POSJETITE KURAN.BA
 
 

pucanj iz "pouzdanih" izvora

Ezher Beganovic | Saff br/str. 58

Ameri vec mogu odahnuti uz cašu šampanjca nazdravljajuci uspješnom lovu. Sada do mile volje mogu pricati da se oni bore protiv terorizma, a ne protiv islama



Sjedinjene Americke Države pretrpjele su najvece napade u svojoj novijoj historiji. Za manje od sahata srušeni su divovski tornjevi World Trade Centra, simbol americkog ponosa i bogatstva. Najteži dan novije americke historije, 11. septembar, ostat ce upamcen i kao dan kad se dogodilo najvece poniženje Washingtona i americke vojne moci. To je i dan kad je SAD pokrenula bjesomucnu kampanju protiv muslimanskog svijeta pod krinkom borbe protiv terorista.

"Mocna" Amerika je istog dana morala odgovoriti javnosti ko stoji iza napada, ko ih je to zavio u crno. Tradicionalno "dobro obaviješteni" Ameri su samo nekoliko sati nakon napada istoj toj javnosti prezentirali "pouzdane" (dez)informacije da iza napada na Ameriku stoji islamski teroristicki lider Usama bin-Ladin. ’’Amerika ce napasti teroriste (Usama bin-Ladin) i one koji ih podržavaju (Afganistan, Talibani)", bile su prve rijeci predsjednika Busha nakon što je saznao za napade. Vjerovatno je vec imao pripremljene ’’dokaze’’ o pociniocima. "Sve upucuje na taj zakljucak da iza napada stoji Usama bin-Ladin", izjavio je visoki rukovodilac CIA-e koji nije ponudio više dokaza za svoju tvrdnju.


Pitanje "dobrog izgovora"
I danas, mjesec dana nakon napada na USA, oni nisu (nemaju!?) ponudili dokaze za tvrdnju da iza napada stoji Usama bin-Ladin. Pa, ipak, u danima koji su usljedili nakon napada na Ameriku, CIA i druge obavještajne službe zapadnih zemalja, a u nedostatku dokaza, pokrenuli su strahovitu obavještajno-medijsku kampanju kako bi zakljucak "da sve upucuje na to da iza napada stoji Usama bin-Ladin" u javnosti bio prihvatljiv, a samim tim i izgovor za pokretanje nevidene kampanje protiv muslimana svijeta.

Tako su u danima koji su uslijedili, policijski organi USA-e, Velike Britanije, Njemacke, Francuske, Belgije, Holandije i drugih zapadnih zemalja uhapsili veliki broj arapskih, tj. tamnoputih mladica koji žive na Zapadu, a pod sumnjom da su sudjelovali u napadu na Ameriku, odnosno da su saradnici Usame bin-Ladina, odnosno da su islamisti i teroristi "spavaci"!


Paralelno sa akcijom hapšenja, pokrenuta je medijska kampanja koja je ocito imala samo jedan cilj - da izjava americke administracije (kako "sve upucuje na to da iza napada na Ameriku stoji Usama bin-Ladin") bude dovoljan dokaz kao pokrice lova na muslimane.

Pod oznakom "exluzivno otkrice", medijski izvještaji su "otkrivali" ko stoji iza napada na Ameriku. Tako smo, gotovo u jednom danu, mogli procitati razna eksluzivna otkrica tipa "Francuzi su znali da ce Amerika biti napadnuta",


"Velika Britanija upozorila Ameriku da Usama bin-Ladin sprema napad!", "Italija je znala da se sprema napad", "Specijalni predstavnik ruske obavještajne službe otkrio je direktoru CIA-e da iza napada stoje organizacija Usame bin-Ladina, Uzbekistanski islamski pokret i talibanska vlada"…

Istraga muslimana


"Francuska je upozorila USA na sve moguce diverzije nakon što je FBI prošloga mjeseca uhapsio militantnog islamistu. Francuska služba sigurnosti je FBI-u dostavila dosje kojim se uhapšeni identificira kao islamski borac koji ne poznaje granice’’.

U naslovu jednog novinskog teksta stoji: "Teroristi stigli sa Bliskog istoka".


Abdel Bari Atvani, novinar koji, navodno, ima pristup Bin-Ladinu, izjavljujuje: "Ovo je, sigurno, djelo islamskih fundamentalista koji pripadaju mreži saudijskog porijekla".

FBI objavljuje prve rezultate istrage: "Svjetski trgovinski centar najvjerovatnije su srušili Amir i Adnan Buhari" (Adnan Buhari, dok ovo pišemo, živi na Floridi, a njegov brat Amir je poginuo prije godinu dana).


Palestinski novinar Jamal Ismail tvrdi da mu je Usama bin-Ladin rekao: "Cestitam ljudima koji su izveli napad, hvala Allahu!"

Mnogo je ovakvih primjera koje nismo i ne možemo navesti zbog ogranicenog prostora. S obzirom da se kao posljedica orkestrirane medijske kampanje u javnosti sticao dojam da su teroristi muslimani sa bradama i nikabima te da ih se treba kloniti, CIA je, sa svojim satelitima, u eter izbacila "novo i senzacionalno otkrice", objavivši sadržaj brošure "Upute za džihad", kojim se želi postici da svi muslimani, bez obzira na vanjski izgled, budu osumnjiceni kao teroristi.


Evo navoda iz tog - najvjerovatnije izmišljenog - djela:

"Ne nosite brade, uklonite ostala islamska obilježja, unajmite stan u cetvrti u kojoj se ljudi slabo poznaju, ali nipošto pored policijske stanice, ne govorite glasno, ne parkirajte na zabranjenim mjestima i ne privlacite pažnju na bilo koji nacin…", samo su neke od "uputa" iz "prirucnika za islamske teroriste", "otkrivenog" lani tokom istrage protiv Usame bin-Ladina.


Napad na ženu u Sarajevu
Nakon nekoliko dana, kad su sa svih strana poceli stizati izvještaji o napadima na muslimane, u Americi je zapaljen jedan od islamskih centara, muslimani Amerike ne smiju izici ni na ulicu, ubijene su tri muslimanke, u Švedskoj i Australiji se pale džamije, u Melbournu i Sarajevu su zabilježeni napadi na ženu sa nikabom…

Ameri su mogli odahnuti uz cašu šampanjca, nazdravljajuci uspješnom lovu. Sada do mile volje mogu pricati da se oni bore protiv terorizma, a ne protiv islama.