POSJETITE KURAN.BA
 
 

počinje rad međunarodnog konzorcija islamskih učenjaka

M.A. | Novi Horizonti br/str. 60

Mahir Abdullah: Poštovani gledaoci, esselamu alejkum. Vec više godina osjeca se velika potreba za jednim tijelom koje ce okupljati islamske ucenjake na svjetskom nivou. U burnim dogadajima kroz koje je ummet prošao i kroz koje još uvijek prolazi osjeti se velika praznina kada je rijec o ucešcu islamskih ucenjaka u iznalaženju rješenja za pribleme s kojima se susrecemo. Veliki broj vjernika ostao je uskracen za odgovor na pitanje: gdje je naša ulema?!
Islamski ucenjaci uživaju veliki ugled i imaju veliki utjecaj na stavove vjernika. U pojedinim zemljama postoje odredene institucije koje okupljaju ulemu. Medutim, problem je što su ta udruženja lokalnog nivoa ili su u potpunosti u službi aktuelne politike tog podrucja. Ono cemu mi žudimo je udruženje islamskih ucenjaka na svjetskom nivou koje ce okupljati sve frakcije i mezhebe, i koje ce potpuno neovisno djelovati. Ovoj ideji vec duži niz godina poziva i naš uvaženi alim dr. Jusuf el-Kardavi, koji je veceras i naš gost i jedna od najmjerodavnijih osoba za razgovor na ovu temu.
Doktore, da li je prerano da vam cestitamo na uspostavljanju projekta koji duži niz godina zagovarate, pošto bi ovih dana to trebalo da postane stvarnost. Zamolio bih Vas da nam pojasnite razlog zbog kojeg je London odabran kao mjesto pocetka rada ovog izuzetno važnog konzorcija?

Dr. Kardavi: Bismillahir-rahmanir-rahim. Zahvala pripada uzvišenome Allahu i neka je salavat i selam na našeg miljenika i poslanika Muhammeda, s.a.v.s., te na njegovi cestitu porodicu i uzorite ashabe. Posebna Mu zahvala na pruženoj blagodati s kojom cemo otpoceti naš dugo ocekivani projekat, prema kojem je usmjerena naša pažnja i koji s nestrpljenjem ocekujemo. Tacno je da se vjernici vec duži niz godina pitaju: Gdje je islamska ulema?! Gdje su ucenjaci ummeta?! Nema nikakve sumnje da ulema u ummetu zauzima izuzetno veliku ulogu ali, nažalost, do sada nismo imali tijelo koje ce okupiti islamske ucenjake cijeloga umeta radi zajednockog djelovanja. Do sada nismo imali udruženje koje bi okupljalo islamske ucenjake cijeloga ummeta, bez obzira na razlike koje postoje medu njima. Upravo to je odlika ovog udruženja, da okuplja najutjecajnije licnosti ummeta, bez obzira na mezhepske, teritorijalne, nacionalne i mnoge druge razlike, kako medu vjernicima, tako i medu ucenjacima.
Što se tice mjesta u kojem ce djelovati ovo tijelo, mi smo uložili veliki trud da ono bude registrovano u nekoj od muslimanskih zemalja. Medutim, aktuelni dogadaji u islamskome svijetu, posebno nakon dogadaja od 11. septembra i americke intervencije u arapskom svijetu, uzrokovali su takvu situaciju da se vlade u muslimanskim zemljama boje osnivanja bilo kakve organizacije koja nosi prefiks 'islamska', posebno ako ce ona imati medunarodni utjecaj! Dakle, nismo mogli naci nijedno mjesto u arapskom svijetu u kojem bismo mogli normalno djelovati, bez uplitanja politike ili pritisaka od strane vlade zemlje u kojoj djelujemo.

Mi ne želimo da djelujemo pod pritiskom niti da se ovom našem projektu dodaje nacionalni ili državni predznak, nego želimo neutralan teren na kojem cemo neometano raditi kao medunarodno udruženje islamskih ucenjaka. Iz tih razloga smo registrovali Udruženje u Dablinu, ali nakon uvida u odredene tehnicke poteškoce, shvatili smo da bi London bio povoljniji kao središte našeg djelovanja. London je jako prometan grad, nije problem boraviti u njemu, a medijska pokrivenost naših aktivnosti u Londonu daleko je bolja nego na drugom mjestu. Zbog toga smo odlucili da sjedište bude u Londonu. Sredinom jula u Londonu se održava zasjedanje Evropskog vijeca za fetve, pa cemo iskoristiti tu priliku da zvanicno objavimo pocetak djelovanja ovog konzorcija. Za tu priliku smo uputili pozive svim istaknutim aktivistima na polju islama da se pridruže radu ovog tijela. Trebaju nam ucenjaci, daije, intelektualci koji su u direktnoj vezi sa stanjem muslimana u svijetu, kako bismo dali maksimalan doprinos radu ovog tijela. Uputio sam pismo, u kojem sam obrazložio ideju projekta i pojedinosti za njegovo djelovanmje, svim istaknutim licnostima ummeta cije adrese su mi bile poznate da podrže rad ovog tijela. U vrlo kratkom roku došlo mi je na stotine odgovora podrške za ovaj projekat. Dakle, interesovanje je veliko i bilo nam je potrebno mjesto do kojeg je lahko doci ili stupiti u vezu s njim radi što bolje komunikacije.

