POSJETITE KURAN.BA
 
 

neturei karta protiv cionizma i države izrael

E.M | Novi Horizonti br/str. 61

Internacionalna jevrejska organizacija


Prema Tori i Talmudu, Jevreji nemaju pravo osnovati državu Izrael! Nju su osnovali bezbožnici cionisti, suprotno jevrejskim svetim knjigama! Jevreji trebaju živjeti pod vlašcu drugih naroda, kao što je to bilo dva milenija. Najbolje uslove imali su u okviru arapsko-muslimanskih država. Državu Izrael treba ukinuti a vlast nad cijelom Palestinom vratiti njenim legitimnim vlasnicima, tj. Palestincima. To su teze ortodoksnih jevreja, koje predstavlja Neturei Karta.

Više od pola stoljeca pred ocima cijeloga svijeta tzv. država Izrael krši sva ljudska prava kada su u pitanju starosjedioci tih prostora, tj. palestinski Arapi. Veliki broj Palestinaca je ubijen, mnogi su ranjeni, ogroman broj je protjeran – bez prava na povratak, mnogo ih je opljackano, mnoga djeca su ostala bez roditelja, i danas se palestinska teritorija oduzima, uništavaju im usjeve, ruše im kuce, vodi se rat protiv nedužnog i golorukog naroda – kao što su mnogi vec ustvrdili, Jevreji u Palestini cine vece zlocine protiv Arapa nego što je to Hitler u Evropi cinio protiv njih!
I dok se ta agonija nastavlja, s pravom se može reci da je malo organizacija, država i naroda koji osuduju genocidne postupke Jevreja protiv Palestinaca. U svemu tome, stice se utisak da se svi pripadnici jevrejskog naroda slažu s takvim postupcima, te da je na sceni totalni sukob izmedu dva naroda. Medutim, vrlo je interesantno da u svijetu postoji nekoliko ortodoksnih jevrejskih organizacija koje se javno deklarišu protiv takve politike prema Palestincima, te protiv cionisticke tvorevine zvane država Izrael, zalažuci se cak za njeno što skorašnje ukidanje! Najveca i najistaknutija od tih organizacija jeste Neturei Karta sa sjedištem u Njujorku, odnosno u Bruklinu (Brooklyn).

Osnivanje organizacije Neturei Karta

Opcepoznato je da su Jevreji preko hiljadu godina živjeli pod vlašcu muslimana, uživajuci sva moguca ljudska prava. Jedna od reakcija na teror nad Jevrejima i njihovo protjerivanje iz Evrope je utemeljenje cionizma 1897. godine, kao jevrejskog pokreta za uspostavu vlastite države na teritoriji Palestine. Medutim, ubrzo nakon osnivanja tog pokreta dio Jevreja uvida da je pokret nacionalisticki ustrojen, da se ne poštuju prava drugih naroda i da bi zbog takvih karakteristika mogao nanijeti veliku štetu i samim Jevrejima. Zato svjesniji Jevreji osnivaju organizacije i udruženja koja rade protiv cionizma.
Organizacija pod imenom Agudas Yisroel jedna je od njih, osnovana je 1912. godine i nastavila je borbu protiv cionizma dugi niz godina. Iz nje se u Jerusalimu 1938. godine izdvaja organizacija Neturei Karta, koja i danas djeluje pod tim imenom. Odmah uz ime organizacije, pojašnjavajuci njenu suštinu, oni stavljaju odrednicu: INTERNATIONAL JEWS UNITED AGAINST ZIONISM (Internacionalni Jevreji ujedinjeni protiv cionizma). U pocetku su najviše djelovali u Jerusalimu i Palestini, ali su, nakon uspostave Izraela, mnogi morali otici u izgnanstvo, iako su im preci nekoliko stoljeca živjeli u Palestini.
Ime Neturei Karta na aramejskom jeziku znaci: cuvari grada. Ime svojoj organizaciji dali su inspirisani 127. dijelom Psalma Davidovih iz Biblije.

