POSJETITE KURAN.BA
 
 

gluho doba dana

Ismail Ibrahim | Saff br/str. 65

Zašto Amerika insistira na deportacijama? Šta znaci taktika 3-6-9? Ko je koga tukao? Informacije da su u pomoc pozvani (i odazvali se) i specijalci iz RS-a


Izrucenje šesterice Alžiraca u ruke americkog SFOR-a koje su, u ranim jutarnjim satima 18. januara, izveli specijalci i reakcije koje su uslijedile nakon te "specijalne operacije", nametnuli su mnoga pitanja na koja još uvijek nema odgovora. Taj odgovor ne ide na ruku pokretacu "specijalne operacije" protjerivanja naturaliziranih dr-žavljana Bosne i Hercegovine. Jednostavno receno, iza odgovora se nešto veliko valja. Da bismo došli do odgovora, trebamo prvo postaviti pitanja.

Zašto su u modi deportacije


U našoj javnosti se posljednjih dana mnogo spekuliralo s time zašto su Alžirci isporuceni Amerikancima. Iznoseci razloge za isporucivanje, Amerikanci su bili dosljedni u navodima da se radi o teroristima, što su temeljili na "konkretnim" dokazima o navodnoj prijetnji napadom na "americke ciljeve u Bosni i Hercegovini". Prve sumnje u to je nametnuo Vrhovni sud Federacije BiH, koji je, u nedostatku dokaza, donio oslobadajucu presudu za svu šestericu Alžiraca.

Druga sumnja u tacnost tvrdnji da su Alžirci teroristi jest ponašanje bh. vlasti u ovom slucaju. Umjesto da ih krivicno gone zbog navodnog terorizma, naše vlasti ih, po svaku cijenu, nastoje deportirati iz naše zemlje. Nije bitno je li istina da su teroristi ili ne, važno je da napuste našu zemlju. Ovdje se opravdano namece pitanje: Zašto se, onda, ljudi deportiraju?


Djelomicno je na ovo pitanje odgovorio americki ambasador Cliford Bond. Reagirajuci na optužbe o kršenju ljudskih prava prilikom izrucenja šesterice Alžiraca, izjavio je: "Ovdje se radi o vašoj vladi. Cilj terorista je da ruše umjerene vlade i zamjene ih radikalnim. Odgovorni demokratski lideri moraju se suprotstaviti ovoj prijetnji".

Odgovor je ponudio i jedan ovdašnji intelektualac koji je blizak SDP-u: "BiH je pred izazovom aktivnog islamizma. Novo mladomuslimanstvo je fakat naše ideološko-politicke zbilje, a pitanje je da li ce biti važan faktor naše buducnosti. SAD kraj-nje ozbiljno uzimaju u obzir istupe islamistickih faktora u BiH i sve one što su s njima u bilo kakvoj korelaciji.I Amerikanci i Alijansa koristit ce to kao argument više za izrucenje arapske šesterice Washingtonu". Dakle problem je u "prijestolju", odnosno u tome ko ce biti car, a ko go. Analogno tome, optuživanje terorizmom je skidanje do gola.


Zašto Amerikanci insistiraju na taktici 3-6-9?

Ako se upustimo u analiziranje provedenih "specijalnih operacija" izrucivanja naturaliziranih državljana BiH, ne možemo a da se ne upitamo zašto Amerikanci primjenjuju taktiku 3-6-9 , odnosno - prvo su deportirali iz Bosne trojicu Egipcana, zatim šestericu Alžiraca a trenutno je u pripremi akcija hapšenja s ciljem deportiranja deveterice Egipcana. Neizo-stavnim se namece i pitanje zašto su Amerikanci naturali-zirane gradane BiH podijelili po grupama da bi ih, kao takve, grupno ekstradirali iz naše zemlje. Poznato nam je da "postoje" egipatska, alžirska, sirijska, tuniska, sudanska grupa (gdje se zadjenuše terori-sti iz ruske, rumunske, bu-garske, ukrajinske grupe?") itd. Svjedoci smo koliko je slucaj isporucenja "alžirske grupe" uzburkao našu javnost. Cak je zasjenio i dogadaj prijema BiH u Vijece Evrope. Hoce li išta dobro našoj zemlji ovakva donijeti taktika Amerikanaca, odnosno šta možemo još ocekivati ako Amerikanci nastave sa ovakvom taktikom u borbi protiv terorizma? Naravno, Amerikanci ocekuju mnogo. Prije svega, kako kaže jedan naš kolega koji je dobar poznavalac zbivanja na relaciji Koordinacionog tijela za borbu protiv terorizma, cilj ovakve antiteroristicke kampa-nje je izdvajanje pojedinaca iz skupine obicnog naroda koji su u bilo kakvoj vezi sa onima koje oni proglašavaju teroristima, odnosno svih koji su u bilo kakvoj korelaciji sa spomenutim "teroristima". Istovremeno, kolega se žali da dogadaji koji su uslijedili nakon izrucenja "alži-rske grupe" ne samo da nisu razdvojili obicni narod od pojedinaca koji podržavaju "teroriste", nego se povecala podrška obicnog naroda djelovanju islamskih organizacija.


Ovim je jasniji odgovor na pita-nje o americkoj taktici 3-6-9, ali još uvijek nije potpun jer ko zna kakve su još belaje Amerikanci pripremili kad dodu na red "teroristi" iz sirijske, tuniske, sudanske i ko zna koje još muslimanske grupe.

