POSJETITE KURAN.BA
 
 

jevreji

Gondžo Muamer | Saff br/str. 47

Mržnja prema Islamu ispunjava njihova srca


'Ti ceš sigurno naci da su vjernicima najljuci neprijatelji Jevreji i mnogobošci.'' (Prijevod znacenja - El-Maide, 82.) Ove rijeci Allaha, dž.š., našeg Gospodara Koji uvijek govori samo istinu, su nailazile na svoju potvrdu u svakom vremenu u kome su se sretali vjernici i Jevreji


Cak i prije poslanstva Muhameda, s.a.v.s., brojni su slucajevi jevrejskih napada, protjerivanja i ubijanja, kako Allahovih poslanika, tako i vjernika koji su ih slijedili, tako da je ocito da je mržnja prema istini njihova karakterna osobina i oni, na osnovu nje, grade svoj odnos prema svima onima koji nisu Jevreji. Medutim, koliko su ove cinjenice muslimani svjesni i koliko svoj odnos prema Jevrejima grade na njoj?


Mi ih volimo, a oni nas ne vole

Da li oni uistinu shvataju znacenje Allahovih rijeci: "O vjernici, za prisne prijatelje uzimajte samo svoje, ostali vam samo propast žele; jedva cekaju da muka dopadnete, mržnja izbija iz njihovih usta, a još je gore ono što kriju njihova prsa. Mi vam iznosimo dokaze ako pameti imate. Vi njih volite, a oni vas ne vole, a vi vjerujete u sve knjige..." (Prijevod znacenja - Ali-Imran, 118-119.)


Ove ajete bi svaki musliman morao dobro nauciti zato što nas je naše nepoznavanje ovih ajeta cesto dovodilo u veoma žalosne i neprijatne situacije. Allah, dž.š., nam iznosi jasne dokaze, a na nama je samo da otvorimo oci i da razmislimo. Medutim, još je uvijek veliki broj muslimana koji spavaju sanjajuci slatke snove u kojima šestokraka Davidova zvijezda lici na Sunce koje ih grije svojim "toplim" zrakama. Ali, oni koji slijede i koji se "griju" na toj zvijezdi, grijace se, pa cak i kljucati, u džehennemskoj vatri zato što je tako odredio Uzvišeni i zato što On ne voli ono što rade sljedbenici tog šestokrakog simbola. Oni su Njegovi neprijatelji, a jadan je i ponižen, onaj ko se usudi suprotstaviti Svemogucem, pa zato Allah, dž.š., kaže: "Ko je neprijatelj Allahu i melekima Njegovim, i poslanicima Njegovim, i Džibrilu i Mikalu - pa Allah je doista neprijatelj onima koji nece da vjeruju." (Prijevod znacenja - El-Bekare, 98.)

U ovom ajetu Allah, dž.š., direktno cilja na Jevreje, a indirektno i na svakoga koji ne vjeruje u ono što je On objavio preko svoga poslanika Muhameda, s.a.v.s.


Prkose svom Stvoritelju

Medutim, Jevreji su specifican narod koji je zbog mnogih grijeha i zaslužio ovakav odnos od strane Allaha, dž.š. Sve ono što im je Allah, dž.š., naredio, oni su pogazili, sve što Allah, dž.š., cijeni oni su oskrnavili, pa su se cak toliko uzoholili da su se usudili prkositi svome Stvoritelju, neka je On uzvišen, uskracujuci Mu svojstva koja Mu pripadaju i kojima je Sam Sebe opisao. Kaže Allah, dž.š.: "O ljudi, vi ste siromasi, vi trebate Allaha, a Allah je nezavisan i hvale dostojan. Ako hoce, uklonice vas i nova stvorenja dovesti, to Allahu nije teško." (Prijevod znacenja - Fatir, 15-17.)


Medutim, Jevreji se usuduju da kažu da je Allah siromašan, a da su oni bogati, i tim rijecima izlaze iz okvira Allahove milosti i na sebe navlace Allahovu srdžbu, pa kaže Allah, s.v.t.: "Allah je cuo rijeci onih koji su rekli: "Allah je siromašan, a mi smo bogati!" Naredicemo mi da se pribilježi ono što su oni rekli, kao i što su ni krive ni dužne vjerovjesnike ubijali, i reci cemo: "Iskusite patnju u ognju zbog djela ruku vaših" - a Allah nije nepravedan prema robovima svojim." (Prijevod znacenja - Ali-Imran, 181-182.)

