POSJETITE KURAN.BA
 
 

mujezin na vratima "sarajeva"

Muhamed Bikic | Saff br/str. 71

Muhamed Alaim, golman FK "Sarajevo" i mlade reprezentacije BiH, pokazuje svojim primjerom da mogu zajedno treninzi, utakmice, namaz i zikr


Mujezin na vratima "Sarajeva"

Alaim je završio sufaru kod prof. Ešrefa Kovacevica, a zanimljivo je da posljednja tri ramazana mujezini u Sarac-Smajlovoj džamiji u sarajevskom naselju Mejtaš


Piše: Muhamed Bikic

Muhamed Alaim, golman FK Sarajevo i mlade reprezentacije BiH, jedan je od brojnih Bošnjaka kojem je agresija na BiH ostavila bolan sudbinski pecat. Cuvar mreže premijerligaša sa "Koševa" u predvecerje rata je izgubio sestru Ramizu, koju je usmrtio zlocinacki metak, a pred samo potpisivanje Dejtonskog sporazuma otac Vahid je, kao pripadnik Armije BiH, poginuo na Treskavici.


Vjera i samo vjera u Allaha, dž. š.

I pored surove sudbine, Muhamed je našao smisao bitisanja na ovom dunjaluku - vjera i samo vjera u Allaha, dž. š.! Dio energije je usmjerio i ka sportu, tacnije nogometu, i ocit je primjer da mogu zajedno treninzi, utakmice, namaz, zikr.


- Mnogima, nažalost, nije jasno da na vrijeme mogu sve stici, i klanjati pet vakat-namaza i biti u dinu i imanu, a ne zapostaviti svakodnevne obaveze koje su u vezi sa nogometom - iscrpljujuce treninge, utakmice i ostalo cemu podliježe ozbiljno bav-ljenje nogometom", kaže ljubimac "bordo" navijaca i nastav-lja:

- Redovan sam na ranom sabahu, podne i ikindiju cesto spojim radi treninga i utakmice, jer sam tada na treningu. Akšam i jaciju stignem navakat, osim kad sam na putovanju. Nervoza me drži sve dok ne obavim namaz... U svemu imam razumijevanja šefa Fuada Muzurovica, njegovih saradnika i suigraca. Znate, lopta je takva, nekad mi se dogodi da me, kao i svakog insana, spopadne nervoza, ali, hvala Bogu, uvijek prevlada sabur. Uvijek pod abdestom zapocnem utakmicu, proucim. Sve su to iskušenja i znam se kontrolirati u raznim situacijama zahvaljujuci dinu i imanu.


Alaim je završio sufaru kod prof. Ešrefa Kovacevica, a zanimljivo je da posljednja tri ramazana mujezini u Sarac-Smajlovoj džamiji na Mejtašu.

- Živim u blizini te džamije i ona mi je uvijek bila najdraža. Tu sam cesto na namazima, a na džumu odem u Bakije... Ima i mojih suigraca koji slicno žive. Najcešce sam na namazima sa Nidalom Ferhatovicem. Sa nama je, dok nije otišao u Italiju, cesto bio i njegov brat Amar.


Sanjam odlazak na hadždž

Kao i svakom muslimanu na svijetu, Muhamedu Alaimu je najveca želja odlazak na hadždž.


- Sanjam taj dan. Cim mi se ukaže prilika, inšallah, otici cu, na hadždž. To mi je veliki nijjet. Srce da mi pukne od radosti kad, na televiziji, vidim našu bracu kako tavafe oko Kabe. Inšallah, i ja cu...

A o sportskim željama kaže:


- Sa Sarajevom napokon osvojiti jedan trofej, nastaviti braniti za reprezentaciju BiH i, ako mi se ukaže prilika, otici u inozemstvo kako bih riješio egzistenciju sebi i majci. Inšallah, uzdam se u Allaha, dž. š., koji ce pomoci Svom robu u ostvarenju nijjeta.