POSJETITE KURAN.BA
 
 

seksualna eksploatacija djece u bih

Amra Delic | Novi Horizonti br/str. 51

Raduje nas što medu monstrumima koji cine gnusna djela zlostavljanja djece nema muslimana koji prakticiraju islam, ali nas žalosti da muslimani kao zajednica, ipak, ne daju dovoljan doprinos u suzbijanju tog zla koje se dogada u našem okruženju.

Na pocetku novog milenija, vodeni modernizmom, visokom tehnologijom, velikim brojem eksperata, nizom inovacija, usavršavanjem i boljom organizacijom rada javnih službi, zaboravili smo na djecu. Kao strucnjaci i laici, svjedoci smo kako se ljudi danas odnose prema ukazanom povjerenju, i kako pri tome namjerno zanemaruju i povreduju najmlade clanove društva zarad vlastitog zadovoljstva, profita ili i jednog i drugog.



Talas seksualnog nasilja nad djecom, kao planetarni problem, posljednjih godina sve više zapljuskuje i našu zemlju, a pojedini slucajevi seksualnog zlostavljanja djece ni po cemu se ne razlikuju od onih koje nalazimo u ostalim dijelovima svijeta.

Monstruozni otac – tik do nas!

U malom bosanskom seocetu, dok mu se supruga nalazila u bolnici, jedan bezdušni otac poceo je seksualno zlostavljati svoju 12-godišnju kcerku (1994.), i to se u obliku silovanja nastavilo u naredne cetiri godine. Nakon posljednjeg od tih napada djevojcica je pobjegla daidži u drugo selo, zaprijetivši monstruoznom ocu da ce obznaniti istinu, poslije cega je on izvršio samoubistvo. Drugi “seksualni sadist”, takoder otac, upotrebom sile prinudio je na obljubu svoju malodobnu kcerku (12), i nastavio sa njom održavati spolne odnose, pri cemu ju je vezivao za krevet lancima za ruke i noge i tukao kaišem, nanoseci joj teške tjelesne povrede. U decembru 1996. godine, još jedan sociopata je, u trenucima svog divljanja nad suprugom, zamalo silovao vlastitog 2,5-godišnjeg sina.

Porodicna drama jedne nesretne djevojcice iz Zenice pocela je ocevim fizickim zlostavljanjem kada je ona imala samo 11 godina, i to se nastavilo u kontinuitetu u narednih šest godina, da bi je, kada je imala 13 godina, otac prvi put na brutalan nacin i silovao. Preplašenu i prijetnjama (da ce ubiti majku, stariju sestru i brata ako mu ne dozvoli da imaju intimne donose) primoranu na šutnju, taj bezumni otac nastavio ju je pune cetiri godine zlostavljati, sve dok djevojcica u Kantonalnoj bolnici u Zenici nije rodila dijete iz takvog odnosa. U toj bolnici, pocetkom februara 2000., jedna petnaestogodišnjakinja rodila je mrtvorodence a nakon poroda je izjavila da je otac mrtvorodenog djeteta zapravo njen otac. Sredinom januara 1999. godine jedna cetrnaestogodišnja djevojcica iz Banovica prijavila je da je njen otac seksualno zlostavlja tako što vrlo cesto, u alkoholiziranom stanju, obicava da u donjem rublju legne do nje i zahtijeva da je grli i ljubi, pritom govoreci:

“Moram te kontrolisati, a da bih te kontrolisao moramo imati ljubavnu vezu.” Sredinom februara 2000. godine Policijskoj upravi u Tuzli obratila se malodobna djevojka i prijavila da ju je silovao otac. Slicna situacija ponovila se 2001. godine u okolini Tuzle, gdje je još jedan monstruozni otac duže vrijeme seksualno zlostavljao svoje dvije malodobne kcerke, a istina je izašla na vidjelo tek nakon što je jedna od njih (12) ostala trudna, te je, odlucivši prekinuti zavjeru šutnje, slucaj prijavila policiji.

Incestuozni rodak

Krajem decembra 1992., jedan 13-godišnji djecak iz okoline Tuzle, tokom porodicnog doceka Božicnih blagdana, seksualno je zlostavljao svoju, tada sedmogodišnju rodaku. Preplavljena traumatskim doživljajima tog gnusnog cina, odlucila je progovoriti pocetkom septembra 2003. godine, nakon gotovo 11 godina cutnje. Pocetkom 1997. godine, u Travniku je jedan, inace oženjen muškarac i otac dvoje djece, seksualno zlostavljao dvije djevojcice u životnoj dobi od 3,5 i 10 godina, sa kojima je bio u bližem srodstvu. U novembru 1999., djevojcicu iz Zavidovica silovao je njen malodobni rodak i ona je tom prilikom ostala u drugom stanju.

