POSJETITE KURAN.BA
 
 

imc-nezavisna komisija za medije

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 15

Bez ikakvog validnog razloga samoproglašena Nezavisna komisija za medije IMC zabranila je rad Bošnjacke radio-televizije Internacional sredinom prošlog mjeseca. Presipanjem iz šupljeg u prazno o slobodi medija i štampe gospoda iz IMC na celu sa svojom glasnogovornicom Zinaidom Babovic najnovijim diskriminatorskim odnosom prema Bošnjackoj televiziji razotkrili su svu dozu licemjerja, pomno cuvanu pod demokratskim velom, te na taj nacin pokazali da su bolji i efikasniji cenzori i od nekadašnjih 'drugova' koji su u tome poslu u odnosu na IMC pokazali kao pravi diletanti. Sav grijeh BRT Int. bio je, po glasnogovornici IMC-a Zinaidi Babovic, što se: 'BRT Int. nije pridržavao obaveza o poštivanju autorskih prava, niti je posjedovao radne ugovore za zaposlene, što su takoder bitni kriteriji za dobivanje dozvole.' Providno i bez efekta. Prvo, kad je rijec o autorskim pravima ni dvije najjace TV kuce u oba bh. entiteta pod patronatom medunarodnih cenzora ne pridržavaju se autorskih prava, jer i BHT i RTV RS svakodnevno 'pozajmljuju' sadržaje sa Premiere, Canal + ili SKY Sports kanala podvodeci ih pod evrovizijsku razmjenu.

Drugo, ni ostale privatne i javne TV kuce takode nisu u potpunosti riješile status svoga radnog osoblja. A da nekome iz BRT Int. ne bi palo na pamet da javnosti iznese prethodne dvije navedene stavke, IMC se obezbijedio tako što ih je udaljio sa konferencije za štampu, zanemarivši obavezu i klauzulu zakona na koji se pozivaju a koji kaže da treba 'da se cuje i druga strana'. Ne treba biti puno mudar pa da se procijeni da se ne radi ni o kakvim administrativnim zaprekama, vec o iskljucivom i ekskluzivnom pravu medunarodne zajednice da malo disciplinira bošnjacki narod. Da apsurd bude veci, u tome im pomažu i oni kojima to uopce ne spada u nadležnost. Iako zakon kaže da se policija može angažovati samo prema nalozima sudova i organa uprave a nikako nekih servisnih organizacija medunarodne zajednice, nije nimalo zasmetalo MUP-u Sarajevskog kantona da udu u prostorije Bošnjacke televizije i nasilno prekinu emitiranje programa. Ovakvo 'zakonsko' angažovanje policije kako to vec kome padne ne pamet govori, da veliki broj viceva i šala o ljudima u plavom nije uopce plod necije mašte vec realno utemeljenje koje se o inteligenciji domacih cuvara zakona ne izražava baš pohvalno. Angažovanje u slucaju BRT Int. samo je definitivna potvrda toga.

