POSJETITE KURAN.BA
 
 

najavite dolazak ili trazite dozvolu za ulazak u kucu

Abdullah | Novi Horizonti br/str. 3

Hvala Allahu Gospodaru svjetova, najboljom hvalom i zahvalom. Neka je salavat i selam na našeg poslanika, te na njegovu porodicu, prijatelje i sve cestite sljedbenike Upute.


Allah dž.š. nakon što stvori covjeka, iz Svoje milosti mu objavi uputu, kao vodilju i u ovodunjaluckom životu. Uputa koja ureduje svaki pokret u životu mu’mina,(1) uspostavlja eticke norme u okviru kojih covjek djeluje i pomocu kojih koriguje svoje ponašanje. Jedan od takvih propisa je i traženje dopuštenja prilikom ulaska u kucu, kako bismo izbjegli neugodne situacije i sacuvali pogled od gledanja u stvari koje nisu dozvoljene.

Allah, dž.š., u Kur’anu kaže:'O vjernici, u tude kuce ne ulazite dok dopuštenje ne dobijete i dok ukucane ne poselamite; to vam je bolje, poucite se. A ako u njima nikog ne nadete, ne ulazite u njih dok vam se ne dopusti, a ako vam se rekne:'Vratite se!'- vi se vratite, bolje vam je, a Allah zna ono što radite.'(2)


Pomenuti ajeti jasno ukazuju na obavezno traženje dopuštenja, tako što Allah dž.š. zabranjuje ulazak u kuce drugih bez prethodno dobijene dozvole za ulazak. To znaci da je zabranjeno-haram ulaziti u kuce bez dozvole vlasnika! Božiji Poslanik, s.a.v.s., u više hadisa pojašnjava taj propis i upoznaje nas da se traženje dozvole pri ulasku ne odnosi samo na kuce drugih, nego i na svoje ukucane, tako da je Božiji Poslanik, s.a.v.s., branio povratak domacina s puta svojoj porodici, nenajavljena, kasno nocu, pa se u hadisu koji prenosi Džabir, r.a., kaže:' Božiji Poslanik, s.a.v.s., zabranio je da covjek vracajuci se kuci s puta nenajavljen, pokuca svojim ukucanima, poput onog koji istražuje njihove greške.'(3)

Ebu Ubejde Amir b. Abdullah bin Mesud r.a. kaže: 'Moj otac, Abdullah bin Mesud, kada bi ulazio u kucu nagovijestio bi svoj dolazak tako što bi govorio povišenim glasom, da upozori ukucane.'


Ahmed b. Hanbel je rekao: 'Kada covjek ulazi u svoju kucu lijepo je da se nakašlje ili da zalupa obucom.'

Takode, potrebno je praktikovati taj propis i prilikom ulaska u sobe u kojima neko boravi, pa makar to bio i clan našeg najužeg porodicnog kruga.


Imam Malik u 'Muvettau' (4) bilježi hadis od Ata bin Jasira: 'Jedan covjek je pošao Božijem Poslaniku, s.a.v.s.:'Da li da tražim dozvolu za ulazak od svoje majke?',na što mu Alejhis-selam odgovori:'Svakako'. Covjek ponovo upita:'Ja stanujem s njom u istoj kuci ?!' , Alejhis-selam rece:'Traži dozvolu od nje!' Covjek ponovo rece:'Ja sam njen sluga!'- na što ga Poslanik, s.a.v.s., upita:'Zar bi volio da je vidiš bez odjece?!' 'Ne', rece covjek, a Poslanik, s.a.v.s., mu ponovi:'Traži dozvolu od nje!'

U spomenutim ajetima se, pored propisa o traženju dozvole za ulazak, nareduje još jedan propis, koji je usko vezan za licnost iskrenog sljedbenika islama. Taj propis je pozdravljanje ukucana islamskim pozdravom - selamom, rjecima: ESSELAMU ALEJKUM VE RAHMETULLAHI VE BEREKATUHU! Kao što smo vidjeli i selam je propisan kur’anskim tekstom, tako da je obaveza svakom muslimanu da ga praktikuje, a nikako da ga izostavlja ili mijenja drugim pozdravom. Selam je obilježje islama i nacin raspoznavanja muslimana kojeg je Poslanik s.a.v.s. uvijek praktikovao i preporucio da se praktikuje.


Sluga Poslanika, s.a.v.s., je rekao:'Rekao mi je Poslanik, s.a.v.s.,'O sine moj, kada udeš u svoju kucu nazovi im selam, jer je to bereket na tebe i na tvoje ukucane.'(5)
Ebu Hurejre r.a. kaže:'Poslanik, s.a.v.s., je rekao:'Kada neko od vas pristupi sijelu neka nazove selam, pa ako želi da ustane, neka ponovo nazove selam, jer prvi nije ništa važniji od drugog.'(6)

Treci propis koji se nalazi u spomenutim ajetima, je u vezi s postupkom onog koji ne dobije dozvolu za ulazak, odnosno, onog kome se domacin izvini zbog nemogucnosti prihvatanja njegove dozvole u datom trenutku. Svakako da ce se vratiti onaj koji nije dobio dozvolu za ulazak, shodno rijecima Uzvišenog:'…a ako vam se kaže:'Vratite se'- vi se vratite, to vam je bolje…'


Ovim ajetom Allah dž.š. daje prednost domacinu da odbije ili prihvati posjetu, a gost je dužan da se vrati, pokoravajuci se Allahovom dž.š. propisu.Vrlo bitno je da se onaj koji je prinudjen na povratak ne ljuti jer, ukoliko mu je odbijena posjeta, onda sigurno ima valjan razlog za to.

Poznati tabi’in Katade b. Diame Es-Sedusij kaže:'Nemojte stajati pred vratima onog koji vam odbije posjetu, jer ako ti imaš potrebu i on ima obaveze, a on je preci da se izvini.'


Imami Malik je rekao:' Ne mogu svi govoriti o svojim problemima, pa zbog toga
je od edeba prvih generacija, da, kada posjete nekog kažu:'Prihvatit cemo tvoje izvinjenje, ako te ometamo!'

Bilješke:


1…pa i u najsitnijim stvarima, kao npr., kao kod ulaska i izlaska iz toaleta, u kojem položaju vršiti nuždu, te kako se ocistiti poslije nužde. Jednom prilikom nekoliko mušrika pokušali su isprovocirati Selmana El-Farisija, r.a., rijecima:'Vaš Poslanik vas je svemu poducio, pa cak kako cete nuždu vršiti.' Na to im on odgovori:'Tacno, zabranio nam je da se okrecemo prema Kibli dok vršimo nuždu, ili da se cistimo desnom rukom, ili da se cistimo sa manje od tri kamencica…'- hadis prenosi Muslim 3;135 u poglavlju o cistoci, te Ebu Davud, Tirmizi i Ibn Madždže.

2. En-Nur 27,28


3. Hadis bilježe Buharija i Muslim

4. 2;963 poglavlje o traženju dozvole


5. Hadis bilježi Tirmizi

6. Prethodni izvor