POSJETITE KURAN.BA
 
 

kako orgarinizirati vrijeme?

Edina S. Lazović | Saff br/str. 46

Muškarac i žena, zajedno, cine ljudski rod, žensko je jedna, a muško druga polovina ljudskog roda. To znaci da oni pripadaju istoj suštini. Pri tome, naravno, ne treba zanemariti izvjesne razlike medu njima koje se ustvari ne ticu suštine nego njihove egzistencije. Muškarac je pastir svoje porodice u pogledu njenog materijalnog izdržavanja, dok se uloga žene kao pastira može posmatrati kroz prizmu nekoliko razlicitih aspekata: kcerke, supruge, majke, snahe



Žena nije ni manje ni više covjek od muškarca, ona je jednostavno drugacija. Razlicitost i jedinstvenost njihovih uloga je prirodno stanje u kojem covjek pronalazi smisao i u kojem ispunjava i upotpunjuje svoju licnost. Medutim, veoma cesto se dešava da licnost umjesto afirmiranja doživi degradaciju i zastane pitajuci se zašto i kako, tražeci moguca riješenja i puteve kojima je željela poci, ali, jednostavno, smjerovi su joj pobrkani. Istina, izvršavati sve te uloge koje rijec žena u sebi sadrži nije nimalo lahko, i zahtjeva veliki napor, trud i rad uz istovremeno poklanjanje pažnje, ljubavi, poštovanje, toplih osmjeha i zagraljaja, dodamo li tome nesebicnost i velikodušnost, razumijevanje i praštanje, kao osobine koje kroce put uspjeha, zaokružili bismo idealnu sliku žene i njenog odnosa prema svojoj ulozi.

Pogledamo li istini u oci vidjet cemo da je svakodnevica udatih žena daleko od te idealne slike, barem kada je praksa u pitanju. Posljedice takvog stanja su nezadovoljstvo svojom ulogom, njeno omalovažavanje ili bježanje od nje. Naravno, ne treba kriviti samo žene, jer cesto njena okolina pa cak i oni najbliži nisu plodno tlo na kojem bi mogla posijati kvalitetno zrno a tada je i o rezultatima apsurdno govoriti. Upravo to biva razlog stanja kojim žena nije zadovoljna. Kao i ja sad mnogi ce se upitati pa gdje je riješenje, ili hoce li nam neko reci tajnu uspjeha. Jedno je sigurno- svaka udata žena na osnovu islamskog recepta gradit ce svoj vlastiti, shodno svojim mogucnostima i okolnostima. Taj islamski recept prvenstveno pociva na poboljšanju odnosa prema Allahu, s.v.t., izvršavanjem djela koje mnogi smatraju malim ili usputnim, zaboravljajuci da su i takva djela ukoliko se na njima ustraje visoko vrednovana kod Allaha, s.v.t. Takoder, kod izvršioca razvijaju snagu i želju za daljim radom i pripremaju za vece i odgovornije zadatke. U tom kontekstu govori i dr. Aisha Hamdan navodeci moguce riješenje organiziranja jednog dana u životu udate žene muslimanke. Rijec je o jednostavnom podsjecanju na stvari koje pomažu u prevazilaženju postojecih ili problema koji dolaze.


Rano jutro

Ustajanje na nocni namaz


Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Poslije propisanih (farz) namaza, najbolji je nocni namaz." (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizi)

Najbolje vrijeme za njegovo izvršavanje je zadnja trecina noci, kao što Poslanik, s.a.v.s., kaže: "U zadnjoj trecini noci Allah Uzvišeni se spušta na nama najbliže nebo i kaže: "Ima li neko da me moli kako bi mu udovoljio? Ima li neko ko od Mene traži da mu dam? Ima li neko da traži oprosta da Mu oprostim?" (Buhari, Muslim)


Najbolje je da muž i žena ovaj namaz obavljaju zajedno shodno hadisu: "Kada muž probudi ženu i klanjaju dva rekata zajedno upisani su medu one koji se sjecaju Allaha, s.v.t." (Ebu Davud)

Budenje


Ujutro budeci se ucimo dovu: "Hvala Allahu koji me oživio nakon što me usmrtio, Njemu cemo se vratiti." (Buhari)

Zatim, treba poselamiti ukucane, jer je to blagoslov za porodicu. Oblaceci odjecu treba prouciti: "Hvala Allahu Koji me je odjenuo ovim i Koji me je opskrbio bez moje pomoci i moci."


Uzeti abdest (gusul) upotrebljavajuci pri tome cetkicu za zube ili misvak. Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Da se ne bojim da cu otežati svojim sljedbenicima naredio bi im da koriste misvak prije svakog namaza." (Buhari, Muslim)

Nakon abdesta dova glasi: "Svjedocim da je smo Allah bog i da je Muhammed, s.a.v.s., njegov rob i poslanik. Gospodaru moj ucini me od onih koji se mnogo kaju i koji se mnogo ciste." (Tirmizi)


Klanjanje sabah namaza

Važno je napomenuti da namaz treba obaviti u njegovo vrijeme. Abdullah je upitao Poslanika, s.a.v.s., koje je djelo najdraže Allahu, s.v.t., a on je odgovorio: "Namaz obavljen u njegovo vrijeme."(Buhari)


U toku namaza treba biti što više skoncentrisan i skrušen, jer ce upravo namaz biti prvo za šta ce covjek biti pitan na Sudnjem danu. Poslanik, s.a.v.s., kaže: "Kada hocete da klanjate, klanjajte kao da vam je posljednji namaz, ne govorite ono zbog cega cete se pokajati i ne polažite nade u ono što je u rukama ljudi." (Ahmed)