Onaj ko ne priznaje blagodat koju mu Allah, dž.š., ukaže i nije zahvalan na njoj i koji ne poštuje onoga koga Allah voli, pa taj ce imati na ahiretu samo patnju u ognju džehennemskom, a Jevreji su takvi kao što kaže Allah, dž.š.: "Onima koji ne vjeruju u Allahove dokaze i koji su vjerovjesnike, ni krive ni dužne, ubijali, a ubijaju i ljude koji traže da se postupa pravedno, navijesti bolnu patnju. To su oni cija djela ne vrijede ni na ovom ni na onom svijetu, i niko im nece priteci u pomoc." (Prijevod znacenja - Ali-Imran, 21-22.)


Oni potvaraju Allaha i govore da je On škrt pa neka su prokleti zbog svojih rijeci: "Jevreji govore: "Allahova ruka je stisnuta". Stisnute bile ruke njihove i prokleti bili zbog toga što govore! Ne, obje ruke Njegove su otvorene, On udjeljuje koliko hoce." (Prijevod znacenja - El-Maide, 64.)

Takoder Jevreji Allahu pripisuju sina i time krše osnove ispravnog vjerovanja: "Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršcani govore: "Mesih je- Allahov sin." To su rijeci njihove, iz usta njihovih, oponašaju rijeci nevjernika prijašnjih, - ubio ih Allah! Kuda se odmecu?" (Prijevod znacenja - Et-Tevbe, 30.)


Narod koji ubija svoje Poslanike

Sve ove stvari su i više nego dovoljne da oni budu ti koji nose atribut "onih koji su protiv sebe srdžbu izazvali", a upravo tu njihovu osobinu svaki musliman treba da spomene u sklopu ucenja El-Fatihe, nekoliko desetaka puta dnevno. Jevreji su ocevi kamate koja kako kroz historiju, tako i dan danas uništava imetke cjelokupnih naroda stavljajuci ih tako u robovski položaj. Na taj nacin Jevreji bitno uticu na sveukupne medunarodne odnose. Medutim, Jevreji nisu stali samo na tome nego su poceli s ubijanjem Allahovih vjerovjesnika koji su donosili istinu od Allaha. Svojim rukama su pisali knjige za koje su govorili da su od Allaha, a sve to kako bi neznatnu korist izvukli. Onaj poslanik koji im ne bi odgovarao bio bi ubijen, kao što kaže Uzvišeni: "I kad god vam je koji poslanik donio ono što nije godilo dušama vašim, vi ste se oholili pa ste jedne u laž utjerali, a druge ubili." (Prijevod znacenja - El-Bekare, 87.)


Spletke - sastavni dio njihovog života

Od njihovih spletki i pokušaja ubistva nije bio sacuvan ni poslanik Muhammed, s.a.v.s. Nekoliko puta su ga pokušali ubiti, a bodrenje mušrika da se obracunaju sa Muhammedom, s.a.v.s., je bila njihova aktivnost koja nije nikako prestajala. Od pokušaja ubistva je i pokušaj plemena Benu Nadir koji su skovali plan da bace veliki kamen na Poslanika, s.a.v.s, sa zida pod kojim je on sjedio, ali ga je Allah, dž.š., upozorio na to tako da im je spletka propala. Drugi puta ga je pokušala ubiti Jevrejka stavljanjem otrova u ovcije meso prilikom osvajanja Hajbera, ali im ni taj pokušaj nije uspio. Takoder su ga htjeli ubiti sihrom, ali je Allah bereketom Kur'ana otklonio njegovo djelovanje: "I nevjernici poceše smišljati spletke, ali ih je Allah otklonio, jer On to umije najbolje." (Prijevod znacenja - Ali-Imran, 54.)


Svi njihovi pokušaji su propadali, a i kako ne bi kada je Poslanika, s.a.v.s., štitio Onaj Koji zna šta je u ljudskim srcima i Koji posjeduje bezgranicnu moc. Pa zar su i ocekivali da ce uspjeti u svojim nakanama?

