POSJETITE KURAN.BA
 
 

ucini svoj zivot zanimljivijim

Senaid Zaimović | Saff br/str. 66

Mužu ne treba biti teško reci supruzi da je voli


Zašto ljubav kod mnogih današnjih brakova ne traje? Razlog je, zasigurno, u nedostatku ljubavi. Mnogi brakovi su zapoceli bez ljubavi ili su je vec I živjeli prije braka. Da bi ljubav bila kontinuirana, nužno je da dolazi sa obiju strana
Mladenci su odlucili medeni mjesec provesti u drugom gradu. U hotelu je mlada uganula nogu. Muž ju je odmah privio uza se i poceo tješiti: "Bismillah! Sve ce biti uredu! Nemoj se brinuti! Allah ce pomoci da se izlijeciš!" Druge godine su za godišnjicu braka otišli u isti hotel i dogodilo se kao i prošli put. Mlada je uganula nogu, a mladoženja je ovaj put ovako reagirao: "Šta ti, je jesi li slijepa?! Zašto ne gledaš kako hodaš?!" S pravom se postavlja pitanje: Zašto ljubav kod mnogih današnjih brakova ne traje? Razlog je, zasigurno, u nedostatku ljubavi. Mnogi brakovi su zapoceli bez ljubavi ili su je vec iživjeli prije braka.

Da bi ljubav bila kontinuirana, nužno je da dolazi sa obiju strana. Nije dovoljna samo muževa ljubav ili samo sa suprugina.


Kako oživjeti, ucvrstiti i razvijati ljubav

1. Razmjena poklona je idealan nacin za podstrekivanje uspavane ljubavi. Ljudi vole da im se daruje. Dar nema cijenu. Najbitniji je osjecaj da misli na vas onaj koji vam daruje. Jer, cim je kupio dar, znak je to da je mislio/mislila na vas makar u onom momentu dok je kupovao/kupovala. Buket cvijeca bez interesa, cedulja u krevetu na kojoj piše volim te ili nešto drugo što naša supruga voli, to je ono što razvija ljubav i cini da jê dvoje supružnika osjete jedno prema drugom. Poslanik je rekao: "Necete se iskreno voljeti dokle god ne budete jedni drugima darove davali".


2. Odvajanje jednog dana u sedmici ili sata u toku dana za zajednicko sijelenje, i to bez prisustva gosta koji bi mogao narušiti porodicnu idilu. Tu ljubav dolazi do izražaja. Žena voli da joj se kaže: "Ovaj sat sam odvojio samo za tebe". Ta, ona se i udala nadajuci se da ce biti poštovana, voljena i cijenjena. Ona želi da joj se posveti pažnja. Poslanik je - i pored velikih obaveza - odvajao vrijeme za svoje žene… I, ne zaboravimo da cemo biti nagradeni i za hranu koju na takvom sijelu stavljamo u usta svoje supruge. Poslanik je rekao: "Bit cete nagradeni za sve u cemu tražite Božije zadovoljstvo cak i za hranu koju stavljate u usta svoje supruge".

3. Zanosni pogledi puni ljubavi i strasti. Poslanik, s. a. v. s., rekao je: "Kad covjek pogleda u svoju ženu i ona pogleda u njega, Allah pogleda u njih dvoje pogledom milosti. A kada njenu ruku stavi u svoju, grijesi spadaju sa njih dokle god se drže za ruke". Mnogi naši bracni partneri su pregrubo shvatili i ovaj odnos. Malo je romanticnog držanja za ruke i zanosnog gledanja u oci. Poslanik je prakticirao ovu romantiku i vodio Aišu, r. a., da gleda igru Etiopljana.


