POSJETITE KURAN.BA
 
 

nezim ef. halilovic muderris

Jasin Jez | Saff br/str. 69

Nezim ef. Halilovic Muderris, šef Ureda za hadždž i predsjednik Komisije za hadždž, zamjenik glavnog vodica, govori za Saff o nedavnom hadždžu


Više mladih hadžija nego lani

"U završnoj smo fazi opsežne analize ovogodišnje organizacije hadždža. Prostudirani su svi aspekti organizacije i razmotreno gdje su napravljeni propusti kako bi se to izbjeglo narednih godina. Smatram da možemo biti zadovoljni", istice ef. Halilovic


Razgovarao: Jasin Jež

Gospodine Halilovicu, kako je protekao hadždž?


Ef. Halilovic: Hvala Allahu, dž. š., Koji me pocastio da budem od onih koji su sudjelovali u ovogodišnjoj organizaciji hadždža, koja se smatra vrlo uspješnom. Molim Allaha, dž. š., da nam oprosti greške koje smo nenamjerno pocinili na tom putu.

Sve hadžije i hadžinice su obavili obrede hadža i, elhamdulillah, živi se vratili u Bosnu i Hercegovinu. Njih 29, radi hronicnih bolesti i godina, imalo je poteškoca sa kretanjem. Zato smo kupili sedam invalidskih kolica, kojima su ih naši vrijedni studenti iz Medine prevezli kako bi bez poteškoca obavili hadžske obrede. Pred sami povratak u domovinu, hadžiju Aliju Colica iz Bugojna je, pred hotelom, udarilo auto. Zadobio je teže povrede ramena, glave i kicme. Po dolasku u BiH je zbrinut u bolnici "Koševo" u Sarajevu, gdje je proveo nekoliko dana i sada je na kucnom lijecenju u Bugojnu.


Prilikom dolaska na makedonsko-grcku granicu, jednom od hadžija je bilo zabranjen ulazak u Grcku, kao jednu od clanica EU-a, zbog navodnog prekršaja koji je pocinio prije više od dvadeset godina u Austriji. Odmah smo stupili u kontakt sa predstavnicima Islamske zajednice Makedonije, koji su pomogli da smjestimo hadžiju i izvršimo njegov prijevoz avionom do Turske, gdje se prikljucio ostalim našim hadžijama. U povratku je naš konvoj na makedonsko-jugoslavenskoj granici, uprkos najavi, cekao više sati kako bi uz policijsku pratnju prošli kroz Jugoslaviju, što je dogovoreno putem MIP-a.

Avionom za cetiri sahata i sedamnaest minuta


Ovogodišnji odlazak na hadždž razlikovao se od prošlogodišnjeg…

Ef. Halilovic: Hadžije u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice su na hadždž putovali autobusima i avionom. Kopnenim putom putovalo je 309 hadžija, racunajuci vodicku i ljekarsku ekipu, kao i tehnicko osoblje. Prijevoznik je bio "Centrotrans" iz Sarajeva, cije rukovodstvo i vozaci su pokazali visok stepen profesionalizma. U pratnji autobusa je bilo i sanitetsko vozilo, koje je na raspolaganje dao Doma zdravlja iz Cazina, na cemu im se i ovom prilikom najtoplije zahvaljujem. Glavni vodic konvoja kopnom je bio Sulejman ef. Celikovic, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kaknja. Njegov zamjenik i vodic u prvom autobusu je bio Ibrahim ef. Hadžic, a blagajnik Rušit ef. Nurkovic. Ostatak vodicke službe su cinili iskusni vodici: Suljo ef. Cerimovic, Kasim ef. Kršic, Esad ef. Slipac, Munir ef. Makic i Zijad ef. Vehabovic. Šerijatski konsultant za žene je bila Ismeta Begic, profesorica u medresi "Osman ef. Redžovic" u Visokom. Šef ljekarske ekipe je bio dr. Mehmed Kulic, a ekipu su još cinili: dr. Ibrahim Alickovic, dr. Belmana Pašic, dr. Rasim Agic, dr. Edvin Mulalic i dr. Mustafa Bazardžanovic. Od velike koristi na tom putu, pogotovo kroz Tursku, Siriju i Jordan, bio je Mirsad ef. Kalajdžic, predstavnik Rijaseta Islamske zajednice u Turskoj, kao i naši studenti u Tuskoj. Za prijevoz zracnim putem je bila angažirana agencija "Euro hadž" iz Njemacke, sa sjedištem u Frankfurtu. Cartiran je luksuzni avion "Air bas 330" firme "LTU", takoder iz Njemacke. Avion je nosivosti 387 putnika, tako da su sve hadžije jednim avionom prevezeni u Saudijsku Arabiju. Letjelo se direktno iz Sarajeva za Džiddu i nazad. Let je, u jednom pravcu, trajao cetiri sahata i 17 minuta, što je veliki plus za nas kao organizatore. U povratku je došlo do kašnjenja aviona od oko šest sati zato što nismo na vrijeme mogli dobiti terminal, mada je avion i prije vremena bio na pisti, spreman za prihvat putnika. Glavni vodic putovanja avionom je bio Selim ef. Jarkoc, a vodicku službu su cinili: Huso ef. Ramic, Bego ef. Selimovic, Muzafer ef. Music, Izet ef. Catovic i Kemal ef. Bajramovic. Šef ljekarske ekipe je bio dr. Bakir Serdarevic, a u toj ekipi su bili i: dr. Merim Omerhodžic, dr. Hanifa Osmanovic i dr. Hatidža Teskeredžic-Hajdarevic. Glavni vodic i izaslanik reisu-l-uleme je bio hafiz Ismet ef. Spahic, zamjenik reisu-l-uleme. Zamjenik glavnog vodica sam bio ja, dok su prethodnicu cinili: Rasim Brkovic, Nasih Karavdic i Rasim Kadric.


