POSJETITE KURAN.BA
 
 

resursi ummeta i stanje u kojem se nalazi

M.A. | Novi Horizonti br/str. 45

Mahir Abdullah: Poštovani gledaoci, es-selamu alejkum ve rahmetullahi ve berekatuhu. Tema o kojoj cemo veceras razgovarati je nezavidna pozicija u kojoj se ummet nalazi i pored ogromnih resursa koje posjeduje. Ogromni ljudski potencijal, potencijali od strateškog znacaja, historijsko bogatstvo i mnoštvo drugog nije dovoljno da podari ovom ummetu položaj koji mu pripada. Ne snalazimo se dobro s tim potencijalom, tako da nekada osjetimo kao da je to bogatstvo upereno protiv nas. Šta je razlog za to?
U odgovoru na ovo pitanje pomoci ce nam naš gost dr. Jusuf el-Kardavi. Doktore, kako vi gledate na stanje u kojem se ummet nalazi i gdje vi vidite izlaz iz ove situacije?

Dr. Kardavi: Bismillahir-Rahmanir-Rahim. Zahvala pripada Uzvišenom Allahu i neka je salavat i selam na Muhammeda, s.a.v.s, na njegovu porodicu i ashabe, te na sve one koji slijede njegov put do Sudnjega dana. Prije nego što odgovorim na postavljeno pitanje, želim upoznati naše gledaoce s resursima koje posjeduje naš ummet a od kojih mnoge ne posjeduje nijedan narod na Zemlji. Prvi resusr koji naš ummet posjeduje je u broju. Trenutan broj muslimana u svijetu je preko milijardu i tri stotine miliona. Razlog tome je veliki natalitet u muslimanskim zemljama. Slobodno možemo reci da je ta pojava milost Allahova, dž.š, jer su muslimani danas izloženi neprekidnom ubijanju s ciljem smanjenja njihove brojnosti. Nije rijedak slucaj da u Palestini pogine muslimanka koja u svojoj porodici ostavi desetoro i više djece. Mnogi zapadnjaci ukazuju na muslimane kao ummet mladosti zbog velikog priraštaja. Neke prognoze govore da ce muslimani, u vrlo kratkom roku, svojom brojnošcu preplaviti republike bivšeg SSSR-a. Smatram da brojnost nije zlo kao što to neki smatraju. Naprotiv, to je veliki hajr koji posjedujemo, a Allah, dž.š, kaže: '...I sjetite se da vas je bilo malo i da vas je On umnožio, a pogledajte kako su skoncali oni koji su nered pravili.' Dakle, mnoštvo je od milosti Allahove prema nama. Poznat je stih u kojem jedan pjesnik kaže: 'Zaista je ponos u mnoštvu.'

Pored brojnosti, ummet posjeduje i ostala bogatstva koja su spomenuta u uvodu emisije. Pogledajte samo ta ogromna prostranstva koja ummetu stoje na raspolaganju za razvoj poljoprivrede i proizvodnju ogromne kolicine hrane! Pored toga, tu je i nafta, trenutno najbitniji strateški materijal. Allahova, dž.š, je volja da su najveca nalazišta nafte u muslimanskim zemljama. Bivši premijer Malezije jednom prilikom rekao mi je da je razgovarao sa zapadnjacima te da im je rekao da bespotrebno ulažu napore u pronalaženju nafte. Ona se nalazi samo u muslimanskim zemljama. Pored spomenutoga, ummet posjeduje i izuzetno bogatstvo kulture. Geografski položaj koji muslimanske zemlje zauzimaju središte je Zemlje i svi bitniji dogadaji, sve znacajnije kulture u historiji vezane su za to podrucje. Americka nacija je prije nekoliko godina proslavila dvjesto godina postojanja americke kulture. Šta je to u odnosu na sedam hiljada godina egipatske ili perzijske kulture?! Sve su to znacajna bogatstva koje posjeduje ummet. Imamo još jedno bogatstvo koje ne posjeduje niko do naš ummet. To je bogatstvo Allahove, dž.š, objave koja je uputa svim ljudima do Sudnjega dana. To je uputa koja vodi ljude ka spasu, kako na ovom tako i na buducem svijetu. Samo naš ummet posjeduje 'središnju uputu', a to je put koji je daleko od bilo koje krajnosti. To je put umjerenosti koji daje spoj izmedu dunjaluka i ahireta, izmedu prava i obaveze, izmedu svjetlosti razuma i svetosti objave. Samo takva uputa može izbaviti covjecanstvo iz slijepe ulice u koju su ga uveli oni koji su zabludu za svoj put odabrali. Medutim, i pored svih tih bogatstava, naš ummet teško izlazi na kraj s problemima koji ga opterecuju u ovom vremenu i mnoga bogatstva koja smo spomenuli vidi kao opterecenja a ne kao odskocnu dasku na svom putu ka dobru!

