POSJETITE KURAN.BA
 
 

na istoku stare price

Amir Halilović | Novi Horizonti br/str. 19

Stranka za BiH

'U izjavama Dževada Galijaševica ima dosta dezinformacija. Skupština Stranke za BiH u Maglaju održana je na njegovu inicijativu i medu 20 potpisnika koji su mu dali saglasnost i podršku, 15 ih nije izabrano ni za clanove Savjeta. Ta navodna podrška Galijaševicu nije ni legalna ni legitimna... U pozadini svega je Dževad Galijaševic i svi problemi u Stranci za BiH nastali su od njega...'

Prevarili ste se ako ste pomislili da ove 'nježne' recenice pripadaju predsjedniku MZ Bocinja Ebu Hamzi. Da iznenadenje bude vece, optužbe na racun maglajske filijale SBiH došla je iz vrha Stranke, tacnije od predsjednika Kantonalnog vijeca Stranke za BiH Alije Kulenovica. Za sve one koji nisu citalacki evoluirali do te mjere da znaju citati izmedu redova, kratka informacija: Dževad Galijaševic udaljen je ili bolje reci nogiran iz Stranke za BiH. Udaljevanje zlocudnog tumora sa crnim naocalama, koje prema nekim informacijama ne skida ni kada spava, iz prilicno vitalne stranke kakva je SBiH trebalo se dogoditi mnogo prije.

Da je to bio slucaj, vjerovatno bi iz našeg ugla uslijedila najviša moguca ocjena – tri uzdignuta palca. Politicka naplavina koju je na politicku scenu izbacio sticaj odredenih okolnosti i koja je u svom bogatom politickom opusu izbacila takve 'patente' kao što je zabrana selama u gradu Maglaju, etiketiranje privremenih mještana Bocinje 'teroristima' i 'razbojnicima,' te igra rijecima oko novoformirane Alijanse za promjene kao 'balijanse' – relavantni su i sasvim dovoljni razlozi da se moševacki skojevac uskladišti na mjesto koje mu i pripada – u politicku prošlost. Ako kojim slucajem ne bi mogao naci smiraja u preranoj politickoj penziji u najpoznatijem evropskom selu, možda bi se licno mogao angažovati, bilo javno ili tajno, da provede svoje zacrtane ali neostvarene projekte. Da recimo cisti i dotjeruje kuce sa prijeratnim stanovnicima Bocinje koji, usput, vjerovatno nemaju ništa ni protiv Galijaševiceve famozne deklaracije o dokidanju selama – vjekovnog vjerskog pozdrava njegovih sunarodnjaka.

Specijalni odnosi RS – YU

Najavljena uspostava specijalnih odnosa izmedu Jugoslavije i manjeg bh. entiteta razgalice svako nacionalisticko srce i s jedne i s druge strane Drine. Prvi covjek 'demokratskog' prevrata u Srbiji, po svemu sudeci, nastavlja voditi istu politiku prema BiH kao i njegov po zlu glasu karizmaticni prethodnik, koji ce, vjerovatno, pokušati da 'demokratskim' putem dovrši ono što vojnim putem nisu uspjeli Karadžic, Mladic i Miloševic. Umjesto da se Koštunica pozabavi uredenjem vlastite avlije, koja i dan - danas važi kao tipican primjer mafijaške države, jugoslovenski predsjednik našao je za shodno da jednu marginalnu i sporednu odredbu iz Dejtonskog sporazuma proglasi državnim prioritetom prvog reda. Saradnju sa Hagom ili uspostavljanje medudržavnih odnosa s BiH Koštunica je stavio u potpuno drugi plan, ali je zato medu prioritete stavio posebne odnose s jednim od entiteta u BiH. Da stvar bude gora, jugoslovenski predsjednik je napravio i krupan diplomatski prijestup, jer o toj namjeri nije, cak ni formalno, obaviješteno Ministarstvo vanjskih poslova BiH. Narodnim jezikom receno, mnogo ce vode proteci Drinom dok BiH ne dobije pravog komšiju s druge strane, a valjda ce i stranim dužnosnicima u BiH postati jasno da su malo pretjerali kada su, brže bolje, Koštunicu proglasili onim što nije ni bilo izvjesno da ce postati.