Kako su funkcionirale ekipe koje su pomagale hadžijama?

Ef. Halilovic: Elhamdulillah, sve je bilo na visokom nivou, jer su i vodici i ljekari bili pravi profesionalci. Naši studenti iz Medine, njih 18, svesrdno su pomagali hadžijama i bez njih bi organizacija hadždža bila znatno slabija. Studenti su kupili jedan aparat za kahvu i caj, dok smo mu kupili još jedan, tako da su hadžije, u neogranicenim kolicinama i na racun Rijaseta, mogli piti kahvu i caj. Studenti su svakom hadžiji kao hediju urucili po jednu audiokasetu o hadždžu, brošuru o hadždžu i prospekte o hadžskim obredima. Posebno se zahvaljujem studentima Muhammedu Jusicu, predsjedniku Udruženja studenata u Medini, i Kenanu Rosicu, koji je bio koordinator za rad sa studentima. I drugi studenti, koji nisu zvanicno radili sa nama, bili su na usluzi kad god je trebalo. I u Medini i Mekki su ove godine bili osigurani hoteli sa krevetima, mada je vecina objekata za vrijeme hadždža samo sa spužvama, zbog veceg kapaciteta samih objekata. Obavljen je temetu' hadždž i za svakog hadžiju je zaklan kurban, koji podrazumijeva ta vrsta hadždža. Kupljeni su i vrlo kvalitetni ihrami i mahrame.


Moglo je biti i bolje

A propusti?


Ef. Halilovic: Smještaj u Mekki je mogao biti i bolji. Hoteli su ipak bili relativno udaljeni od Harema. Rezervaciju hotela smo izvršili prekasno, jer je i Komisija formirana pred sami hadždž, tako da su vec tada hoteli bliži Haremu bili zakupljeni. Rezervaciju hotela treba izvršiti znatno ranije i uz neophodna novcana sredstva (jedna trecina ukupnog iznosa). U završnoj smo fazi opsežne analize organizacije. Prostudirani su svi aspekti organizacije i razmotreno gdje su napravljeni propusti, kako bi se to izbjeglo narednih godina. Svi vodici i ljekari su u pisanoj formi iznijeli ocjene i prijedloge za poboljšanje organizacije. Komisija za hadždž je, na osnovu opširnog izvještaja rukovodstva, pripremila informaciju Rijasetu o organizaciji. Smatram da možemo biti zadovoljni.

Skupa Bošnjaci iz domovine i dijaspore


Ukupan broj hadžija je manji nego prošlih godina?

Ef. Halilovic: Tako je. Broj hadžija koji su putovali kopnom u organiziciji Islamske zajednice bio je 309, a avionom 336. Zajedno sa hadžijama iz Bosne i Hercegovine, putovalo je i 55 hadžija iz Sandžaka. Sa nama su u Mekki i Medini bili smješteni i 32 hadžija iz Švedske, a u Mekki i 40 Bošnjaka iz Njemacke. Hadžije su putovali i posredstvom agencija "Biss tours" iz Zenice (126 hadžija) i "Merkez" iz Novog Travnika (187 hadžija). U organizaciji Sandžackog muftiluka su putovali 123 hadžije. I ove godine je Visoki saudijski komitet, putem Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH, osigurao odlazak na hadždž uglednih Bošnjaka, koji su bili kraljevi gosti. To je ucinila i "Nedva". Ukupno je iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka na hadždžu bilo 1.290 Bošnjaka. Ocekujem da ce se taj broj narednih godina ustaliti. Posebno raduje da je ove godine bio veci broj mladih nego prošle godine. Sve je više mladih bracnih parova i mladica koji obavljaju hadždž. Da bi se starosna struktura još poboljšala, nužno je, kroz vazove i medije, što više govoriti o hadždžu kao farzu koji se mora obaviti cim se za to steknu uvjeti.


Cijena je ove godine bila nešto veca?

Ef. Halilovic: Cijena putovanja kopnom je povecana i bila je ujednacena (Rijaset i privatne agencije). I cijena putovanja avionom je povecana. Na racun toga, komfor i usluge su bile na znatno vecem nivou. Ured za hadždž ce uložiti maksimalne napore kako bi cijena ubuduce bila što pristupacnija, a usluga što bolja. Za kraj, zahvalio bih se ustanovama koje su nam pomogle u organizaciji: Konzulatu Kraljevine Saudijske Arabije, koji nam je maksimalno bio na raposlaganju, zatim grckoj ambasadi u Sarajevu, koja nam je u rekordnom roku izdala tranzitne vize, Ministarstvu inozemnih poslova BiH, Ambasadi BiH u Beogradu, Direkciji civilne avijacije BiH, Aerodromu "Sarajevo", Drža-vnoj granicnoj službi na Aerodromu, Carinskoj ispostavi na Aerodromu, Granicnoj službi i Carinskoj ispostavi u Orašju, Federalnom ministarstvu zdravlja, Federalnom MUP-u, PU Novi Grad, Domu zdravlja u Cazinu, agenciji "Euro hadždž" i "Centrotransu". Molim Allaha, dž. š., da nas ucini od onih koji se natjecu u dobru i da nagradi najboljom nagradom sve one koji su pomogli u uspješnoj organizaciji hadždža 1422. h. /2002. g.