POSJETITE KURAN.BA
 
 

muslimani u slovackoj

Šemsudin Bilinovic | Saff br/str. 56

Svaki Slovak koji prihvati islam kao hediju dobija odlazak na hadždž


Od 1996. godine djeluje Savez islamskih studenata Slovacke. Bivši premijer Miroslav Meciar izjavio je da zamlju treba urediti na principima kršcanske demokracije i napravititi branu prodoru islamskog fundamentalizma iz zemalja poput Bosne. Muslimani nisu dobili dozvolu za gradnju džamije

Iako su prvi susreti Slovaka sa islamom zabilježeni još u 16., kad je Osmansko carstvo zauzelo južne dijelove Slovacke i zadržalo se tamo do kraja 17. stoljeca, tek u posljednjih nokoliko godina muslimani u ovoj zemlji polahko pocinju stvarati prostor za svoju egzistenciju i djelovanje. Uspomene na Tursko carstvo ostale su u historiji, a muslimansko stanovništvo se povuklo sa Osmanlijama. Od tada pa do zadnjih decenija prošlog stoljeca Slovaci su izgubili svaku vezu i znanje o islamu i muslimanima.


Mahom emigranti iz muslimanskih zemalja i manjim dijelom domicilni Slovaci koji su prihvatili islam, muslimani uspijevaju ocuvati islamski identitet, pa i organizirano dijelovati, usprkos neblagonaklonom gledanju državnih vlasti i kršcanskom okruženju.

Kur’an preveden na ceški


Libijski radnici na radu u slovackoj osmadesetih godina nisu ostavili dobru sliku o islamu: ono što nisu smjeli u svojoj zemlji, nastojali su nadoknaditi ovdje. Medutim, pocetkom devedesetih, studenti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i Saudijske Arabije, uglavnom Palestinci nastanjeni tamo, te studenti iz Alžira, Sudana, Libana, Bruneja, Iraka, Malezije, Pakistana, Turske, Irana, Makedonije, pa i poneki Bošnjak, u potrazi za jeftinijim školovanjem, dolaze na slovacke univerzitete, gdje uglavnom studiraju medicinu. Ima ih oko hiljadu i smješteni su u tri medunarodna školska centra: Bratislava, Košice i Martin. Školovanje je na engleskom i slovackom, pa studenti neko vrijeme provedu uceci jezik.

Oni se, 1996. godine, registriraju kao nevladina organizacija pod nazivom Savez islamskih studenata Slovacke i legalno djeluju na polju dave i organiziranja godišnjih kongresa, koji budu otvoreni i za Slovake. Uz gostovanje ucenjaka iz islamskog svijeta, organiziraju i tribine, rasprave, filmove, izložbe rukotvorina iz islamskih zemalja i slicne djelatnosti, kako bi u ovoj kršcanskoj zemlji predstavili svoju vjeru i civilizaciju. Prevode i izdaju islamsku literaturu na slovackom. Medutim, Kur’ an je preveden samo na ceški jezik i može se iznajmiti u prostorijama Saveza. Za sada ga nema u prodaji.


Slovakinja sa hidžabom

Za vrijeme ramazana organiziraju iftare i intenziviraju se predavanja, a džuma se obavlja u mesdžidu koji je iznajamljen u svakom mjestu u kome studenti borave. Novi muslimani, konvertiti, koji nisu rijetkost, dobiju putovanje na hadždž kao hediju od saudijskog kralja Fahda.


Na islam uglavnom prelaze mladici iz tradicionalnih kršcanskih porodica koji su uglavnom nezadovoljni zabludama kršcanstva. U druženju sa studentima muslimanima, oni prihvataju islam i pocinju ga prakticirati u svakodnevnom životu. Uglavnom su visoko obrazovani. Vecina ih nakon toga ima problema sa porodicom, koja ne razumije i ne prihvata njihovu odluku. Inace, porodica je u Slovackoj vrlo nestabilna. Ova zemlja prednjaci medu zemljama Srednje Evrope u broju razvoda. Ovakvu situaciju nastoje iskoristiti muslimanski studenti kako bi prikazali islam u najboljem svjetlu i dosad su u tome pokazali dobre rezultate.

Nakon završetka studija, svi se ne vracaju kucama. Neki se ožene Slovakinjama i ostanu u Slovackoj, a žene uglavnom prihvataju islam. Slovakinja sa hidžabom je u prvo vrijeme bila atrakcija na ulici, dok se, vremenom, na to nije naviklo, tako da se sada respektira takav nacin odijevanja. Ženidbom sticu pravo na stalni boravak u zemlji, a nakon pet godina i pravo na državljanstvo, uz uslov da se odreknu maticnog državljanstva.


Islam nije priznat u Slovackoj

U Slovackoj ne postoji zvanicno registrirana islamska zajednica, a prilikom popisa stanovništva islam je u imao tretman “ostale vjeroispovijesti”.


Pored problema nejednakog tretmana, sa cime se susrecu muslimani, prisutne su i pojave rasne netrpeljivosti i napada skinheadsa i slicnih neonacistickih grupa. Iako su u Slovackoj Cigani više na udaru, i studenti iz arapskih zemalja nerijetko imaju neprijatnosti radi boje svoje kože.

Policija Slovacke je pristrasna. Iako ni krivi ni dužni, studenti - zbog sukoba s ovim grupama - ponekad dobiju izgon iz zemlje. Ali, to nisu cesti slucajevi. Oni koji se uspiju zaposliti u Slovackoj i ostanu tamo, uglavnom su ugledniji gradani i nemaju problema s vlastima.


Indikativna je izjava bivšeg premijera Miroslava Meciara da zemlju treba urediti na principima kršcanske demokratije i da treba napraviti branu islamskom fundamentalizmu koji nadire iz zemalja poput Bosne.

Vlasti Slovacke nisu dale dozvolu za gradnju džamije, tako da u tom pogledu islam nije ravnopravan s ostalim konfesijama u ovoj zemlji, pošto ostali imaju pravo da podižu vjerske objekte bez ikakvih smetnji.


Slovacko ministarstvo obrazovanja je bilo najavilo prekid programa školovanja studenata iz arapskih zemalja, ali su ga, ipak, nastavili, valjda svjesni dobiti koju ostvaruju njihovim boravkom.