Mahir Abdullah: Doktore, pojavljuje se osjecaj da se ummet nalazi izmedu dvije stvari: izmedu blagodati koje ste spomenuli i stanja koje je slicno pjeni na koju nas je Muhammed, s.a.v.s, upozoravao u hadisu. Da li smo mi bliže tom stanju ili ispravnom razumijevanju potencijala koji su nam podareni?



Dr. Kardavi: Bez ikakve sumnje, mi smo bliži stanju na koje nas je upozoravao naš Poslanik, s.a.v.s, ukazujuci nam na bolest koja ce nas zadesiti, ali nam daje i recept za izlazak iz tog stanja. U hadisu koji bilježe Ahmed i Ebu Davud od Sevbana kaže se: 'Bojte se dana u kome ce narodi navaliti na vas kao što se zvjeri okupe oko plijena! Je li zbog naše malobrojnosti Allahov poslanice – upitaše. Ne, vi cete toga dana biti brojni, ali cete biti kao pjena koju bujica nosi!' Pod pjenom se smatra sve ono što nosi bujica koja se slijeva niz brdo. Poznato nam je da ona nosi sve do cega dode stabla, kamenje, razne predmete. Svi ti predmeti koji se nalaze u bujici nemaju mnogo zajednickog. Bujica nema svoj tok nego je usmjerena ka nizini i hrli na razne strane kuda joj se ukaže prolaz. Rijeka ima svoj tok i cilj kojem ide. Bujica toga nema i zbog toga nema snage niti trajnosti. Ona nema jasnog puta kojim hodi niti jasan cilj kojem teži. Takvo je trenutno stanje ummeta. Bez cilja i jasnog puta koji slijedi! Zbog tog stanja ummet nije u mogucnosti da iskoristi sve blagodati koje su mu ukazane. Uzmimo za primjer brojnost. Kina ima približno isti broj stanovnika, ali je uredila sistem po kojem svaki njen stanovnik ima svoje mjestu u sistemu. Zbog toga su preplavili svijet svojim proizvodima i postali ekonomska sila broj jedan u svijetu! Zbog stanja u kojem se nalazi, ummet nije u mogucnosti da iskoristi prirodna bogatstva koja posjeduje. Allah, dž.š, objavio je suru Gvožde u kojoj se govori o željezu u kojem je velika sila i korist ljudima. Mufesiri su složni da se pod silom podrazumijeva vojna industrija, a pod koristi ekonomija. Da li smo mi iskoristili bilo koju od te dvije velike koristi samo jednog materijala!? Naravno, nismo, zbog stanja u kojem se nalazimo!

Mahir Abdullah: Profesore, kako smo dospjeli do tog stanja? Šta su osnovni razlozi koji su ummet doveli do tog nazavidnog položaja?



Dr. Kadravi: Mnogi su nastojali da pojasne uzroke koji su nas doveli do tog stanja i u svojim govorima se stalno povode za vanjskim utjecajima koji su prouzrocili tako negativno stanje. Kažu da su stranci krivi za to. Ja se ne slažem s tim tvrdnjama i smatram da se osnovni razlozi za naš nezavidan položaj ne nalaze u stranim faktorima, kako u naše vrijeme tako i u dogadajima koje je historija zabilježila. To ne znaci da negiram negativne utjecaje izvana. Oni su imali odredeni utjecaj na našu situaciju. Uzmimo za primjer humanitarno djelovanje koje je u posljednje vrijeme postalo izuzetno bitno u formiranju svijesti i osjecaju muslimana: opskrbu gladnih, zbrinjavanje jetima, formiranje škola, te mnoge druge projekte koji su imali izuzetnog odjeka u ummetu. Nosioci tih projekata su humanitarne organizacije koje se u zadnje vrijeme izložene raznim pritiscima, pa i ratu. Ko vrši pritisak na te organizacije i zašto? Na celu kampanje protiv humanitarnog rada je, svakako, Amerika, koju, u stopu, prate njeni saveznici. Sada je postalo zabranjeno da se skuplja pomoc po arapskom svijetu radi zbrinjavanja jetima u Bosni i Hercegovini, Somaliji i na drugim mjestima.