Mahir Abdullah: Doktore, kazali ste da ste uputili veliki broj poziva islamskim ucenjacima širom islamskog svijeta da ucestvuju u radu konzorcija. Koje ste uslove postavili da bi neki ucenjak mogao biti clan konzorcija?


Dr. Kardavi: Kada kažemo da smo pozvali islamske ucenjake, naravno, podrazumijevamo one koji su završili visoke škole šerijatskog smjera, a svojim radom se isticu i postali su poznati u narodu, te njihova rijec ima svoju težinu kod slušalaca. Dakle, trebaju nam oni cija rijec se sluša i uvažava. Nije uslov da neko napiše nekoliko knjiga da bi bio poznat. Sjetimo se Abdulhamida el-Kiška, r.a., koji nije pisao knjige, ali je bio izvanredan hatib i kasete s njegovim predavanjima su se proširile cijelim svijetom. Znaci, najbitniji uslov je da je osoba aktivna na islamskome polju i da se njegova rijec cuje u narodu. Ako se neko istice u tom kontekstu, mi ga prihvatamo pa i ako nije završio šerijatski fakultet jer je direktno ukljucen u rad za islam i rješavanje problema s kojima se muslimani susrecu.

Mahir Abdullah: Spomenuli ste da mezhepske ili frakcijske razlike nece utjecati na prisustvo i rad u ovom tijelu. Kako mislite prevazici postojece razlike medu muslimanima?


Dr. Kardavi: Mi smo upitili poziv svim frakcijama koje su sastavni dio ummeta. Pozvali smo selefije, sufije, tradicionaliste, moderniste, sve one za koje smatramo da bi mogli raditi s nama. U svakoj frakciji postoje oni koji su previše pristrasni u svojim stavovima, sa njima je teško raditi, pa smo njih izostavili kako ne bi došlo do smutnje ili nereda. Dakle, potrebni su nam oni koji su svojim stavovima pokazali da su objektivni, da uvažavaju tude mišljenje, da razumijevaju islam u kontekstu trenutne situacije u kojoj se nalazimo. Cilj nam je da se radom u konzorciju još bolje upoznamo, zbližimo, a to je moguce postici samo s umjerenim strujama unutar svake frakcije, te smo se zbog toga odlucili da ne pozivamo one koji su poznati po prežestokim stavovima. Naravno, odlucni smo da u rad ovog tijela ne pozivamo one koji su u službi pojedinih režima, ili su, kako ih narod zove 'policijska ulema', zbog gubitka kredibiliteta.

Mahir Abdullah: Da li je dovoljno za nekog da bude u državnoj službi i da ne bude pozvan za rad u konzorciju?


Dr. Kardavi: Nije samo to uslov da neko ne bude pozvan. Mi smo pozvali da u rad konzorcija ucestvuje i nekoliko ucenjaka koji su na pojedinin državnim pozicijama, poput ministara ili savjetnika predsjednika, ali imaju ugled u narodu i njihova rijec se cuje. Takoder, neki od njih su s nama u Evropskom vijecu za fetve.

Mahir Abdullah: Osnivanje jednog tijela koje ce biti neovisno o bilo kojoj politici ili vladi neke države prilican je izazov. Moguce je da ce proizvesti odredene antisimpatije pojedinih vlada ili onih koji su u njihovj službi prema vašem radu. Vecina vjernika do kojih bi trebao doci vaš glas nalazi se u arapskom svijetu. Kako mislite uspostaviti kontakt s njima i zainteresovati muslimane širom islamskog svijeta?


