POSJETITE KURAN.BA
 
 

rodjenje muhameda s.a.v.s.

Senaid Zaimović | Saff br/str. 73

12. rebiu-l-evvel, dan rodenja Muhameda, s. a. v. s, prilika da se prisjetimo važnosti sunneta u našem životu


Razluciti izvorni islam od novotarija i duh vjere od obicaja

Pjevati mu hvalospjeve, cak pritom i suze puštati, a u isto vrijeme izbjegavati Kur'an i sunnet kao svoje vodilje, laž je i pokušaj obmane. Poslanik, s. a. v. s., kaže: "Ostavio sam vam dvije stvari kojih ako se budete držali necete zalutati: Allahovu Knjigu i moj sunnet!"


Piše: Hfz. mr. Senaid Zajimovic

Ovih dana, kao i svake godine, prisjecamo se rodenja najveceg ucitelja svih vremena, vjecitog uzora i najdražeg covjeka na svijetu, Muhammeda, s. a. v. s. Dvanaesti rebiu-l-evvel je datum koga se muslimani rado i sa ushicenjem sjecaju. Toga dana je zasjalo svjetlo Upute svim svjetovima. Medutim, postavlja se pitanje: Da je živ, bi li Allahov Poslanik, s. a. v. s., bio zadovoljan našim nacinom ispoljavanja ljubavi prema njemu i njegovom sunnetu? Ovo pitanje bi trebalo biti mjerilo svih naših aktivnosti i djela koja poduzimamo na putu slijedenja Poslanika, a. s. Hocemo li sutra, kad ga sretnemo, ako Bog da, na Sudnjem danu, moci svijetla lica pogledati u njega i reci: "Allahov Poslanice, i ja bih se napio sa tvoga vrela, jer sam dosljedno slijedio tvoj sunnet!"?


Novotarija se predstavlja kao sunnet

Sunnet, za koji tvrdimo da ga slijedimo, postao je sve drugo samo ne sunnet. Sunnet je za mnoge novotarija, a novotarija se predstavlja sunnetom.


Cinjenica je da Poslanik, a. s., od nas nije tražio da ga kujemo u zvijezde, nego da ga slijedimo i da mu budemo privrženi. Uzvišeni Allah kaže: "Reci: 'Ako Allaha volite, mene slijedite, i vas ce Allah voljeti i grijehe vam oprostiti! - a Allah prašta i samilostan je'. Reci: 'Pokoravajte se Allahu i Poslaniku!' A ako oni glave okrenu - pa, Allah, zaista, ne voli nevjernike" (Ali-Imran, 31.-32.).

Muhammed, a. s., zahtijevao je prakticnu, a ne deklarativnu vjeru. Svi njegovi hadisi su u tom smjeru. Najveci broj Bošnjaka se deklarativno izjašnjavaju kao muslimani vjernici. U njihovu vjeru, ako Bog da, niko ne sumnja. Medutim, prakticiranje vjere im je slaba strana. Muhammedu, s. a. v. s., sigurno ce biti drago što ga njegovi sljedbenici vole, ali mu nece biti drago što ce njegovi sljedbenici radi neobavljanja namaza biti izloženi riziku odlaska u Džehennem. Poslanik, s. a. v. s., kaže: "Prvo za što ce biti pitan rob na Sudnjem danu jest namaz; ako on bude dobar - bit ce dobra i ostala djela, a ako namaz ne bude bio dobar - nece valjati ni ostala djela". U kur'anskom ajetu stoji: "Sretnici ce se u dženetskim bašcama raspitivati o nevjernicima: 'Šta vas je u Sekar (Džehennem) dovelo?' 'Nismo', reci ce, 'bili od onih koji su namaz obavljali'" (El-Mudessir, 40.-43.). Dakle, ljubav prema Poslaniku, s. a. v. s., uvjetovana je slijedenjem njegovoga puta, jer svi muhadisi prenose hadis u kome stoji da je najbolji put - put Muhammeda, s. a. v. s.


Istinska, a ne lažna ljubav

Sasvim je prirodno da u svemu nastojimo udovoljiti onome koga volimo, biti mu poslušni i pokorni, imitirati ga i ciniti djela koja on voli. U protivnom, to je lažna i licemjerna ljubav koja stoji na staklenim nogama. Voliti Poslanika, s. a. v. s., a ne ciniti djela koja bi on volio da cinimo, u namjanju ruku je licemjerstvo.