4. Dozvoljena ljubomora prema supruzi. Uvriježeno je bošnjacko mišljenje da je pokuden svaki vid ljubomore. A nije tako. Kad je muž zdravo ljubomoran prema svojoj ženi, to je znak da je voli. Pozitivna ljubomora je ona ljubomora koja muškarca tjera da štiti svoju ženu i da stupa u zaštitu kad god je ugrožena njena ženstvenost. On ne dozvoljava da mu žena svakakva izlazi iz kuce, pogotovo ne nagizdana i okicena, jer on voli da se samo pred njim takva pojavljuje. On nije zadovoljan da mu se supruga krece u krugu drugih muškaraca, jer se sa njom oženio. On ne izlaže svoju suprugu kušnji i pogledima drugih muškaraca. On je želi samo za sebe. Ovo je primjer pozitivne i pohvalne ljubomore.

I lijepa rijec je sadaka


5. Izjave poput one da je ona najljepša žena na svijetu i obrnuto. Kad se radi o izjavama ljubavi, navodi se primjer muža koji je zajedno sa ženom posmatrao puni mjesec i rekao joj: "Ženo, vidiš li mjesec?" Ona mu rece: "Da, vidim". "Ti si lijepa kao onaj mjesec!, rece muž. Ona ce njemu: "Ti si ljepši od mjeseca!" Slušao komšija, pa je i on htio to probati sa svojom suprugom, koja je bila poznata kao gruba i neromanticna. Izveo ju je u bašcu i upitao: "Ženo, vidiš li ti onaj mjesec?" Ona ce njemu: "Šta ti je budalo? Nisam slijepa. Jašta nego vidim!" Muž se razocara i ušuti, a od njihove romantike ništa ne bi. Mnogi naši muškarci su, takoder, grubi i nemaju smisla za romantiku. Kod njih žena sve zaslužuje samo ne da joj se lijepo obraca. A svaka žena više voli lijepu rijec negoli dar.

Jedan pjesnik, htijuci opisati ljepotu svoje drage, rekao je: "I cvijet se ubi iz zavisti prema tvojoj ljepoti!" Alija, r. a., vidio je Fatimu, r. a., kako medu zubima drži mirisni misvak. Zavidio je misvaku jer se našao u ustima njegove drage. Poželio se udvarati Fatimi. Uzeo je misvak iz njenih usta i rekao: "Zar me se ne bojiš, misvaku? Da si borac, ja bih se protiv tebe borio dok te ne bi ubio. Niko se dosad nije spasio moje ruke osim tebe misvaku".


Ne treba trpjeti probleme

Žene su takve da, i kad znaju da ih muž silno voli, ipak žele to cuti iz njegovih usta, i to cesto. On žele da muževi izjavljuju ljubav koju osjecaju prema njima. A covjeku ne smije biti teško reci ženi da je voli. Vidio muž ženu bez kne, pa je upitao zašto se nije oknila, a ona mu veli: "Pobojala sam se da knom prekrijem dio oka, pa da te ne mognem dobro vidjeti. Pogledajte koliko ove birane rijeci uticu na produbljivanje ljubavi. Davno je Poslanik, a. s., rekao: "I lijepa rijec je sadaka".


Šetnja u prirodi i ruka u ruci je romanticna slika i prilika dvoje zaljubljenih. Žena osjeca da je draga i vrijedna. Ona nešto znaci svome mužu. Muž je sretan zato što je kadar nekoga usreciti i zato što i on ima nekoga ko je samo njegov. Romanticni izlasci u prirodu lišeni svakodnevnih obaveza i ovodunjaluckih problema uticu na ucvršcivanje veze i cine brak zanimljivim. Zar nije Poslanik islama to cinio kad je vodio Aišu u prirodu i sa njom šetao, pa i trcao? Jednom je on pobijedio, a ona drugi put. Šta nam to govori? Niko ne želi presije u braku, nikomu nije draga konstantna ozbiljnost i ukocenost. Svako živo bice voli opuštenost i relaksaciju.

8. Suosjecanje u trenucima tegoba i teških psihickih udara. Kad je žena u stanju trudnoce ili menstruacije, potrebno je da muž ima obzira prema njezinoj trenutnoj psihickoj nestabilnosti. Mora je razumjeti u tim trenucima i preci preko nekih neocekivanih gesti. Kao što i ona njega treba razumjeti kad ima problema na poslu.