Doktrina organizacije Neturei Karta

Pripadnici organizacije za sebe kažu da su ortodoksni jevreji vjernici, te da nastoje sav svoj život podrediti pravilima jevrejskih svetih knjiga, prije svega Tore i Talmuda. Zato su na celu te organizacije rabini, koji tvrde da ispravno tumace jevrejske svete knjige, a da cionisti rade potpuno suprotno principima iznesenim u tim knjigama. Tako se npr. oni se pozivaju na citate iz Tore i Talmuda, prema kojima je Bog jevrejima dao državu ali pod uslovom da se pridržavaju principa jevrejske vjere. Kada su to oni iznevjerili, Bog im je u Tori strogo zabranio 'uspostavu jevrejske države na teritoriji Svete zemlje, ili na bilo kojem drugom teritoriju, te da je Jevrejima obaveza da budu lojalni državama u kojima žive.' Buduci da je država Izrael uspostavljena u potpunoj suprotnosti sa principima Tore, oni smatraju da je to 'država protiv Boga'. Na osnovu Tore i Talmuda, oni tvrde da jevreji ne smiju raditi na uspostavljanju države sve dok se ne pojavi Mesija, iz Davidove loze, koji ce biti opceprihvacen i koji ce ujediniti sve narode u jednoj državi i vjeri u Boga.
Dvadeset devetog aprila 2001. godine predstavnici organizacije Neturei Karta izdali su Deklaraciju lojalnosti i predali je palestinskim vlastima u Istocnom Jerusalimu, kojom otvoreno iskazuju lojalnost palestinskoj vlasti, te odbijaju bilo kakvu poslušnost nelegitimnoj izraelskoj vlasti.

U tackama 5 i 6 te deklaracije pripadnici te organizacije izražavaju zahvalu muslimanskim narodima što su ih dobrodušno prihvatili i poštivali njihova prava stoljecima, dok su u drugim zemljama protjerivani, obespravljivani, pa cak i ubijani. Takoder naglašavaju da je odnos izmedu Jevreja i Arapa cijelo to vrijeme bio korektan, te da su u svakoj od muslimanskih država živjele hiljade Jevreja, stotinama godina, uživajuci zaštitu i sva prava.
U osmoj tacki te deklaracije oni isticu da je negativne promjene u takvim odnosima izazvalo osnivanje cionizma, te da su taj pokret 'osnovali zalutali Jevreji, koji su napustili Tevrat i propise jevrejske vjere.' Cionisti su, po svaku cijenu, radili na uspostavi jevrejske države na teritoriji Palestine, zanemarujuci sve principe jevrejske vjere i rabine koji su to osudivali. Arapsko-jevrejski odnosi narocito se pogoršavaju nakon što je Velika Britanija izdala cuvenu Belfurovu deklaraciju, u novembru 1917. godine.
Uz to, oni isticu da su se jevreji vjernici od pocetka suprotstavljali cionistickoj okupaciji 'Svete zemlje protjerivanjem njenih starosjedilaca, tj. Palestinaca, iz njihovih kuca i sa njihovih imanja, te da su to smatrali barbarskim i nasilnim djelima, koja nisu u skladu sa postupcima Jevreja.' Uz to, cude se kako da medunarodna zajednica ne okarakteriše izraelske postupke prema Palestincima kao ratni zlocin i kako to ne procesuiraju.


Oni otvoreno iznose svoje neslaganje sa uspostavom cionisticke države na teritoriji Palestine, te tvrde da jevreji vjernici nikada nisu i nece priznati tu cionisticku vlast, kao i da cionisti ne mogu biti predstavnici cjelokupnog jevrejskog naroda. Shodno tome, jevreji vjernici odbijaju bilo kakvu pomoc te države, kao što je obrazovanje i socijalno osiguranje, te odbijaju ucešce na bilo kojim izborima u Izraelu, kao i služenje vojnog roka u vojsci te države. Štaviše, oni odbijaju govoriti i hebrejskim jezikom 'koji su uspostavili cionisti, jer to nije jezik kojim je napisana Tora.'
U vezi s pokušajem ulaska, potkopavanja i istraživanja ispod El-Mesdžidul-aksaa u Jerusalimu od strane ekstremnih jevreja, oni sasvim jasno izjavljuju: 'Shodno Tori, nama je apsolutno zabranjeno uci na teritorij El-Mesdžidul-aksaa. Jevrejski narod nema nikakva prava niti posjeda na tom svetom teritoriju, koji je vlasništvo muslimanskog naroda. Cionisti nemaju nikakva prava niti posjeda niti na jednoj praški na teritoriji cijele Svete zemlje.'
Pred kraj Deklaracije oni izražavaju svoj cilj: 'Ponovo isticemo da nam je želja živjeti u miru s našim komšijama Arapima i Palestincima, kako je to bilo prije cionistickog prevrata i kako jevreji danas žive u ostatku svijeta, priznajuci autoritet vlasti pod cijom zastavom žive.'
Oni su zato, izmedu ostalog, izdali Deklaraciju lojalnosti, kojom su javno priznali palestinsku vlast kao jedinu legalnu na teritoriji Palestine i Izraela. Koliko poštuju palestinsku vlast vidi se iz njihovog protesta i javnog proglasa kada je izraelska vlada htjela protjerati Jasera Arafata iz Palestine. Izmedu ostalog, u tom proglasu oni su pokušaj protjerivanja palestinskog predsjednika nazvali 'hitlerovsko-nacistickim cinom'.