Pjevati mu hvalospjeve, cak pritom i suze puštati, a u isto vrijeme izbjegavati Kur'an i sunnet kao svoje vodilje, laž je i pokušaj obmane. Poslanik, s. a. v. s., kaže: "Ostavio sam vam dvije stvari kojih ako se budete držali necete zalutati: Allahovu Knjigu i moj sunnet".

Kad bi svojim ashabima nešto naredio, preporucio ili ih ukorio, svi bi bez pogovora izvršavali ili ostavljali ono što im naredi, odnosno zabrani. U tom pogledu, poznate su bile rijeci: "Za tebe bih žrtvovao i oca i majku, Allahov Poslanice!" ili: "Slušamo i pokoravamo se!"


Primjer ljubavi prema Poslaniku, s. a. v. s., primjer je žene koja je u jednoj od bitaka izgubila svoje najmilije, a koja - i pored saznanja da su mrtvi - pita za Poslanika, s. a. v. s. Nju interesira život onoga bez koga ummet ne može. Kad su joj saopcili da je on živ, ona je zahvalila Allahu i rekla: "Svaka nesreca pored gubitka Poslanika je beznacajna!"

Uzvišeni kaže: "Neka se pripaze oni koji postupaju suprotno naredenju Poslanikovu, da ih iskušenje kakvo ne stigne ili da ih patnja bolna ne zadesi" (En-Nur, 62.). Ovo užasno upozorenje i zastrašujuca prijetnja usmjereni su prema onima koji se suprotstavljaju njegovim naredbama, koji idu drugim putem, a ne njegovim i koji se iskradaju iz reda radi vlastite koristi ili da bi izbjegli zlo.


Mi se uvrijedimo ako nam neko kaže da smo slabi sljedbenici Poslanika, s. a. v. s. Skloni smo reci da mi njega volimo, ali smatramo da je takoder dobro ono što su radili naši preci. Kad naša praksa dode u sukob sa onim što je govorio Poslanik, s. a. v. s., kažemo što su govorili narodi svojim poslanicima: "Mi smo zatekli pretke naše kako ispovijedaju vjeru, i mi cemo ih u stopu slijediti" (Ez-Zumer, 22.).

Cuvajte se novotarija u vjeri


Tako djela predaka naših i njihovo slijedenje pretpostavljamo slijedenju sunneta Poslanika, s. a. v. s., koji nam je rekao: "Dužni ste se pridržavati moga sunneta i sunneta mojih nasljednika koji su na Pravom putu. Cuvajte se novotarija u vjeri, jer unošenje bilo kakve novotarije vodi u zabludu, a svaka zabluda vodi u vatru". Vjernik mora razluciti svjetlo Poslanikovog, s. a. v. s., sunneta od svega što nije sunnet, izvorni islam od novotarija, i duh vjere od obicaja. Poslanik, s. a. v. s., ponosit ce se sa nama samo ako budemo dosljedno u praksi provodili sve ono cemu nas je poucavao i u šta je svijet pozivao. Ashabi su u svemu slijedili Poslanika, s. a. v. s. Mnogi od njih su išli dotle da bi cak svojim stopama stajali na mjesta gdje je i on stajao. Oni nisu razlikovali malu od velike naredbe ili malu od velike zabrane. Njima je, kad se radi o Poslaniku, s. a. v. s., sve bilo jednako obavezno. Oni su znali da je Poslanik, a. s., došao sa svjetiljkom da bi ih izveo iz tmina zablude na svjetlo Upute. Onaj ko ima svjetiljku slijedi se kroz tamnu i mrklu noc. Ko se udalji od nje, bojati se da ce i zalutati. Ashabi su strahovali da se Poslanik, s. a. v. s., na njih ne naljuti ili da ga, ne daj Bože, sutra, na Sudnjem danu, ne vide i da ne budu sa njim.