Ucenje Kur'ana


Rano jutro je veoma dobro vrijeme za ucenje Kur'ana, posebno ako djeca još spavaju i ako je kuca mirna. To omogucava potpunu koncentraciju, razumjevanje proucenog i, naravno, vecu nagradu. Poslanik, s.a.v.s., je rekao: "Ucenju Kur'ana u zoru prisustvuju meleki noci i meleki dana." (Tirmizi)

Ovo je idealno vrijeme da se zajednickim ucenjem Kur'ana poveca blagoslov, jaca brak i njegove veze. Veoma aktuelna tema je ucenje Kur'ana za vrijeme menstrualnog perioda kod žene. Vecina ucenjaka smatra da žena ne može dodirivati Kur'an u tom periodu, ali da može uciti Kur'an napamet ili slušati kasete, bojeci se da ne zaboravi napamet naucene dijelove.


Rad na aktivnostima, koje ce doprinijeti poboljšanju muslimanske zajednice u bilo kom pogledu.

Vrijeme prije nego se djeca probude, a poslije ucenja Kur'ana, pogodno je za realiziranje obaveza koje smo prihvatili. To može ukljucivati djela poput širenja znanja citanjem, slušanjem kaseta, pisanjem clanaka, pripremanjem halki, formiranjem i razvijanjem razlicitih tipova programa i aktivnosti, kao npr. djecije halke, program muslimanskih izvidaca, komunikacija sa drugim sestrama putem e-maila, i sl. Postoji veliki broj podrucja u kojima sestre mogu iskazati svoje sposobnosti i tako pomoci sebi i društvu.


Središnje i kasno jutro

Obicno je rezervisano za pripremanje zdravog dorucka za porodicu. Važno je prisjetiti se da je Poslanik, s.a.v.s., obicavao da jede samo zdravu hranu. Vecina nezdrave hrane koju mi danas imamo nije bila dostupna u Poslanikovo, s.a.v.s., vrijeme. Takvu hranu najbolje je izbjegavati i što je više moguce koristiti zdravu i prirodnu hranu. Cistoca je veoma važan element islamske vjere i treba se upotpunjavati koliko god smo u mogucnosti, posebno prilikom spremanja hrane i jela. I za ovu priliku ustanovljene su dove, prije jela: "U ime Allaha", dova poslije jela: "Hvala Allahu koji me nahrani i opskrbi bez moje pomoci i moci." (Ebu Davud, Tirmizi)


Poslanik, s.a.v.s., je, takoder, rekao: "Sinovi Ademovi ne pune nijednu posudu srdeci tako Allaha do svojih stomaka. Nekoliko zalogaja dovoljno je da bi održali svoju snagu. Ako ga mora puniti neka trecinu ostavi za hranu, trecinu za pice, a zadnja trecina neka ostane prazna radi lakšeg disanja." (Tirmizi) Prejedanje vodi lijenosti i mrtvilu i sve ove aktivnosti cini teškim za izvršavanje do te mjere da covjek od njih i odustane.

Provedi kvalitetno vrijeme sa svojom djecom


Dok starija djeca idu u školu mlada ostaju kod kuce i nastavljaju zaokupljati pažnju svoje majke. Odgoj djece je najvažnija i najcasnija uloga žene, stoga dnevni raspored ne smije izostaviti i kvalitetno provedeno vrijeme sa svojom djecom. Tome, bez sumnje, treba dati prioritet nad ostalim aktivnostima, ali i ne zanemarivati svakodnevne aktivnosti koje smo naveli do sada. Kvalitetno vrijeme može ukljucivati citanje islamskih knjiga, ucenje arapskog jezika, ucenje Kur'ana, igranje sa djecom, odlazak u šetnju i još mnogo toga. Naglasak treba staviti na isticanje djecijeg duhovnog, intelektualnog, emocionalnog i fizickog razvoja. Ovakav rad na samom pocetku dana omoguciti ce da djeca poslije sama nastave igru ili rad, oslobadajuci nam prostor za naše dalje aktivnosti.

Obavljanje Duha namaza


Duha-namaz je jedan od zapostavljenih sunneta Poslanika, s.a.v.s., kojeg treba oživjeti i klanjati bar dva rekata u vremenu kad sunce odskoci pa do podne-namaza. Za majku je to divna prilika da oživi ovaj sunnet kod sebe i svoje djece, uceci ih tome od malih nogu. Ovaj postupak iako naizgled malen i beznacajan ima višestruke vrijednosti, jer izvršavanjem samo jednog dobrog dijela pojedinac neosporno obogacuje citavu zajednicu. Zašto? Jer, odvajanje od svakodnevice, samo na ovaj nacin, cini dušu odmornijom i spremnijom da nastavi put rada, i daje ukusnije plodove koji ce koristiti pojedincu, njegovoj porodici i široj zajednici. Takoder, cinjenica da žena u svoj toj vremenskoj stisci uspije da nade vremena da unaprijedi svoju vezu sa Allahom, dž.š., pruža slatki osjecaj uspjeha i radosti: još jedna stepenica, još jedna nagrada. Možda još samo reci da je za vjernice period od sabah namaza do podne-namaza, ipak, predug period u kome nema direktne veze sa Gospodarom.

Nastavice se... Ako Allah da