POSJETITE KURAN.BA
 
 

umjetnicki genocid

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 34

VOLFGANG PETRIC


Kada su sredinom 1995.godine Karadžiceve zlocinacke falange okupirale Srebrenicu, ubivši pri tome najmanje osam hiljada civila, tadašnji komandant bosanskih Srba Ratko Mladic, kao znak zahvalnosti za nesebicnu podršku i aktivno ucestvovanje u najvecem zlocinu nakon Drugog svjetskog rata, darovao je glavnokomandujucem holandskih snaga pukovniku Janu Karemansu - sliku. Kontraverzni austrijski pjesnik Peter Handke, koji je logore Omarska i Keraterm nazvao 'humanitarnim' prihvatilištima, osim slike od Srpske akademije nauke i umjetnosti, dobio je i specijalnu plaketu zahvalnosti zbog širenja 'istine' o Srbima u svijetu.

Vjerovatno najveci doprinos Radovanovim revolucionarnim tekovinama dao je odlazeci Visoki predstavnik Volfgang Petric, inace zemljak opskurnog pisca, koji ce u svijetloj historiji srpskog naroda zauzimati pocasno mjesto, rame uz rame sa Garašaninom, Moljevicem, Karadžicem i Miloševicem. Osim precutnog blagoslova banjaluckog i trebinjskog fašizma i svakodnevnih maltretiranja Bošnjaka - povratnika i bespravne uzurpacije njihove zemlje na podrucju Grapske, Bijeljine i Zvornika, Bratunca…, Petric je Radovanovim juniorima Šarovicu, Kalinicu, Ivanicu i Dodiku darovao državu umotanu u sramnu Odluku o konstitutivnosti naroda. Za taj plemeniti gest Petric je dobio umjetnicku sliku od predsjednika Skupštine RS Dragana Kalinica, dok su sabraca s druge strane Drine, od sebe darovali jednog nezbrinutog muškog potomka Nemanjica. I kad je vec rijec o darivanju, bio bi red da se i Alijansa kao predstavnik Federacije, oduži na pravi nacin odlazecem gostu.

Umjetnicke slike i nezbrinutu djecu Petric je vec dobio, a ni pare ne bi bile rješenje jer je u proteklom periodu inkasirao više od milion KM. Alijansi ne preostaje ništa drugo nego da Petricu pokloni svoj najbolji i najreprezentativniji proizvod - koji ce Petrica podsjecati na najsvjetlije trenutke dugogodišnje misije u BiH. Taj proizvod se zove - Zlatko Lagumdžija. Samo je stvar dogovora, hoce li ga Petric odmah povesti sa sobom ili ga pokupiti u januaru naredne godine sa nekog slovenackog zimskog odmarališta.

IZBORNA KOMISIJA BIH


Zakljucivanjem roka za prijavu za predstojece oktobarske izbore, pedeset i sedam politickih stranaka i cetiri nezavisna kandidata, krecu u opcu hajku osvajanja birackih glasova. Pri tome oni nece birati sredstva da dodu do ciljane biracke grupe. Tako cemo u kratkim politickim reklamnim sloganima dobijati utopijska obecanja o boljem životu, odnosno o svemu onome što ga cini. To znaci da poslije oktobarskih izbora nezaposlene ceka posao, obespravljene pravda, penzionere redovna penzija, izbjeglice povratak, a neoženjene ženidba. Ukoliko vec izlazimo na izbore, a na slatkim smo mukama, jer ne znamo kome da ukažemo svoje povjerenje u ispunjavanju ovozemaljskih želja, evo nekoliko uputstava.

Za sve one koji u demokratiji vide najvece dobro, najbolji izbor bi bio da se odluce za neku od sljedecih stranaka: Stranku demokratske akcije, Socijaldemokratsku partiju BiH, Hrvatsku demokratsku zajednicu, Demokrate BiH, Demokratsku narodnu zajednicu ili Demokratsku stranku invalida. Ako, pak, ispred demokratskog blagostanja bude važnija nacionalna odrednica, onda se treba odluciti izmedu: Bošnjacke stranke prava, Srpske radikalne stranke i Hrvatske stranke prava. Lokalpatriote ce muku muciti dok se ne odluce izmedu Posavske demokratske stranke, Bosansko-podrinjske narodne stranke ili Zavicajnih socijaldemokrata.

Predstavnice ljepšeg spola i dalje ce zastupati Stranku žena BiH, dok ce radnici i penzioneri pokušati da se nadu u Demokratskoj stranci radnika i penzionera ili Radnickoj partiji BiH. Svi oni koji teže revolucionarnim promjenama, svoj glas ce dati Proeuropskoj narodnoj stranci, dok ce pristalice postojeceg stanja, izbor imati u Konzervativno radikalnoj stranci. Ukoliko novac bude ispred svega prethodno nabrojanog, onda se biracima preporucuje da malo razmisle o Stranci deviznih štediša i Stranci demokratskog prosperiteta. Na kraju se svakako treba dotaci i onih koji ce 5. oktobra umjesto stajanja u redovima za glasanje rješenje naci u produženom spavanju ili, možda, izletu u prirodu. Takvih je prilican broj i, što je najvažnije, imaju jasan stav. Svi oni koji su u dilemi da li izaci ili ne izaci na izbore, u nezavidnom su položaju, no, ipak, imaju cetiri mjeseca da sami sa sobom riješe taj problem. Kakvu god odluku donesu, bice u situaciji koju najbolje ilustrira nešto modifikovana narodna krilatica. Ona glasi: Ko izade na izbore, pokajace se. Ko ne izade na izbore, pokajace se'!

