POSJETITE KURAN.BA
 
 

mirnes ajanovic

Nermin Tufekcic | Saff br/str. 63

SDP JE IZDAO ZEMLJU I DOPUSTIT CE DA NESTANE BOŠNJAKA


Istinoljubivost ne odgovara SDP-alijansi. Njihove namjere su bešcasne! Oni su otekli i nabubrili od nemorala i izdaje i jedini nacin da zadrže svoje pozicije jest da guše slobodu govora. Nema tu nikakve razlike izmedu SDP-a i njihovih satelita. Sve je to ista boljševicko-kapitalisticka i nenarodna bratija, ciji je profil u biti boljševicki i totalitaran. Sve je usmjereno ka politickom, ekonomskom i kulturnom razmucivanju ovog preostalog frtalja Bosne, gdje Bošnjaci još cine varljivu vecinu. Baš zbog dobrih dobrosusjedskih odnosa, mora se procesuirati tužba protiv SRJ



Imate jedinstven pristup politickom djelovanju, neki kažu i malo cudan...


Ajanovic: Moj pristup po-litickom djelovanju nije is-kljucivi patent Mirnesa Aja-novica, vec osnovna tekovina demokratije, a to znaci: prvo, da je politicar glasnogovornik naroda koji ga je izabrao, pa je, prema tome, zastupanje interesa glasaca prioritetna dužnost svakog demokratski izabranog politicara; drugo, ne mogu se zastupati interesi glasaca šutnjom i nekritickim povladivanjem vlastima, pa cak i ako je politicar sam dio vlasti. To je alfa i omega politickog djelovanja, sve ostalo iznijansirano je unutar toga. To što ja stvari nazivam pravim imenima, to što kažem da je vladajuca garnitura kriminogena i što pridodam imena i prezimena, odnosno uz pristajuca imena ponudim i dokaze - to je za nekog cudan pristup politickom djelovanju. Naravno, cudan je samo onima koji smatraju da, ako je politika "anam-ona", politicar treba biti makro takve politike. Bh. politicari se upravo tako ponašaju. Svoje videnje politike iznajmljuju svakoj novoj vlasti iz jednog jedinog razloga - licne koristi. Nažalost, proci ce još dosta vremena prije negoli politicari, ali i gradani, shvate da je politicko djelovanje nacin da se izgradi bolja buducnost za sve gradane, a ne za tecice, daidžice i amidžice aktuelnih politicara.

Suprotstavljam se ubijanju vlastitog naroda i zemlje


Zašto ste uvijek u sukobu sa aktuelnom vlašcu i šta danas najviše zamjerite Alijansi?

Ajanovic: Zato što sam opozicija, a osnovni zadatak opozicije jest da ukazuje na greške aktuelne vlasti. Politicka scena bez opozicije je autokratska, diktatorska, bo-ljševicka, vlast monarha itd., ali nikad demokratska.Što se tice sukoba sa SDP-alijansom, to vec nije samo puko izvršavanje etike opozicionog djelovanja. Taj sukob generira cinjenica da je SDP-alijansa dijelom kriminogena skupina, a onaj drugi dio ne želi ili ne smije ni prozvati, a kamoli sankcionirati kriminalce u svojim redovima. SDP-alijansa za promjene, prvo, nije procesuirala nikog od bivše vlasti za koje se pouzdano zna da su bili upetljani u korupcionaške poslove, a procesuiranje je izostalo samo zato što i Alijansa u svojim redovima ima okorjele kriminalce, koji su, ocito, povezani sa kriminalcima iz bivše vlasti. Jasno je da je SDP-alijansa za promjene ista stvar u drugom pakova- nju, odnosno da se sa aspekta boljitka bh. gradana i onih kojima vlada, nece ništa promijeniti. To zato što su spremni založiti svoj, još uvijek nesteceni, kredibilitet za nekoliko kriminalaca u svojim redovima. To ocito nije projekt od kojeg možemo ocekivati da ce nešto u BiH ici nabolje. Tako, u skladu sa narodnom "s kim si - onakav si", SDP-alijansa, nemajuci snage ni volje boriti se sa kriminalom i korupcijom u vlastitim redovima, daje klinicku sliku navrat-nanos koncipiranog politickog saveza koji je stvoren iskljucivo radi uzimanja vlasti, gdje je vlast sama sebi jedina svrha. To se može vidjeti iz niza primjera. Selim Bešlagic, aktuelni guverner Tuzlanskog kantona i clan Predsjedništva SDP-a, samo je najpoznatiji primjer, koji je korupciju instalirao od vrha do dna svog podrucja djelovanja. Ali, SDP-alijansa ima i talentiranijih kadrova, poput Zlatka La-gumdžije, koji je toliko sposoban da može obavljati bezbroj funkcija istovremeno. Jedina mahana mu je to što ima lošu dioptriju, inace bi vidio da - dok on vazi o prosperitetnoj BiH i boljem životu - država propada, a narod ili odlazi u "trece zemlje" ili umire naprecac ili ce uskoro. Sve mi se više cini da to i jest njihov cilj: narodu mazati oci, dok narod nestaje. Zato moj sukob sa SDP-alijansom nije samo stvar politicke borbe, vec i moralna i patriotska obaveza da se suprotstavim ubijanju vlastitog naroda i zemlje.


