POSJETITE KURAN.BA
 
 

ministri policije se pokrili crnim zarom

Ismail Ibrahim | Saff br/str. 74

Kako je Salih Nidal nadmudrio federalnu i kantonalnu policiju i zašto su se ministar Federalnog i Kantonalnog MUP-a SBK-a pokušali sakriti iza "crnog zara"


Piše: Ismail Ibrahim

Opravdavajuci svoju nesposobnost u radu na slucaju pracenja, odnosno hapšenja Saliha Nidala, ministar Federalnog MUP-a Ramo Masleša i ministar policije Srednjobosanskog kantona Midhat Zubaca opasno su obmanuli javnost kad su, ovih dana, putem medija plasirali lažnu informaciju da je Salih Nidal tokom noci 17. maja, obukavši crni zar (ženska islamska odjeca za potpuno pokrivanje) neprimjetno pobjegao policajcima u civilu koji su bili zaduženi za njegovo pracenje.


Istražujuci okolnosti u vezi sa ovim slucajem, te provjeravajuci istinitost navoda ministarskog dvojca, Saff je u razgovoru sa Nidalovim prijateljima uspio doci do prave istine kako je i zašto Salih Nidal pobjegao policijskom nadzoru.

Hrvatska kampanja u Bugojnu


Naime, nakon što mu je oduzeto bh. državljanstvo pocetkom ove godine, federalni ministar Ramo Masleša je, 13. marta, potpisao rješenje o nepoželjnosti Saliha Nidala, a što je znacilo napuštanje teritorije Bosne i Hercegovine u roku od 48 sati. S obzirom da je Salih Nidalu oduzeto bh. državljanstvo, na šta se uredno žalio Vrhovnom sudu Federacije BiH, te da nije posjedovao druge adekvatne dokumente za napuštanje teritorije Bosne i Hercegovine, Nidal je bio prinuden - uprkos ultimativnom rješenju ministra Rame Masleše - ostati na teritoriji Bosne i Hercegovine i nakon isteka roka za napuštanje.

U meduvremenu su pripadnici MUP-a Srednjobosanskog kantona hrvatske nacionalnosti, koji su bili upoznati sa izrecenim mjerama napušta-nja teritorija Bosne i Hercegovine koje je Salihu Nidalu propisao ministar Ramo Masleša, uz pomoc hrvatskih medija ("Slobodna Dalmacija", "Vecernji list", "Dnevni list") pokrenuli medijsku kampanju kojom su odašiljali upozorenja da se Bugojnom neometano šeta islamski terorist Ebu-Nidal. Ovu medijsku kampanju su veoma dobro primili medunarodni predstavnici, koji su izvršili pritisak na FMUP da se Salih Nidal stavi pod nadzor, odnosno da se što prije uhapsi. U želji da udovolje medunarodnim mocnicima, iz FMUP-a svojim kolegama u SBK-u nareduju da se Nidal stavi pod stalni policijski nadzor - stalno pracenje njegovog kretanja i kontakata sa svim osobama. Ministar MUP-a Srednjobosanskog kantona Midhat Zubaca je jednim hrvatskim novinama izjavio da njegova policija nije imala potrebna rješenja za klasicnu kontrolu, odnosno Nidalovo hapšenje, radi cega su pristupili "neprimjetnom nadzoru".


Kako Saff doznaje, nakon što je policija prionula na posao "cuceci iza coška", Salih Nidal je primijetio neke "cudne face" u svojoj blizini.

"Cudne face" cuce iza coška


Jednog dana je Nidala na mobilni telefon nazvao poznanik iz policije tražeci da se hitno sretnu kod džamije i Kulturnog centra princeze El-Dževhere u Bugojnu. Nidal je poslušao i uputio se na dogovoreno mjesto, opet primjetivši "cudne face" koje su mu vec nekoliko dana bile u stalnoj blizini. Odmah je posumnjao u najgore - pomislio je da mu je namješteno hapšenje. Brzo se udaljio sa lica mjesta. Pobjegao je u obližnju šumu i tu se zadržao naredna tri dana.

Nadajuci se da je uspio zavarati trag "cudnim facama", Nidal se iz šume oprezno vratio kuci. Sljedecih nekoliko dana je proveo u kuci bojeci se izici vani. Ipak je, u petak, 17. maja, u namjeri da klanja džumu izišao iz kuce i uputio se do obližnje džamije. Na njegovo zaprepaštenje, ubrzo je ponovo primijetio "cudne face". Bojeci se da ce biti uhapšen, ponovo je pobjegao od pratilaca. Umjesto u džamiju, uputio se na gradsku pijacu, gdje je bila poprilicna gužva. Na glavi je imao kacket. Ali, i na pijaci je primijetio je da ga "cudne face" prate. Bježeci, susreo je poznanika i na glavu mu stavio svoj kacket, nakon cega se udaljio izvan prostora gradske pijace. Nakon izvjesnog vremena su policajci-pratioci shvatili da su "progutali mamac". Naime, zbog gužve na pijaci misleci, da je covjek sa kacketom na glavi Nidal, nastavili su pratiti Nidalovog poznanika. Tako im je Nidal opet uspio pobjeci.


Smije li policija lagati?

Nidal se više nije vracao kuci, u kojoj je stanovao sa svojom ženom i dvoje djece, tako da su federalni policajci dva dana poslije konstatirali da je definitivno pobjegao iz Bugojna. Ministar MUP SBK-a Midhat Zubaca je, u izjavi hrvatskim novinarima, istakao da su u MUP-u vec 22. maja pokrenuli unutarnju kontrolu o tome je li Nidal uspio pobjeci podmicivanjem policajaca.


Iako je MUP SBK-a konstatirao da je Nidal pobjegao 17. maja, ministar FMUP-a Ramo Masleša je, desetak dana poslije, odgovarajuci na pitanje novinara Federalne televizije zna li gdje se nalazi Nidal, odgovorio da policija vrši nadzor nad Nidalom i da je sve pod kontrolom. Na ovu Maslešinu izjavu je reagirao Koordinacioni tim za borbu protiv terorizma, nekoliko dana kasnije, objavljivši saopcenje za javnost u kome se istice da je Salih Nidal pobjegao iz Bosne i Hercegovine, te da je sramota kako to ministar Ramo Masleša ne zna.

S obzirom da je postalo bjelodano da je Masleša istupom na Federalnoj televiziji osramotio i sebe i Federalni MUP, pristupilo se osmišljavanju adekvatnog izgovora koji ce opravdati sve propuste koji su ucinjeni u ovom slucaju. Umne glave, ministri naše vrle policije Ramo Masleša i Midhat Zubaca, osmjelili su i javnosti podvalili takozvanu službenu verziju, kojom isticu da je Salih Nidal pobjegao u toku noci tako što je, obukavši crni zar, neprimjetno prošao pored policajaca u civilu zaduženih za njegovo pracenje. Nakon što su hrvatski mediji objavili "ekskluzivnu" službenu verziju nestanka Saliha Nidala, niko više u našoj javnosti nije postavljao pitanja o odgovornosti Rame Masleše, Midhata Zubace i "cudnih faca". Jer, kad se spomene crni zar, tada se sve zaboravlja i stupa se u zajednicki front ne bi li se uspjela iskoristiti data situacija da taj crni zar ne prikriva više nikoga, pa ni lica bosanskih muslimanki.