Brojnost pripadnika organizacije

Sjedište organizacije Neturei Karta je u Sjedinjenim Americkim Državama, a ogranke imaju u Kanadi, Evropi, Palestini, Australiji, i još nekim zemljama. Pripadnici te organizacije naglašavaju da se ne radi o 'maloj sekti ili ekstremistickoj grupi ultraortodoksnih Jevreja', jer iako je broj porodica koji su njihovi aktivni clanovi relativno mali – nekoliko hiljada, oni ipak predstavljaju 'ortodoksne jevreje koji vjeruju u anticionisticku ideologiju, a njihov broj je nekoliko stotina hiljada.'

Aktivnosti

Aktivisti Neturei Karte od osnivanja 1938. godine pa sve do danas koriste razne prilike da javno iznesu svoj stav i da protestvuju protiv cionistickih projekata i tlacenja nevinog palestinskog naroda. U tom smislu oni održavaju dobre odnose s palestinskim organizacijama u SAD-u i na teritoriji Palestine, saraduju sa njima, te prisustvuju antiizraelskim demonstracijama koje oni organizuju.
Odmah po osnivanju Izraela 1948. godine oni su napisali proglas kojim odbijaju priznati tu državu, pa su ga, nakon prikupljanja velikog broja jevrejskih potpisa, kao vid protesta proslijedili Organizaciji Ujedinjenih nacija, koja je dozvolila uspostavu te države. Dan osnivanja Izraela oni smatraju danom žalosti, te toga dana spuštaju zastave na pola koplja, organizuju protestne skupove i pozivaju ukidanju te cionisticke tvorevine. Od tada pa do danas koriste se brojnim prilikama da iznesu svoje stavove, kao što su: protestni skupovi, izdavanje knjiga i brošura, internet-stranice, itd.

Nastup na satelitskoj stanici 'El-Džezira'

Veoma zapažen nastup na izuzetno popularnoj arapskoj satelitskoj stanici 'El-Džezira' 1. maja 2002. godine imao je rabin Jizroel Dejvid Vajs (Yisroel David Weiss), glasnogovornik Neturei Karte, koji živi u Njujorku. Tom prilikom on je potvrdio da je uspostava Izraela protiv Božije volje i da oni koji su ga uspostavili, kao i oni koji ga i danas izgraduju ne vjeruju u Boga. Naglasio je da je vecina jevreja, prije Drugog svjetskog rata, bila protiv cionizma i protiv uspostave Izraela, ali je cionizam iskoristio svoj utjecaj u medunarodnoj zajednici i prilike u Drugom svjetskom ratu, pa je uspostavio državu Izrael.
Istakao je da se pripadnici njegove organizacije protive odlasku Jevreja u Izrael, te da pozivaju Jevreje u svijetu da ostanu u svojim državama a ne da se sele u Izrael i time pomažu cionisticku tvorevinu. Takoder je istakao da ce ta država zasigurno propasti, te da oni u svojim molitvama mole Boga da to bude što prije i sa što manje prolivene krvi. Na upit o intifadi, tj. palestinskoj borbi za svoja prava, on je odgovorio da Palestinci imaju stopostotno pravo na odbranu, kako bi ostvarili svoje pravo na vladavinu cijelom teritorijom Palestine, koja je njihova.
Na pitanje da li pripadnici organizacije Neturei Karta trpe cionisticke pritiske, on je odgovorio da tih pritisaka i zastrašivanja ima mnogo, širom svijeta, ali najviše u samom Izraelu, gdje silom guše njihove demonstracije. Isto tako, naglasio je da cionisticki lobi ima utjecaj na svjetske medije, te da se zbog toga u svijetu malo zna za njihove aktivnosti. Upitan o rabinima koji podržavaju državu Izrael i njegovu politiku, rabin Vajs je odgovorio da takvi rabini pogrešno tumace jevrejske svete knjige, da su prodane duše i da su ih cionisti potkupili, te da njima upravljaju za ostvarenje svojih ciljeva.
Osudujuci 'rasisticku' politiku cionista, on je, izmedu ostalog, rekao: 'Cionisti žive na krvi! Sva živa bica žive od vode a cionizam živi od krvi! Koliko god se više prolije jevrejske krvi, toliko cionisti jacaju...' Zato je pozvao na nenasilnu borbu protiv cionizma, kao što to rade njegova i slicne organizacije.