ALIJA IZETBEGOVIC


'Želim da izrazim svoje najdublje poštovanje prema vama u momentu Vašeg povlacenja s mjesta clana Predsjedništva BiH. Dugo ce se pamtiti liderstvo koje ste pokazali u BiH tokom vremena prelaska od razarajuce tragedije rata do sadašnje stabilnosti i oporavka.' rijeci su specijalnog izaslanika generalnog sekretara UN-a za BiH ambasador Žaka Klajn upucena predsjedniku Predsjedništva BiH povodom njegovog povlacenja sa pomenute dužnosti i ujedno politicke scene. Dobrovoljnim odlaskom iz vlasti Alije Izetbegovica završava se era nacionalnih lidera koji su obilježili zadnje desetljece dvadesetog vijeka. Kontinuitet prvog covjeka državnog Predsjedništva prekinut je primjenom osmomjesecnog mandata. Dugo ce biti sporenja o dometima i kvalitetu bošnjackog lidera. S jedne strane svi mu odaju priznanje i veliku ulogu u krvavom bosanskom ratu kada je otrgao BiH iz smrtonosnog zagrljaja Jugoslavije, te Bošnjacima podario ravnopravan status sa druga dva naroda omogucivši da postanu relevantan politicki faktor bez cije saglasnosti nije moguce riješiti nijedno bitno pitanje od strateške važnosti za BiH. S druge strane, zamjeraju mu Dejtonski sporazum, po kome je zemlja definitivno podijeljena na dva dijela sa državotvornim karakteristikama srpskog entiteta, za koji Izetbegovic kaže da ga ni on nije želio i za koje se nada da je neko prelazno vremenosko rješenje. Izetbegovic ipak odlazi sa vlasti kao predsjedavajuci. Opstati na ovakvim nestabilnim i uvijek uzavrelim politickim prostorima podvig je sam po sebi. Ono što je bitno spomenuti jeste da je Izetbegovic, iako detektiran kao nacionalista u svjetskim politickim krugovima, mnogo bolje rangiran od ratnih lidera susjednih mu država koje je on nadživio bilo biološki (Tudman) bilo politicki (Miloševic). Stranku napušta u vrijeme kada je dobrim dijelom izgubio kontrolu nad njom i tolerišuci korupciju kojoj se odao nemali broj onih, kako iz vrha tako i sitnih funkcionera najjace bošnjacke stranke. I sa Izetbegovicevim ostankom u vlasti Stranci se ne bi dobro pisalo na predstojecim opcim izborima, a ovako sa njegovim definitivnim odlaskom sa politicke bh scene izvjesno je jedino da Stranka demokratske akcije više nikada nece biti ono što je bila.

FAHRUDIN RIZVANBEGOVIC


Ljudi ove zemlje nikad nisu pravili prevelike redove na ulazu u biblioteke ili knjižare, i tako pokazali cijelom svijetu da knjiga ipak nije covjekov najbolji prijatelj, kako to kaže jedna izribana poslovica. (Po drugoj verziji to je pas, koji doduše kod nas ima bolji status od knjige.) Nije uopce potrebno provoditi ankete ili statisticka istraživanja, o tome koliko prosjecan Bosanac ili Bosanka izdvaja vremena za druženje sa knjigom. Potvrda tome je i evropska ljestvica zemalja po broju procitanih knjiga po glavi stanovnika, gdje zauzimamo samo dno tabele i ne dozvoljavamo da nas iko ugrozi na toj poziciji. Zapravo, nemali je broj onih koji bi sa 20 KM u džepu u alternativnoj situaciji izmedu dobrog pecenja i Mešinog 'Derviša' izabrali ovo prvo. Iako su se knjižare u posljednje vrijeme preorijentisale na prodaju veš mašina, posuda i cvijeca, a knjige su tu tek da opravdaju natpis na ulazu, nije nimlao zasmetalo Edhemu and company da uvedu porez od 12 posto na knjige, publikacije i brošure. Tako je gospoda iz izvršne vlasti protumacila, ako knjige malo ko cita, onda su one valjda neki luksuz, pa ih treba staviti u isti koš sa alkoholom, kahvom i cigaretama. To što bi vecina bh. populacije ostala na citalackom saldu i intelektualnom dometu koji mogu pružiti 'Doživljaji macka Toše' ili 'Pustolovina Toma Sojera' nije bitno. Važno je da se puni federalni budžet. Na taj nacin je i mali broj onih koji cini castan izuzetak definitivno svrstan u istu ravan sa onima kojima su knjige 'zadnja rupa na svirali'. Oni uglavnom nemaju novca, dok oni koji ga imaju, knjige kupuju uglavnom zbog dekoracije regala. (Molim vas, dajte mi metar i po Andrica' ili 'Da nemate možda Selimovica boje kestena'). No, stvar je na kraju, ipak, ispravio covjek koji je sticajem okolnosti na pravom mjestu u pravo vrijeme i razumije se u svoj posao, što je prava rijetkost u ovoj zemlji. 'Ukoliko taj porez ostane, niko više nece citati knjige. Ionako ih malo citamo. Na Sarajevskom univerzitetu imamo upisanih 29 hiljada studenata, a u Nacionalnoj biblioteci je registrovano samo 1.600 citalaca', rekao je federalni ministar nauke, kulture i sporta Fahrudin Rizvanbegovic. Možda najbolja ilustracija iz ovog segmenta kulture je izjava jedne natjecateljice na takmicenju za izbor 'miss kantona' koja je strucnom žiriju na procjenu svoga šarma, kulture i inteligencije ponudila sljedece: 'Volim poeziju, literaturu a narocito književnost.'

