POSJETITE KURAN.BA
 
 

hasan čengic

Abdulbaki Halifa | Saff br/str. 74

Intervju Hasana Cengica najtiražnijem listu na arapskom jeziku "Šerku-l-Evset", ekskluzivno ustupljen Saffu


Aktuelna vlast skriva lažna obecanja i katastrofalne rezultate

Danas je stanje u nizu podrucja života teže nego prije posljednjih izbora. Zaposlenost je opala, privatizacija je znatno usporena, opci standard je lošiji... To je neophodno mijenjati. Može se ocekivati da ce novu koaliciju predvoditi Stranka demokratske akcije, najaca stranka u BiH, koja se na posljednjem kongresu podmladila i reorganizirala. Moguce je da vladajuci SDP - raniji komunisti, ode u opoziciju.


Razgovarao: Abdulbaki Halifa

Kakvo je Vaše mišljenje, kao visokog funkcionera SDA i bivšeg zamjenika ministra odbrane, o kampanji koju aktuelna vlast u Sarajevu vodi protiv kadrova koji su rukovodili odbrambenim ratom u Bosni i Hercegovini, braneci medunarodno priznatu multietnicku državu?


Cengic: Nije sasvim jasno radi li se o kampanji ili o dugorocnom projektu. Nema sumnje da su se na njihovom udaru našli i civilni i vojni kadrovi koji su nosili uspostavu suverene države Bosne i Hercegovine i, istovremeno, odbranu. Radi se o kombinaciji komunisticko-boljševickih i hrvatsko-velikonacionalistickih elemenata. Cilj je tih snaga izvršiti devalvaciju i destrukciju institucija i vrijednosti uspostavljenih kroz slobodu, demokraciju i ljudska prava. To se želi ostvariti na teritoriji sa bošnjacko-muslimanskom vecinom putem kompromitiranja tadašnjih vodecih licnosti optužbama za korupciju, šverc oružjem, terorizam, špijunažu, pa cak i ratne zlocine. Sve ovo bi trebalo umanjiti politicku odgovornost SDP-a, koji predvodi sadašnju vlast, a ta je stranka na pocetku rata protiv BiH zamrzla svoj politicki rad i, fakticki, svoje clanove, birace i gradane BiH prepustila silama agresije i zla. Ta vlast danas nastoji, umjesto vrijednosti slobode, demokracije i kulture osvješcenosti, nametnuti neokomunisticke vrijednosti otudenja i gubljenja identiteta Bošnjacima-muslimanima.

Ocekujete li da ce Bakir Alispahic i ostali koji su s njim u pritvoru, kao i Edhem Bicakcic biti osudeni za ono što ih se optužuje?


Cengic: Bivši ministar policije i šef obavještajne službe BiH g. Bakir Alispahic i njegovi saradnici su optuženi za terorizam, špijunažu i pokušaj ubistva. To su optužbe poznate iz vremena montiranih politickih procesa u komunistickim zemljama. Prema pisanju izraelske štampe, isti ti koji su inicirali takve optužbe, istovremeno - kao visoki funkcioneri bh. obavještajne službe - nelegalno saraduju sa izraelskom obavještajnom službom. Za djela terorizma i nasilja optužuju se ljudi koji su medu najzaslužnijim što u opkoljenom Sarajevu u vrijeme agresije nije bilo terorizma i nasilja zvanicnih institucija i njezinih vodstava... Sudski organi trebaju biti neovisni i profesionalno raditi svoj posao. U tom slucaju, ne ocekujem da ce biti osudeni g. Alispahic, Bicakcic i drugi.

Katastrofalni rezultati nove vlasti


Mislite li da postoji veza izmedu kampanje koju aktuelna vlast vodi protiv bivših kadrova i predstojecih izbora?

Cengic: Da, naravno. Aktuelna vlast je na prošlim izborima dala mnoga obecanja gradanima BiH. Narocito u vezi s popravljanjem ekonomskog i socijalnog statusa gradana. Danas zvanicni rezultati pokazuju suprotne rezultate njihova vladanja. Zato bi kampanja kriminaliziranja i hapšenja kadrova stare vlasti trebala skrenuti pažnju javnosti od lažnih obecanja i katastrofalnih rezultata aktuelne vlasti.