"Oni koji su poslušni Allahu i Poslaniku, bit ce u društvu vjerovjesnika, i pravednika, i šehida i dobrih ljudi" (En-Nisa, 69.). Ovaj ajet je objavljen da bi se utješili ashabi, koji su vrlo voljeli Poslanika, s. a. v. s. Oni su htjeli znati hoce li u buducem životu biti zajedno sa njim i drugim istaknutim muslimanima, buduci da ce oni - zahvaljujuci svojim velikim zaslugama - zauzimati visok položaj. Allah, dž. š., u ovom ajetu im kaže da ce svi koji su se pokoravali Allahu i Njegovu Poslaniku u Džennetu dobiti dostojno mjesto te da ce moci uživati u društvu odanih vjerovjesnika, šehida i pravednika. "Svako ce biti proživljen sa onim koga je volio" (El-Buhari).


Ashabi su ucili dijete ko im je najdraži i koga treba najviše cijeniti i poštovati. Prvo što bi dijete saznavalo bile su rijeci: "Tvoj Gospodar je Allah, tvoj Poslanik je Muhammed, s. a. v. s." S tim rijecima se covjek rada i umire, a s njima zapocinje i kaburski život kad ga budu ispitivali dvojica meleka. Oni su u psihu svoje djece usadivali ljubav prema onome koga je Uzvišeni Allah poslao da covjecanstvo izbavi iz zablude. Za sve što su tražili od svoje djece, obavezno bi naglasili da to traže zato što je to Allahov Poslanik tako radio ili tražio da se radi. Tako je dijete od malehna imalo uzor koji je slijedilo. Uzvišeni Allah je rekao: "O vjernici, pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku" (En-Nisa, 59.). Put vjere i temeljnog poretka sastoji se u tome da se pokorava Svemogucem Bogu i slijedi Njegovog Poslanika ravnajuci se prema njegovom sunnetu. "Ko slijedi mene - taj slijedi i Allaha, a ko ne slijedi mene - taj ne slijedi ni Allaha" (El-Buhari i Muslim). Uzvišeni Allah je rekao: "Vi u Allahovom Poslaniku imate divan uzor za onoga koji se nada Allahovoj milosti i nagradi na onom svijetu i koji cesto Allaha spominje" (El-Ahzab, 21.). On nam je, u svim svojim izjavama, djelima i svim situacijama, ponudio najbolji primjer koji uvijek treba slijediti. Njegove rijeci, kao ni njegova djela nisu nastali iz njegove samovolje, nego su plod vahja i inspiracije od Allaha.

"Vjerovjesnik je preci vjernicima nego oni sami sebi" (El-Ahzab, 6.). On ima pravo na vece poštovanje i više ljubavi nego sami krvni srodnici. Od vjernika se traži da ga - kad dode do sukobljavanja - slijedi radije nego oca i majku ili bracu i sestre. Veoma cesto se dogada da roditelji, bracni drug ili, pak, rodbina zahtijevaju nešto od covjeka što je u suprotnosti sa nacelima islama. Covjek je pred izborom koga ce poslušati, njih ili Poslanika, s. a. v. s., za kojeg Allah, dž. š., kaže: "Kad Allah i Poslanik Njegov nešto odrede, onda ni vjernik ni vjernica nemaju pravo postupiti po svom izboru" (El-Ahzab, 36.).


Vece pravo nego rodbina

Odluka Allahovog Poslanika se mora tretirati i prihvatiti kao Allahova odluka, jer Allahov Poslanik ni u cemu samovoljno ne odlucuje. On nam je bliži nego što smo mi sami sebi. Nijedna druga meduljudska veza nije usporediva s vezom izmedu Allahova Poslanika i vjernika. Allahov Poslanik više voli vjernike i više brine o njihovom dobro nego što to cine njihovi roditelji ili, pak, oni sami. Roditelji, bracni drugovi ili djeca mogu vam i nauditi, egoisticno se prema vama ophoditi ili vas navesti na greške i zablude, ali ne i Allahov Poslanik. On radi za vas samo ono što vodi vašem vjecnom dobru i sreci. Svoju brigu prema sljedbenicima je najbolje opisao u sljedecem hadisu: "Primjer odnosa izmedu mene i vas je kao primjer covjeka koji je naložio vatru na koju se zalijecu leptiri i skakavci. On ih tjera od vatre, a oni uskacu u nju. Isto je tako i sa mnom. Ja vas štitim od vatre, a vi mi izmicete iz ruku" (Muslim). Uzvišeni, Premilostivi Gospodaru, ucini nas njegovim ispravnim i dostojnim pristalicama!