Piter Nikol

Kada jednog dana stranci odu iz BiH i ovdašnja politicka krema bude na takvom stupnju medusobne komunikacije i tolerancije da može sama voditi državu, vjerovatno cemo kao najveci doprinos stranaca u BiH proglasiti ukidanje posljednje institucije iz jednopartijskog sistema – birokratski spore, ekonomski neefikasne i uslužno najnegostoljubivije ustanove – Zavoda za platni promet. Kakva je stvarna funkcija i svrha ZPP-a bila u ono vrijeme, i zašto se novac bespotrebno zadržavao tamo gdje mu nije bilo mjesto, nismo smjeli ni pitati, jer je bila vrlo tanka linija izmedu radoznalosti o odredenim ekonomskim transakcijama i podrivanja postojeceg društvenog uredenja. Prelazak na novi platni sistem prošao je bezbolno i što je najvažnije, poprilicno dobro funkcioniše. Kako je receno iz ureda guvernera Centralne banke BiH, svi su zadovoljni nacinom funkcioniranja novog platnog sistema, ali je, takode, receno da cetiri - pet komercijalnih banaka ne odobravaju racune svojih klijenata, što je vrlo ozbiljno pitanje. Zbog toga ce CBBiH uvesti novo pravilo: da se platni nalozi i novac moraju proslijediti sa jednog na drugi racun u roku od 24 sata. Ta ce pravila banke, po rijecima guvernera Centralne banke BiH Pitera Nikola, morati poštovati. Da poluceni rezultati sa novim platnim prometom nisu samo marketinški hvalospjev, govori i podatak o posjeti Slovenaca i skorom dolasku Bugara i Albanaca koji bi željeli da saznaju kako funkcioniše novi platni sistem u BiH. Eto, došlo vrijeme da i drugi od nas uce, mada smo raritet u ekonomskom smislu, jer imamo vrlo cvrstu i stabilnu valutu i katastrofalnu privrednu situaciju. Da kojim slucajem imamo više Pitera Nikola na drugim vitalnim državnim funkcijama, vjerovatno bi mnoge stvari u ovoj državi došle na svoje mjesto. Da se to nece desiti u bliskoj buducnosti dokaz su kako bivša, tako i sadašnja vladajuca politicka garnitura.

HDZBiH

Središnji odbor Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine sredinom prošlog mjeseca donio je odluku o nesudjelovanju svojih clanova u uspostavi institucija vlasti na razini Federacije BiH i Države dok se za to ne steknu, samo po njima, nepostojeci ustavni i zakonski okviri. 'Za nas je vlast koja je uspostavljena nelegalno, nelegitimna, ne prihvacamo je i necemo sudjelovati u njoj' – rekao je clan prdsjedništva BiH i predsjednik HDZ-a Ante Jelavic. Po svemu sudeci hrvatski clan Predsjedništva BiH ni sam ne zna šta hoce. Prvo je spektakularno najavljivao nekakve šok - terapije, pa gradanski neposluh na odluke Visokog predstavnika, zatim osnivanje treceg entiteta, da bi nas, na kraju, zabavio logickim zavrzlamama kako HDZ BiH izlazi iz vlasti ali ostaje u Federaciji. Posljedice gubitka vlasti bolan su proces koji one koji treba da sidu sa vladarskog trona nikako ne ostavlja ravnodušnim. Zbog toga se oni nece libiti da iznadu bilo kakva sredstva da bi i dalje uživali u slasti vladavine, pa makar i loše rezultate sopstvene strane podvodili kao ugroženost vitalnih interesa spostvenog naroda ili zaprijetili morbidnom vizijom kao što je istrebljenje ili nestanak vlastitog naroda. Kada je došlo vrijeme da se vlast prepusti drugima bivši jugoslovenski oficir to brže bolje proglasi nelegitimnim i nedemokratskim. Takav je slucaj i sa imenovanjem mandatara Vijeca ministara, koji je, po mišljenju Ante Jelavica, trebalo da bude iz reda hrvatskog naroda. Receno – ucinjeno. Novi mandatar postavljen je iz reda hrvatskog naroda. Samo, javio se problem što se Božidar Matic i Ante Jelavic razlikuju u 99 posto stvari, pa je potonji primijetio da je, imenovanjem Matica za mandatara Vijeca ministara, dokinuta posljednja institucija zaštite vitalnog hrvatskog nacionalnog interesa. Eh, da je kojim slucajem za mandatara došao Martin Raguž, igrac iz Jelavicevog tima, vjerovatno bi i vitalni hrvatski nacionalni interes još bio u životu.