9. Dodiri i poljupci po danu. Aiša, r. a., govori: "Poslanik, s. a. v. s., bi poljubio svoju ženu iako je postio. "Poslanik bi me ljubio u lice i nastavljao bi postiti". Može li neko reci da Poslanik, a. s., nije bio covjek od krvi i mesa? Može li neko reci da je Poslanik, a. s., pogriješio što je ljubio svoje žene? Zar nam ovim primjerom nije pokazao koliko je bitan bracni život? Zar nam nije pokazao kako postupa dvoje zaljubljenih? Poslanik, a. s., volio je svoje žene i cesto govorio:

Probleme ostaviti pred spavacom sobom


Dodiri i poljupci narocito u trenucima ljutnje vracaju ljubav i idilu u porodicu.

10. Dozivanje žene imenima koja se njoj najviše svidaju. Treba dobro paziti koje se ime ženi ili mužu najviše svida i njime se dozivati. Nekad je lijepo kazati: "Ljubavi moja!", nekad: "Cvijetu moj!", nekad: "Ljepoto moja!" itd. Nema dokaza da je to zabranjeno. Ali, zato ima dokaza koji govore da je to Poslanik obicavao raditi. Aiši, r. a., bilo je drago kad bi joj Poslanik, a. s., rekao: "Aišice, evo je došao Džbril, on ti šalje selam".


11. Ne treba trpjeti probleme, vec ih treba odmah rješavati. Najgore je u bracnom životu odgacati probleme. To ce dovesti do navikavanja na negativnu pojavu, što ce kasnije rezultirati možda i razvodom braka.

12. U krevetu ostaviti sve dunjalucke probleme i prepustiti se uživanju i lijepim rijecima. Ko hoce da mu život u krevetu bude ugodan i lijep, dnevne probleme mora ostaviti pred spavacom sobom. Žena nije poslovni savjetnik, iako to može biti. U tom momentu je ona ljubavni partner i noc je za to.


13. Zahvaljivanje. Kad žena nešto ucini, muž joj se treba zahvaliti na tome. Rijeci zahvale nalaze svoje mjesto u prsima voljenog. Kad muž nešto ucini za svoju dragu, ona mu se na tome zahvali. Za održavanje i ucvršcivanje ljubavi je potrebno da žena bude zahvalna mužu za sve što cini. Poslanik, a. s., rekao je: "Allah nece ni pogledati ženu koja nije bila zahvalna svome mužu".

14. Obostrano poštivanje i uvažavanje. Muž i žena respektiraju i poštuju jedno drugo. Cijeni se mišljenje i jednog i drugog. Kad su u društvu rodbine, nema vrijedanja i omalovažavanja, što je, nažalost, cesta pojava kod naših novopecenih brakova. Muž i žena koriste prisustvo drugih kako bi izrazili svoje neslaganje u braku i to najcešce putem javnih uvreda.


15. Pomoc u poslu. Alija, r. a., pomagao je svojoj ženi Fatimi, r. a., u redovnim kucnim poslovima. Time nam je pokazao da je on volio svoju ženu. Samo onaj ko voli i cijeni ženu, gledat ce da joj olakša i pomogne u poslu. Kod nas je uvriježeno mišljenje da je papucar onaj ko pomaže svojoj ženi u pranju suda ili usisavanju sobe, što je, naravno, pogrešno. Ne postoji nešto što se zove papucarstvo, ali postoji nerazumijevanje medu bracnim drugovima radi pogrešno shvacenih uloga. Žena je rob kuce, žena odgaja djecu, žena radi zemljoradnicke poslove. Veoma cesto joj muž ne želi pomoci.

Ako želimo da nam život u braku bude sretan i zanimljiv, dozvolimo sebi i pomozimo supružniku. Uz osmijeh i zajednicki rad, ljubav ce, inšallah, cvjetati.