Bescasne namjere SDP-alijanse

Kako komentirate to što Federalna Vlada nelegalno troši sredstva javnih preduzeca te aktuelno stanje sa penzionerima, šehidskim porodicama i invalidima?


Ajanovic: Sramno! O tome sam, na zadnjoj sjednici Federalnog parlamenta, dokazao brojne manipulacije Vlade pri izradi rebalansa budžeta i ukazao na skandaloznu namjeru da se, ponovljenim rebalansom budžeta, prikrije povecanje placa funkcionerima SDP-alijanse, prepravkama budžetskih stavki o broju zaposlenih u vladinoj administraciji. Prezentirao sam neoborive dokaze da se federalna vlada fakticki odrice 87 miliona KM iz planiranih prihoda naplate poreza na naftu i naftne derivate, odnosno 99 miliona maraka od poreza na uvozne proizvode. Cinjenica je da je Vlada, u ponovljenom prijedlogu rebalansa budžeta, namjeravala oštetiti i invalidna lica, smanjenjem planiranog iznosa od 48 miliona za 25 miliona KM. Za njih invalid nije invalid ako nije u kolicima. Nakon toga je zamjenik premijera Nikola Grabovac morao priznati katastrofalne pogreške te se obavezao da ce biti popravljene. Haman, bit ce ludom radovanje. Eto, ona famozna penzija, kojom su se ucjenjivali poslanici i o kojoj se toliko govorilo da ce biti isplacena kad se usvoji rebalans budžeta, sad je uvjetovana sredstvima iz sukcesije.

Nastavak " humanistickih" principa zapocet genocidom


Plaši li Vas prednacrt zakona kojim se propisuju sankcije za poslanike, a koji pokušava progurati Alijansa, sa cime ce vam suziti prostor za djelovanje, naravno ukoliko taj akt prode?

Ajanovic: Istinoljubivost ne odgovara SDP-alijansi. Njihove namjere su bešcasne! Oni su otekli i nabubrili od nemorala i izdaje i jedini nacin da zadrže svoje pozicije jest da guše slobodu govora. Tu mislim i na placenicke medije koji obavljaju agitpropovsku funkciju za izdajnike. Oni ce sve uciniti da se sloboda govora uguši. Ta vreca boljševicko-kapitalistickog jada u meni vidi svog najveceg neprijatelja jer argumentirano uka-zujem da su oni nenarodni, tiranski i truhli dinosaurusi nezdravog politickog svijeta. Ja razoblicavam njihov karakter, koji je sav satkan od narkomanske želje za vlašcu, a protiv socijalne i nacionalne sigurnosti gradana. Nema tu nikakve razlike izmedu SDP-a i njihovih satelita. Sve je to ista boljševicko-kapitalisticka i nenarodna bratija, ciji je profil u biti boljševicki i totalitaran. Sve je usmjereno ka po-litickom, ekonomskom i kulturnom razmucivanju ovog preostalog frtalja Bosne, gdje Bošnjaci još cine varljivu vecinu. S obzirom da demokratska SDP-gospoda nemaju protuargumenata mojim tvrdnjama o njihovoj kriminogenoj i izdajnickoj uvezanosti, oni su opsjednuti smišljanjem kako da me onemoguce u osnovnom pravu izabranog poslanika - da govorim. U tom cilju su "demokratski" smislili, uz podršku - možete misliti - americkog Nacionalnog de-mokratskog instituta, da mi predsjedavajuci može oduzeti rijec ako SDP-u ne odgovara ono što govorim, da me uda- lje sa sjednice i, ako "demokratski" ne pristanem, da pozovu osiguranje, biva da me "demokratski" izmarišu i izbace sa sjednice. Aferim, demokratijo! Pokušaj Alijanse da progura izmjene Poslovnika Predstavnickog doma, cime pokušavaju uvesti og-ranicenje diskusija i sankcije za poslanike koji prekorace vremenski limit od pet minuta za izlaganje, nije ništa drugo nego pokušaj SDP-a da u rad Parlamenta uvede elemente diktature uvodenjem po-slanickog verbalnog delikta. Jasno je da je jedan od strateških ciljeva SDP-alijanse da me ušutkaju. Nece moci! Kako god bilo, koncept mog politickog djelovanja ostat ce isti.


