POSJETITE KURAN.BA
 
 

hdz jos nije umro a kad ce ne znamo

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 20

HDZ BiH

'Kad god se osjeti ugroženim on bi da pravi državu' – rijeci su jednog Jelavicevog sunarodnjaka iz Kiseljaka, koji na vrlo precizan, koncizan i usput narodnim jezikom iskazan nacin razotkriva svu bit i suštinu funkcioniranja hrvatske politicke vrhuške olicene u HDZ-u BIH, predvodenoj uvijek zapjenušanim i nacionalisticki napaljenim bivšim YU-oficirom Antom Jelavicem. Dok su hrvatski politicki dužnosnici, zajedno sa kolegama iz najmocnije bošnjacke stranke funkcionisali na principu institucionalnog paralelizma, koji je mnogim pojedincima, kako medu jednima tako medu i drugima donio skupocjene vile, stanove, automobile, prihode od reketa, carinskih malverzacija i ucešce u upravnim odborima najjacih bh. firmi, a sve to zacinjeno takvim stepenom bratskog suživota i stepena tolerancije (Nemojte vi zavirivati u našu avliju, a mi necemo u vašu) Federacija BiH, gledajuci iz ugla Jelavicevih istomišljenika je kako-tako funkcionirala, i nije bilo nikakvih nacionalnih interesa (citaj politicke moci Ante Jelavica).

Eh, kad je nakon deset godina pašovanja i plandovanja na vladarskom tronu, trebalo predati vlast, onda je Jelavic iz nekog džepa izvukao i hrvatskom narodu plasirao epohalno otkrice, kako su eto ugroženi vitalni interesi hrvatskog naroda, te da i nema drugog izlaza i alternative do formiranja d.o.o. Ante Jelavic, što mu, s pravnim okvirom, daje tzv. hrvatsku samoupravu, kako je nazvaše njeni autori, koji bi trebalo da, je li to uopce važno spominjati, obavljati najvažnije politicke funkcije u još jednoj, ko zna kojoj po redu politickoj tvorevini na prostoru BiH. I umjesto da hrvatski narod koji, evidentno je to, nisu zahvatili vjetrovi demokratskih promjena iz susjedne nam Hrvatske, kažu dosta Jelavicu & comp., oni su im, da stvar bude gora, pružili bezrezervnu podršku, iako ih vecina zna da HDZ-ov establišment ne krase vrline koje su itekeko isticali u toku predizborne kampanje. Valjda rukovodeni narodnom krilaticom 'neka svoga i u gori lopova', bez nacionalnog vrijedanja i pristrasnosti, može se konstatovati da je kako hrvatskom politickom vodstvu, tako i obicnom narodu potrebna hitna psihijatrijska pomoc!

Politicki radikalizam HDZ-a otišao je toliko daleko da su medunarodnu zajednicu, Alijansu za promjene i hrvatsku opoziciju okupljene oko NHI proglasili najvecim neprijateljem hrvatskog naroda. Samouprava na vecinskim hrvatskim teritorijama još nije zaživjela, jer je iz nepoznatih razloga prolongirana na dva mjeseca, ali ce itekako biti interesantno pratiti efekte ove politicke tvorevine vrlo zanimljivog naziva, jer se, na prvi pogled, cini da ju je proizvela ljevica, a ne krajnja desnica.
Ono što je takode bitno spomenuti jeste da bi hrvatska samouprava na ekonomskom planu trebalo da živi od privrednih potencijala HB i preusmjeravanju carina iz federalnog budžeta u budžet Ante Jelavica. Kako je receno iz medunarodne zajednice imaju odgovor na sve moguce poteze HDZ-a, koji je, po rijecima lidera ove stranke trebao biti ukinut zajedno sa vojnom komponentom, odnosno HVO-om. Kakve ce sve poteze prema cirkusijadi HDZ-a poduzeti medunarodna zajednica, pokazace vrijeme, no kako sada stvari stoje izvjesno je samo da HDZ još nije umro a kad ce ne znamo.

Volfgang Petric

Ko zna koja po redu 'sjeca knezova' od strane Visokog predstavnika, za razliku od nekih prijašnjih smjena federalnih dužnosnika, smjena Jelavica i društva je sasvim opravdana, i zacuduje kako kazna nekooperativnom vodstvu HDZ nije uslijedila još u vrijeme opcih izbora. No, i ovako gledajuci, stvari ipak dolaze na svoje mjesto. Tacno je da se smjenom cetverice najbolje kotiranih ljudi iz HDZ-a dodatno radikalizirala politicka situacija u BiH, ali drugog izbora kako su to precizno naglasili iz medunarodne zajednice nije bilo, a mi aktivni sudionici politickih dešavanja ne treba da se previše uzbudujemo jer smo se vec adaptirali na ovakve i slicne situacije nastale kao rezultat cinjenice da u postratnom periodu nismo imali politicke stabilnosti koliko traje jedan školski cas, tako da svaki korak u tom smjeru treba pozdraviti. Smjena HDZ–cetverca sa kormilarom predstavlja upravo takav pozitivan korak.

