POSJETITE KURAN.BA
 
 

intervju sa samilom bataljevom

Gondžo Muamer | Saff br/str. 47

Šerijat zahtijeva od nas da pomognemo muslimane


Intervju sa Šamilom Basajevom, emirom Vrhovnog vojnog vijeca mudžahida Kavkaza o aktuelnoj vojno-politickoj situaciji na Kavkazu, kao i o komentarima pojedinih strana koje su kritikovale odluku mudžahida Cecenije o ukazivanju pomoci porodicama poginulih Palestinaca u trenutnim sukobima



Burna reakcija Moskve pratila je vašu izjavu o spremnosti za slanje pomoci muslimanima Palestine?

Šamil: Nije samo Moskva reagovala na to, nego su reagovali i neki naši državljani koji trenutno žive u inostranstvu, i koji, krijuci se iza cecenske države, pokušavaju da se ''igraju politike''. Mi pomno pratimo njihove aktivnosti kao i njihove izjave. Nažalost, neki od njih su zbunjeni i ne poznaju situaciju u Ceceniji, tako da sebi dopuštaju da budu vodeni od strane drugih zemalja. Mi cemo osuditi njihove aktivnosti u skladu sa Šerijatom.


Kao što i dolikuje kriminalcima iz Kremlja, njihov strah, kao i pokušaji da sprijece mudžahide Kavkaza u pružanju pomoci muslimanima Palestine, ociti su. Na pocetku je Jastržimski komentarisao našu izjavu govoreci da je to ''samo reklamna kampanja kojom se obecava nemoguce''. Onda je odjednom promijenio plocu i poceo pjevati potpuno drugaciju pjesmu. Sada se njemu cini da velicina cecenske pomoci Palestincima ''svjedoci o internacionalnoj zavjeri islamskih terorista protiv demokratije i svjetske zajednice''. Nacin razmišljanja Jastržimskog, kao i nekih naših gradana u inostranstvu, jednostavno ne može pojmiti cinjenicu da Šerijat zahtijeva od nas da pomognemo muslimane koji se bore za oslobodenje svetih mjesta- grada Kudsa i Mesdžidul-Aksa'a. Oni pripadaju svim muslimanima bez obzira na njihovu naciju ili etnicku skupinu kojoj pripadaju. Jasna dužnost svih muslimana je da pomognu Palestince. Mi cinimo onoliko koliko je u našim mogucnostima da ispunimo tu svetu dužnost i nas ne zanima reklamiranje zato što znamo da cemo za Kuds odgovarati pred Allahom, dž.š., istog Dana kada i Palestinci. Popuštanje se nece ni kod koga tolerisati, pa makar on živio na Aljasci ili Australiji.

Kao što je poznato Šamile, ti si azerbejdžanskom predsjedniku uputio oficijelni pismeni apel da ne dozvoli bilo kakvo pogoršanje uzajamnih odnosa izmedu Sjevernog Kavkaza i Azerbejdžana. Rusi su žestoko reagovali na taj apel pokušavajuci da mu pripišu neka negativna znacenja?


Šamil: Poznati su mi komentari Jastržimskog u vezi sa apelom koji je Vijece mudžahida uputilo predsjedniku Alijevu, a koji sam potpisao u ime Vijeca. Sretan sam što je Kremlj postao nervozan, medutim, uistinu sam iznenaden glupim pokušajima Kremlja da promijene znacenje samog apela. Da li Jastržimski zaista smatra Cecene glupim?

Sam sadržaj apela jeste iskazivanje zabrinutosti muslimana Sjevernog Kavkaza povodom pokušaja Rusije i njihovih saradnika u Azerbejdžanu da unesu razdor medu nama. Predsjednik Alijev je nacionalni voda svog naroda a Kremlj kuje zavjeru protiv njega i protiv Azerbejdžanaca. Ocito je da oni nece tražiti neke posebne razloge za uspostavu antiazerbejdžanske rusko-armenske alijanse, što se i dogada ovih dana u Biškeku.


Ruski generali izjavljuju da ce mudžahidi biti uništeni do zime?

Šamil: Ruski generali mnogo pricaju, a posebno Manilov! Stvarnost je daleko od izvještaja i želja okupatora. Vrijeme ce pokazati šta zima donosi. Ja mogu samo obecati da zima nece biti tiha za agresore i da situacija nece postati nimalo lakša za njih. Mi cemo imati mnogo "posla", ali mi smo na to spremni. Krajem jula Vrhovno vojno vijece mudžahida izdalo je naredbe svim jedinicama da izvrše potrebne pripreme za nastupajuce jesenje i zimske vojne aktivnosti. Ove pripreme su kompletirane i ja sam ih licno nadzirao zajedno sa komandantima.