FTV


Što vrijeme više prolazi, postajemo sve uvjereniji da je više nego opravdano izbjegavati mjesecnu pretplatu FTV-a, da time i sami ne postanemo sufinansijeri najglupljih mogucih projekata i programskog amaterizma s kojim je najveca medijska kuca u Federaciji, prilicno transparentna.
Mudri cenzori se cesto dosjete da film, za sve uzraste emitiraju u kasnim nocnim satima, dok filmove sa oznakom 'RP' (roditeljska pažnja) emitiraju u poslijepodnevnim casovima, a nerijetko i u jutarnjim.

Bilo bi vrlo interesantno cuti objašnjenje naših elektronskih moralnih cuvara, kako su uz francuske i americke filmove iz 60-tih godina, stavlja oznaka 'RP', dok se za filmove iz devedesetih godina ili latinoamericku sapunicu 'Vatreni mjesec' koji su puni elemenata zbog kojih se i poseže za oznakom 'RP', nema nikakvih upozorenja. Osim ovih, profesionalnih poteza, obradovani smo još jednom informativnom emisijom koja ide svakim danom u 19 sati. To znaci da prosjecni tv-gledalac u kasnim poslijepodnevnim i ranim nocnim satima nema šanse da ostane neinformiran, jer vecina lokalnih tv-stanica emitira vijesti u 18,30. Kao što smo vec rekli, BH-dnevnik pocinje u 19 sati dok odmah, poslije njega, pocinju entitetski dnevnici.

OBN emitira vijesti u 20 sati, a ukoliko je neko propustio sve prethodno navedene informativne emisije, neka se puno ne sekira, jer su Pogledi vrlo brzo nakon FTV dnevnika. A u vecini informativnih emisija slušamo Šaronove i Bušove izjave o palestinskom i talibanskom terorizmu, informacije o jubileju i rodendanu Karadžiceve vojske, o naporima Vlade RS da Izetbegovica pošalje u Hag, o 'teroristickom' kampu Pogorelica, o mostarskim granatama, o banjaluckim i trebinjskim izgredima i bošnjackim teroristima, o bijeljinskim i zvornickim sporadicnim incidentima sa mrtvim bošnjackim glavama i o fiktivnom islamskom fundamentalizmu, o povratku u Srpsko Goražde, o saradnji MUP-a RS sa CJB Srpsko Sarajevo, o teroristickim djelatnostima 'alžirske grupe', o bošnjackim švercerima oružjem, o zlocinima Armije BiH u srednoj Bosni, o globalnoj borbi protiv islamskog terorizma, o…
Da sve nije crno na FTV, dokaz su braca Maric - Zvonko i Mladen. Prvi u Humanoj televiziji, a drugi u Paralelama. Rade profesionalno svoj posao i ne dozvoljavaju da ih išta izbaci iz takta. Ako kojim slucajem imaju racun u bankama, ne bi bilo loše šest maraka namijenjenih tv-pretplati sa racuna za struju prebaciti na racun pomenutog novinarskog i bratskog dvojca.

ALIJANSA ZA PROMJENE


U posljednje vrijeme Alijansa za promjene našla je stalno mjesto u našim kolumnama, jer im treba vrlo malo vremena i prostora da naprave niz katastrofalnih politicko-ekonomskih poteza. Tek što smo nekako prokuhali Odluku o konstitutivnosti naroda, Zlatko i društvo su iz budžeta izbacili stavku o finansiranju agenta za tužbu protiv SRJ za agresiju i genocid. Na stranu hiljade silovanih Bošnjakinja, dvjesto hiljada mrtvih, milion protjeranih, hiljade invalida rata, kada je u pitanju funkcionisanje zajednickih institucija. Onda smo ostali bez 15 miliona KM prodajom zlata dobijenog u sukcesiji imovine bivše YU. U trenutku kada su ekonomski eksperti Alijanse prodali zlato, njegova vrijednost na svjetskom tržištu iznosila je 273 dolara po unci, a danas vrijedi 310. To što smo ostali bez 15 miliona KM zbog necije aljkavosti, žurbe i neznanja - domacim medijima i politickim institucijama nije toliko važno.

Jer, šta je gubitak 15 miliona KM i afera ministra finansija Nikole Grabovca sa 1,7 miliona KM, prema prijemu BiH u Vijece Evrope. Celnici Alijanse ce ocito pronevjeru novca podvesti pod nestabilno tržište ili transformaciju imovine, i kao što je to bio slucaj do sada, krivca uvijek tražiti u nekome drugom. Tako je za velike boracke demonstracije kriva SDA. Istraga o transakciji 1,7 miliona KM oraškoj firmi An Šped, rezultat je urote opozicije, dok su neregularnost izrucenja 'alžirske šestorke' ispolitizirale odredene strukture kojima nije interes 'jacanje institucija BiH.' Prijem u Vijece Evrope postao je neka vrsta veta vladajucoj politickoj garnituri, koji ce, amortizirati niz katastrofalnih poteza u njihovom dosadašnjem mandatu. Uostalom, Alijansa i funkcionira na prethodno navedenim principima: glorifikacija rijetkih ispravnih politickih poteza i umijece lijepljenja ogromnog broja svojih grešaka drugima. Ukoliko vecina birackog tijela to ne primjecuje - Alijansa bi mogla obnoviti mandat.