POSJETITE KURAN.BA
 
 

akcija sfor-a

Šemsudin Bilinovic | Saff br/str. 59

Iza inkvizicije u Visokom stoji lokalni SDP


Za americke i talijanske vojnike teroristi su i dvoje maloljetne djece Kemala Valjevca, ali i njegova stara majka.Cuvare Aerodroma su svezali, stavili im vrece na glave i tampone u uši te ih natjerali da klece do pola pet ujutro.Kakva je uloga lokalnog SDP-a u svemu ovome?I dok bh. vlasti ponovo šute, narod strahuje od novih napada i pita se gdje je granica poniženja?

Specijalne snage SFOR-a iz americke baze “Orao” u Tuzli i talijanski karabinjeri su, u cetvrtak, 27. septembra, opkolili Aerodrom u Visokom, uhapsili cuvare koje su zatekli na radnom mjestu, Dževada Fejzica i Halila Hindiju. Cilj akcije, kako se navodi, jest potraga za ilegalnim skladištima naoružanja, koja se, po SFOR-ovim saznanjima, nalaze baš na ovom aerodromu. U operaciji je sudjelovalo tridesetak oklopnih vozila, transportera, džipova, desetak helikoptera i oko stotinjak vojnika!!!


Istovremeno, SFOR je blokirao i selo Radovlje, blizu Aerodroma, a kucu Kemala Valjevca, taksiste iz Radovlja, opkolili su i pretražili radi sumnje da su njoj teroristi. Tom prilikom su njega, ženu, dvoje maloljetne djece i njegovu majku priveli u aerodromsku zgradu i zadržali oko dva sata na ispitivanju. Kao razlog, naveli su to što su kod njih prethodne veceri bili nekakvi gosti na sijelu. Helikopter SFOR-a ih je snimio, a kako im je njihovo kretanje bilo sumnjivo, vojnici su na krajnje brutalan nacin opkolili kucu, sumnjajuci da su u kuci islamski teroristi. Tom prilikom su pricinili i znatnu materijalnu štetu. Cak je i seoski vodovodni rezervoar bio sumnjiv, pa su esforovci razvalili vrata na njemu. Tako je stanovništvo Radovlja dva dana ostalo bez vode.

“Bosna je okupirana...”


- Bosna je okupirana. Mi više nismo slobodni ljudi u vlastitoj zemlji kad nas u svako doba dana i noci mogu uhapsiti, pretresti nam kucu, raditi šta hoce – s ogorcenjem kaže Saliha Valjevac, svjedok dogadaja opkoljavanja i pretresanja kuce Kemala Valjevca.

Kenan Jusufbašic, direktor Aerodroma i bivši nacelnik Opcine Visoko, tvrdi da akcija ima politicku pozadinu i da su neki clanovi SDP–a, koji žive u blizini Aerodroma, pozvali SFOR i dali lažnu dojavu o “nelegalnim aktivnostima” na Aerodromu.


Trenutno se na Aerodromu obucavaju sportski piloti Jedrilicarskog kluba iz Visokog i u druge svrhe se ne koristi. Radi ovih dogadaja, reprezentativci BiH nisu dobili americku vizu za Svjetsko prvenstvo u sportskom zrakoplovstvu.

Vezanog cuvara nogom u rebra
Cuvari Aerodroma su pretrpjeli strah, poniženje i maltretiranje, pa i fizicku torturu.


- Rat sam proveo u Bosni, ali onakav strah, kao te noci, nisam doživio – kaže Dževad Fejzic, jedan od zarobljenih cuvara. On je, u cetvrtak navecer, bio na dužnosti sa kolegom Halilom Hindijom. Oko pola jedanaest je nastupio haos: transporteri, helikopteri, vojnici s uperenim puškama.

- Transporteri su kružili oko hale i po pisti, praveci veliku buku. Iznad Aerodroma su bili helikopteri. Nas dvojicu su svezali, prekrili oci nekakvim povezima i u uši nam stavili tampone. Onda su nas prisilili da klecimo na zemlji s rukama na ledima. Puške su im bile uperene u nas dok su oni pretraživali Aerodrom. Zatim su nas premjestili na pomocnu pistu, na obicnu ledinu, i tu su nas položili potrbuške na zemlju. Nisu nam dozvoljavali ni najmanji pokret. Pošto me je, dan prije, drvo udarilo, noga mi je bila otecena te sam morao mrdnuti nogom, na šta me jedan od vojnika tri-cetiri puta udario vojnickom cizmom u rebra. Prepao sam se. Pomislio sam da cu, ako ovo proživim, sve preživjeti... Oko pola pet ujutro uveli su nas u zgradu i poceli sa ispitivanjem. Tražili su od nas oružje, a mi smo rekli da nemamo nikakvog oružja osim dva službena pištolja, koje su i uzeli – prica Dževad.


Vrata hangara su provalili, iako su im cuvari davali kljuceve. Tražili su “podzemna skloništa naoružanja”. Pokupili su svu dokumentaciju koja se zatekla u kancelarijama.

- Kasnije su rekli da su našli i granate, a to su, ustvari, uredaji za mjerenje kolicine padavina. Zadržali su nas ovdje i naredni dan, tj. u petak navecer, do pola devet. Osim direktora, nikom nije bio dozvoljen ulazak u Aerodrom. Kad smo tražili da jedemo, dali su nam nekakve kekse.


Pušteni su tek u petak, oko pola deset navecer. Bez izvinjenja i objašnjenja.

Na aerodromskoj pisti pricinjena je ogromna šteta od gusjenica transportera. Pista je sva izrovana. Transporteri su razvalili ogradu na mjestima gdje su ulazili. Vrata na halama su, takoder, provalili.