Dr. Kardavi: Ovaj konzorcij imat ce snagu koju ce mu dati upravo vjernici iz ummeta. Snaga koju cemo imati nalazi se u ucenjacima koji ce biti clanovi tog tijela, a njihova snaga nalazi se u narodu koji ih sluša i slijedi njihove upute. Dakle, kako jedan ucenjak dobije snagu u narodu? Tako što ga narod prihvati, slijedi i sluša njegovu rijec koja je mjerodavan izvor. Tako ulema dobija snagu koju je imala tokom historije, za razliku od onih koji se povode za necijom politikom ili radi državne place izgube podršku naroda. Poznati ucenjaci tokom historije kao Ebu Hanife, Ahmed, Šafija, Malik, El-Gazali i mnogi drugi imali su veliku snagu koju su crpili iz naroda koji ih je prihvatio i slušao njihove rijeci. To je jaka veza koja cini ummet kompaktnim. Postoji jedna izreka, mada je neki ubrajaju u hadise, što nije tacno, u kojoj se kaže da ako su vladari i ucenjaci na pravom putu i narod koji im je potcinjen je na pravom putu. Dakle, ako je ispravna ideja i politika nad jednim narodom taj narod je na ispravnom putu. Allah, dž.š., nam nareduje pokornost u Kur'anu: 'O vjernici pokoravajte se Allahu i pokoravajte se Poslaniku i predstavnicima vašim...' Za izraz 'predstavnici', komentatori Kur'ana, kažu da se odnosi na vladare i ucenjake, jer su oni predstavnici naroda i njegovi predvodnici iako i tu postoje prioriteti. Jedan od ispravnih prethodnika, selefa, rekao je da se narod treba pokoravati vladaru a da se vladar pokorava ucenjaku, alimu. Dakle, ilm je nešto što se mora uvažavati i poštovati, a ja sam ubijeden da ce to narod znati prepoznati.

Mahir Abdullah: Da li je lahko stupiti u vezu s narodom?


Dr. Kardavi: Hatibi, vaizi, u svakodnevnoj su vezi s narodom putem hutbi i predavanja koja narod sluša. Rekli smo da smo pozvali ljude koji uživaju ugled u svom narodu i koje narod sluša. Iz Katara nam se pridružilo nekoliko ucenjaka koji su šerijatske sudije. Dakle, jako ugledni ljudi, te im zbog toga nece biti teško stupiti u vezu s narodom.

Mahir Abdullah: Šta je to po cemu ce se ovaj medunarodni konzorcij prepoznavati, kakve ce nam novine donijeti u odnosu na postojece organizacije koje imaju slicnosti sa ovim projektom?


Dr. Kardavi: Naravno da postoje još mnoge druge organizacije koje svoje djelovanje nisu ogranicile samo na jedno podrucje. Postoje mnoge da'vetske, humanitarne organizacije, te institut za islamska istraživanja pri Al-Azharu, te Institut za fetve pri Rabiti itd. Mi nismo rekli da smo jedina organizacija niti smo mi zamjena postojecim organizacijama, nego smo konzorcij islamskih ucenjaka koji ce imati svoje osobenosti i po njima biti prepoznatljivi medu svim drugim organizacijama. Prvo je da ce ovo udruženje biti medunarodnog karaktera. Dakle, nece svoje djelovanje ograniciti na odredenu teriroriju, poput Vjeca za islamska pitanja Indije koje se bavi samo problemima tog podrucje ili Evropskog vijeca za fetve koje protežira pravila koja se odnose na muslimanske manjine. Pored toga, rekli smo da ovo naše udruženje nece biti pod pokroviteljstvom neke vlade, dakle možemo ga slobodno nazvati 'narodno', jer ce njegovo djelovanje biti usmjeremo ka narodu. Sljedeca odlika ovog tijela je da svoje aktivnosti nece usmjeriti samo na jedno polje djelovanja. Pokušat cemo da se nademo gdje god to bude trebalo, poput naucnog rada i istraživanja, humanitarnog djelovanja, prevodenja i pisanja novih djela, da'vetske aktivnosti, medijsko djelovanje, i mnoga druga polja. Dakle, želimo da ideja ispravnog, umjerenog razumijevanja islama nade svoje mjesto na svjetskim horizontima i da bude snaga koja ce popravljati ono što je krivo predstavljeno o islamu i muslimanima. Naravno, mi smo tek na pocetku, ovo naše udruženje tek treba da se rodi, te ne treba odmah ocekivati velike pomake. Allahov zakon je da je nešto u pocetku malo i nejako, ali vremenom ojaca i postane snaga. Lav je izuzetno jak, ali je nekada bio mladunce. Tako treba posmatrati i ovaj naš trud. U startu ce biti manji, ali se nadamo da ce vremenom postati jaka institucija koja ce imati velikog utjecaja na vjernike cijeloga svijeta, posebno u novim situacijama koje nam vrijeme donosi a koje prije nisu bile poznate. Sada je najbitnije da se oformi zdravo jezgro na zdravim temeljima, koje ce vremenom, uz Allahovu, d`.{., pomoc, postati osnov jedne velike institucije svjetskog nivoa.