Pogledajte dogadaje u Iraku! Rat je objavljen jednom narodu zbog navodnog posjedovanja zabranjenog oružja za masovno uništenje. Arapi ne posjeduju to oružje i njima to nije dozvoljeno. Muslimanima nije dozvoljeno posjedovati oružje te vrste. Vec nekoliko godina Egipat poziva na razoružanje cjelog regiona u slucaju oružja za masovno uništavanje, ali taj poziv ne nailazi na razumijevanje. Nikakav problem nije u tome da se sve zemlje oslobode tog naoružanja, osim jedne države! Osim Izraela! Dakle to su neki vanjski utjecaji koji postoje i koje ne treba nijekati. Medutim, ako hocemo da razumijemo razloge bolesti od koje patimo, onda treba da se vratimo izvorima naše vjere i da vidimo šta nam Kur'an govori o toj temi. Kur'an nas upucuje da razloge naše slabosti tražimo u nama samima. Muslimani su u bici na Uhudu izgubili sedamdeset najodabranijih ashaba, što je bilo produkt njihovih odredenih propusta. Kur'an o tome kaže: 'Zar – kad vas je snašla nevolja koju ste vi njima dvostruko nanijeli, možete reci: 'Otkud sad ovo?!' Reci: 'To je od vas samih!' Allah, zaista sve može.' Dakle, razlog je u nama. Takoder, Allah, dž.š, kaže: 'Allah je ispunio obecanje Svoje kada ste neprijatelje, voljom Njegovom, nemilice ubijali, ali kada ste duhom klonuli i o svom položaju se raspravljati poceli, kada niste poslušali, a On vam je vec bio ukazao na ono što vam je drago, - jedni od vas su željeli ovaj svijet, a drugi onaj svijet.' Dakle, nekolicina ih nije ispoštovala naredbu a ostali su željeli ratni plijen i bogatstvo dunjaluka. To je bilo dovoljno da prouzrokuje rezultate koji su nam poznati. Kur'anska metoda lijecenja tih pojava je ukazivanje na korijene problema koji su stvarni razlozi takvog stanja. Allah, dž.š, kaže: 'Allah nece izmijeniti jedan narod dok on sam sebe ne izmijeni.'

Takoder, kaže: 'To je zato što Allah nece lišiti blagostanja narod kome ga je podario – sve dok se on sam ne promijeni, - A Allah sve cuje i sve zna.' Dakle, nema nikakve sumnje da u nama samima ima puno toga što je neophodno promijeniti nabolje. Nešto od toga odnosi se na vladare a nešto na narod. Dakle, intervencija mora biti i na nivou vladara i medu narodom. Velika pogreška koju pravimo je da sve probleme vezujemo za vladare. Cinjenica je da su mnoga naša braca preživjela velike nedace zbog pokvarenosti nekih vladara, ali ovakvo stanje s vladarima ogledalo je našeg stanja. Od ashaba se prenose rijeci u kojima se kaže: 'Kakvi budete vi, bit ce i vaši vladari!' Dakle, vladari su onakvi kakav je narod kojim vladaju. Ako se narod popravi, popravit ce se i vladari. Dakle, ako želimo napredak, onda do njega mora doci u svakom segmentu našeg društva. Bitno je napomenuti da nema poboljšanja stanja bez povratka Kur'anu koji je naša vodilja na srednjem putu koji je propisan ovom ummetu!

Mahir Abdullah: Naš gledalac iz Njemacke pita: 'Zar vam nije jasno da je to što se danas dešava ummetu posljedica pokvarenosti i udaljavanja od vjere, što se raširilo u ummetu?! Zar razlog takvom stanju nije srdžba Allaha, dž.š, na ummet koji je spoznao istinu pa je napustio?! Medusobno smo zavadeni i podijeljeni, te ovakvo stanje i zaslužujemo!


