POSJETITE KURAN.BA
 
 

medju bosnjacki rat do istrebljenja

Ismail Ibrahim | Saff br/str. 71

Medubošnjacki rat do istrebljenja


Svim sredstvima ubijediti Bošnjake da su teroristi. Sada je to ucinjeno unutarbošnjackim razracunavanjima na temu teroristickog samooptuživanja

Piše: Ismail Ibrahim


Otkako je Federalna televizija, u svojoj centralnoj emisiji "Dnevnik 2", objavila senzacionalnu vijest da su Bakir Alispahic, Irfan Ljevakovic i Enver Mujezinovic optuženi za terorizam i špijunažu, medijski prostor Bosne i Hercegovine je ispunjen, i to do vrha, raznoraznim mudrarijama na temu terorizma u Bošnjaka.

U odnosu na raniji period, kad su kampanje na istu temu uglavnom pokretali naše komšije, lijevi ili oni desni, odnosno njihovi mentori sa Zapada, danas tu kampanju - koristeci "slucaj Pogorelica" i pokretanje istrage protiv Bakira Alispahica, Irfana Ljevakovica i Envera Mujezinovica - nažalost predvodi nekolicina istaknutih Bošnjaka.


Specijalci osvete

Iako djeluju kroz razne institucije, u ovom slucaju im je motiv zajednicki - "osveta kao specijalitet njihove kuce". Zaslijepljeni mržnjom i nagonom za osvetom. osvetnicka grupa je, osokoljena podrškom "glavnih predstavnika" medunarodne zajednice, osula svim raspoloživim sredstvima po nekolicini svojih sunarodnjaka, za koje tvrde da su im ucinili mnogo zla. U takvom stanju sljepila, "osvetnici" i ne razmišljaju o šteti koja je vec nastala kao rezultat prelaženja mjere prilikom spravljanja specijaliteta zvanog osveta.


Zapravo, želeci dovesti svoje protivnike u što teži položaj, "osvetnici" su, sinhroniziranim medijskim djelovanjem, u javnosti izgradili sliku da je prethodna vladajuca garnitura (citaj, SDA) izabrala terorizam kao doktrinu postizanja zacrtanih ciljeva. Danima su "osvetnici" - koristeci dnevna i sedmicna novinska izdanja svojih kuca, odnosno udarne emisije Federalne televizije - plasirali unaprijed smišljene optužbe na racun Bakira Alispahica, Irfana Ljevakovica i Envera Mujezinovica, i to u formi bombasticnih izjava zabilje-ženih tih dana: "Ekskluzivno: Izetbegovicevi teroristi u zatvoru", "Zakon koji hapsi Bakira Alispahica ne može na slobodi trpjeti Aliju Izetbegovica i tacka", "Pogorelica je kljuc svih zlocina", "Ni traga nekadašnjem teroristickom kampu, ostala je samo ova satelitska antena", "Alispahiceva teroristicka ekonomija", "Bakir Alispahic, Irfan Ljevakovic i Enver Mujezinovic regrutirali teroriste"…

Srbi, "vo vjeke vjekova"…


Nažalost, izrecene optužbe su u javnosti shvacene kao optužbe protiv dobrog dijela Bošnjaka, a ne protiv trojice ljudi. Najvecu grešku, odnosno štetu, "osvetnici" su ucinili objavljujuci imena tridesetak Bošnjaka, koji su, navodno, prošli teroristicku obuku u kampu "Pogorelica". Nekolicina Bošnjaka, cija su imena objavljena, tih su se dana obratili medijima izražavajuci strah za osobnu sigurnost. Kcerkica jednog od prozvanih Bošnjaka upitala je svoga oca: "Tata, jesi li ti terorist".

Medutim, "osvetnici" su otišli i korak dalje. Konstruirajuci optužbe na racun Bakira Alispahica, Irfana Ljevakovica i Envera Mujezinovica, nacinili su dojam u javnosti da je kroz kamp "Pogorelica" prošao veliki broj Bošnjaka, cime su "nabili" tezu da su vecina Bošnjaka, ustvari, teroristi.


Ovakav razvoj situacije i ovakav dar, naše komšije Srbi i Hrvati nisu mogli ni zamisliti. I jedni i drugi su ovakav razvoj situacije iskoristili da potvrde svoje dosadašnje teze na temu terorizma u Bošnjaka.