Mahir Abdullah: Medunarodni konzorcij bit ce neovisan i uspostavljat ce jake veze sa obicnim svijetom. To su glavne karakteristike novog udruženja. Medutim, kako cete uspostaviti saradanju sa organizacijama koje imaju iste ili slicne ciljeve, bez obzira jesu li one vladine ili nevladine, lokalne ili medunarodne?


Dr. Kardavi: Svakako da cemo nastojati ostvariti što bolju saradnju sa svim organizacijama i institucijama koje imaju ciljeve iste ili slicne našima. Mi ne živimo odvojeno niti želimo odvajanje od ostatka svijeta. Naprotiv, želimo saradnju i potpomaganje u svemu što je dobro, cemu nas naša vjera uci. Poznati su nam hadisi koji govoro na ovu temu kao: 'Vjernici su kao gradevina, jedan drugog potpomažu', ili 'Allah je sa džematom', ili 'Vuk jede ovcu koja se izdvoji iz stada!'. Dakle, odvojenost od stanja u kojem se ummet nalazi ono je što mi ne želimo. Necemo dozvoliti da ovo udruženje bude zatvoreno u sebe, nego cemo ga otvoriti prema svima onima koji žele saradnju, pa cak i prema nemuslimanima. Mi ne vjerujemo u, niti zagovaramo, sukob civilizacija ili kultura. Smatramo da se ljudi mogu medusobno razumijeti, samo treba potražiti zajednicke tacke medu njima i potencirati ih.

Mahir Abdullah: Spomenuli ste da je clanstvo u konzorciju otvoreno i za one koji nisu školovani u vjerskom domenu, ali su u uskoj vezi s njim. Da li postoji mogucnost clanstva za nemuslimane?


Dr. Kardavi: Mi cemo saradivati sa svakim ko želi saradnju i s kojim ce saradnja biti plodonosna. Ta saradnja nekada može biti i jako bliska, poput prevodenja knjiga i slicno. Medutim, kada je u pitanju clanstvo, tu smo kategoricni da je pristup otvoren samo muslimanima, jer je ovo udruženje islamskih ucenjaka i nemamo potrebe za ostalima. Takoder, ostavili smo mogucnosti, cak i vec uclanili, nekoliko sestara koje su se istakle na polju islamskog da'veta. Traženje nauke obaveza je za sve, kako muškarce, tako i žene. Zbog toga smo odlucni da žene trebaju ucestvovati u radu ovog udruženja. Nije ovo prvi slucaj da se žene isticu u islamskim znanostima. Veliki je broj žena koje su postigle velike stepene u nauci, a neke dobile cak i stepen muftije. Takoder, veliki je broj žena koje prenose hadis. Posebno mjesto u hadiskoj nauci pripada majkama vjernika, ženama Poslanika Muhammeda, s.a.v.s. Islamski ucenjaci složni su da žena može biti mudžtehid i da može obnašati položaj muftije. To je poznato u islamskom pravu, te mi nemamo pravo sprecavati žene da uzmu svoj hak u radu ovog konzorcija.

Mahir Abdullah: Možete li nam, u kratkim crtama, pojasniti osnovne ciljeve konzorcija?


Dr. Kardavi: Konzorcij ima svoj osnovni, globalni cilj iz kojeg se izvodi više manjih ciljeva do kojih cemo doci razlicitim metodama i putevima. Osnovni cilj koji cemo staviti pred sebe je ocuvanje izvornog, osnovnog, nepatvorenog identiteta ummeta koji je glavna meta mnogim hajkama, uz namjeru njegove promjene, te odvajanja ummeta od svojih korijena. Odlucno cemo se suprotstaviti svim udarima na identitet ummeta bilo da dolaze iznutra ili izvana. Necemo dozvoliti da se promijeni slika ummeta i da se od islama i muslimana prave teroristi i vjera koja zagovara nasilje i teror. Želimo pokazati da islam nije samo filozofija ili nekakava dogma, nego cjelokupan sistem življenja. Islam je doktrina, skup pravnih normi i propisa, obredoslovlje i meduljudski odnosi, vjera i život, poziv u vjeru i država, kultura i civilizacija, ideja i moral. Cilj nam je da to objasnimo svijetu!