Dr. Kardavi: Ako želimo pravilno postupiti onda moramo biti realni. Ne smijemo pretjerivati u isticanju naših negativnosti. Ne smijemo svojim djelovanje dovesti do pogoršanja stanja i lincovanja samih sebe! Ne smijemo zaboraviti da smo mi najbolji ummet koji se ikada pojavio na Zemlji, to nam kazuje Kur'an. Cinjenica je da naš ummet posjeduje moralne i mnoge druge kvalitete koje ne posjeduje nijedan drugi ummet. Ako pogledamo u zapadnu civilizaciju koja je trenutno najaktuelnija na svijetu, uocit cemo da ona vodi samouništenju kroz neogranicenost slobode djelovanja svake jedinke. Potpuno su se usmjerili dunjaluku i njegovim bogatstvima, te rušenju svega što ih ogranicava na tom putu, cak i vrijednosti koje im njihova vjera propisuje! Kuda to vodi? Njihova vjera ih uci da budu tolerantni i da opraštaju uvrede koje im se nanesu. Gdje su ta pravila u njihovim postupcima?! Trenutna politika americkog predsjednika je dolazak do materijalnih interesa bez obzira na broj žrtava koje ce prouzrokovati takvo djelovanje.

Bez obzira što je cijeli svijet stao protiv njega, on ustrajava u politici koju su on i njegova stranka zacrtali. Muslimani se bitno razlikuju u tim stvarima. Bez obzira na slabosti koje su ummet zadesile, ipak je to ummet koji je najviše vezan za svoju vjeru i najviše je praktikuje u svom životu. Dakle, potpuno je pogrešno opisivati ummet kao najgori ummet na svijetu! Tacno je da mi imamo velikih grešaka, ali to ne znaci da je naš ummet nestao i da nema nikakve vrijednosti u njemu. Muhammed, s.a.v.s, u hadisu koji bilježi Muslim, kaže: 'Ako cujete covjeka koji kaže da je svijet propao, taj je najviše propao!' A u drugoj predaji se kaže: '...on ih je uništio!' To se odnosi na covjeka koji na ummet gleda pogledom koji ne razlikuje dobro od lošeg. On smatra da su svi loši, da svi treba da budu uništeni. Poslanik, s.a.v.s, porucuje mu da je on najgori od njih i da je on svojim stavom razlog propasti drugih. To je onaj koji je digao ruke od naroda i sebe kao jedino ispravnog. To je pogrešno! Na nama je da cuvamo naše vrijednosti, našu snagu. Ne smijemo dozvoliti da nas razocarenje osvoji pa da pogriješimo. Allah, dž.š, kaže: 'I ne gubite nadu u milost Allahovu; samo nevjernici gube nadu u Allahovu milost.' Naš osjecaj ne treba da prelazi granice žalosti. Stanje koje nas je zadesilo je žalosno, zato i treba da budemo žalosni, ali ne i ocajni!



Mahir Abdullah: Doktore, nekoliko naših gledalaca traži da cuju vaš stav o pitanju iskrenosti americkih namjera u vojnom udaru na Irak? Da li smatrate istinitim njihove izjave da imaju tacno odreden cilj u Iraku, ili se iza tog krije nešto drugo?

Dr. Kardavi: Smatram da nema normalnog covjeka koji posjeduje elementarne informacije o Iraka da ce povjerovati u namjere Amerike koje oni prezentiraju u medijima. Sasvim je nerazumno da Amerika pokrece toliko opširnu akciju uništavanja oružja za masovno uništenje u Iraku radi svjetskog mira. To oružje posjeduju mnoge zemlje, pa zašto je baš Irak odreden za metu. Smatram da Amerikanci imaju informacije da Irak ne posjeduje to oružje. Cuo sam nekoliko strucnjaka iz te oblasti koji tvrde da su Iracani uništili sve sporno oružje koje su posjedovali. Dakle, Irak nije u stanju upotrijebiti sporno naoružanje jer ga ne posjeduje. A kada bi ga i posjedovao, pa zar ga i mnoge druge države ne posjeduju?! Zašto ne razoružaju sve zemlje koje imaju to naoružanje u svom arsenalu?! Americki predsjednik tvrdi da želi donijeti slobodu irackome narodu. Pa gdje je bio do sada?! Zašto je Irak bio saveznik kada je trebalo upotrijebiti zabranjeno oružje ne Irance ili Kurde?! Zašto tada režim nije bio zvjerski, teroristicki i prijetnja cijelome svijetu?! Cudim se irackoj opoziciji koja nasjeda na takve americke podvale i vjeruje da ce im Amerika pomoci na putu ka slobodi! Smatraju da ce im Amerika postaviti nekog pravednog poput Omera bin Abdulaziza, a svrgnuti tiranina kao što je bio Hadždždadž bin Jusuf?