Muhure na presudu dobili su Ante Jelavic – bivši clan predsjedništva BiH, bivši predsjednik HDZ-a, bivši... covjek koji nije zadovoljan bojom trave, pa je u jednom predizbornom obecanju porucio potencijalnom glasackom tijelu da ni trava više nece biti zelena, kada HDZ preuzme stvar u svoje ruke. U meduvremenu, Jelavic je izgubio vlast, a boja trave je ostala ista.
Marko Tokic – nesudeni civilni zapovjednik HVO-a koji, usput, nije ni u kakvim rodbinskim odnosima sa Sejfudinom Tokicem, kako je to primijetila jedna Sarajka procitavši Avazov naslov 'Jelavic i Tokic hoce svoju vojsku'. 'Opet se onaj Sejfudin kofrci, evo ga sad i sa Jelavicem nešto muti' – bio je komentar jedne Sarajke u tramvaju.
Ivo Andric Lužanski koji se od svoga poznatijeg sunarodnjaka razlikuje po onome Lužanski, i koji je, obavljajuci funkciju predsjednika Federacije BiH mogao konkurirati, možda i za Nobelovu nagradu za mir. Ovako, odlaskom iz Federacije, zbogom nagrada.


Miroslav Prce, sada vec bivši ministar odbrane FBiH, sa frizurom i stasom koji podsjeca na nogometaša Ronalda, ostace upamcen po nesuvislim izjavama i pronevjeri, kako ga neki optužuju, više od milion maraka na racun korištenja vojnog poligona negdje u okolini Livna koji su isplaceni izvjesnom Karauli. Taj «izvjesni», je po Prcinom mišljenju, vlasnik je terena koji je koristila vojska FBiH kao vježbalište. Je li dio kolaca dobio Prce, ostavljamo na maštu citaocima.
Kako se i ocekivalo 'osudena' cetvorka usaglasila se u stavu o ništavnosti odluke Visokog Predstavnika. Radini Austrijanac nije se puno obazirao na reakcije Jelavica i društva, vec je samo konstatovao uz neizbježne diplomatske manire, kako mu je bilo 'teško da donese ovakav potez', napominjuci da FBiH može funkcionirati i bez HDZ-a. Kako Volfgangu Petricu nije nedostajalo hrabrosti da smjeni sami vrh HDZ-a, to je jasan signal svima onima kojima bude nedostajalo politicke kooperativnosti da bi ih lahko mogla zadesiti ista sudbina pomenute cetvorke

Nedžad Fazlija

Zvuci prosto nevjerovatno, ali je istinito da je najbolji sportista BiH, za svoj doprinos u promoviranju BiH na sportskom planu i za najbolji olimpijski rezultat u historiji ove države nagraden sedmodnevnom ekskurzijom na hrvatsko primorje. Iako je po treci put proglašen za najboljeg sportistu BiH, to nimalo nije zasmetalo Sportskom savezu BiH da 'nagradi' svoga najboljeg aktivistu nagradom koje se obicno dijele za rješavanje ukrštenica i drugih lagahnih igara. A kako se od pohvala, tapšanja po ramenu i ekskurzije u Dubrovnik ne može živjeti, Nedžad Fazlija je ucinio potez koji je zavrijedio najvecu ocjenu u našem vrednovanju poteza proteklog mjeseca. Tacnije receno, najbolji bh sportista ocitao je pravu moralnu lekciju ljudima iz Sportskog saveza BiH, prvo odbivši ponudenu nagradu, a zatim i upucivanjem otvorenog pisma u kome je raskrinkao svu demagogiju Saveza kome i jeste dužnost da uzme u svoje okrilje najbolje izdanke bh sporta. U pismu se izmedu ostalog kaže: 'Ovim pismom ne želim izraziti svoju nezahvalnost i veoma cijenim to što sam proglašen sportistom godine BiH. Zahvajlujem se žiriju. To mi je ponovo u moralnom smislu najveca nagrada i satisfakcija. U normalnijem svijetu, medutim, uspjehe prati i adekvatno materijalno vrednovanje. Od moralnih vrijednosti, ma koliko drage bile ni kod nas se ne živi.' Glamurozna manifestacija u kojoj su utrošeni veliki novci potpuno je nepotrebna i uvredljiva za bh strijelca, kada se pouzdano zna, da jedva sastavlja kraj s krajem i da živi tek od plate administrativca u Streljackom savezu Kantona Sarajevo. Ima li onda ikakvog smisla poslije slucaja Fazlija problematizirati sve veci broj odlazaka mladih u zapadnoevropske zemlje kada se vidi kako prolaze najbolji i najuspješniji Bosanci, koji za godine rada, truda, zalaganja i odricanja dobiju satisfakciju u vidu usluge od 250 DM.

Vlada Federacije BiH

Na posljednjoj sesiji Vlade Federacije BiH, donesene su odluke koje sigurno nece obradovati trgovce naftom i naftnim derivatima širom F BiH. Kao što je i najavljeno, Vlada je smanjila porez na naftu i naftne derivate sa 24 na 15 procenata i putarinu sa 12,5 na šest feninga po litri s ciljem da se cijene ujednace sa cijenama u RS. Na taj nacin cijene nafte i naftnih derivata u FBiH trebale bi se smanjiti za oko 20 feninga u odnosu na postojece. Na prakticnom planu za federalne trgovce naftom to nece donijeti neko veliko poboljšanje, jer je cijena nafte i naftnih derivata u srpskom entitetu još uvijek niža, što ce kao i do sada rezultirati praznim benzinskim pumpama u FBiH i dugim redovima na pumpama u RS. Osim toga, slijedi i veliki odliv novcanih sredstava u manji bh entitet, i manji priliv sredstava u federalni budžet. Ukoliko Skupština RS ne vrati porezne stope na prethodni viši nivo lahko bi se moglo desiti da Vlada F BiH ubrzo održi još jedno zasjedanje. Razlog: smanjenje poreza na naftu i naftne derivate – drugi dio.