Mahir Abdullah: Ako pogledamo opcu situaciju u kojoj se pojavljuje, odnosno osniva ovaj konzorcij, vidjet cemo da je ovo vrijeme nasilja, okupacije muslimanskih zemalja, medusobnih sukoba i svada, te opce nestabilnosti. Ima li mjesta za bojazan da se to stanje ne prenese i na rad clanova konzorcija?


Dr. Kardavi: U osnovi, ovaj konzorcij nema za cilj potenciranje sukoba sa bilo kojom stranom. Mi smo oni koji grade a ne razvaljuju, spajamo a ne rastavljamo, zbližavamo a ne udaljavamo, širimo ljubav a ne mržnju, podstrekavamo a ne umrtvljujemo, naš elan je u nadogradnji a ne u rušenju i potenciranju sukoba. Ne potenciramo nasilje nego nenasilno rješavanje konflikata dijalogom, savjetom i uputom kako medu muslimanima, tako i sa kršcanima. Pokušat cemo da proširimo oblasti medusobne saradnje a da umanjimo broj tema o kojima se sporimo, te da širimo poruku tolerancije i medusobnog razumijevanja sa kršcanima. Dakle, naša poruka je pozitivna u svakom kontekstu, posebno kada se radi o muslimanima. Kada je u pitanju rješavanje konflikata i nejasnoca medu muslimanima, imamo jedno zlatno pravilo koje cemo nastojati maksimalno eksploatirati a koje glasi 'saradivat cemo u omome u cemu se slažemo a bit cemo tolerantni u onome oko cega se sporimo!' Ubijeden sam da na ovaj nacin možemo riješiti vecinu naših medusobnih problema. Na nama je da se potpomažemo i da radimo na uspostavljanju zajedništva. Na nama je da uzmemo za ruku svoga brata muslimana i da mu pomognemo tamo gdje mu možemo pomoci. Samo tako možemo napraviti cvrsto jedinstvo kakvo se tzraži od vojnika prilikom borbe. Allah, dž.š., kaže: 'Allah voli one koji se na putu Njegovu bore u redovima kao bedem cvrsti!' Dakle, jedan od prioritetnih ciljeva našeg djelovanja je podizanje nivoa svijesti muslimana za medusobnim razumijevanjem i ostavljanja rasprava o sporednim pitanjima koja nemaju velikog znacaja.

Mahir Abdullah: Jedan gledalac postavlja dva pitanja. U prvom kaže da razumije potrebu osnivanja takvog udruženja van teritorije muslimanskih zemalja, ali se nada da ce se ubrzo naci mjesta za takvu organizaciju u muslimanskim zemljama. U drugom pitanju se interesuje za nacin finansiranja rada konzorcija?


Dr. Kardavi: Ponovo napominjem da je konzorcij osnovan i da je njegov rad otpoceo u Londonu, ali shodno našem pravilniku, Osnivacka skupština se sastaje svake dvije godine i donosi bitne odluke o buducem djelovanju konzorcija. Ja se iskreno nadam da ce slijedece zasjedanje Skupštine biti u jednoj od arapskih zemalja, uz Allahovu, dž.š., dozvolu.
Što se tice finansiranja rada, za pocetak glavni izvori finansiranja bit ce clanarina koju placaju svi clanovi udruženja, te dobrovoljni prilozi koje sakupimo od naših simpatizera, bez obzira odakle dolazili, samo, pod uslovom da se davanjem priloga ne uslovljava rad konzorcija. Planiramo osnovati i vakuf Medunarodnog konzorcija islamskih ucenjaka. Vakuf je bio nacin finansiranja humanitarnih institucija, škola, fakulteta, bolnica tokom historije i zahvaljujuci svijesti vakifa mnoge od tih institucije opstale su vijekovima. Mi se iskreno nadamo da cemo naici na razumijevanje naše brace, te cemo uputiti otvoreni poziv vakifima da daju vakuf za naše potrebe. Medutim, dok ne dodemo do tog stepene oslonjat cemo se na donacije i dobrovoljne priloge naše brace i simpatizera. Za pocetak rada bila nam je neophodna odredena svota novca koju smo osigurali od donacija naše brace, da ima Allah, dž.š., poveca nafaku i smiluje im se! Za dalji rad takoder su nam potrebna sredstva. Dio brace koju smo pozvali da nam se pridruže pozdravili su naš poziv ali nisu u stanju da osiguraju kartu za dolazak i sredstva za boravak u Londonu nekoliko dana, te je na nama da im pomognemo u tome. Dakle, zasada su dobrovoljni prilozi i clanarina osnovni nacin finanasiranja našeg rada.