allaha, draže mi je uspostavljanje (održavanje) rodbinskih veza i dobrocinstvo, negoli lijepa hrana kada izgladnim i hladna voda kada ižednim (Sifetus-sahve, 2/210). Izdašnost je postojala a bogatstvo se uvecavalo u stoljecima islama.
Prenosi Hatib da je Zubejda supruga Haruna er-Rešida obavila hadždž, pa je njena milostinja dostigla za 60 dana 54.000 dirhema. Abdullah Ibni Mubarek je rekao: 'Vidio sam Zubejdu u snu i rekao joj: 'Šta je s tobom Allah ucinio?' Odgovorila je: 'Oprostio mi je pri udaru prvog trnokopa pri gradnji vodovoda za Mekku.' (El Bidaje ve-Nihaje, 11/128,175).


Ona je, Allah joj se smilovao, dovela pitku vodu iz brda Huda u casnu Mekku. Allah ju je pocastio cestitim dobrom, nije je imetak obuzeo, nije je dunjalucka blagodat pokvarila. Voda Zubejde za koju se ona trudila, da stigne u Mekku, još uvijek svjedoci šta je moguce da urade dobrociniteljke.
Godine 306. po Hidžri otvorena je bolnica koju je sagradila Ummul-Muktedir. Ona je obezbijedila ljekare i poslugu. Njeni izdaci za svaki mjesec bili su 600 dinara (zlatnika).
Kada je izbio sukob izmedu karamita i vojske abbasijskog halife, karamiti su ubili veliki broj ljudi i presjekli puteve hodocasnincima. Tada je Ummul-Muktedir znala da se imeci štede samo radi pomaganja u borbi protiv Allahovih neprijatelja i ispomoc za vrijeme nevolja. Dala je 500.000 dinara za opremanje vojske u borbi protiv karamita.
Kroz historiju, žene vjernice ostale su putokaz po svojoj privrženosti onome što je bitno, suštinsko od onog što je formalno. Nastojale su da cine dobra djela koja nisu bili u stanju uciniti mnogi ljudi.
Ti si (sestro) preca od kafirke

Sestro muslimanko... Ti koja si zasada iz sadnica uvišenog islama... Zalijevaj tu sadnicu iz obilja svoje samilosti i neka te nikako ne preteknu žene kafirke u djelovanju i humanizmu. Kršcanke su postale poznate u svijetu po svojim dobrovoljnim prilozima koji se troše na pokrštavanje porodica, prema kojima (misionari) licemjerno iskazuju svoju naklonost (saosjecajnost).
Jevrejke, iako su za mnoge primjer škrtosti, koja se ogleda i u nepridavanju pažnje svojoj vanjštini i zadovoljavanju prostom hranom i jednostavnom kucom, sve što uštede stavljaju u kasu za podršku cionizmu. To su radile i prije uspostavljanja cionisticke države. Golda Meir vratila se sa 50.000.000 dolara nakon akcije prikupljanja dobrovoljnih priloga u Americi. To je navelo Ben Goriona da kaže: 'Reci ce se prilikom pisanja historije: 'Doista je žena jevrejka donijela novac, i ona je ta koja je osnovala državu.'

U našoj savremenoj stvarnosti imamo lijepe primjere muslimanki dobrociniteljki koje su se obavezale pomoci mudžahide u Afganistanu, Bosni intifadu u Palestini. Raduje da je dobro još uvijek duboko ukorijenjeno u dušama muslimanki.
Od darovanog ženskog nakita sakupljene su gomile zlata i stavljene na raspolaganje mudžahidima. Kakva je vrijednost ukrasa i nakita ako je naš ummet u opasnosti i ako se gazi cast muslimanki. Muslimanke nece biti nikada ponižene – dok su muslimanke. Njihova braca se bore na Allahovom putu, a one citaju hadis Allahovog poslanika, s.a.v.s: 'Musliman je brat muslimanu, ne zlostavlja ga, ne ponižava ga i ne izdaje ga. ' Pa kako da taj hadis u potpunosti ne primijene?


Budite blistavi primjeri muslimanke dobrociniteljke, cime ce se vratiti sjecanje na primjere sahabijki na dan Tebuka i pohoda u neimaštini. Utrošile su imetak u nešto što se ne može nadmašiti. Ucinile su imetak slugom, a nisu postale sluge imetku, ucinile su da imetak bude u njihovim rukama, a ne u njihovim srcima. Imetak je dijeljen darežljivo, tamo gdje je to šerijatom predvideno. Govorile su: 'Gospodaru, ne ucini dunjaluk našom najvecom preokupacijom i dometom našeg znanja.'

El-Mudžteme'a, br. 1435