POSJETITE KURAN.BA
 
 

sulejman tihic

Nermin Kabahija | Saff br/str. 48

“Narod je ustvari, iskazao želju za promjenom politike medunarodne zajednice”


SDA je, onoliko koliko je mogla, štitila nacionalne interese Bošnjaka. Nekada su ti isti interesi, istina je, bili podredeni državnim, jer za nas je važno da izgradimo državu. Kada imate izgradenu državu, onda imate i elemente koji mogu zaštititi narod




Saff: Nakon novembarskih izbora pokazalo se da je SDA najjaca stranka u Federaciji, da li ste zadovoljni rezultatom, s obzirom na cjelokupnu situaciju, da li ih smatrate uspješnim?


S. Tihic: SDA nije najjaca samo u Federaciji nego i u državi BiH, za razliku od SDP-a od koga imamo 10 718 glasova više. Mediji namjerno prešucuju taj podatak prezentirajuci povremeno izvještaje o glasanju za Zastupnicki dom Federacije a prešucujuci izvještaje o glasanju za Zastupnicki dom RS- a, i tako su prešutili i ovu najbitniju cinjenicu za nas, a to je - da smo najjaca politicka stranka i na nivou države BiH. Prešucivanje ove cinjenice nije slucajno, i ocito je namjera stvoriti kod javnosti predstavu da je SDP najjaca politicka stranka, a to vidimo i po tome što je OSCE kod dodjele mandata stranci koja je druga po broju glasova, dao mandat više u odnosu na stranku koja je prva. Ponavljam, SDA je osvojila ukupno 277 347 ili 18, 78%, a SDP 266 629 ili 17, 99% na nivou države iz Federacije i Republike Srpske, prema podacima OSCE-a. Naravno mi smo i više nego zadovoljni rezultatima izbora imajuci u vidu da se 2 godine vodi bjesomucna kampanja protiv SDA, gdje se pokušava izjednaciti stranka koja je branila Bosnu sa strankama koje su ucestvovale u agresiji na Bosnu i podjelu Bosne i Hercegovine. Stranka koja je poštovala sve ljudske vrijednosti, izjednacava se sa strankama koje to nisu radile i ciji su predsjednici optuženi u Hagu. Mi smo zaista bili u jednoj neravnopravnoj utakmici ciji je sudija, tj. OSCE navijao otvoreno za SDP. Nama gotovo ni jedan medij nije bio naklonjen. OSCE je sa naših spiskova skinuo tri kandidata, a svi su nosioci lista za svoje kantone (Bajazit Jašarevic- Tuzlanski kanton, Abdullah Nakaš-Sarajevski, Šefik Džafferovic- ZE- DO kanton) i ljudi koji su dobili najviše glasova.

Saff: Kako to komentirate?


S. Tihic: Tvrdimo da nije bilo prekršaja u slucajevima Abdulah Nakaš i Bajazit Jašarevic, a iako je bilo zbog istih "prekršaja" SDP dobiva samo pismene ukore, tj. opomene da takve prekršaje ne ucine na buducim izborima. To pokazuje dvolicnost i dvostruke standarde medunarodne zajednice kada je u pitanju SDA i SDP. To je ono zbog cega mi pocesto kritikujemo medunarodnu zajednicu, i ako joj ne osporavamo ulogu.



Saff: U posljednje vrijeme predstavnici medunarodne zajednice a i politicari izjavljuju da su ovi izbori, ustvari, iskazana volja gradana za promjenama. Šta se ovim izborima promijenilo?


S.Tihic: Na ovim izborima narod je iskazao zahtjev za promjenu politike medunarodne zajednice. Rezultati glasanja to pokazuju. Oni su sigurno mimo ocekivanja medunarodne zajednice. Pošto se narod ne može promijeniti, može se promijeniti politika što znaci da medunarodna zajednica ipak treba mijenjati svoju politiku, i da se odnos prema strankama gradi prema tome koliko su te stranke za dosljedno i prakticno provodenje Dejtonskog sporazima, a ne po tome da li su one socijal-demokratske ili imaju predznak muslimanski i nacionalni.



Saff: SDA je dobivala prigovore od istih onih koji su joj i do sada davali glasove, da ne štiti dovoljno nacionalne interese bošnjackog naroda. Evo i dan-danas po medijima se mnogi ismijavaju na racun naše vjere i kulture. Šta ce SDA u narednom periodu uciniti na tome?


S. Tihic: SDA je, onoliko koliko je mogla, štitila nacionalne interese Bošnjaka. Nekada su ti isti interesi, istina je, bili podredeni državnim, jer za nas je važno da izgradimo državu. Kada imate izgradenu državu, onda imate i elemente koji mogu zaštititi narod. Samo morate znati da SDA nikada nije sama odlucivala i bila u mogucnosti da sama o necemu odlucuje. Uvijek su tu bile i druge stranke koje su kocile. Nadam se da je to vrijeme ipak iza nas.