Intervju u arapskom casopisu 'El-medžella'

Arapski casopis 'El-Medžella' u broju 1228, od 30. avgusta 2003. godine, objavio je poduži clanak o organizaciji Neturei Karta, te intervjuisao njihovog zvanicnog predstavnika, vec spomenutog rabina Dejvida Vajsa. On je i tom prilikom izjavio da Palestinci treba da vladaju cijelom teritorijom Svete zemlje. Upitan za palestinske 'samoubilacke' napade, on je izjavio da su rabini još prije uspostave Izraela najavili da ce taj cionisticki projekat izazvati prolijevanje i palestinske i jevrejske krvi, te da jedino rješenje vide u ukidanju države Izrael i vracanju vlasti Palestincima.
Na pitanje kako se bore protiv Izraela, on je odgovorio da oni odbijaju svaki oblik nasilja i da se vec 54 godine bore protiv te države mirnim protestima i radom na osvješcenju jevreja. Uz to, dodao je: 'Mi smo sigurni da ce Izrael pasti, u to nema sumnje! Mi molimo Boga da se to desi u što skorije vrijeme, prije nego se prolije još više krvi.'

Aktivnosti u 2004. godini

Prema podacima na zvanicnoj stranici Neturei Karte, njeni aktivisti samo u prvih osam mjeseci ove godine, naprimjer, organizovali su i ucestvovali u dvadeset protestnih skupova, mitinga i javnih nastupa. Jedan od tih skupova bio je pred Bijelom kucom, 14. aprila ove godine, kada su protestovali protiv posjete izraelskog premijera Šarona SAD-u i opcenito protiv cionistickih projekata. Tom prilikom dali su do znanja da su 'i Šaron i država Izrael nelegitimni i da oni ne mogu predstavljati jevrejski narod.' Takoder su istakli da je jedina solucija za trajni mir ukidanje nelegitimne države Izrael i predaja vlasti Palestincima.

Pripadnici te organizacije 26. juna 2004. godine došli su iz nekoliko zemalja u Austriju, odnosno Bec, i pridružili se tamošnjim demonstrantima, koji su protestovali protiv inicijative za imenovanje jednog trga u Becu po Teodoru Herclu (Theodor Herzl), osnivacu cionizma. Izmedu ostalog, oni su tom prilikom izjavili da 'Teodor Hercl nije jevrejska ikona i da ne treba biti cijenjen, te da su cionizam i država Izrael nelegitimni i da oni ne predstavljaju jevrejski narod.'
Buduci da dr. Jusuf el-Kardavi, jedan od najistaknutijih islamskih ucenjaka današnjice, daje nesebicnu podršku borbi Palestinaca za svoja prava, te da javno govori protiv cionistickih projekata, cionisticki lobi je pokušao, prije nekoliko mjeseci, utjecati kod britanskih vlasti da mu zabrane dolazak u Veliku Britaniju. Medutim, aktivisti Neturei Karta, cijeneci dr.

Kardavija, uradili su što su mogli da do toga ne dode. Izmedu ostalog, 15. jula 2004. godine njihova zvanicna delegacija docekala ga je na londonskom aerodromu Heathrow, izrazivši mu na taj nacin dobrodošlicu i organizujuci press-konferenciju. Tom prilikom oni su ponovo iznijeli svoje stavove, naglašavajuci da se bore protiv cionizma i da rade na ponovnom zbližavanju izmedu arapskog i jevrejskog naroda.
Posljednji u nizu nastupa bio je njihovo ukljucivanje u demonstracije u Londonu, 14. augusta 2004. godine, koje su organizovane s ciljem prekida sukoba u Palestini i podrške miru i toleranciji na tim prostorima. Naime, pokretaci tih protesta organizovali su šestosedmicno putovanje biciklom iz Londona i raznih krajeva Evrope do Jerusalima, kao doprinos mirnom rješenju arapsko-izraelskog sukoba, a prestavnici Neturei Karte prikljucili su se tim demonstracijama. U pisanoj izjavi, koju su predali palestinskim predstavnicima, ponovili su glavne tacke svoje doktrine i podvukli da cijelu teritoriju Palestine, ukljucujuci i El-Mesdžidul-aksa, treba vratiti Palestincima.

Buducnost Neturei Karte

Na osnovu onog što rade i prezentuju, može se zakljuciti da pripadnici te organizacije cvrsto vjeruju u ispravnost svoje doktrine, te da ce nastaviti svoje aktivnosti, još bolje organizovani nego do sada. Vjeruju da ce na taj nacin probuditi svijest mnogih Jevreja, da ce se broj njihovih pripadnika stalno povecavati, da ce ubrzo docekati nestanak cionisticke tvorevine zvane Izrael, te da ce Jevreji nakon toga živjeti u miru s ostalim narodima, narocito s arapsko-muslimanskim.