POSJETITE KURAN.BA
 
 

stariji brat i pantalone

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 21

Božidar Matic

Sada je postalo vec definitivno jasno da se u politickom vrhu BiH nalaze ljudi koji su kadri uraditi sve, samo ne ono što bi po logici stvari trebalo da rade – a to je - zastupanje interesa BiH, svih njenih naroda i narodnosti. Dok je na politickoj sceni bilo rotirajuce trojno predsjedništvo, gotovo svakodnevno smo mogli, za vrijeme osmomjesecnog mandata, kako Radišica tako i Jelavica, slušati pravu bujicu antibosanstva i neskrivene separatisticke težnje i aspiracije na odredene teritorijelne dijelove BiH te njihovo pripajanje susjednim nam državama. I dok je vodenje takve kvinslinške politike bilo donekle i razumljivo, zbog otvorene koordinacije dva clana predsjedništva BiH sa svojim zapovjednim centrima u Beogradu i Zagrebu, ocekivalo se da ce mnoge stvari doci na svoje mjesto ako na najodgovornije politicke pozicije dode osoba sa dokazanim probosanskim imidžom. I tu su ocekivanja iznevjerena.

Za Božidara Matica, mandatara Vijeca ministara, dolazile su samo pohvale, a pouzdano se zna da je i sve vrijeme rata proveo u Sarajevu. I onda nas patriota tipa Božidara Matica, koji je imao srecu da preživi šenlucenje Karadžicevih artiljeraca sa okolnih brda i uvjeri se u sve muke kako branilaca grada tako i njegovih stanovnika, naknadno ustanovi i pošalje u eter informaciju kako su, eto, za vrijeme rata u BiH i otvorene agresije srpskocrnogorskog agresora, bitku u stvari vodile tri falange (citaj paravojne formacije).


Drugim rijecima, Armija BiH, legalna oružana snaga medunarodno priznate države BiH, koju su i strani izvještaci u vrijeme slanja svojih ratnih dopisa zvali vladine snage, po Božidaru Maticu, svrstana je u isti rang sa Arkanovim 'tigrovima' ili HOS-om. Dok je Matic boravio u opkoljenom Sarajevu i plakao kad su cetnici rušili zgradu 'Oslobodenja', vjerovatno mu tada nije ni na pamet palo da slabo naoružane branioce grada iz PL-a, a kasnije Armije BiH ubraja u isti red sa onim koji ruše grad i ubijaju njegove stanovnike. Da takve neodmjerena izjave nisu prošle neprimijeceno, dokaz je i sasvim opravdano reagovanje i protest Jedinstvene organizacije boraca BiH, koji porucuju da 'ne bi trebao sebi dozvoliti luksuz zaborava genocida, desetina hiljada silovanih, protjeranih, poginulih', te dodaju 'da je Matic na mjestu predsjedavajuceg Vijeca ministara zahvaljujuci upravo onima koji su branili BiH, a to je Armija BiH.'

Državna direkcija za sukcesiju

Ponovo smo ostali kratkih rukava. U sjeni mocnih lobija naša dva susjeda nije se moglo ništa bolje ni ocekivati. 'Mi smo potpisali predaju,a da nismo ni istrcali na teren.' Tako je Džemil Fako, direktor Državne direkcije za sukcesiju, opisao novonastalu situaciju u Briselu gdje se bivšim jugoslovenskim republikama podijelilo 46 tona zlata, devizne rezerve i 8000 dionica u Banci za medunarodno poravnanje (BIS) iz Bazela. BiH je pripalo 13,2 , SRJ 36, Hrvatskoj 28,4, Makedoniji 5,6 i Sloveniji 15,8 posto. Iako je po prvobitnom kljucu iz 1997. BiH trebalo pripasti 21 posto, prema broju stanovnika, determinirajucoj sirovinskoj industriji, za razliku od razvijenih bivših republika u koje su svi ulagali.

Bilo kako bilo, BiH je, po usvojenom kljucu Medunarodnog monetarnog fonda (ucešce bivših republika u bruto dohotku SFRJ i nasljedenom vanjskom dugu) kad se podijeli, pripalo 5.072 kg zlata za razliku od Hrvatske kojoj je, sa gotovo istim brojem stanovnika, pripalo 13.064 kg ovog plemenitog metala. A kako je cinjenica da zlato, devizne rezerve i dionice cine manji dio nasljedstva, onda ce po logici stvari, ako vec imovina bude dijeljena po ovom kljucu, BiH biti znatno oštecena, iako je pretrpjela najveca ratna razaranja.