Medunarodna zajednica je upletena u kriminal SDP-a.

Primjetno je da Alijansa sve svoje manevre izvodi uz blagonaklonost OHR-a i OSCE-a. Kako komentirate tu cinjenicu?


Ajanovic: Medunarodna zajednica je, kroz historiju, uvijek principe podredivala interesima. Šta to znaci na primjeru Bosne? Jeftinije je podijeliti Bosnu na dva etnonacionalna dijela, se-damsto ili osamsto hiljada preostalih Bošnjaka raseliti na prostranstva Kanade, Ame-rike, Australije, a ako nešto Bošnjaka i ostane, to ce biti minoran broj da bi predstav-ljao politicki faktor. Tako ce nestati Bosne i bosanstva. Svi drugi o tome šute, jer ocekuju da bi šutnjom mogli osvojiti komadic vlasti koji daje medunarodna zajednica. Ja ne mogu šutiti dok mi se pred ocima dogada nastavak "humanistickih" principa za-pocet genocidom. I djeca vide i znaju da SDP-alijansa vlada samo u dijelu BiH u kome je vecinski bošnjacki narod. Medunarodna zajednica nije imala uspjeha ili nije željela imati, u provodenju zamisli "demokratizacije" na teritorijama gdje su politicka snaga SDS ili HDZ. Logicno je, onda, da medunarodna zajednica instalira politicku bazu za provodenje svojih zamisli, politickih i ekonomskih eksperimenata, na teritoriji na kojoj u vecini žive Bošnjaci. Jasno je da, u konstelaciji politickih odnosa koji bi se provodili linijom SDA-HDZ-SDS, medunarodna za-jednica ne bi imala ucinka - tako je jedino prakticno rješenje instalirati tzv. multikulturu tamo gdje u najvecem stepenu postoji stvarna multikultura i tolerancija - medu Bošnjake. Tako je medunarodna zajednica zaigrala na kartu SDP-a, jer je srpsko i hrvatsko tijelo suviše ho-mogeno, dok su Bošnjaci svoje glasove pretocili u izbornu kutiju SDP-alijanse - što se i ocekivalo. Izborni inžinjering medunarodne za-jednice upravo na taj nacin je postao apsurdan jer su izborna pravila jedinu promjenu donijela na teritoriji gdje su Bošnjaci vecinski narod, dok je u ostalom dijelu BiH cementirana dominacija HDZ-a i SDS-a.

Bosanska stranka je upozoravala na tu cinjenicu, na neustavnost izbornih pravila i propisa, ali, nažalost, bez efekta. Najpogubnija posljedica takve politike je to što medunarodna zajednica i dalje insistira na antibosanskom konceptu. Ne želi sankcionirati kriminal u redovima aktuelne vlasti jer bi time priznala grešku. Zato imamo vlast koja je sama sebi svrha, zato imamo neažurne sudove i administraciju, zato smo okupirani korupcijom, profiterstvom i kriminalom.


Osnovni zadatak u demokratizaciji BiH jest graditi alternativu toj tzv. Alijansi za promjene, koja trenutno vlada po komunistickom principu - bez alternative, što iz svojih razloga - s obzirom da su ih izbornim inžinjeringom i postavili na vlast - podržavaju OHR i OSCE. Znaci, oni koji žele da BiH bude demokratska ze- mlja, shvatit ce da je osnovni zadatak praviti alternativu Alijansi, ali i svakoj vlasti, tim prije što se pokazalo da Alijansa za promjene ništa nije promijenila, cak nije procesuirala ni dokazane slucajeve kriminala. Ne samo što nije ocistila svoj raniji kriminal, vec štampa ponovo piše o novopocinjenim kriminalnim radnjama. Vjerujem da je svima vec jasno da je samo jaka alternativa, koja nije nacionalisticka, može donijeti neki boljitak napacenim gradanima BiH. Prezentirani su brojni dokazi i vec se otvorenije govori o tome da je korupcija proširena i na neke medunarodne funkcionere. Upletenost medunarodnih funkcionera u tal oko mutnih poslova aktuelne vlasti, glavni je razlog što ni oni ne poduzimaju ništa protiv kriminalaca iz Alijanse - cak i štite ih. Zato mi sada imamo mafijašku, kriminalnu huntu koju podržavaju medunarodni faktori i radi cega, prakticno, nemamo izlaza - ako nam ne pomognu demokratske snage iz medunarodne zajednice.

BOSS je tražio i traži ukljucivanje vlada zapadnoevropskih zemalja s cilju formiranja tima koji bi istražio zašto se medunarodni predstavnici u BiH dosad nisu pozabavili brojnim upozorenjima da u Alijansi ima kriminalaca i zašto ih (postoje dokazi!) štite od procesuiranja.