Takoder su mislili da mogu ugasiti Allahovo svjetlo na Zemlji tako što ce ujediniti Arape protiv Muhammeda, s.a.v.s., i muslimana, pa kada ih mušrici upitaše: "Je li naša vjera bolja od Muhammedove?" Oni im odgovoriše: "Vaša vjera je bolja." Nije im bilo dovoljno što su oni u zabludi nego su u zabludu vodili i druge. Zato je Allah, dž.š., objavio: "Zar ne vidiš one kojima je dat jedan dio Knjige kako u kumire i šejtana vjeruju, a o neznabošcima govore: "Oni su na ispravnijem putu od vjernika." Njih je Allah prokleo, a onome koga je Allah prokleo, neceš naci nikoga ko bi mu pomogao." (Prijevod znacenja - En-Nisa, 51-52.)


Iz svih ovih ajeta se može izvuci nedvosmislen zakljucak, a to je da Jevreji mrze Islam, protiv Islama rade i ne biraju sredstva da dodu do svojih ciljeva. Takoder je jasno kao dan da su oni narod koji je na sebe Allahovu srdžbu i mržnju navukao, i da onaj ko umre kao Jevrej, nema šta ocekivati na Ahiretu osim Džehennema. Ali se zato postavlja pitanje kakav je odnos muslimana prema njima i koliko su muslimani svjesni ovih cinjenica? Veliki broj muslimana još uvijek ne može da razlikuje prijatelja od neprijatelja. Kod nas u Bosni je to i više nego ocito. Oni koji su nas do juce ubijali i mrcvarili na najgore nacine, danas slobodno ulaze u naše avlije i kuce, pa se cak usuduju da spuste ruku na glavu našeg djeteta, ne bi li ga pomilovali. A koliko je ta ruka odsjekla takvih djecijih glava, koliko je puta pritisnula snajperski obarac dok se na mušici nalazilo takvo dijete i koliko je ta ruka posijala mina po kojim naša djeca hodaju? Ko je taj ko može garantovati da se ta ruka nece ponovo preobraziti iz one koja miluje, u onu koju ubija? Ono zlo koje su nam nanijeli kršcani u Bosni daleko je manje od zla i mržnje Jevreja prema muslimanima, ali muslimani Bosne ne žive sa Jevrejima u komšiluku, tako da ne mogu osjetiti njihovu pokvarenu prirodu na svojoj koži.

Jevreji danas


Ali onaj ko ima oci i njima vidi, i ima uši i njima cuje, može primijetiti, djelovanje Jevreja i njihovu mržnju u Palestini. Oni su tamo oni koji trenutno cine vecinu, a ujedno imaju i oružje, tako da mogu bez problema ocitovati svoju pravu prirodu koja se ogleda u otimanju muslimanske zemlje i ubijanju muslimana, pa cak i njihove djece. Cijelo to vrijeme su ostali muslimani zaslijepljeni i ne shvataju da Jevreji cine najveci genocid 20. vijeka upravo nad njihovom bracom. Ako su Jevreji bili na udaru nacista u Drugom svjetskom ratu, onda su sigurno dobro savladali materiju i to znanje danas primjenjuju na muslimanima. Biti musliman u tzv. Izraelu je isto kao i biti lovina u zagradenom lovištu. U svakom trenutku lovac može odluciti da te ubije, a za to odgovara samo lovackom društvu, koje ce mu se samo diviti zbog ubistva muslimana, a o kazni nema ni govora zato što je on jedan od njih, a i ubio je onoga cije je ubijanje pohvalno. U Hebronu je 24. 02. 1994. godine, na sabah-namazu, u mesdžid Ibrahima, a.s., ušao rabin Goldštajn naoružan automatom i bombama. Kada su muslimani spustili svoja cela na sedždu Uzvišenom, pocelo je ubijanje koje nije prestalo sve dok pogan nije skoncala svoj pokvareni život pod rukama golorukih muslimana, koji su uspjeli doprijeti do njega. Na kraju su ga njegova braca zakopala sa svim pocastima zbog "hrabrog" djela koje je pocinio.To je samo jedan primjer terora u ovom periodu od 50 godina od kako "sinovi svinja i majmuna" vladaju Palestinom. Koliko svaki musliman misli na svoju bracu u Palestini? Koliko se brine za stvari bitne za ovaj ummet?Da li covjek ikako može ostati ravnodušan ili cak gajiti simpatije prema Jevrejima nakon što ih mrze Allah, meleki i poslanici? Na ova pitanja svaki pojedinac prije svega mora sebi odgovoriti, a nema sumnje da ce na njih morati odgovarati i na Sudnjem danu kada ista pitanja bude upitan od strane Allaha, dž.š.