Ko je organizirano tukao, a ko je organizirano dobio batine


Za razliku od ranijih slucajeva izrucivanja naturaliziranih drža-vljana BiH, prilikom izrucenja "alžirske grupe" dogodile su se demonstracije tokom kojih je izbio sukob izmedu policije i demonstranata. Tim povodom se ovih dana u našoj javnosti mnogo spekulira o tome ko je zametnuo sukob, ko je koga udarao, odnosno ko je bio organiziran, a ko nije.

Ministar FMUP-a Ramo Ma-sleša je, komentirajuci spo-menute sukobe, izjavio da su sve aktivnosti koje su poduzimali demonstranti na sprje-cavanju izvršenja zakonskih zadataka bile dobro isplanirane i organizirane.


Istražujuci okolnosti, "Saff" otkriva zašto je došlo do sukoba izmedu policije i demonstranata. Demonstrant Nasuf nam je ispricao kako mu je bilo cudno ponašanje jednog njemu do tada nepoznatog muškarca, za kojeg je poslije doznao da se zove Sakib i da je inspektor u FMUP-u. "Bio je cudan. Stoji, drži ruke u džepovima i odjednom se zatrci prema specijalcima psujuci im majku cetnicku, pljuje u njihovom pravcu, naziva ih uhljupima, kukavicama koji se uopce nisu borili za ovu državu. Ja sam mu prišao i rekao: 'Nemoj, bolan, to su muslimani!', ali ne vrijedi, on navalio na njih. Poslije su mi braca rekli da ga pustim, da ne nasjedam na njegove fore, da je on inspektor MUP-a i da je provokator koji želi isprovocirati sukob."

Tuku i specijalci dovedeni iz Republike Srpske


Drugi, slican slucaj ispricao nam je Dino, koji je takoder sudjelovao u demonstracijama.

"Vidio sam medu nama i Samira Svratu sa Širokace. On je ope-rativac AID-a. Žestoko je tekbirao, uzvikivao parole protiv SDP-a i Alijanse. Bilo mi je zani-mljivo šta mu je. Hajde, velim, pogodila ga ova nepravda... Kad je policija nasrnula na nas, udarajuci palicama i prskajuci sprejom, vidio sam tog Samira Svratu kako bracu i sestre udara šakama. Tek sam tada vidio koliko je sati." Nekoliko demonstranata nam je ispricalo da im je bio sumnjiv golobradi mladic, malo puniji, osrednjeg rasta, koji se dernjao: "Hajmo po oružje, oružje, oružje!" i tako sve dok, nakon sahat, nije izgubio u nepoznatom pravcu.


Ovakvih primjera je mnogo

Ispricat cemo i doživljaj nekoliko djevojaka. Kad je policija nasrnula na demonstrante, do njih je dotrcao muškarac koji je do tog trenutka bio s ostalim demonstrantima i tekbirao. Kad je došao do njih, poceo im je psovati alžirsku majku i upucivati im prijetnje. Vecina demonstranata istice da su najviše batina dobili ujutro, nakon što su Alžirci odvedeni u nepoznatom pravcu. Novinar "Oslobodenja" je napisao da su specijalci tog jutra, nakon što su odveli Alžirce, nastupali u grupama nemilosrdno prebijajuci demonstrante razbijene u grupice.


Iz izvora bliskih Stranci za BiH i Ministarstvu vanjskih poslova, "Saff" doznaje da je, pred jutro, kao ispomoc federalnim specijalcima iz Republike Srpske stiglo cetrdeset specijalaca. Nekoliko demonstranata nam je potvrdilo da su vidjeli orlove na rukavima specijalaca, ali da im nije bilo jasno o cemu se radi.

Ocito, nekome je bio potreban sukob izmedu demonstranata i policije, a to javnosti predstav-ljeno kao napad demonstranata na policiju. Slicno je i sa informacijama iz medicinskih usta-nova da su samo policajci povrijedeni. Nažalost, doktori su se necasno ponijeli i kad je trebalo izdavati ozljedne listove pov-redenim demonstrantima - nisu ih htjeli dati.


Ko to tamo priziva gradanski rat

Hvala Bogu, niko nije izgubio život. Medutim, ponašanje "ne-vidljivih snaga" nakon proteklih demonstracija kao da odslikava žal što se to nije dogodilo. Te "snage" su, nekoliko dana nakon demonstracija, štampale specijalno novinsko izdanje sa cije se naslovne strane porucuje da se Bosni i Hercegovini sprema gradanski rat, a kao personi-fikacija neprijatelja prikazana je fotografijom mladica umotanog šamijom koji predstavlja islamskog omladinca. Nažalost, "ne-vidljive snage", kao posljednji argument svojih podlih tvrdnji, uzimaju prijetnje nekog Shadya, koji je, na Internet-stranici "IslamBosna", pozvao na atentat na ministra unutrašnjih poslova Federacije BiH Ramu Ma-slešu. Zalud je momcima sa web-sitea "IslamBosna" sada tvrditi da oni tako ne misle, da operater web-sitea nije na vrijeme skinuo ovu budaleštinu, zalud je sve. "Nevidljive snage" zadovoljno trljaju ruke i cekaju da muslimani nastave praviti takve greške.


Uputnim nam se, na kraju, cine rijeci uvaženog daije Abdussameda Bušatlica:

"Ne smijemo sebi dozvoliti da pravimo nekakve incidente koje nevjernici ocekuju... Ovo je vrijeme kad ce nevjernici podmetati takve spletke da bi raspirili medu nama rat".