Ustupci velikoj Srbiji

U Vašim nastupima se osjeti akcentiranje problema bo-šnjackog naroda i njegove sve vece ugroženosti?


Ajanovic: Cinjenica je da se nastavlja provoditi genocid nad Bošnjacima. Biti gra-danski orijentiran politicar, ne treba znaciti biti gluh, nijem i slijep na propadanje naroda koji egzistira u državi koja je moja domovina. U ratu se dekonstrukcija BiH izvodila pod pritiskom granata, snajpera i masovnih ubistava, cime se politika kriminalno primoravala da pristane na legitimiziranje beogradskih vojno-politickih ciljeva. U toku rata je etnicko cišcenje vršeno na- siljem, ubistvima, progonima… Danas se dogada i dovršava to isto, samo što se dekonstrukcija BiH izvodi pod totalitarnom prisilom OHR-a i OSCE-a, a etnicko cišcenje, dakle genocid, vrši se suptilnim metodama specijalnog rata, tako što se našim ekonomski iznurenim ljudima omogucava ekskluzivno pra-vo za preseljavanje u pre-kookeanske zemlje, da se više nikada ne vrate. Medunarodna zajednica ima cilj da, na što jeftiniji nacin, bez obzira na kršenje civilizacijskih i multikulturalnih principa, dode do rješenja za Balkan i za prostore bivše Jugoslavije. Kao što u Sloveniji vide garanciju za ekonomsko poklapanje ovih prostora, tako u postmiloševicevskoj Srbiji vide garanta vojne stabilnosti. To znaci da oni nece žaliti da prema Srbiji ucine sve moguce ustupke kako bi ih dobili za svoga saveznika. Njihov je interes da ucvrste Republiku Srpsku i da je sutra poklone Srbiji, a da bi to ucinili - oni moraju umrtviti, ekonomski i na svaki drugi nacin onesposobiti, posebno bošnjacki narod kao politicki faktor koji najdosljednije preferira cjelovitost BiH. Cijeli sistem represivnih politickih mjera, kojima se guši sloboda govora i borbe za jednu normalnu BiH, usmjeren je na jedan cilj - zadovoljavanje srbijanskih hegemonistickih ambicija. Da je medunarodna politika u BiH iskreno zainteresirana za civilizacijsku buducnost ove zemlje, sasvim je sigurno da bi redoslijed njihovih poteza bio drukciji. Ne bi se dogadalo da Bosne bude manje nego što je bilo prije šest godina. Oni su bankrotirali spram iskrenosti prema BiH. I logicno je postaviti pitanje odgovornosti. I to odmah! Jer, za koju godinu to pitanje više nece imati ko postaviti.

Ukidanje tužbe protiv SRJ najsramnija izdaja BiH


Govori se da Alijansa sprema ukidanje tužbe protiv SRJ. Vaš komentar!

Ajanovic: Najsramnija izdaja Bosne i Hercegovine! Da nam nije poznata politika SDP-a, bio bio gotovo nevjerovatno spoznati da se generalni sekretar SDP-a Miro Lazovic usudio reci da se povuce tužba ako se Koštunica izvine Bosni. Ili da nam onaj njihov ambasador preporucuje da, zbog dobrosusjedskih od-nosa, trebamo povuci tužbu. Šta on misli? Da smo mi mutavi!!? Pa, baš zbog dobrih dobrosusjedskih odnosa, mo-ra se procesuirati tužba protiv SRJ. Od realizacije ove tužbe ovisi buducnost i Bosne i Bošnjaka. Nama je poturena pravna igracka za jednokratnu upotrebu u vidu Haškog tribunala, na kome se sudi pojedincima. Mi, izuzev mo-ralne satisfakcije, nemamo ništa od toga što ce desetak zlocinaca odrapiti zatvorske kazne za ubistvo 200.000 ljudi. Tek bi realizacija ove tužbe pred glavnim svjetskim sudom, Svjetskim sudom pravde, mogla ukinuti rezultate zlocina, dakle entitete i etnonacionalne vlasti. Zato se vodi ogromna hajka za povlacenje tužbe. Mi moramo razumjeti da ova tužba znaci naš opstanak ili kraj. Ako se ne realizira, mi se odmah možemo poceti seliti iz BiH. Ako se realizira, ovo ce za sva vremena ostati naša zemlja. Apeliram na sve naše ljude da se maksimalno posvete tumacenju znacaja ove tužbe za našu buducnost. Mi moramo stvoriti organizirani i beskompromisni pritisak za realizaciju tužbe. Jer, jednostavno, nema kompromisa sa vlastitim životom.