Iz Državne direkcije za sukcesiju nisu se udostojili da barem upute pismeni protest zbog nacina podjele državne imovine SFRJ, vec se sve završilo na stidjlivoj konstataciji rezultata podjele imovine SFRJ. To je, vjerovatno, rezultat nasljeda iz bivše nam države u kojoj smo uglavnom glumili najmladeg brata, koji pantalone dobije tek kada ih starija braca dobro iznohaju. Nije bitno u kakvom su stanju pantalone, važno je da su pantalone.


BiH – bruto-proizvodnja

Kamo srece da je najlošiji plasman BiH na nekoj od medunarodnih ljestvica 76. mjesto nacionalne selekcije na Fifinoj ljestvici svjetskih nogometnih reprezentacija. Jedna ili dvije pobjede mogli bi nas unaprijediti za 20-30 mjesta, tako da ni tu stvari na prvi pogled ne bi izgledale loše. Ali, da od goreg ime još gore, dokaz je naša pozicija na svjetskoj ekonomskoj ljestvici. Prema vrijednosti bruto-proizvodnje po glavi stanovnika, koja iznosi svega 1.720 $, Bosna i Hercegovina se nalazi na samom evropskom, pa cak i balkanskom dnu. Ispred nas su cak i Jugoslavija sa 2.300, odnosno 2.800 $ po glavi stanovnika, dok o hrvatskom bruto proizvodu od 6.750 $ možemo samo sanjati.

Katastrofalno stanje bosanskohercegovacke privrede vjerno docaravaju podaci o rumunskih 5.640, bugarskih 4.800, te makedonskih 4.250 $ bruto-proizvoda u 2000. godini. U svjetskim okvirima medu 192 zemlje za koje postoje podaci o visini bruto proizvodnje po glavi stanovnika, BiH zauzima 152. mjesto, a iza nje se nalaze samo africke i poneka azijska zemlja poput Togoa, Džibutija, Tanzanije, Sijera Leonea i Ruande. Te zabrinjavajuce podatke plasirali su Centralna banka BiH i specijalizirane izdavacke kuce iz inostranstva koje se bave komparativnim ekonomskim analizama.


Ekonomska slika BiH postaje još crnija kada se zna da za blisku buducnosti ne postoji strategija brzog privrednog oporavka i uspona. Zaglibili smo toliko da nas ne može izvuci ni 'Fering Gracanica'. Ono malo kredita što dolazi u zemlju, i koji se uglavnom kanališu za rekonstrukciju postojece infrastrukture i manjim dijelom za konkeretne ekonomske projekte, pedstavlja obicno infuziono sredstvo koje nas koliko-toliko održava u životu.

OHR – SFOR

Uslijedio je prvi udarac na hrvatsku samoupravu. Presjecena je ekonomska žila kucavica tvrdolinijaške zapadnohercegovacke struje. Na osnovu odluke Visokog predstavnika medunarodne zajednice u BiH Volfganga Petrica uvedena je privremena uprava u Hercegovackoj banci d.d. Mostar. Ono što valja posebno istaci jeste da je medunarodna zajednica upotrijebila svoje najviše ovlasti, angažujuci cak i vojnu komponentu, ono što razularena Jelaviceva armada i respektuje. A onda se sve pocelo odvijati kao na fudbalskoj utakmici, tj. bilo je mnoštvo preokreta. Neposredno po zauzimanju Banke od strane SFOR-a i OHR-a u banku su upali njeni djelatnici zajedno sa grupom gradana i, uz fizicki nasrtaj, izbacili dužnosnike OHR-a i privremene uprave banke iz tog objekta. Onda je medunarodna zajednica ponovo prešla u vodstvo, tako što je SFOR zaplijenio sav inventar banke, odnijevši sa sobom i glavni kompjuter u kome su pohranjeni svi poslovni bilansi i transakcije Hercegovacke banke. Pretpostavlja se da oko 4.000 pravnih subjekata, ukljucujuci kantone, opcine, penzione fondove i bolnice i 80 hiljada gradana imaju racune u suspendiranoj banci.

Medunarodna zajednica pozvala je komitente banke da svoje racune otvore u drugim bankama dok je rad Hercegovacke banke za bankarske krugove privremeno suspendiran, što znaci da ni druge banke ne mogu poslovati sa Hercegovackom bankom. Nacin poslovanja suspendirane banke, finansiranje HDZ-a, te preusmjeravanje obaveza sa federalnog budžeta na hrvatsku samoupravu samo je dio malverzacija koje još nisu dobile zvanicnu potvrdu, ali na ciju se istinitost sigurno nece dugo cekati. Kako je rekla glasnogovornica OHR-a, privremena uprava bi mogla potrajati mjesecima, tako da ce i najzagriženijim pristalicama formiranja treceg entiteta i hrvatske samouprave vjerovatno postati jasno da od te utopijske zamisli za sada nema ništa.