Srbi su - osjetivši zgodnu priliku, jer znaju da ih u ovom trenutku nema (niti ce) ko demantirati ili omesti u širenju besmisleni laži - kroz svoje medije plasirali nekoliko optužbi na racun "terorista iz AID-a". Nekoliko magazina iz RS-a je objavilo informaciju da su teroristi iz AID-a 1998. godine u Banjoj Luci pokušali atentat na Dodika. Takoder, mediji iz RS-a su objavili da je AID upetljan u ubistvo Srdana Kneževica, 1998. godine, cime je AID optužen za pokušaj unošenja razdora medu Srbe. Pored toga, mediji iz RS-a redovno objavljuju tekstove s bombasticnim naslovima: "Republika Srpska je na meti islamistickih skupina iz Federacije BiH", "U srednjoj Bosni i dan-danas postoji nekoiko kampova za obuku terorista", "Pogorelica, centar za obuku muslimanskih terorista". Naravno, ove bljuvotine medija iz RS-a niko nije demantirao. Ostale su zapisane "vo vjeke vjekova"; da se ne zaboravi.


Srbi su iskoristili i Koordinacioni tim za borbu protiv terorizma za iznošenje novih optužbi na temu terorizma u Bošnjaka. Slobodan Radulj je, nastupajuci navodno u ime Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, izjavio za medije iz RS-a: "Federacija BiH nije dovoljno uspješna u otkrivanju i sprjecavanju djelovanja brojnih teroristickih grupa. Medunarodna zajednica blagonaklono gleda na djelovanje raznoraznih islamskih grupa u BiH…"

Srbi veoma dobro koriste pruženu im priliku, a tu je negdje i Nikola Špiric. Sigurno zadovoljno trlja ruke umivajuci se suzama od smijeha.


Hrvati, iz "dobro obavještenih izvora"

Hrvati su cijeli ovaj slucaj iskoristili da ubijede javnost da su Bošnjaci nad njima izvršili mnogobrojna teroristicka djela. Poseban doprinos u potvrdiva-nju ove teze imaju federalni tužitelj Marinko Jurcevic, direktor MUP-a Federacije BiH Dragan Lukac, zamjenik ministra MUP-a Federacije BiH Tomislav Limov.


U medijima koje kontroliraju, Hrvati su optužili Bakira Alispahica, Irfana Ljevakovica i Envera Mujezinovica da su obucavali teroriste za napad na Papu i katolicke crkve. Pored toga, hrvatski mediji su objavili da je trojka sa Pogorelice planirala atentat i na kardinala Puljica, organizirala ubistva Hrvata u srednjoj Bosni. I hrvatski mediji su koristili bombasticne naslove tipa "AID organizirao teroriste", "Teroristicke vode napokon razotkrivene u BiH" itd.

Sve informacije koje su hrvatski mediji objavili o slucaju Pogorelica uglavnom su dobili od Marinka Jurcevica, Dragana Lukaca i Tomislava Limova. Naravno, sa bošnjacke strane niko nije demantirao nijednu optužbu hrvatskih medija. Šta ceš, zabavili se ljudi sami sobom.


Glasovi prljave savjesti

"Visoki predstavnici" meduna-rodne zajednice u BiH, uglavnom, u javnosti ne komentiraju "slucaj Pogorelica". Medunarodna zajednica se više bazirala na pritisku sudija Vrhovnog suda Federacije BiH da po svaku cijenu donesu rješenje o hapšenju Bakira Alispahica, Irfana Ljevakovica i Envera Mujezinovica. Naravno, tu je i podrška vjecitim "osvetnicima", od kojih medunarodna zajednica ocekuje mnogo.


Pa, ipak, kad su u pitanju muslimani i islamski terorizam, "visoki predstavnici" medunarodne zajednice nisu mogli odoljeti da ne kažu koju. Na pitanje novinara banjaluckih "Nezavisnih novina" o "slucaju Pogorelica", portparol SFOR-a Skoti Land je odgovorio: "Ukoliko medunarodni teroristi budu predstavljali prijetnju, bit ce poduzimane akcije", dodajuci da nije upoznat sa detaljima podizanja optužbi protiv trojice bivših visokih zvanicnika federalnog MUP-a i AID-a.

Nažalost, glas vecine Bošnjaka se gotovo ne cuje. Zašto je to tako, teško je odgonetnuti. Ali, vjerovatno je u pravu uvaženi reis dr. Mustafa ef. Ceric kad kaže: "Dižu se glasovi prljave savjesti sa ocitom namjerom da nam oduzmu pravo slobode govora i savjesti, te da nam vrate teški osjecaj neslobode od straha i bijede".