POSJETITE KURAN.BA
 
 

kako docekati ramazan

Kemal B. | Saff br/str. 47

Krajem novembra dolazi nam ramazan. I svake godine postavljaju se ista pitanja: Kako da docekamo mubarek mjesec ramazan? Kako da se pripremimo za njega? Kako da se okoristimo dobrotama ovog velikog mjeseca u kome se otvaraju vrata Dženneta, a zatvaraju vrata Džehennema. Da li se ramazan docekuje gomilama hrane i pica i kamarama video-kaseta, najnovijim špilom karata (da brže prode vrijeme od sehura do iftara)? Zar ramazan nije mjesec posta i ibadeta! Mjesec ciji je pocetak milost, sredina oprost, a kraj utocište od Vatre





U ovom tekstu cemo pokušati da podsjetimo kako ramazanu vratiti njegovo pravo mjesto. Ramazan nije veselje koje se proslavlja kao što nije ni mjesec natjecanja u spremanju istocnjacke ili zapadnjacke hrane, niti mjesec prejedanja. Ramazan je mjesec ibadeta, pokornosti Allahu u svakom trenutku. Ramazan je mjesec posta tj. ustezanja od svih grijeha, mjesec približavanja Allahu, dž.š., svim vrstama pokornosti, jer naš Poslanik, s.a.v.s., kaže: ''Ko isposti ramazan vjerujuci iskreno, bice mu oprošteni dotadašnji grijesi.'' Ramazan je, dakle, mjesec cinjenja dobrih djela i mjesec udaljavanja od svih grijeha. To je mjesec bereketa kao što rece Allahov Poslanik, s.a.v.s.: ''Došao vam je mjesec ramazan, mjesec bereketa, u kom Allah spušta Svoju milost.''




Kada nam se najavi neki nama drag gost, mi u svojim kucama sve ucinimo da ga što bolje docekamo. Kada našu zemlju posjeti neka velika delegacija iz svijeta, sva sredstva informisanja se dignu na noge, svi panoi u gradovima se izlijepe slikama tih ljudi i rijecima dobrodošlice. A kako je kada docekujemo mjesec koji je cio dobro i cio bereket. Mjesec u kome je spušten Kur'an, u kome ima jedna noc bolja od hiljadu mjeseci.

Moramo zastati malo i razmisliti o svemu što se dogada u našim domovima pred sami ramazan. Moramo pripremiti svoje domove za docek ovog plemenitog mjeseca, moramo pripremiti djecu za docek mjeseca Kur'ana. Ucinicemo to nabavivši i citajuci knjige i slušajuci kasete koje govore o ovom velikom mjesecu. Knjige koje govore o tome kako je postio Poslanik, a.s., poducavanje djece ako im je to prvi post u životu. Treba ih opominjati i stalno im pricati o dobrotama ramazana, da je on mjesec ibadeta, a ne mjesec jela, pica, spavanja i prejedanja. Treba ih od malena uciti da ramazan nije mjesec rasipanja imetka u trgovini, kao što se to radi u nekim porodicama koje su zaboravile pravi znacaj i cilj posta.


Zbog toga svaki pojedinac treba da se spremi za docek ramazana, da poveca i ucesti svoje ibadete, a što više smanji loše navike koje ima pri sebi. Zar pocetak ramazana nije najbolja prilika da ostaviš pušenje i da svoje slobodno vrijeme iskoristiš u neki hajr, a ne da ga provedeš gledajuci sapunice na TV-u. Ovo ti je najbolja prilika da se vratiš Allahu, da Mu se pokaješ za grijehe i približiš dobrim djelima. Cijela porodica treba iskoristiti ramazan za zbližavanje, druženje, zajednicke halke Kur'ana i zajednicko klanjanje nafila.

Otac kao glava porodice mora biti prvi koji ce ciniti najviše ibadeta i podsticati ostale da to cine. On ce porodicu podsticati na klanjanje namaza u džematu, na što cešce ucenje Kur'ana napamet i gledajuci. Neka ramazan bude prilika da u muslimanskim kucama zavlada harmonija i lijep odnos medu ukucanima. Neka ramazan bude mjesec ostavljanja svih ružnih obicaja (psovki, bahatog ponašanja i sl.). Neka to bude mjesec udjeljivanja na Allahovom putu saosjecajuci i pomažuci one kojima je pomoc potrebna. To je kod Allaha bolje nego trošenje novca u kupovinu stvari koje nam možda nikad nece ni trebati.