Smatram da se stvarne namjere Amerike mogu svrstati u cetiri osnovne grupe:
Prvo: Amerika želi zauzeti bogata naftna nalazišta u Iraku koja su osnovni izvor snage danas. Želi iskoristiti odsutnost sile koja je protuteža Americi i zaposjesti što više svjetskog bogatstva.
Drugo: Želi potpuno izmijeniti cijeli region! Irak je samo prva faza tog projekta i s njegovog terena ce nastojati proširiti svoj uticaj na ostale zemlje regiona kako bi izmijenila njegov postojeci izgled. To je ono što je Kolin Pauel rekao u Kongresu. Žele potpuno izmijeniti izgled i nacin razmišljanja ljudi tog regiona.
Trece: Cilj im je uništiti svaki vid vojne moci u Iraku. To rade pod izgovorom da je Irak prijetnja susjednim državama. Nisam cuo da se iko od arapskih zemalja žalio na strah od Iraka. Jednom prilikom govorilo se o toj temi na sastanku arapskih vladara, našto je sirijski predsjednik rekao da nema razloga bojati se Iraka, nego prava bojazan dolazi od Izraela koji svakodnevno ubija nedužne ljude i ruši njihove kuce! To je prava opasnost za region!

Cetvrto: Sve što se dogada u Iraku u interesu je Izraela i ostvarenja njegovog historijskog sna o formiranju Velikog Izraela. Cilj koji Židovi nastoje postici u ovom vremenu je formiranje židovske države cije granice bi bile od Nila do Eufrata. Amerika se stavila u službu cionistickih planova koji se ne bi mogli sprovesti u djelo bez uništenja iracke vojne moci.



Mahir Abdullah: Piše nam jedna gledateljka i kaže da je uzrok nezavidne situacije u kojoj se ummet nalazi nedostatak odgovarajuceg rukovodstva. Ona kaže da posjedujemo sve što je potrebno da budemo vodeca civilizacija svijeta, ali da smo daleko od takvog stanja zbog nedostatka tijela koje ce iskreno voditi ummet ka sreci i ulozi koju je imao u historiji. Da li se vi slažete s tvrdnjom da je nedostatak odgovarajuceg vodstva razlog teškoj situaciji u kojoj se nalazimo?

Dr. Kardavi: Uistinu nam je potrebno jako rukovodstvo u svakom segmentu života. Poznati pjesnik Muhibuddin el-Hatib spjevao je nekoliko lijepih stihova na tu temu u kojima pojašnjava da slabost nije u narodu nego u vodstvu. Ja se u potpunosti slažem s ovom tvrdnjom, samo moram naglasiti da nije rijec samo o slabosti u politickom vodstvu, nego se ta slabost ocituje u svakom obliku rukovodenja. Nužno je da imamo jako idejno i vjersko vodstvo. U historiji smo konstantno imali hilafet koji je bio kako politicki tako i duhovno vodstvo svih muslimana. Nakon pada hilafeta uskraceni smo za jedinstveno duhovno vodstvo, što nam je izuzetno bitno. Kršcani danas imaju papu koji je duhovni voda svih kršcana, što ih u tom domenu cini jedinstvenim. Papa je poput oca velikoj kršcanskoj porodici, zbog toga ga tako i zovu. Ja, kada govorim o toj temi, obicno se našalim pa kažem da kršcani imaju oca, a mi nemamo ni oca ni majku! Dakle, jedinstveno i jako vodstvo izuzetno nam je potrebno da bismo izašli iz stanja u kojem se nalazimo.



Mahir Abdullah: Gledalac iz Egipta koji tvrdi da vas licno poznaje kaže da ste i vi doprinijeli ovakvom stanju ummeta jer ste narod upucivali na ostavljanje ideje tekfira (proglašavanje kafirom, prim. prev.) naših vladara. Kako komentarišete te rijeci?

Dr. Kardavi: Izgleda da naš gledalac smatra da je izlaz iz ove situacije u tekfiru naših vladara. Sve i kada bi to uradili ništa se ne bi promijenilo, osim nagore. Smatram da je tekfir izuzetno opasna stvar i da ne smijemo sebi dozvoliti da se raširi medu nama. Ibn Tejmije, r.a, govorio je da se tekfiri vrsta a ne pojedinac. Dakle, da se kaže onaj ko ude u pakt s navjernikom protiv brata muslimana je nevjernik, ili oni koji rade neko djelo oni su nevjernici. Treba izbjegavati proglašavanje odredene osobe kafirom, jer ta osoba nekada posjeduje odredene argumente koji opravdavaju njene postupke a za koje mi ne znamo. Dakle, tekfir sigurno nije izlaz iz ove situacije.