NOGOMETNA REPREZENTACIJA BiH


Neko je nedavno primijetio da se odnos pojedinih bh. reprezentativaca prema klupskom dresu i onom reprezentativnom nalazi u obrnutoj proporciji. U to su se mogli uvjeriti svi oni koji su u direktnom TV prenosu posmatrali još jednu od blamaža bh. nogometne selekcije koju je poslije Litve, Malte, Farskih ostrva porazila još jedna reprezentacija od 60-og pa nadalje na Fifinoj ljestvici svjetskih nogometnih selekcija. Pola bh reprezentativaca svojom aljkavošcu i arogancijom omogucilo je nepoznatoj i ispodprosjecnoj selekciji Izraela da Adnanu Guši podare tri komada i uredno ga otpreme na vjeciti derbi protiv Želje. Stanje nacije neposredno poslije utakmice poprimilo je zabrinjavajuce razmjere. Da je sve u ovoj državi na svome mjestu vjerovatno bi se i zastave spustile na pola koplja. Bilo kako bilo, svi se slažu u jednom: Sve naše 'zvijezde' koje igraju na dijelu terena koji pripada protivnickoj ekipi treba poslati u zasluženu mirovinu. Samo, to je posao selektora Smajlovica, koji izgleda nema 'herca' da napravi tako radikalan rez. Nedostaje mu hrabrosti i autoriteta kako je to precizno detektirao sportski komentator BHT-a Sabahudin Topalbecirevic. Da ima jedno ili drugo, vjerovatno ni jednog trenutka ne bi oklijevao da Bolica i Barbareza pošalje na aerodrom poslije njihovog boks meca neposredno pred utakmicu sa Izraelom. Kao ni da iz igre povlaci one koji su se najviše žrtvovali i izgarali na terenu, a ostavlja one koji dva metra od glavnog sudije prave crvene kartone kao bi na taj nacin izbjegli obaveze prema nacionalnom dresu. A ne bi bila loša ideja i da se malo izbalansira nacionalni sastav reprezentacije jer je ocigledno ne samo u mecu sa Izraelom da se manjinska hrvatska komponenta (Topic, Akrapovic) u reprezentaciji više zalaže i žrtvuje nego vecinska bošnjacka. Do 24. marta iduce godine, kada nam predstoji utakmica na Koševu sa Austrijom, valjda ce neke stvari doci nas voje mjesto. Alternativne zamjene za zvijezde koje to nisu, mogu se naci u Željeznicaru, Sarajevu, celiku, Brotnju, Posušju, Širokom... Radi se, uglavnom, o anonimusima koji nemaju zvucno i atraktivno zalede iza sebe pa im i ne preostaje ništa drugo nego da se dokazuju, odnosno da rade svoj posao najbolje što mogu. A to ustvari i jeste smisao fudbalske igre. Neki, ocigledno, i pored ogromnog internacionalnog iskustva nisu dostigli tu intelektualnu razinu, pa im valjda treba uskratiti povjerenje i maknuti ih sa mjesta koja ne zaslužuju.