POSJETITE KURAN.BA
 
 

u nacelu ministra zubaka

Ahmed Bajric | Saff br/str. 66

KREŠEŠ LI, KREŠEŠ, KREŠIMIRE


Na prvim poslijeratnim predizbornim mitinzima HDZ-a u Mostaru i Capljini morao je glasacima ponavljati: "Nizvodno od Mostara ništa nece biti zeleno osim Neretve". To ce, ocito, biti kljuc njegovog uspjeha kod predstavnika medunarodne zajednice

Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj "uspijeva" sorta politicara kakve se ne može nahvatati drugdje u današnjem civiliziranom polusvijetu. Ali, to što jedan od njih, haman pa uvijek, bude posebno sortiran u pravo vrijeme i na pravom mjestu, tome se nepovjerljiv covjek teško može cuditi manje od deset godina. Trenutno su ga sortirali na mjesto ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijecu ministara. U pravnickoj utakmici sa legalizacijom nelegalne deportacije šesterice Alžiraca, gospodin ministar je još jednom pokazao da je licemjerstvo igra za profesionalce bez obzira ko igracem gazduje. U maniru “sveznajuceg” predsjednika cak dviju stranaka (nekad HDZ, sada NHI), Krešimir Zubak je odigrao nekoliko maestralnih poteza nakon kojih samo "pametni Amerikanci" mogu povjerovati da pravni terorizam ima nadimak pravne države. Suština nije u pravnoj proceduri koliko je u licnosti presuditelja Zubaka.


Nekad davno, kad su cetnicke granate padale po Tešnju, Jelahu, Žepcu i Maglaju, bivši clan Saveza komunista, sudija iz Doboja, Krešimir Zubak, položio je zakletvu u uniformi TOBiH.

Bio je spomen-obilježje umjerenog Bosanca


Bio je spomen-obilježje umjerenog Bosanca, ljubilo ga i staro i mlado u Bošnjaka kad je pred njima prijetio prstom HDZ-ovim namjerama da - uz SDS-ovsku - osnuje još i svoju paradržavicu. Kad, jednog praskozorja (još se Mate Boban u Grudama nije bio ni probudio), osvanu Krešimir Zubak kao predsjednik HDZ-a. I tada je Zubak ostao umjeren, ali ovog puta kao Hercegovac. Tu titulu mu je dodijelio osobno Franjo Tudman, tražeci od njega da umiri srednjobosanske i posavske Hrvate, koji su "zagrebackog tateka" krivili da ih je izbrisao sa globusa "Herceg-Bosne". Predsjedniku HDZ-a je bilo malo neugodno jer se morao dodvoravati cas hercegovackim, cas bosanskim Hrvatima, pa je na prvim poslijeratnim predizbornim mitinzima HDZ-a u Mostaru i Capljini morao glasacima ponavljati: "Nizvodno od Mostara ništa nece biti zeleno osim Neretve ".

To ce, ocito, biti kljuc radi kojeg ga je medunarodna zajednica - šest godina kasnije - postavila za ministra obrane ljudskih prava (cijih?), a u to vrijeme biva izabran za hrvatskog clana Predsjedništva BiH.


Smijurija od politickog i pravnog sistema

Za one koji su zaboravili, kad je Zubak postao clan Predsjedništva, stotine Arapa su vec odavno bili državljani BiH. Clan kolektivnog šefa države Zubak, dok je vodio državu i HDZ, nije ni pomislio objasniti šta je nelegalno s bosanskim državljanstvima mudžahida.


U januaru ove godine, napadajuci predsjednika Helsinškog komiteta Srdana Dizdarevica, deset puta je ponovio kako deportirani Alžirci nisu državljani BiH. Možda Zubaka treba i razumjeti u tome da o naturaliziranim Arapima nije mogao govoriti kao šef države, a sad mu je lakše da kaže nešto o tome kao ministar. Ništa bolje o Zubaku kao covjeku, politicaru, šefu države i ministru, ne govori od njegove nedavne izjave:

"Mi se moramo ponašati kao ozbiljna država i stoga moramo otvoriti pitanje državljanstava koje su nam ostavile prethodne vlasti".


Bosanska smijurija od politickog i pravnog sistema treba biti ponosna na ministra i predsjednika stranke koji priznaje da je bio neozbiljan kad je vodio državu kao clan Predsjedništva, pa se odlucio uozbiljiti tek kad je postao ministar za ljudska prava. Toliko je bio ozbiljan, da je prava zemlje - koju, na njenu žalost, predstavlja - prekršio kad je, uz Tomislava Limova, Ramu Maslešu i Zlatka Lagumdžiju, pristao na deportaciju ljudi u zemlju u kojoj postoji smrtna kazna. I, sad ce OHR naše gradane uvjeravati kako "niko ne sme da nas bije" jer tako kaže sveto slovo našeg pravnog sistema (ja sistemaaaa!), Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Igrac za sve sisteme


Misterija i jest u tome da je Krešimir Zubak mirno živio sa "najokorjelijim islamskim teroristima" sve do 11. septembra 2001. Da ne bi naredbe americkih šefova, jadni Zubak nikad ne bi saznao da živi sa šestericom "istih onih fanatika" koji su se kako-tako borili kad su njegovi najbliži HDZ-NHI saradnici crtali granice opcina u kojima za muslimane nema života. Zubak ima mali problem što još uvijek ne može oduzeti sva državljanstva muslimanima iz Hercegovine kojima je davno obecao da - osim Neretve - ništa u Hercegovini više nece biti zeleno kad on zavlada. Ako u nekim dnevnim novinama nekog jutra osvane naslov " Ministar najozbiljnije države Zubak oduzeo državljanstva svim Bošnjacima", nemojte se zacuditi. Zar nije Zubak pricao po novinama, dvije godine poslije rata, kako se ne smije zakleti da je Alija Izetbegovic odustao od islamske države. Te opasne dileme Zubak se izgleda ne može riješiti. Ali, to ne treba cuditi, jer je Zubak upravo sorta koja cvjeta u svim sistemima; i komunist, i legalist, Bosanac, borac Armije BiH, umjereni Hrvat, krvolocni Hrvat, HDZ-NHI, clan Predsjedništva kome ne smetaju Arapi sa bh. državljanstvima, demokrat u Hrvata i ministar koga oduzimanje bh. državljanstava Arapima "cini ozbiljnim". Hajde što je "ozbiljan", ali tek što je "dosljedan"! Kako je, samo, "lukavo" raskinuo sa svojim "ja" iz prethodne vlasti. Za šefa Službe nacionalne sigurnosti (hrvatski AID) postavio je Ivicu Vukšica, ratnog šefa vojne policije HVO-a za kriminalitet, koji je prije tri godine bio kandidat za ministra policije Hercegovacko-neretvanskog kantona, ali ga OHR nije pustio na ministarsko mjesto jer je, godinu ranije, bio jedan od organizatora napada na mostarske Bošnjake u parku Liska. Zubak je u strucnu radnu grupu za federalne obavještajne službe postavio Ivicu Lucica, bivšeg šefa tajne službe "Herceg-Bosne" i savjetnika za BiH "sina svih Hrvata" Miroslava Tudmana. To je isti Lucic koji ga je špijunirao kad je stvarao NHI bježeci iz nedemokratskog HDZ-a. Tako se u slucaju ministra Zubaka sve vratilo na svoje mjesto - kad treba po kratkom postupku protiv muslimana, i NHI se vraca HDZ-korjenima.