Zloupotreba povjerenja – komšija, kucni prijatelj, mladic, poznato lice

Krajem novembra 1994., iskoristivši odsustvo roditelja trinaestogodišnje djevojcice, u njenom stanu u Sarajevu, komšija je izvršio obljubu i nastavio s tom djevojcicom održavati seksualne odnose sve do pocetka 1996. kada je ona ostala u drugom stanju. Krajem 1996. godine u jednom sarajevskom naselju kucni prijatelj odveo je iz svog stana 13-godišnjeg djecaka na periferiju grada i tamo vršio razlicite seksualne aktivnosti nad djecakom, primoravajuci ga i na oralni seks.
Oktobra 1998. godine u Sarajevu je optužen muškarac zbog krivicnog djela obljube zloupotrebom položaja koju je pocinio kao ocuh malodobne djevojcice tokom odsustva njene majke, i nastavio sa njom održavati seksualne odnose pod prisilom, prijeteci da ce ubiti i nju i majku, sve do augusta 1999. godine kada je ona ostala u drugom stanju. Medutim, u toku krivicnog postupka, i žrtva i njena majka u potpunosti su promijenile iskaz. U junu 1999. godine, Mostarskom tužilaštvu podnesena je krivicna prijava protiv 38-godišnjeg muškarca zbog izvršenog krivicnog djela silovanja (u više navrata) nad malodobnom djevojkom. On je, inace, vec sedam godina živio u izvanbracnoj vezi sa njenom majkom.

Krajem marta 1999. godine, odrasli, poznati joj muškarac, silovao je malodobnu djevojku iz Tuzle. Sredinom aprila 1999. godine, malodobna ucenica prvog razreda jedne sarajevske srednje škole, prijavila je da je u posljednjih mjesec dana bila tri puta silovana, te da je to cinilo više lica (u jednom od tih slucajeva silovalo ju je pet muškaraca, od cega njoj dva poznata i tri nepoznata lica). U junu 1999. godine, u Centru za kolektivni smještaj raseljenih lica Hrasnica, 31-godišnji muškarac pokušao je silovati cetverogodišnju djevojcicu, kojom prilikom je djevojcica zadobila tjelesne povrede. U augustu 1999. godine Policijskoj upravi Kalesija obratio se otac malodobne djevojcice i prijavio da je tog dana, kada se vratio s posla, zatekao poznatu mušku osobu kako vrši obljubu nad njegovom malodbnom kcerkom.



Oktobar 1999. godine kao da je bio u znaku seksualnog nasilja nad djecom u nekoliko opcina u BiH. Policijskoj upravi Doboj Istok jedan otac prijavio je da je poznati muškarac pokušao da siluje njegovu malodobnu kcerku, i to u prisustvu njegove druge, mlade kcerke. U jednoj osnovnoj školi, razrednica cetvrtog razreda došla je do saznanja da je veci broj ucenica njenog razreda seksualno zlostavljao 42-godišnji školski poslužitelj, koji ih je vodio u školski WC, ponekad potplacujuci ih, i tamo ih “ljubio i pipkao.” U Goraždu je prijavljen slucaj seksualnog zlostavljanja devetogodišnje djevojcice. Radilo se o npoznatom licu koje ju je namamilo obecavši joj dati jednog od zecica kojeg je držao. Policijskoj upravi Srebrenik obratila se malodbona djevojka i prijavila da je poznati muškarac nad njom pokušao izvršiti silovanje. Sredinom januara 2000. godine objavljena je vijest da je malodobna djevojka iz Tuzle prijavila Policijskoj upravi Tuzla da ju je u jednom selu kod Kalesije pokušao silovati njen mladic.

Žrtva maloljetnog pocinitelja

Postoji podatak da je na podrucju travnicke opcine, jednog sedmogodišnjeg djecaka seksualno zlostavljao takoder maloljetnik. Dežurni ginekolog Univerzitetsko klinickog centra u Tuzli obavijestio je Policijsku upravu u Banovicima da je na Ginekološku kliniku primljena osmogodišnja djevojcica, cija je majka izjavila da je djevojcicu silovao šestogodišnji djecak iz Banovica, u drvenoj šupi u blizini njihovog mjesta stanovanja. U Sarajevu je jedan petnaestogodišnji djecak seksualno zlostavljao petogodišnju djevojcicu u potkrovlju jedne stambene zgrade. Pocetkom novembra 1999. godine desio se pokušaj silovanja petogodišnje djevojcice. Na taj cin odlucio se njoj poznati maloljetnk (16), nakon što je ona, ništa ne sluteci, prihvatila poziv za vožnju biciklom.