Smatrate li da vladaju dupli standardi kad se sudski procesuiraju djela Bošnjaka u odnosu na ista koja koja cine Srbi i Hrvati? Šta bi, naprimjer, bilo da je oružje, umjesto Izraelu ili cak Kamerunu, prodano nekoj arapskoj zemlji? Kakav bi, u tom slucaju, bio odnos medunarodne zajednice ili vladajuce koalicije prema tome cinu?

Cengic: Sami prosudite o duplim aršinima na osnovu nekih primjera: jedini general u BiH uhapšen radi sumnji za kriminal (za koje sudenje još nije gotovo) jest Bošnjak; jedini šef obavještajne službe u BiH uhapšen zbog terorizma i špijunaže jest Bošnjak (drugi su iz Bosne i Hercegovine u vrijeme agresije sudjelovali u planiranju i izvodenju vojnih operacija agresije i genocida protiv BiH i radili za službe Jugoslavije i Hrvatske); jedini premijer procesuiran zbog korupcije jest Bošnjak; jedino rukovodstvo opruženo za sakrivanje oružja nakon Dejtona jest bošnjacko... Zar zaista vjerujete da bi danas takvo oružje iz Bosne moglo biti prodano Kamerunu? Naravno, da nebi. Zar mislite da bi moglo biti prodano ikome bez saglasnosti odredenih faktora medunarodne zajednice?! Prema vazecim propisima, nije moguc nikakav transport naoružanja i municije teritorijom BiH bez pismenog odobrenja vodstva medunarodnih vojnih snaga u BiH. Tato je svako dalje zamišljanje prosto nemoguce.


Vec postoji kontinuitet pokušaja aktuelne vlasti da se bivša bosanska vlada dovede u vezu sa terorizmom - slucaj Bakira Alispahica, ili sa kriminalom - slucaj Edhema Bicakcica i drugi. Kako komentirate ove optužbe i koji je vaš odgovor na njih?

Cengic: Odgovor je jednostavan. Politika kojoj i sam pripadao i pripadam nikad nije podržavala terorizam. Važni medunarodni faktori su odali snažno priznanje našoj politici i institucijama koje je ona vodila te liderima na otporu agresiji i genocidu, metodama koje su bile doista jamstvene i civilizirane. Kako je moguce vjerovati da se držimo civiliziranih metoda u ratu, a da provodimo terorizam!? Dok danas mnogi govore o antiterorizmu, mi smo se herojski i covjecno suprotstavili najgorem teroru na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata. Ovakve podvale aktuelne vlasti govore o njezinom karakteru.


SDA ce predvoditi novu koaliciju

Na prošlim izborima, sada vladajuca koalicija je obecala bosanskim gradanima boljitak, bolji standard i radna mjesta, ali ništa od toga nije ostvareno. Kako vidite buducu koaliciju poslije oktobarski izbora i ko na izborima ima najbolje šanse?


Cengic: Da, nažalost. Danas je stanje u nizu podrucja života teže nego prije posljednjih izbora. Zaposlenost je opala, privatizacija je znatno usporena, opci standard je lošiji... To je neophodno mijenjati. Može se ocekivati da ce novu koaliciju predvoditi Stranka demokratske akcije, najaca stranka u BiH, koja se na posljednjem kongresu podmladila i reorganizirala. Moguce je da vladajuci SDP - raniji komunisti, ode u opoziciju. Nova koalicija ce morati dovršiti pravne, pravosudne, institucionalne i ekonomske reforme, osigurati strana ulaganja i primjeniti moderne standarde privrede.

Šta je sa korupcijom i zloupotrebama vlasti aktuelne koalicije. Možete li nam pojasniti pozadinu ''slucaja Grabovac'', ministra finansija u Federalnoj vladi, kao i neke druge slucajeve?