- Ja sam pitao prevodioca šta smo im skrivili. On kaže da za šest godina, koliko radi u SFOR-u, nije doživio ovakvu noc.

“Ostanite u kuca!”


Kuca Medihe Rakovic, u blizini Aerodroma, od buke je pretrpjela znatna oštecenja. Sa krova je spalo nekoliko crijepova, a sa plafona je otpadao malter.

- Tu vecer, kad su se pomolili transporteri i helikopteri, bio je haos. Ja sam sjedila i gledala TV i odjednom sam imala osjecaj da mi to sve ide preko kuce. Djeca su mi skoro umrla od straha. Neka žena na lošem bosanskom je preko megafona upozoravala: " Za vašu licnu sigurnost, ostanite u kuca". Moj mali je roden sa slabim srcem i tu vecer mu je stao dah. Sav je poplavio. Mislila sam da ce umrijeti, a moj brat mu je davao vještacko disanje. Morali smo mu srce masirati... Nismo se smjeli kretati citav dan, jer su vojnici bili na cesti i svuda okolo. Pretresali su svakoga ko je naišao. Helikopteri su nadlijetali cijelu noc... Materijalna šteta se može namiriti, ali se pitam ko ce platiti djeciji strah – kaže Mediha.


Mediha je, kasnije, išla tražiti obeštecenje od IPTF-a u Brezi, a oni su joj rekli da ta vojska ima pravo raditi šta hoce. Receno joj da domaca policija treba utvrditi štetu, da bi joj to bilo placeno, ali ona u to sumnja.

Kenan Jusufbašic, direktor Aerodroma, kaže da je ujutro obaviješten o akciji.


- Policija me je nazvala kuci i rekla da su jedinice SFOR-a blokirale Aerodrom jer imaju dojavu da se ovdje nalazi oružje i da se provode nekakve nelegalne aktivnosti. Ja sam im rekao da nece ništa naci zato što ništa i nema. Došao sam ujutro u sedam sati i rekli su mi da samo rade po zadatku. Pokupili su dokumentaciju o meteorološkim mjerenjima, o sportskim avionima. Sve su to odnijeli. Napravili su veliku štetu. Ja sam podnio prijavu SFORu, pa cemo vidjeti hoce li je namiriti. Ali teže od svega je što su povrijedili naše ljudsko dostojanstvo... Ja sam vec rekao da je sve ovo uradeno po dojavi clanova SDP–a i oko toga se digla velika prašina – kaže Jusufbašic.

"Teroristi" u Radovlju


Za trajanja akcije u selu Radovlje, blizu Aerodroma, trajala je blokada i cijele noci kontrolirani su svi prolaznici i autobusi koji ujutro voze radnike i ucenike.

Vrhunac drskosti i cinizma vojnika SFOR-a jest opkoljavanje kuce Kemala Valjevca i privodenje njegove žene, dvoje djece i osamdesetogodišnje majke - pod sumnjom da u kuci kriju teroriste.


Kucu je opkolilo dvadesetak oklopnih transportera i sedamdesetak vojnika, uz podršku helikoptera iz zraka, a svako ko se našao u blizini kuce natjeran je da kleci.

- Ja sam išao iz Moštra prema Radovlju. Vracao sam se kuci s posla. Na Paljikama me je zaustavio americki SFOR i uhapsio. Nakon dva sata ispitivanja, došli su mojoj kuci i onda su nas odveli na Aerodrom, mene, ženu, djecu i moju majku. Ispitivali su nas šta se radi na Aerodromu, ko tu dolazi. Tu su nas zadržali do pola deset, tražili su nekakvih pet osoba koji su ušle u moju kucu. Na kraju se ispostavilo da se radi o zabuni, jer je, u cetvrtak navecer, moj šura pošao na posao u trecu smjenu. Skrenuo je na Aerodrom, a sa Aerodroma u moju kucu i postao im veoma sumnjiv. Tu je ostavio svoju majku, ženu i troje djece na sijelu. Oni su to snimili iz helikoptera i mislili su da se radi o teroristima... Dok nisu saznali o cemu se radi, mrko su nas gledali. Mi smo ipak za njih samo muslimanski narod... Kasnije su, malo da razvesele djecu, nudili neke cokolade, što su djeca odbila. Oni su im ih, onda, na silu utrpali... Doživjeli smo strah svi mi, a posebno djeca. I sada se bude po noci i placu... Stvarno sam ogorcen. Niko od naših predstavnika vlasti nije došao ni da vidi o cemu se radi, niti je koga briga. Niko nije ni pokušao doci na Aerodrom. Kao da je Karadžic uhapšen, a ne Kemal.


Vojnici, kaže on, nisu smjeli uci u kucu nego su megafonom pozvali sve da izidu napolje i da se udalje od kuce pedeset metara. Kad su žena, djeca i majka izašli iz kuce, oni su ušli i ispreturali stvari po kuci. Cak su i telefon potrgali. Sve to su, naravno, radili u obuci, pa su svu kucu zaprljali.

- Zašto ne traže teroriste na Palama i ne provode ovakve akcije?! Tamo bi bar imali koga hapsiti – kaže Kemal.


Dva pištolja iz spektakularne akcije
Na kraju svega, jedino pronadeno oružje jesu dva službena pištolja nadena u kancelariji (cuvari ih nisu ni nosili sa sobom), a da se SFOR ne bi do kraja obrukao pred javnošcu, izmišljene su i granate!

Nakon ovih i ovakvih akcija, njihove ranije izjave zvanicnika iz SFOR-a o tome da njihov mandat nije hapšenje Karadžica i Mladica, osim ako ih usput sretnu (na izletu ili u šetnji), dodu besmisleno i licemjerno.