Nepoznati pocinitelji kao izvršioci silovanja

U jednom selu u blizini Banje Luke, tokom 1996. godine Z.I. fizicki je napao dvanaestogodišnju djevojcicu koja je cuvala krave pored puta, brutalno ju je silovao i teško povrijedenu ostavio samu na livadi, gdje ju je pronašao slucajni prolaznik. Ljekari su unesrecenoj djevojcici jedva spasili život, ali su ostale trajne posljedice. Pocetkom 1997. trojica razularenih mladica, pod dejstvom alkohola, u svom automobilu cijelu noc su se seksualno iživljavali nad 14-godišnjom djevojcicom, pri cemu je ista zadobila više teških tjelesnih povreda. Policijskoj upravi Novo Sarajevo, otac jedne sedmogodišnje djevojcice je prijavio da je polovinom januara 1999. godine oko 14,00 sati, na drugom spratu stubišta jedne stambene zgrade, muškarac N.N. izvršio bludnu radnju nad njegovom sedmogodišnjom kcerkom. Naime, djevojcica se igrala sa svojim drugaricama ispred kuce kada im je prišao neznanac, pozdravio ih i dao im po bombonu, nakon cega ih je uveo u stubište gdje je njenim drugaricama dao kovertu i zamolio ih da je odnesu do IV sprata i predaju N.N. ženi. Nakon toga je sa ovom djevojcicom otišao do drugog sprata i tražio od nje da zatvori oci, primoravši je potom na oralni seks.

U februaru 1999. godine, Policijskoj upravi u Gradaccu prijavljen je slucaj bludnih radnji nad malodobnom petogodišnjom djevojcicom. Krajem maja 1999. godine, Policijskoj upravi u Živinicama prijavljen je slucaj silovanja malodobnog mladica (ljekarski pregled je potvrdio oštecenje analnog otvora). Krajem augusta 1999., iz Sarajeva su prisilno odvedene, te u više navrata silovane dvije malodobne djevojke od strane dva lica. Krajem septembra 1999. godine, Policijskoj upravi Tuzla malodobna djevojka prijavila je da ju je prije otprilike mjesec dana, nepoznat muškarac na prevaru uveo u svoje putnicko vozilo i odveo svojoj kuci, gdje je nad njom vršio obljubu i nije joj dopuštao da ga napusti, ali je ista nakon mjesec dana iskoristila pogodnu priliku, pobjegla i slucaj prijavila policiji.

Sredinom novembra 1999. godine, malodobna djevojka je Policijskoj upravi Centar (Sarajevo) prijavila da su nad njom tri lica izvršila krivicno djelo bludnih radnji, a u ovom bezumnom cinu primorana je istovremeno na oralni i analni seks. U isto vrijeme, u Sarajevu su dvije malodobne djevojke prijavile krivicno djelo silovanja, nakon cega je razdjevicenje utvrdeno ginekološkim pregledom, a na njihovom tijelu konstatirano prisustvo tjelesnih povreda. Polovinom 2002., nedaleko od centra grada, nepoznati muškarac u Tuzli je brutalno silovao 11-godišnjeg djecaka (ljekarskim pregledom utvrdene su povrede analnog otvora i druge teške tjelesne povrede). Prema podacima Kantonalnog MUP-a Tuzla, u prvoj polovini 2003. godine, na podrucju tog kantona prijavljen je samo jedan slucaj bludnih radnji izvršenih nad malodobnom ženskom osobom.

M

entalno retardirana djeca u kontekstu seksualne eksploatacije
Sredinom maja 1999. policiji u Gracanici prijavljeno je da je nad malodobnom retardiranom djevojcicom M.R. iz Doboja izvršio krivicno djelo bludnih radnji, vec ranije osudivan za isti zlocin (!). Pocetkom jula 1999. godine, Policijskoj upravi u Živinicama obratio se otac malodobne mentalno retardirane djevojcice i prijavio da je njegovu kcerku pokušao silovati H.E. Pocetkom februara 2000. godine, tokom jednog istražnog postupka na teritoriji Sarajeva, operativni radnici došli su sasvim slucajno do podatka da se u jednoj zgradi vrši organizirano seksualno nasilje nad djecom. Tamo, naime, za samo 10 KM malodobna mentalno retardirana djevojcica zadovoljava prohtjeve “bezumnih” klijenata.