POSJETITE KURAN.BA
 
 

profesori pali na ispitu

Tarik Lazovic | Saff br/str. 70

Profesori pali na ispitu: Anketa Unije studenta o odnosu profesora prema studentimaukazuje na alarmantno stanje u obrazovanju


Studenti ocijenili: Lagumdžija i Behmen najslabiji profesori!

Šefkija Cekic, Zlatko Lagumdžija i Alija Behmen se nalaze u vrhu liste profesora Univerziteta u Sarajevu koje su studenti najlošije ocijenili. Dobro su ocijenjeni Mujo Hebibovic, Besim Spahic i Izudin Kapetanovic. Dekani Filozofskog fakulteta i Pedagoške akademije nisu dozvolili anketiranje


Piše: Tarik Lazovic

Šefkija Cekic, Zlatko Lagumdžija i Alija Behmen se nalaze u vrhu liste profesora Univerziteta u Sarajevu koje su studenti najlošije ocijenili. Dobro su ocijenjeni Mujo Hebibovic, Besim Spahic i Izudin Kapetanovic.


To je - prema rezultatima ankete koju je, tokom marta, organizirala na fakultetima - javnosti saopcila Unija studenata Univerziteta u Sarajevu (USUS). Anketa je obuhvatila pitanja odnosa profesora prema sudentima, njihovu redovnost na predavanjima, mogucnosti konsultacija i cestu pojavu insistiranja profesora na njihovoj licnoj literaturi.

Prema rijecima generalnog sekretara Unije Ensara Mulaosmanovica, anketirano je više od polovine redovnih studenata u Sarajevu, odnosno oko 8.000 studenata.


Vecina fakulteta je pružila podršku ovom projektu Unije, izuzimajuci Filozofski fakultet i Pedagošku akademiju, ciji dekani, bez obrazloženja, nisu dozvolili anketiranje na tim visokoškolskim ustanovama?!

Diplomiraju, a i ne vide Lagumdžiju


- Cilj nam je bio da, nekom vrstom šok-terapije, ukažemo na evidentne probleme u visokom obrazovanju, ali i da imenujemo pojedince sa kojima studenti imaju najviše problema - pojašnjava Mula-osmanovic. - Studenti su ocjenjivali profesore prema kriterijima njihove redovnosti na predavanjima, otvorenosti za konsultacije i jasnosti izlaganja materije. Pitanja su tako koncipirana da jasno ukazuju na konkretne probleme Univerziteta.

Najlošije ocjene su dobili profesori koji predaju na više fakulteta ili više predmeta. Tako je Zlatko Lagumdžija profesor informatike na cak cetiri fakulteta i na svima je dobio loše ocjene od studenata, jer je totalno nerodovan na predavanjima. Nije rijedak slucaj da studenti i diplomiraju, a da ovoga profesora nikad ni ne vide na fakultetu. Na listi loše ocijenjenih profesora našlo se još nekoliko poznatih imena, poput Šefke Mededovica, Ejupa Ganica, Esada Zgodica. Medutim, kako je naknadno saopceno iz Unije, profesori koji su se našli na kraju liste pojedine ocjene samo potpisuju, a predmete vode njihovi asistenti.


- Bilo je slucajeva da su neki profesori loše ocjenjivani na jednom, a dobro na drugom fakultetu, ili na jednom predmetu dobro, a na drugom loše - pojašnjava Mulaosmanovic. - Pokazalo se da nedostaje kvalificiranog kadra za visoko školstvo. Anketa je na površinu izbacila i problem da se neki profesori samo potpišu ispod ocjene, a pradavanje i sve ostalo vodi asistent. U tom slucaju, odgovornost snose Rektorat i Ministarstvo - dodaje Mulaosmanovic.

Hoce li biti stvarne fajde?


Ministarstvo i Rektorat su, naglašava generalni sekretar, dali samo prešutnu saglasnost ovome projektu.

- Ponekad sam imao dojam da nas nisu shvatali ozbiljno - pojašnjava.


Medutim, više je nego ocito da su, nakon javno obznanjenih rezultata, svi naprecac poceli ozbiljnije shvatati studente.

- Rukovodstvo USUS-a te pojedine asocijacije su se našli pod velikim pritiskom dekanata fakulteta i pojedinih profesora - rekao je na konferenciji za štampu predsjednik Unije Selmir Vrabac.


Reakcija na rezultate ankete je bila veoma burna.

- Namjera nam je bila da malo prodrmamo pojedince i cijeli sistem, i u tome smo uspjeli - kaže Mulaosmanovic. - Imamo informacije da se vecina profesora napokon zamislila. Neki su vec sutradan postavili obavijesti o terminima konsultacija. Navodno je Zlatko Lagumdžija ponudio ostavku na mjesto profesora na Elektrotehnickom fakultetu. Takoder, saznajemo da su još neki profesori odlucili razriješiti sebe obaveza sa nekim predmetima koje ne stižu predavati. Medutim, bilo je i negativnih reakcija. Najlošije ocijenjeni profesor Šefkija Cekic je, kako saznajemo, reagirao veoma burno - pozvao je na razgovor predsjednika Asocijacije Saobra-cajnog fakulteta i ocitao mu lekciju o tome koliko je on licno ucinio za Fakultet.


"Selmire, šta nam radite?!"

Predsjdenik Unije Selmir Vrabac je, par dana nakon saopcenja rezultata ankete, ispred zgrade Pedagoške akademije razgovarao sa dekanom Amirom Ljubovicem. U tom trenutku iz automobila, koji ostavio nasred ceste, zaustavljajuci saobracaj, izišao je prorektor Univerziteta Salih Foco, vicuci "Selmire, šta nam radite?!"


- Mi smo zadovoljni, ali se necemo zaustaviti na ovome. Svjesni smo nedostataka koji su nam se potkrali. Naša je namjera da ovo postane praksa u svakom semestru. Time bi i rezultati bili relevantniji i kontinuirani. Tražit cemo da sljedeci semestar sami fakulteti urade ankete i da oni snose troškove - objašnjava Mulaosmanovic.

- U visoko obrazovanje se ulaže malo ili nimalo. Vjerovatno se time rukovode i mnogi profesori. Place su im pred smanjenjem i u poziciji su da su na rubu egzistencije. Cujem da se u budžetu Kantona Sarajevo predlaže smanjenje izdvajanja za place u visokoškolskim institucijama - zakljucuje Mulaosmanovic.