POSJETITE KURAN.BA
 
 

na pomolu nova hapsenja

Istrazivacki tim | Saff br/str. 66

Spiskovi za odstrjel Bošnjaka


Saff je uspio doci do jednog takvog spiska na kome se nalaze imena deveterice ''osumnjicenih''. Do spiska smo došli zahvaljujuci "jednom dobronamjernom gradaninu Bosne i Hercegovine" koji je zvanicno zaposlen u IPTF-u u Zenici i nezvanicno radi kao clan posebnog tima za prikupljanje podataka

Istraživacki tim


Prema našim informacijama, jedna od ambasada u Sarajevu je posljednjih dana diplomatskom notom zatražila od IPTF-a poduzimanje "operativnih radnji pracenja i pripremanja hapšenja Bošnjaka koji se eventalno mogu dovesti u vezu sa teroristicklim grupama". Saff je uspio doci do jednog takvog spiska na kome su imena deveterice ''osu-mnjicenih''. Do spiska smo došli zahvaljujuci "jednom dobronamjernom gradaninu Bosne i Hercegovine" koji je zvanicno zaposlen u IPTF-u u Zenici i nezvanicno radi kao clan posebnog tima za prikupljanje podataka. Spisak je, kaže, dobio od kolege iz Zavidovica, stranca arapskog porijekla, zaposlenog u IPTF-u, a koji radi na istim poslovima. Radi se o sljedecim osobama (citiramo): VELAGIC ISMET, HUSIC NISVET, IMAMOVIC ENES, MU-KOVIC ENES, SUBAŠiC NASIF, BARCiC JUSUF, GULAMIC SEDIN, MEŠKIC EDHEM i SABAHUDIN cije prezime nismo uspijeli procitati. Vecina osumnjicenih Bošnjaka živi na podrucju opcine Zavidovici.

Naš izvor nam je takoder potvrdio da su na zenickom podrucju ukljuceni mnogi ''aktivisti'' na pracenju mladih Bošnjaka koji nose bradu. Tako je policija primorala jednog zenickog efendiju da im dostavi spisak svih "bradonja" koji klanjaju kod njega u džamiji.


Vjerovatno ima još ovakvih spiskova. S obzirom da se ovaj spisak odnosi samo na opcinu Zavidovici, nije iskljucena mogucnost da su mnogi Bošnjaci pod prismotrom i u drugim opcinama, pri cemu u obzir treba uzeti slucajeve o kojima smo dosad pisali.

Kako doznajemo, sva deveterica ''osumnjicenih Bo-šnjaka'' upoznati su sa prisustvom svojih imena na spisku i veoma su zabrinuti. Strahuju od mogucih hapšenja. Prije svega. misle da bi to mogao uciniti SFOR. Kažu, grozno je bilo i citati, a kamoli doživjeti to kroz šta su prošli dvojica Bošnjaka koje je SFOR uhapsio prošle godine na Ilidži, nakon cega su odvedeni u bazu "Orao" kraj Tuzle.


Ljudi, razumljivo, strahuju i zbog ponašanja aktuelne vlasti Bosne i Hercegovine kada su u pitanju ovakve akcije, jer znaju da mnogo toga zavisi i od raspoloženja Zlatka Lagumdžije, prvog covjeka bh. politicke scene, odnosno prvog covjeka ispred domacih snaga u redovima medunarodne zajednice.

Postavlja se pitanje mora li sve ovo baš biti ovako i cemu sve vodi ovakav odnos spram vlastitog naroda

.