Naša borba ne ovisi o godišnjem dobu, i ona je konstantna. Sve do potpunog povlacenja ili uništenja okupatora ona ce biti nastavljena.


Kakva je trenutna vojna situacija u Ceceniji?

Šamil: Situacija je veoma zahtjevna, ali mudžahidi ostvaruju prethodno zacrtane planove. Inicijativa je na našoj strani. Rusi trpe ozbiljne gubitke, iako se trude da ih prikriju. Medutim, cinjenica da Rusi tako pažljivo kriju svoje gubitke, nas puno ne muci. Za nas je najvažnije da cecenski narod vidi stvarnu sliku i da osjeca da se polet i snaga mudžahida ne smanjuju, nego da se, naprotiv, povecavaju.


I pustite Jastržimskog i Manilova da pricaju svoje bajke i da uspavljuju njima Rusiju. Što je dublji njihov san, to ce njihovo budenje biti teže. www.kolumbus.fi/kavkaz



Dijelovi pisma Šamila Basajeva upucenog ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.


Samo pismo je dugacko i ovdje navodimo samo neke njegove dijelove

Hvala Allahu, Gospodaru svih svjetova, koji nas je ucinio muslimanima i koji nas je uputio na Svoj pravi put.


Kao prvo, nudim ti da priznaš svoje grijehe, primiš Islam i postaneš musliman.

Kao drugo, želim da se zna da za Cecene, osim Allaha, nema drugog Gospodara, i da se oni nece pred tobom pokloniti. Zbog toga ti ovo pismo naslovljavam kao neprijatelju.


Kao trece, želim da ti postavim pitanje:'' Ko je od nas dvojice terorista?'' Ja smatram da si ti voda jedne teroristicke države zvane Ruska Federacija. Ti si terorista No.1.

Naš Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Ne sudi se po rijecima nego po djelima.'' Zbog toga cu nastaviti samo sa cinjenicama i pokušacu da se ogranicim samo na neke....


Mi Ceceni nismo nikada bili slab narod, nego smo uvijek branili sebe i druge, uvijek smo davali sklonište i pomoc onima kojima je potrebna. Navedi ti Putine ako možeš makar jedan primjer da su Ceceni bilo gdje ili bilo kada posegli za komadom zemlje koji pripada drugima! Uvijek smo bili slobodni i poštovali smo tudu slobodu, pa makar to bila i sloboda na izbor ropstva.

Došao si na našu zemlju, i nakon što si uništio 23 sela napravio si tvrdavu ''Grozni'' dajuci joj takvo ime kako bi nas zaplašio. Medutim, poput bumeranga koji se vraca, danas ovo ime plaši tebe. Na mjestima uništenih sela ti si podigao svoje baze, a mi nismo sagradili Moskvu na vašim kostima.


U tvojim konc-logorima i zatvorima je izloženo torturi oko 25000 Cecena, i kao i vecina onih koji su prošli taj pakao i oni su obogaljeni. Muceni su elektrošokovima, cupani su im zubi i kosa, premlacivani su i lomljene su im kosti, a ko zna šta im sve još nije radeno. Reci mi, kakve tajne oni kriju da bi bili tako muceni?

U dva rata si ubio toliko ljudi i upropastio toliko novca kako bi ocuvao teritoriju od 17000 km kvadratnih pravdajuci to ocuvanjem teritorijalnog integriteta Rusije. U isto vrijeme si Kini dao 150000 km kvadratnih zemlje, a sigurno bi dao i više! Gdje je logika?


Vi Rusi nas jednostavno mrzite zbog našeg slobodnog duha, zbog toga što nismo robovi poput vas i pokušavate nas uvuci u vašu slavensku vrecu. Ti danas tvrdiš kako se boriš protiv ''medunarodnog terorizma'' bivajuci u isto vrijeme sam najveci terorista sa neizmjernim licemjerstvom i bez ikakvog stida ili savjesti.

Mi Ceceni imamo slavnu historiju i bio bi grijeh da se žalimo na sudbinu. Naša historija nije obojena porobljavanjem, licemjerstvom i parazitstvom, nego slobodarskim životom i herojskom borbom za slobodu. Mi smo ponosni što smo muslimani za razliku od bezbožnika i šejtana poput vas.


Ti si tako ocajno zabrinut za sudbinu Rusije i za borbu protiv medunarodnog terorizma tako da sam odlucio da ti u tome i pomognem. U skladu sa cecenskim zakonom ja nemam pravo da se izjednacavam sa robom, tako da te pozivam na dvoboj. Svi naši komandanti ti garantuju maksimalnu sigurnost. Izbor oružja tebi prepuštamo.

Ja nisam najbolji sportista, a ni ti nisi invalid, pa hajde da se dogovorimo. To ce biti mnogo korisnije i ekonomicnije za naša oba naroda, kao i za ostatak svijeta.