POSJETITE KURAN.BA
 
 

petric brani sarajevo

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 25

Volfgang Petric

Iako je na pocetku mandata Volfgang Petric javno rekao da ce se ucinkovitost njegovog djelovanja vidjeti na prostoru cijele BiH, rezultati pokazuju drugacije. Visoki predstavnik znatno je reducirao svoje ovlasti i okrenuo se zavodenju reda uglavnom u bošnjackom dijelu FBiH. U tome mu, umnogome, pomažu domace ekspoziture koje su, uz njegovu nesebicnu pomoc, u više nego sumnjivim okolnostima došle na vlast.
Takoder ne iznenaduje ni to što arogantni, tromi i dobro placeni službenici OHR-a, bahnu na vrata nekog sarajevskog stana i išamaraju neke djecake i djevojcice zbog preglasno puštene muzike prilikom proslave rodendana.
Dakle Petrich and Company svoju energiju i vrijeme troše samo na relaciji Nedžarici – Bašcaršija i ono malo okolo, identifikujuci se na direktan nacin sa narodnim herojem cije se ime nalazi u naslovu antologijskog igranog filma Hajrudina Šibe Krvavca “Valter brani Sarajevo”. Sa druge strane, cim se jave nekakvi problemi preko entitetske linije (a vecina ih je tamo), i Petric i njegova troma mašinerija prave se gluhi ili nevješti. To što je pred ocima bh. javnosti i pred licem OHR-a vršena nevidena pljacka bošnjackih izbjeglica iz Kotorskog i što im je otimana zemlja kako bi izbjegli Srbi gradili svoje kuce, što se na prostoru Janje ne provode imovinski zakoni, a Bošnjaci svakodnevno maltretiraju, ne zabrinjava OHR ni Petrica. Jer, zvukovi gradevinskih mašina sa gradilišta u Doboju, Zvorniku, Bijeljini, Višegradu, kao i uvredljivi i pogrdni nacin na koji srpsko stanovništvo docekuje bošnjacke izbjelice, gotovo ni ne cuju u Sarajevu. Za Petrica i njegovu cini se rasola uvijek željnu glasnogovornicu Štiglmajer, to se, uglavnom, podvodi pod novonastalu situaciju, žalosnu situaciju zbog koje vecina bošnjackih izbjeglica nece uspjeti ostvariti svoje pravo povratka prijeratne imovine.

Odbojkaška reprezentacija BiH u sjedecoj odbojci

Sva sreca da je Evropsko prvenstvo za odbojkaše invalide održano u bliskom susjedstvu u Madarskoj. Da je kojim slucajem to takmicenje održano u Finskoj, Islandu ili Rusiji od zlata bh. odbojkaša vjerovatno ne bi bilo ništa. Uzrok tome ne bi bili klimatski uslovi ili domaci teren pomenutih država. Glavni razlog izostanka ulaska zlata u BiH, osim onoga koje je bh dobila podjelom bivše JU, ogledao bi se u nedostatku novca koji je, kako je vec poznato, obicaj i tradicija da se u BiH nekako “skrpi” u posljednji momenat, dan pred odlazak na prestižna svjetska takmicenja. Svi se sjecamo onog prilicno dugog žiro-racuna na koji su gradani mogli uplatiti svoje priloge, dok je Asim Dedic u pozadini smecirao protiv ponovno nesudenih finalista – Nijemaca i umjesto da im se osigura carter-let za Budimpeštu, našim najtrofejnijim sportašima obezbijedeni su iznajmljeni kombiji u potpunosti neprilagodeni invalidima, u kojima su se odbojkaši uz nevjerovatno visoke temperature, mrcvarili tokom cijelog puta, ali što je najvažnije odbranili su evropsko zlato, i to sa samo jednim izgubljenim setom. Kolika je velicina i skromnost tih ljudi govori i podatak da su se, barem verbalno, odrekli skromnih novcanih poklona, rekavši da to njima ne treba, jer im je najveca satisfakcija osvojeno odlicje. Heroji u ratu – heroji u miru za razliku od ministrice za boracka pitanja koja je, uz koordinaciju predsjednika FBiH ratnim vojnim invalidima sa do 60 posto invaliditeta htjela oduzeti i onih više nego skromnih 50 KM.

Predstavnicki dom Parlamenta BiH

Izgleda da je godišnji odmor okrepljujuce djelovao na bh. politicki establišment, jer su konacno usvojili i taj nesretni Izborni zakon. Sve je otpocelo sa Lagumdžijinim alegorijama i aluzijama o vozu i mašinovodi, što ce reci: “Vrijeme je da uskocimo u voz za Evropu u kojem cemo biti mašinovode”. No, kako to obicno biva, sjednice, bez obzira na to u kojem se domu ili nivou radilo, na kojima se usvajaju zakoni, nikada, po pravilu, ne prolaze bez žestokih svada i replika na replike. Tako je bilo i prilikom usvajanja Izbornog zakona. Zapjenušani Mirko Banjac, u stilu svoga ucitelja i utemeljitelja SDS-a, vikao, galamio i prijetio, da bi se na kraju na veliko iznenadenje smirio rekavši: “Radite, imate vecinu, neka se ova farsa završi.” Medutim, nije samo Banjac “crna ovca”. Njemu se nesebicno pridružio kolega iz HDZ-a Miro Grabovac – Titan, koji je, vizionarski, zakljucio da je dan usvajanja Izbornog zakona, zapravo, dan kada su leda okrenuta zakonu. Bilo kako bilo, Izborni zakon je usvojen. Ono što je najvažnije su zakonske izmjene u kojima se kaže da državljanin BiH koji koristi kucu ili stan nad kojim nema pravo vlasništva ili stanarsko pravo, nema pravo glasanja u mjestu boravišta dok ne napusti tudu imovinu i može se registrovati za izbore samo u opcini u kojoj je imao prebivalište prema posljednjem popisu stanovništva u BiH. Ko je razumio te izmjene u Izbornom zakonu BiH vjerovatno ce mu biti jasno zašto je onako burno bilo reagovanje Banjca i Titana.

RVI i Organizacija porodica šehida i poginulih boraca

Ne samo da nisu šutjeli na nebulozne izjave ili zahtjeve ministrice za boracka pitanja FBiH u kojima se traži ukidanje i onih trivijalnih 50 KM za invalide do 60 posto invalidititeta, vec su oni na koje se to direktno odnosilo prešli u protuofanzivu. Drugim rijecima, traže povecanje naknada invalidima za 50 posto i šehidskih penzija za 25 posto. Da su, kojim slucajem, ministrica Hadžovic i Federalni parlament držali jezik za zubima, ne bi sada ponovo došli u neprilike. “Maksimalno osudujemo izjave u medijima ministrice za boracka pitanja Suade Hadžovic. Ukoliko tako nastavi, boracke organizacije tražit ce njenu smjenu. Njeni istupi o reformi boracko-invalidske zaštite su nekorektni, uvredljivi i srozavaju ugled i dostojanstvo veterana rata.” - receno je iz Organizacije porodica šehida i poginulih boraca BiH. Vrlo lahko može se izracunati da se radi o izdvajanju dodatnih sedam miliona KM iz budžeta Vlade, koji ce gospoda iz izvršne vlasti glatko odbiti. Kao alternativno rješenje, da se tek tako ne krnji budžetski proracun, data je i ideja da se ukinu poslanicki paušali, veliki racuni za mobitele ili smanje place za 10 posto. Priznacete, zaista interesantan prijedlog.