POSJETITE KURAN.BA
 
 

oruzje za kontrolu i manipulaciju

Muamer Gibanica | Saff br/str. 32

Uz pomoc njih se stice politicka, ekonomska, ideološka i svaka druga dominacija, te mnogi teoreticari smatraju masovno komuniciranje jednim specificnim segmentom politike.




Doba u kojem danas živimo neki s pravom nazivaju informacijskim (INFO SOCIETY), jer onaj koji posjeduje informaciju najcešce ima i kontrolira situaciju. Trend 20. stoljeca je DA se svijet "tehnificirao" i "medijalizirao". Ono što oznacava pojam mas-mediji (štampa, radio, TV) danas je tako rasprostranjen i bitan faktor, da bi se teško mogao naci neko ko je izvan domašaja i uticaja ovih sredstava, a život bez njih u modernom dobu bio bi nezamisliv. Masmediji kao osnovnu smjernicu u svom radu imaju informiranje, educiranje, a u zadnje vrijeme sve više i relaksiranje ljudi i masa, pa tako postaju vrlo mocno i sofisticirano oružje za kontrolu i manipulaciju ljudskom sviješcu i stavovima, ponašanjem i odlukama. Uz pomoc njih se stice politicka, ekonomska, ideološka i svaka druga dominacija, te mnogi teoreticari smatraju masovno komuniciranje jednim specificnim segmentom politike. S jedne strane neophodno je koristiti medijske proizvode, a s druge strane postavlja se pitanje kako kao mu'mini ocuvati sebe, ne potpasti pod uticaj beskorisnih i bespotrebnih sadržaja, ispiranja mozga i drugih nacina raspamecivanja, koji nam se stalno ovim putem namecu i serviraju.


PAPIR TRPI SVAŠTA


Bez ikakve sumnje danas se od svih vrsta literature najviše proizvodi i cita štampa. Svakog dana se napiše i odštampa na milijarde stranica raznih dnevnih novina, casopisa, magazina i publikacija, cime je štampa postala sasvim normalna ljudska potreba. Interesi onih koji citaju novine su razliciti: od onih koji citaju oglase o zapošljavanju, preko onih koji citaju o svojim omiljenim glumcima ili sportistima, pa sve do onih koji formiraju svoje politicke stavove i mišljenja baš onako kako to piše njihov omiljeni novinar. Neki kupuju novine tek kada ih privuce bombastican naslov ili dobra fotografija na naslovnoj stranici, što je dovoljan dokaz koliki je uticaj novina na našu svijest. Sa druge strane, interesi i namjere (nijjeti) onih koji proizvode, pišu i prodaju novine su takoder šaroliki i razliciti. "Papir trpi svašta", rekao je jedan profesor, ali ako on mora, nemojmo mi trpiti da nam svako i svašta opterecuje i soli pamet svojim mislima, komentarima, lijepo oblikovanim i upakovanim u novine. "Ne povodi se za onim što ne znaš! I sluh, i vid, i razum, za sve to ce se, zaista, odgovarati!" (Prijevod znacenja, El-Isra 36.) porucuje nam naš Gospodar, i zato moramo paziti u šta i kome vjerovati kada piše u novinama. Vodimo racuna za kako i za cije novine cemo dati naš novac, koliko cemo vremena potrošiti za citanje tih novina i kakvim cemo stvarima napuniti naše glave kada ih procitamo, jer znamo da cemo i za novac, vrijeme, znanje biti pitani kako smo ih koristili.

KUTIJA "KOJA PRICA"


Radio je medij koji je napravio pravu revoluciju, jer je ovim uredajem informacija i sve ostalo s njom krenulo brže, prezentnije, te je jace djelovalo na ljude. Radio slušamo dok radimo, dok jedemo ili dok se vozimo u autu i gdje god se okrenete tu je i radio. Cak i kad nema nikog pored nas, nismo sami, tu je radio kutija što nam "pjeva i prica." Radio kao svoje sredstvo koristi ljudski govor. Cesto smo svjedoci da lijepo srocen i pripremljen govor, milozvucan glas, vladanje vještinom govorništva, zna da nas toliko ocara, pa se bezrazložno pocnemo diviti "sposobnosti i pamecu" onog koji nam prica, iako je on nevjernik, veliki griješnik ili potpuno nebitna osoba za nas. Radio nadalje koristi zvucne efekte i muziku kao vrlo mocna sredstva za manipulaciju ljudskim razumom i emocijama. Medicina tvrdi da su receptivne mogucnosti cula sluha šest puta jace od cula vida i to je dovoljan dokaz koliko je radio mocan medij. Posebna poslastica naših radio stanica su tzv. kontakt emisije, gdje slušatelji direktnim javljanjem u eter, ucestvuju u kreiranju emisije. Takve se emisije cesto svode na mahalski trac partije, selamljenje i pozdravljanje, psovanje i kreveljenje u eter, ali šta cemo, pricaj dok si na radiju i dok narod sluša. Pojava mnogobrojnih i šarolikih radio stanica, neminovno je uticala i na kvalitet radio programa, tako da radio našim slušateljima nudi jako malo obrazovnog sadržaja ili promoviranja nekih dobrih ideja.

ISKRIVLJENA SLIKA SVIJETA


Televizija je sigurno danas najrasprostranjeniji i najjaci mas-medij i ona je u sebi sintetizirala sve medije. Zahvaljujuci TV-u svako od nas samo u jednom djelicu sekunde može putovati od mašrika do magriba i upoznati, vidjeti, doživjeti stvari, ljude i dogadaje, koje teško da bi mogao stici zijaretiti, istražiti na neki drugi nacin. Zahvaljujuci TV-u, nažalost, mogu se vidjeti i upoznati i grozote koje nam ne padaju na pamet, jer djeca najcešce saznaju šta je nasilje, droga, golotinja, nemoral baš putem TV aparata. Na TV ekranu sve je pripremljeno i našminkano, cisto i dotjerano, što nam daje iskrivljenu i lažnu sliku realnosti i budi u ljudima maštu, snove i odvodi ih gdje ne treba. Nekima je televizija postala, neuzubillah, kao kibla, jer se njoj više okrecu i predaju satima i to im nikad ne dosadi, jer kako drukcije objasniti ljude vjernike koji sjede i ne odlaze u džamiju na vakat, samo da ne bi propustili dnevnik, utakmicu ili omiljenu TV seriju. Nažalost, na TV-u je, barem kod nas, najmanje obrazovnog programa, a najviše upravo besposlica i raznih sadržaja za tracenje dragocjenog vremena.