Cengic: Ovdje je uobicajeno da nova vlast otkriva korupciju ranije. Možda ce se to dogoditi i nakon oktobarskih izbora! Što se tice gospodina Grabovca, on nije jedini. Slicna se afera veže i za ministra finansija drugog entiteta gosp. Vracara. Radi se o navodnom prebacivanju javnih sredstava, kroz prijevaru, u privatne ruke. Grabovac ce vjerovatno biti smijenjen, što je veliki šamar aktuelnoj vlasti. Postojanje njegove krivicne odgovornosti može se utvrditi samo u neovisnom sudskom postupku... Medutim, iz ovakvih primjera nije ispravno zakljucivati da je korupcija ovdje veci problem nego u nizu drugih zemalja u tranziciji ili razvoju. Naša zemlja je privlacna za direktna strana ulaganja, a naša otvorenost u vezi sa slucajeva korupcije jest put vece ekonomske i pravne sigurnosti.

Bili ste zamjenik ministra odbrane kada je vlada UAE donirala 50 miliona $ za kupovinu oružja Federalnoj vojsci od SAD. Možete li nam o tome nešto više kazati?


Cengic: Naša armija je nastajala u vrijeme otpora agresiji i genocidu 1992.-1995. godine. Njezino naoružavanje i opremanje je bilo u vrijeme aktivnog embarga na oružje za BiH koji su provodili medunarodna zajednica i NATO. Nakon Dejtonskog mirovnog sporazuma, bilo je potrebno reorganizirati armiju u profesionalnu mirnodopsku vojsku. Prema tim zahtjvima, vojsku je trebalo opremiti. Novac za te svrhe nije postojao. Americka administracija je inicirala program obucavanja i opremanja nove bošnjacko-hrvatske vojske. Trebalo je pronaci novac i opremu. Saudijska Arabija, Emirati, Kuvajt, Katar, Malezija i neke druge islamske zemlje su osigurale fond od 120 miliona USD dolara i dodatna materijalna sredstva. Bez tih sredstava, osiguranih mahom od islamskih zemalja i UAE-a, ne bi bila moguca današnja Vojska Federacije BiH. To je bilo izuzetno važno za uspostavu stabilnosti i provedbu mira. Sadašnja vlast na takvu pomoc uzvraca na najružniji nacin. Njihovo ponašanje predstavlja njihovu politiku, nikako raspoloženje vecine gradana.

U to vrijeme su postojali vojni odnosi i saradnja izmedu bosanskih Srba i Jugoslavije i bosanskih Hrvata i Hrvatske. Ta saradnja je nastavljena i nakon Dejtona i te dvije strane su logisticki i finansijski pomagale vojne jedinice u BiH. Zašto se ništa od ovoga nije našlo na sudu?


Cengic: Vi ste upravu. Ne samo u to vrijeme, nego i do danas postoji odredena, nedovoljno transparentna saradnja, narocito sa Jugoslavijom. Razmjenjuju se obavještajni podaci, saraduje na zaštiti osumnjicenih za ratne zlocine... Zašto se ništa od ovoga nije našlo na sudu? Zato što na tim podrucjima ne vlada Alijansa za promjene na celu sa SDP-om, reformiranim komunistima. Možda ima još nekih razloga.

Zašto se sude i zatvaraju samo Bošnjaci, dok su Srbi i Hrvati za ista djela amnestirani (slucaj otkrivanja oružja i špijuniranja SFOR-a, kao i slucajevi udruženog špijuniranja bosanskih Hrvata i obavještajnih službi Hrvatske protiv Bošnjaka)?


Cengic: Poznata je kriminogena priroda politike koju su predstavljali i predstavljaju takvi Srbi i Hrvati, a nizom presuda je utvrdio i neovisni Medunarodni sud u Haagu. Sada je u toku postratno "izjednacavanje" krivnje Bošnjaka kroz klevetanje i procesuiranje uglednih i zaslužnih medu njima. U tu svrhu, tim politikama dobro dode kao opravdanje americka "antiteroristicka kampanja". Pokušavajuci se ugurati u koaliciju koju je inicirao predsjednik Bush, domaci SDP se, ustvari, nastoji brutalno razracunati sa politickim neistomišljenicima.