POSJETITE KURAN.BA
 
 

novo sudjenje islamistima u egiptu

Muhamed Jusic | Saff br/str. 30

U PROCESU “POVRATNICI IZ ALBANIJE” IZRECENO DEVET SMRTNIH KAZNI


Sud ce u ovom procesu koji je drugi po velicini, odmah iza sudenja svim umješanim u atentat na egipatskog predsjednika Envera Sadata 1981. godine, donijeti presude za 108 optuženih pripadnika "džihadskih pokreta".




Na posljednjem zasjedanju suda 19. 04. ove godine u procesu poznatom pod imenom "Povratnici iz Albanije" izreceno je 11 doživotnih robija sa teškim fizickim radom dok je 20 optuženih oslobodeno zbog nedostatka dokaza. Ovom prilikom izreceno je 60 presuda osobama u odsutnosti medu kojima su i deveterica osudenih na smrt. Svi osim jednog optuženog se izmedu ostalog terete za pripadnost islamskom pokretu “El-Džihad”.


"TERORISTA" PARAPLEGICAR


Nakon što su presude izrecene sudnica se zaorila pobjedonosnim poklicima osudenika "LA ILAHE ILLALLAH" i "REVOLUCIJA…ISLAMSKA REVOLUCIJA". Prisutni tvrde kako se od samog prizora ledila krv u žilama. U isto vrijeme porodice osudenih, kojima egipatska policija nije dozvolila ulazak u sudnicu su prolazili kroz teške momente saznanja žestine izrecenih presuda. Nekoliko žena se onesvijestilo. Rodak jednog od optuženih na sedam godina zatvora sa svom gorcinom je upitao jednog od novinara: "Kako je on mogao ucestvovati u bilo kakvim teroristickim operacijama kada još od malena boluje djeciju paralizu?"


Egipatsko udruženje advokata se složilo sa time da su presude bile prestroge navodeci uz to i veliki broj nepravilnosti u samom procesu, pocevši od zlostavljanja za vrijeme istrage do nasilnih priznanja. U protestu se dalje navodi kako se 17 optuženih tereti za aktivnu pripadnost pokretu, iako je poznato da se isti vec više godina nalaze u zatvorima u potpunoj izolaciji. Cak ni najužoj rodbini nije dozvoljena posjeta zatvorenika.


Do sada je Egipatsko sudstvo izreklo 90 smrtnih kazni na racun "islamskih fundamentalista" od cega je 68 i izvršeno. Medu devetericom novoosudenih na smrt je i voda egipatskog Džihada Ejman Zavahiri zajedno sa bratom Muhamedom. Medutim, Zavahiriu se kao i njegovom pretpostavljenom Ibn Ladinu vec nekoliko mjeseci gubi svaki trag.


SAOPCENJE POKRETA EL-DŽIHAD


Ovom prilikom oglasio se i sam pokret El-Džihad saopcenjem u kojem se navodi kako ce ove nasilnicke kazne iskrenim mudžahidima samo povecati ubjedenje da je ono što im je obecao njihov Gospodar istina."


U saopcenju pokreta se dalje navodi: "O vi mudžahidi, vi ste ti koji svojim dlanovima cuvate žeravicu Islama da se ne ugasi. Vi to cinite u vremenu u kojem su svi poklekli i predali se americko-cionistickom neprijatelju… Vi ste jedina baklja nade u ovome mraku u kome Ummet živi…nemojte se žalostiti i nemojte gubiti nadu…i znajte da smo mi odlucni da istrajemo na putu džihada kojim krocimo. Pred nama je ili pobjeda ili šehadet."


Ovo zvanicno saopcenje pokreta je uznemirilo ne samo vladine krugove u Kairu vec i u cijelom svijetu. Razloga za zabrinutost kako tvrdi jedan egipatski zvanicnik ima, jer pokret još ima snage. Narocito ako u obzir uzmemo da se vecina njegovih voda još uvijek nalaze na slobodi. A istraga je pokazala da je vecina osudenih primila vojnu i vjersku obuku u velikom broju vojnih baza širom Afganistana ali i cijelog svijeta (Albanija , Azarbjedžan).


U ovaj su se proces, kako dopisnik Saffa saznaje, nešto kasnije ukljucile i neke druge arapske zemlje. Tako da su tri arapske države, koje nisu imenovane zbog straha od odmazde, naknadno isporucile još sedmoricu optuženih egipatskim vlastima. Neki islamski krugovi na Bliskom istoku špekuliraju kako se radi o Jemenu i još dvjema zalivskim monarhijama. Nakon što je Amerika isporucila jednog od devet na smrt osudenih islamista egipatskim vlastima, stice se dojam da je pod americkim i egipatskim patronatom poceo masovni okršaj sa "islamskim fundamentalistima". Proces još uvijek traje tako da je za ocekivati nove vijesti slicnog sadržaja.


Kako bi izbjegla moguci revolt egipatske javnosti vlada je iz zatvora pustila 1600 islamskih zatvorenika mahom pripadnika “El-Džema El-Islamije” pokreta ciji je jedan dio odustao od vojnog nacina rješavanja problema, te davno osudenih u sudskom procesu Sadatovim ubicama a kojima je vec odavno istekla zatvorska kazna. Ovim nacinom "popuštanja ventila" egipatska vlada na celu sa Hosnijem Mubarakom uspijeva pred ocima domace i svjetske javnosti u zatvoru držati preko 30 hiljada islamista. (Cifra od 30 hiljada islamskih zatvorenika u egipatskim zatvorima je podatak BBC-a)